Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008


ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Έντονα απασχολεί τα ΜΜΕ και την κοινή Γνώμη η Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Πολύς λόγος έγινε για τις δραστηριότητες των μοναχών, τους προσκυνητές αλλά και την διάθεση δημόσιας έκτασης προς τη Μονή με διαδικασίες τις οποίες ερευνά η Δικαιοσύνη. Ωστόσο ο αντίκτυπος, τόσο από πλευράς εσφαλμένων ενεργειών τινών εκ των εμπλεκομένων, όσο και σκοπίμων ενδεχομένως, εξ άλλων, που δεν συνάδουν προς την ενίσχυση του θρησκευτικού βιώματος του μοναχισμού και την ανάδειξη των κειμηλίων και του Ησυχασμού, βαρύνει κυρίως την «Εκκλησία». Και μάλιστα την Εκκλησία εν γένει, αφού στην συνείδηση του Έλληνα και πιστού δεν γίνεται διάκριση, μεταξύ Εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πάσης φύσεως και προέλευσης καταγγέλλοντες, των τηλεοπτικών παραθύρων, με εξαίρεση μονάχα ολίγους, να μέμφονται «την Εκκλησία» και μάλιστα την Εκκλησία της Ελλάδος!!, με φράσεις όπως « Σε όλη την Ελλαδική Εκκλησία αυτά γίνονται όπως στο Βατοπέδι» είτε από άγνοια είτε από κακόβουλη σκοπιμότητα, καθώς είναι γνωστό ότι η Αθωνική Πολιτεία δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Ελλαδικής Εκκλησίας ούτε και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, καθόσον διέπεται από ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης, και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η οργή όμως του κόσμου που μοχθεί καθημερινά για να επιβιώσει με επαχθή φορολογία, από την διαρκή προβολή των ποσών που διατέθηκαν μέσω της Μονής, ερευνάται το πού, στρέφεται εναντίον όλων των εκκλησιαστικών παραγόντων, που βάσει και της εντοπιότητας ανήκουν και στελεχώνουν διοικητικά την Εκκλησία της Ελλάδος . Αυτό όμως είναι μια μεγάλη αδικία εις βάρος μας. Επειδή εμείς, οι ανήκοντες στην Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε τα προνόμια των Αγιορειτών απολαμβάνουμε, ούτε και τις οικονομικές δυνατότητες των Αγιορειτών Πατέρων διαθέτουμε. Το Άγιο Όρος δεν φορολογείται για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, ως ελέχθη, σε αντίθεση όμως, με αυτό που ισχύει για τις νόμιμες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι εν Ελλάδι Μητροπόλεις, όταν αξιοποιούν (ως έχουν χρέος) διαφανώς και με κάθε νόμιμο τρόπο την ιδιοκτησία τους, επ ωφελεία τόσο της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας στην οποία ανήκουν, όσο και για την ενίσχυση του πολυσχιδούς φιλανθρωπικού έργου που αναπτύσσουν, το οποίο δεν περιορίζεται στην ανάδειξη του θρησκευτικού πολιτιστικού πλούτου μόνο, αλλά αποσκοπεί στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, γηροκομείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσηλευτικών κέντρων, στέγασης και δωρεάν σίτισης απόρων, ενίσχυσης των φτωχών οικογενειών και άλλων ενδεών κλπ, ισάξιο της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς. Γι΄ αυτό χρειάζονται οι οικονομικοί πόροι στην Εκκλησία και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται, στα πλαίσια πάντα της τήρησης της νομιμότητας. Ας μην ξεχνούμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος κατακρινόταν επί χρόνια για αδράνεια ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας της. Κατακρινόταν γιατί, όπως λεγόταν, ακίνητα και δωρεές έμεναν είτε σε αχρηστία με αποτέλεσμα να καταπατώνται συχνά, είτε γίνονταν αντικείμενο καπήλευσης των φιλάνθρωπων δωρητών τους στο βωμό προσωπικού οφέλους και όχι προς ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας με επίκεντρο την προσφορά στον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Ας μη ισοπεδώνουμε όμως τα πάντα.

Όλοι οι Ιεράρχες της Ελλάδος και όλα τα Μοναστήρια της Χώρας μας επιτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, το οποίο για τον νηφάλιο και καλόπιστο ερευνητή δεν αντισταθμίζεται με τις όποιες φορολογικές διευκολύνσεις του Κράτους προς την Εκκλησία. Αντίθετα μάλιστα, με τα Γηροκομεία, τις Μονάδες Κατακοίτων, τα Ημερήσια συσσίτια και τα λοιπά, κοινωνικού χαρακτήρος, εκκλησιαστικά Ιδρύματα, συμπληρώνουμε το έργο του Κράτους και πολλές φορές αναπληρώνουμε την απουσία του Κράτους επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Γεγονός που είναι πασιφανές σε όποιον δεν μιλά αορίστως, ρίχνοντας λάσπη στο μύλο της όποιας αντιεκκλησιαστικής προπαγάνδας, προβαίνοντας σε αυθαίρετες γενικεύσεις, άνευ σοβαρών πειστηρίων, στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά έχει προηγουμένως σχηματίσει προσωπική αντίληψη και γνώμη, έχοντας επισκεφθεί και δει από κοντά το έργο που συντελείται από πλευράς κάθε Τοπικής Εκκλησίας στις κατά τόπους Μητροπόλεις!

Έτσι λοιπόν, για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, στα Καλάβρυτα, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει ιδρύσει ούτε Γηροκομείο, ούτε Μονάδα χρονίως πασχόντων και Κατακοίτων! Για την μαρτυρική Επαρχία Καλαβρύτων, και τα γύρω χωριά, το Κράτος απουσιάζει, όσον αφορά τον τομέα περιθάλψεως του Γήρατος! Εκεί όμως δίνει τη μάχη της και τη μαρτυρία της η Εκκλησία! Η Ιερά Μητρόπολίς μας συντηρεί ένα Γηροκομείο δυναμικότητος 35 κλινών, (το Καλλιμανοπούλειον Εκκλησιαστικόν Διακονικόν Κέντρον) και μία Μονάδα περιθάλψεως και φροντίδας Κατακοίτων, δυναμικότητος 46 κλινών (η οποία στεγάζεται αυτοτελώς στο κτιριακό συγκρότημα του εκκλησιαστικού Ιδρύματος Αρωγής και Αγωγής) ως παράρτημα του Καλλιμανοπουλείου Ιδρύματος. Στα δύο αυτά εκκλησιαστικά Ιδρύματα οι γέροντες παρακολουθούνται επί μονίμου βάσεως από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς, το οποίο μισθοδοτεί η ΕΚΚΛΗΣΙΑ προσφέροντας εργασία σε 33 άτομα και συμβάλλοντας ταυτοχρόνως με τις δικές της δυνάμεις στην οικονομική ενίσχυση ισάριθμων οικογενειών αλλά και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης της τοπικής Κοινωνίας, ένεκα της τροφοδοσίας των Ιδρυμάτων μας.
Παρένθεση:
Στα Καλάβρυτα, όταν συνέβη η γενική καταστροφή και το Ολοκαύτωμα του έτους 1943 και τα παιδιά των θυμάτων του τόπου μας ορφάνεψαν, Κράτος δεν υπήρχε! Ήταν η περίοδος της Κατοχής. Υπήρχε όμως η Εκκλησία! Ο προκάτοχός μας αείμνηστος Μητροπολίτης Αγαθόνικος, ρίχτηκε τότε σε μια τιτάνια προσπάθεια για να κτίσει ένα σπίτι για τα ορφανά των Καλαβρύτων! Δούλευε ο ίδιος προσωπικά, μαζί του δε και κάποιοι κληρικοί της Μητροπόλεως όπως και μερικοί μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας. Δούλευαν χειρονακτικά για να ρίξουν τα μπετά!! Και ας θυμηθούμε ότι λίγα χρόνια πριν τα μπετά ρίχνονταν με τον τενεκέ στον ώμο και όχι όπως σήμερα με μηχανικά μέσα, με πρέσσες κλπ! Δεν υπήρχαν μπετονιέρες και τα παρόμοια! Τότε λοιπόν η Εκκλησία έκτισε το Ορφανοτροφείο Καλαβρύτων, όπου στέγασε και περιέθαλψε εκατοντάδες παιδιών! Τα παιδιά αυτά σήμερα διαπρέπουν στην Κοινωνία, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό!

Με τα Γηροκομεία, τις Μονάδες Κατακοίτων, τα Ημερήσια συσσίτια και τα λοιπά, κοινωνικού χαρακτήρος, εκκλησιαστικά Ιδρύματα, η Εκκλησία της Ελλάδος συμπληρώνει το έργο του Κράτους και πολλές φορές αναπληρώνει την απουσία του Κράτους επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Εμείς λοιπόν οι άνθρωποι της Εκκλησίας στην επαρχία μας ο καθένας, όπως εν προκειμένω ο υποσημειούμενος στα Καλάβρυτα, συντηρούμε δύο Ιδρύματα παροχής κοινωνικών Υπηρεσιών, από την λειτουργία των οποίων ο Κρατικός Προϋπολογισμός ωφελείται κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τις οποίες θα δαπανούσε, εάν το Ελληνικό Δημόσιο είχε εν λειτουργία αντίστοιχα δικά του, κρατικού χαρακτήρος, Ιδρύματα. Άρα εμμέσως πλην σαφώς, όσοι δραστηριοποιούμαστε στο Φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο προς δόξαν Θεού, υπηρετώντας τον άνθρωπο, συμβάλλουμε στον Κρατικό Προϋπολογισμό και για αυτό είναι άδικο οι συνέπειες από την α ή την β συμπεριφορά μιας Μονής του Αγίου Όρους να βαρύνουν συλλήβδην την Εκκλησία της Ελλάδος.
Όλη αυτή, η των τελευταίων χρόνων συστηματική και ενορχηστρωμένη πολεμική κατά της Εκκλησίας, (καθώς στο πρόσωπο ολίγων γενικεύεται η επίθεση κατά του «ράσου» εν γένει από ανθρώπους που επιμένουν να αγνοούν όλες τις διαστάσεις του έργου που προσφέρει και κατά οιουδήποτε στηρίζει την Εκκλησία), όλες αυτές οι εξαγγελίες περί «δημεύσεως» ή και «φορολογήσεως» της εκκλησιαστικής περιουσίας κλπ. είναι «εκρήξεις της στιγμής» και αποβλέπουν:

1) είτε στη δημιουργία εντυπώσεων ώστε ο πολίτης να ….ξεχάσει τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ και τις ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ που δίχως να ερωτηθεί, καταχράστηκαν μερικοί ή διασκορπίσθηκαν σε προμήθειες ή καταναλώθηκαν «υπέρ του αδιαφανούς πλουτισμού επωνύμων, συγγενών και φίλων τους …. αφήνοντας τα ασφαλιστικά του ταμεία άδεια, με κίνδυνο να μην συνταξιοδοτηθεί ποτέ και αξιοπρεπώς ο εργαζόμενος, εξαναγκάζοντας τον Έλληνα οικογενειάρχη στον συνεχή δανεισμό και στην φτώχεια παρά την από το πρωί ως το βράδυ εργασία του, με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα ούτε της παροχής στοιχειώδους φροντίδας σε πάσχοντα μέλη της οικογένειάς του. Έτσι προστρέχει στην Εκκλησία, την φτωχομάνα του Λαού.
2) είτε στην συγκομιδή ψήφων,
3) είτε ακόμη στη συρρίκνωση και την ταπείνωση της Εκκλησίας, προσπάθεια που έχει αρχίσει καιρό τώρα από εκείνους που επιθυμούν τον αφανισμό της όχι μόνο ως θεσμού αλλά και τον αφανισμό της από την συνείδηση των πιστών που γίνεται παράλληλα με την ενορχηστρωμένη επίθεση αφελληνισμού αυτού του τόπου και προδοσίας των Αρχών και των Αξιών του
Όμως συρρίκνωση και ταπείνωση της Εκκλησίας σημαίνει συρρίκνωση και ταπείνωση του Ελληνικού Λαού, τον Οποίον εμείς, οι Εκκλησιαστικοί Πατέρες, όταν παραμένουμε πιστοί οι ίδιοι στην υπόσχεσή μας προς τον Κύριο και την Αποστολή μας να υπηρετούμε τον συνάνθρωπο, με συναίσθηση του ότι είναι κατ’εικόνα και καθ’ ομοίωση του Υψίστου, υπηρετούμε με σεμνότητα, ταπείνωση και αυταπάρνηση.


Β) ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ωφελείται λοιπόν ο Κρατικός Προϋπολογισμός από τη λειτουργία των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων παροχής κοινωνικών Υπηρεσιών και πόσο; Ιδού και δεύτερη απόδειξη δια των συγκρίσεων. Ας μιλήσουμε με αριθμούς:

1) Στο Αίγιο π.χ όπου υπάρχει και λειτουργεί αντίστοιχο κρατικό Ίδρυμα, το γνωστό ΚΑΦΑ Αιγίου, το Κράτος δαπανά από τον κρατικό Προϋπολογισμό το ποσό των 992.000,00 €, περιθάλπει 28 πρόσωπα. και μισθοδοτεί 25 εργαζομένους. Το ποσό των 992.000,00 είναι το ύψος των προϋπολογισθέντων Εξόδων για το έτος 2008.
2) Την ίδια ώρα στο Αίγιο η Ιερά Μητρόπολις έχει εν λειτουργία ένα Γηροκομείο και μία Μονάδα Κατακοίτων, τα οποία συστεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο και συμπληρώνουν το κοινωνικό έργο του Κράτους, διότι υπηρετούν την Κοινωνία του Αιγίου, δηλ. τον Έλληνα πολίτη. Ονομάζεται ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ», έχει ετήσιο για το έτος 2008 προϋπολογισμό 1.425.000,00 €, περιθάλπει 49 πρόσωπα. και μισθοδοτεί 29 εργαζομένους.
3) Στα Καλάβρυτα το Ίδρυμα «Καλλιμανοπούλειον Εκκλησιαστικόν Διακονικόν Κέντρον», έχει ετήσιο για το έτος 2008 προϋπολογισμό 921.700,00 €, περιθάλπει 30 αυτοεξυπηρετούμενα και 42 μη αυτοεξυπηρετούμενα πρόσωπα, συνολικώς 72 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, και μισθοδοτεί 33 εργαζομένους, συντηρώντας αντίστοιχο αριθμό οικογενειών.

Άρα η Ιερά Μητρόπολις, δηλ. η Εκκλησία, δαπανά για λογαριασμό του Κράτους και επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου το ποσόν των 1.425.000,00 + 921.700,00 € = 2.346.700,00 €, ήτοι ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΞ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑΚΟΣΙΑ € ετησίως, ποσόν το οποίον επωφελείται ο Κρατικός Προϋπολογισμός!!!!

ΑΣ ΜΗ ΓΕΝΙΚΕΥΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΛΙΘΟΒΟΛΟΥΜΕ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμαρτύρομαι για την κακοποίηση, την οποία υφιστάμεθα εξ αφορμής της υποθέσεως της Μονής Βατοπεδίου, για την οποία δεν νομιμοποιούμαι να εκφέρω γνώμη. Άλλοι εκκλησιαστικοί παράγοντες πρέπει να λάβουν θέση.
Γι αυτό και θα πρέπει λοιπόν κάποιος να υπενθυμίσει, ότι το Άγιο Όρος, σεβαστό κατά πάντα από όλους μας:
Δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι τα ζητήματά του εξετάζονται και ρυθμίζονται από το Υπουργείο των Εξωτερικών όχι από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων!
Είναι αυτοδιοίκητο, άρα αποτελεί Κράτος εν Κράτει. Επομένως η οποιαδήποτε ατασθαλία, υπέρβαση, χαριστική πράξη κλπ. βαρύνει αποκλειστικά το Κράτος και τις Υπηρεσίες του. Είναι άδικο λοιπόν να υβρίζεται και να ταπεινώνεται η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή πράξεις και ενεργήματα μερικών Αγιορειτών Πατέρων.
Το Άγιο Όρος απολαμβάνει προνομίων, όχι μόνον φορολογικών αλλά και πολλών άλλων, τα οποία δεν απολαμβάνει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Το Άγιο Όρος αποτελεί θησαυροφυλάκιο όχι μόνον της Ορθοδοξίας μας αλλά και του Ελληνισμού και ως εκ τούτου καλώς προστατεύεται και καλώς απολαμβάνει των προνομίων, τα οποία του έχουν χορηγηθεί.
Η εκκλησιαστική Αρχή, εις την οποίαν υπάγεται και από την οποίαν ελέγχεται, καθ’ ο μέτρο ελέγχεται, είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο «σιωπά»! Σεβαστό κατά πάντα, αλλά και σιγηλό! Ούτε μία λέξη δεν ακούσθηκε για το ζήτημα αυτό, ούτε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ούτε και από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, παρά το γεγονός ότι για τις πράξεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου χλευάζεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αφήνει απροστάτευτη την «θυγατέρα» της, δηλ. την Εκκλησία της Ελλάδος! Και όμως το τίμημα είναι βαρύ! Και βαρύνει μόνο εμάς, την Εκκλησία της Ελλάδος! Συνεπώς άλλοι δηλ. σφάλλουν και άλλοι πληρώνουν τα σπασμένα!!!


+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
20 Σεπτεμβρίου 2008



ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

Τετάρτη, 13 Αύγουστος 2008
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΜΑΣ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Η προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κοινωνία μας είναι πολυσχιδής και πολύπλευρη! ‘Ένα πλήθος ανθρώπων ευεργετούνται!Κατ’ αρχήν είναι εκείνοι πού απολαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα ευαγή Ιδρύματα της Μητροπόλεώς μας.
Είναι δηλ. οι ηλικιωμένοι, οι γέροντες και οι γερόντισσες των δύο Γηροκομείων μας, το «ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ» ή (ΚΕΔΙΚ) στα Καλάβρυτα και το «ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ”» στο Αίγιο.Είναι επίσης εκείνοι, που ανήμποροι πια να αυτοεξυπηρετηθούν, με περισσή στοργή προστατεύονται στις δύο Μονάδες Κατάκοιτων, που λειτουργούν αποδοτικά τόσο στο Αίγιο, όσο και στα Καλάβρυτα.Πρέπει να προστεθούν ακόμη όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα ζεστό και προ πάντων ένα εκλεκτό πιάτο φαγητού, αυτό που προσφέρεται από το Εστιατόριο «το Στέκι της Αγάπης» στο Αίγιο.Είναι όσοι σε τακτά διαστήματα παραλαμβάνουν είδη διατροφής και καθαριότητος από το κατάστημα, που ονομάσαμε «το Κελάρι της Αγάπης».Ας μνημονεύσουμε εδώ και τις ευεργετικές υπηρεσίες, που παρέχει στην Επαρχία Καλαβρύτων ιδιαίτερα το «Εκκλησιαστικόν Ίδρυμα Αγωγής και Αρωγής», το πολύ γνωστό και με λαμπρή ιστορία «το Εκκλησιαστικόν Ορφανοτροφείον Καλαβρύτων», όπως λεγόταν μέχρι χθες.Ευεργετούνται επίσης όσοι φοιτούν στις Σχολές μας και μαθαίνουν είτε τη Βυζαντινή Μουσική, είτε την Αγιογραφία και τη Ζωγραφική Τέχνη στις αντίστοιχες σχολές της Ιεράς Μητροπόλεως που λειτουργούν στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα. Στα Καλάβρυτα προς το παρόν λειτουργεί μόνο η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.Εδώ πρέπει να μνημονεύσουμε το Κέντρον Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», στο Αίγιο, όπου στεγάζονται οι παραπάνω Σχολές, αλλά και το “Interner Cafe”, το οποίο προσφέρεται στους αγαπητούς φοιτητές των ΤΕΙ Αιγίου.Αλλά και το Κέντρο Επαγγελματικού Καταρτισμού (ΚΕΚ) της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίον λειτουργεί στο Αίγιο και διαθέτει Παράρτημα στα Καλάβρυτα.Είναι τα παιδιά μας που φιλοξενούνται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στις Κατασκηνώσεις μας στα μαρτυρικά, αλλά και μαγευτικά, Καλάβρυτα.Ας προστεθούν επίσης και τα πλήθη των νέων από διάφορα μέρη, από την Ελλάδα ή το Εξωτερικό, που φιλοξενούνται ευκαιριακά κατά τη διάρκεια του χρόνου (χειμώνα-καλοκαίρι) στο Διεθνές Κέντρο Νεότητος «ΤΟ ΟΡΑΜΑ», που λειτουργεί στα Καλάβρυτα.Είναι οι ακροατές των ραδιοφωνικών εκπομπών, που παρέχονται από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς μας «Διακονία και Μαρτυρία», από τη συχνότητα 102,3 στα FM στο Αίγιο και 92,1 FM στα Καλάβρυτα.Είναι και εκείνοι, οι οποίοι χωρίς κόπο βρίσκουν ένα καλό βιβλίο πνευματικής οικοδομής στο βιβλιοπωλείο μας με τίτλο «Βιβλίο και Εικόνα».Ας προσθέσουμε εδώ και τους χριστιανούς μας, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τα Stands, που βρίσκονται τοποθετημένα σε μερικούς ιερούς Ναούς. Βρίσκουν εκεί, καθώς διαβαίνουν, ένα καλό βιβλίο, ένα περιοδικό ή ένα χριστιανικό έντυπο, είτε δωρεάν, είτε με ένα συμβολικό αντίτιμο για την ενημέρωσή τους ή την πνευματική οικοδομή τους.Μια και έγινε λόγος για χριστιανικά έντυπα ας μνημονεύσουμε εδώ τα πληροφοριακά έντυπα της Μητροπόλεως «Διακονία και Μαρτυρία» και «Στοργή στα Γηρατειά, τις ρίζες της ζωής μας», που κυκλοφορούν κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο σε μερικές χιλιάδες αντιτύπων και διανέμονται δωρεάν ταχυδρομικώς και όχι μόνο και ενημερώνουν για τη ζωή και τη δράση μας.Τέλος πρέπει να μνημονευθoύν τόσο η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στη διεύθυνση web site www.im-ka.gr, όσο και οι ιστοσελίδες των διαφόρων τομέων δράσεως, όπως http://users.otenet.gr/~kedikmh/ του ΚΕΔΙΚ, www.a-melathron.gr του Γηροκομείου «ο Άγιος Χαράλαμπος» Αλλά και ο ιστότοπος (blog), του οποίου επιμελείται προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση mkka.blogspot.comΠΑΡΑΛΛΗΛΑ:Ένα πλήθος εθελοντών, κυρίως δε εθελοντριών κυριών, που σαν τις μέλισσες τριγυρίζουν γύρω από τις διάφορες δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως και ασκούν το χρέος της αγάπης προς τον πλησίον τους.Είναι εκείνοι που έρχονται είτε για να πλύνουν τους γέροντες, είτε για να τους συνοδεύσουν στις εξόδους τους, είτε για να υπηρετήσουν στην κουζίνα, είτε για να ψάλουν στις τακτικές ακολουθίες, που γίνονται στα παρεκκλήσια των Ιδρυμάτων μας κλπ.Είναι οι μουσικοί, που έρχονται σε τακτά διαστήματα για να ψυχαγωγήσουν τους ανθρώπους των Γηροκομείων μας.Είναι τα εκκλησιαστικά Συμβούλια και οι διάφοροι φιλάνθρωποι, που προσφέρουν γεύματα στα Γηροκομεία μας.Είναι οι καταστηματάρχες, που προσφέρουν δωρεάν είτε ένα γεύμα, είτε ένα καφέ στους γέροντες κλπ.Είναι οι καθηγητές-καλλιτέχνες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Σχολές μαθητείας της Ιεράς Μητροπόλεως.Είναι τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ευαγών Ιδρυμάτων μας, που τα διοικούν και τα οποία συνεδριάζουν τακτικά και επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα των.Είναι οι εθελόντριες κυρίες, που θυσιάζονται είτε για να μαγειρέψουν, είτε για να καθαρίσουν, είτε για να εκτελέσουν διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες (όπως στο τηλεφωνικό κέντρο), είτε για να διδάξουν το λόγο του Θεού στους γέροντες και τις γερόντισσες των Γηροκομείων μας. Αυτές δηλ. που καθημερινά, αφήνουν για λίγο την οικογένειά τους, και έρχονται κοντά μας για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίας των στο όνομα του Χριστού μας. Ένα αληθινό μελίσσι τριγυρίζει εδώ και εκεί στις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως και ευφραίνει την καρδιά μας.Ανάμεσα στους εθελοντικώς κοπιάζοντες κοντά μας είναι διακεκριμένα πρόσωπα της Κοινωνίας μας, άνθρωποι του πνεύματος, λειτουργοί των γραμμάτων, οι οποίοι ταπεινά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο έργο του Θεού.Μεταξύ των εθελοντριών μας αξίζει να μνημονεύσουμε την κυρία Α.Μ. στο Αίγιο έχει προσφέρει ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο έργο της Εκκλησίας, τώρα δε διακονεί το έργο της αγάπης στο Παλατάκι της Αγάπης «ο άγ. Χαράλαμπος». Το πονάει περισσότερο από το σπίτι της και έχει επενδύσει όλα της τα όνειρα και τα οράματα στη διακονία του πλησίον.Μεταξύ των εθελοντριών μας επίσης αξίζει να μνημονεύσουμε και την κυρία Χ.Α. στα Καλάβρυτα προσφέρει ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο έργο του Καλλιμανουλείου Ιδρύματος. Ξυπνάει πρώτη, κοιμάται τελευταία, φροντίζει τα πάντα, κρατάει τα κλειδιά, παρακολουθεί τα πάντα, έχει επενδύσει όλα της τα όνειρα και τα οράματα στη διακονία του πλησίον! Σήμερα είναι ογδόντα τεσσάρων ετών, μια γυναίκα-φαινόμενο αντοχής και αυτοθυσίας!Είναι επίσης και ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών ιερέων μας, οι οποίοι ανελλειπώς επισκέπτονται τα Ιδρύματά μας για να τελέσουν την θεία λειτουργία και τις άλλες ιεροτελεστίες.ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑΥπάρχει και μια άλλη αθέατη όψη της προσφοράς της Μητροπόλεώς μας στο κοινωνικό σύνολο. Είναι η εργασία την οποία εξασφαλίζει και προσφέρει σε ένα πλήθος εργαζομένων, οι οποίοι υπό την στέγη της τοπικής Εκκλησίας κερδίζουν τα προς το ζειν.Στο σημείωμα αυτό θέλουμε να αναδείξουμε αυτήν την πτυχή της προσφοράς μας. Στις διάφορες δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως απασχολούνται είτε με πλήρη απασχόληση, και λαμβάνουν κανονικές αμοιβές, είτε με μερική απασχόληση, οπότε λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (95) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! Για την πληρωμή των μισθών ή επιδομάτων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες μας, κατά τον μήνα Ιούλιο, για την πληρωμή μισθών, επιδόματος αδείας και εισφορών Ι.Κ.Α. από την Ιερά Μητρόπολη εκταμιεύθηκαν συνολικά ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΕΝΝΕΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΕΙΚΟΣΙ και ΕΝΑ ΕΥΡΩ (139.621,00 €) ή άλλως ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (47.575.855) δραχμές, για να μη ξεχνάμε και τη δραχμούλα μας.Στα μεγέθη αυτά θα πρέπει να προστεθή ένας αριθμός τριάντα περίπου (30) εργαζομένων στο Συνεδριακό Κέντρο Ελαιώνος «ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΡΟ», των οποίων οι αποδοχές καταβάλλονται μεν από τον εργοδότη-μισθωτή και πέντε (5) επίσης θέσεις εργασίας στο Κέντρο Υποδοχής του Μεγάλου Σπηλαίου «Grand Chalet”, των οποίων οι αποδοχές καταβάλλονται επίσης από τον εργοδότη-μισθωτή. Οι θέσεις αυτές εδημιουργήθησαν από την Ιερά Μητρόπολη.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Ένας μικρός στρατός λοιπόν εργαζομένων απασχολείται στις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως, συντηρώντας την οικογένειά του, σε περίοδο που η ανεργία μαστίζει αλύπητα, οι οποίοι κερδίζουν το ψωμί τους μέσα σε ένα πολιτισμένο χριστιανικό περιβάλλον, στο οποίο εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη και αξιοπρέπεια.130 άτομα (95+35) εργάζονται κοντά μας με σχέση αμειβομένης εργασίας.200 περίπου άτομα εργάζονται κοντά μας ανιδιοτελώς και προσφέρουν την εργασία τους εθελοντικά.Αυτή είναι μια άλλη όψη της Διακονίας μας. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου μας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣκαι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΣΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ1. ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΝ & ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΣΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 11 ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 16.682,432. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΑΚΙΑ»42 ΝΗΠΙΑ - ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 4 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 5.970,13
3. ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ «ΤΟ ΟΡΑΜΑ»ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: 100 ΠΑΙΔΙΑ - ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 11 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 5.436,004. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΑΙΓΙΟΥΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ¨50 ΤΡΟΦΙΜΟΙ - ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 28 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 51.526,345. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ«ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ»ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ: ΤΡΟΦΙΜΟΙ 30- ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 21ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ: ΤΡΟΦΙΜΟΙ 42- ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 12ΣΥΝΟΛΟΝ: ΤΡΟΦΙΜΟΙ 72 -ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 33 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 50.522,956. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ ¨ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ¨ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 35 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΘΗΣΑΝ 534 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 1 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 1.847,007. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ¨ΤΟ ΚΕΛΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ¨ΕΔΟΘΗΣΑΝ ΣΕ 130 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΞΙΑΣ 1700€ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 1 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 1.207,858. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ(πρ. ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 1 - ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 1.894,009. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ «ΒΙΒΛΙΟ & ΕΙΚΟΝΑ»ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 1 -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 1.749,0010. ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ80 ΜΑΘΗΤΕΣ - 2 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ -ΠΛΗΡΩΜΕΣ € 2.785,89
11. ΣΧΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ25 ΜΑΘΗΤΕΣ - ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΟΥΔΕΙΣ12. ΙΝΤΕRNET CAFÉΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΟΥΔΕΙΣ13. α) ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΙΩΝΟΣ «ΣΗΜΑΝΤΡΟΝ»ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 30β) ΚΕΝΤΡΟΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ “GRAND CHALETΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 5
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, 13 Αυγούστου 2008,



ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ


α.α. 62/2007 14 Αυγούστου 2007

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΎΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ανακοινώ­νει πως την ερχόμενη Κυριακή, 19.08.2007 και ώρα 11.00 πμ, παρουσία των συμπο­λιτών μας και των τοπικών αρχών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος στα Καλάβρυτα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελέσει τα εγκαίνια ενός ακόμη έργου ανθρωπιάς και ζεστασιάς, προς ανακούφιση και περίθαλψη των χρονίως πασχόντων της τρίτης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν σο­βαρά προβλήματα υγείας.
Πρόκειται για τα εγκαίνια μιας νέας πτέρυγας στην κατά τον Αύγουστο του 2002 ιδρυθείσα, «Μονάδα Φροντίδας μη αυτοεξυπηρετούμενων Ηλικιωμένων», που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Ορφανοτροφείου της πόλης, διοικείται από την Ιερά Μητρόπολη, στηρίζεται και συντηρείται κυρίως από δωρεές και την ευγενική χορηγία του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας, κ. Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου.
Η εν λόγω, «Μονάδα Φροντίδας μη αυτοεξυπηρετούμενων Ηλικιωμένων», γεροντισσών και γερόντων, δημιουργήθηκε κατόπιν των πιεστικών αναγκών της πε­ριοχής για αύξηση των κλινών και επέκταση των δραστηριοτήτων του πρώτου φιλαν­θρωπικού Ιδρύματος της πόλης, που ιδρύθηκε το 1989, στα Καλάβρυτα, δηλ. του «Καλλιμανοπούλειου Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου», όπου φιλοξενούνται σήμερα, άνω των 35, αυτοεξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι. Η επέκταση του, με την ί­δρυση νέας μονάδας φροντίδας κατάκοιτων, στο κτίριο του παλιού Ορφανοτροφείο (αναγέρθηκε μετά την κατοχή), για να στεγάσει τα ορφανά της μεγάλης "Σφαγής των Καλαβρύτων»), υλοποιήθηκε ύστερα από την υποβολή πολλαπλών αιτημάτων οικογενειών των πόλης μας και των γύρω περιοχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρακτική δυσκολία στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας και νοσηλείας, για την τρίτη ηλικία.
Το έργο της Μητρόπολης, ενδυναμώνεται με την Χάρη του Θεού από την εμπι­στοσύνη, με την οποία, ο πιστός λαός περιβάλλει την Εκκλησία, προς επιτέλεση του πρωτίστου χρέους Της, να συνδράμει τον πάσχοντα άνθρωπο και να απαλύνει τον πόνο ίων σεβαστών απόμαχων της ζωής, οι οποίοι αξίζουν την καλύτερη δυνατή, ποιοτική φιλοξενία, σε περιβάλλον ει δυνατόν οικογενειακής θαλπωρής, καθώς από πλευράς φυσικού κάλλους, η φύση συνεχίζει να περιβάλλει με την ομορφιά της - α­κόμη και μετά το πρόσφατο, εκτεταμένο, οδυνηρό ολοκαύτωμα- τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Για την επιτέλεση του χρέους αυτού, στο συγκεκριμένο Ίδρυμα, μοχθούν κα­θημερινά οι 25 νοσηλευτές, καθαριστές και μάγειροι, που εργάζονται νυχθημερόν, υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και οι αξιόλογοι εθελοντές και εθελόντριές μας, οι οποίες ζεσταίνουν με την συντροφιά, την ανθρωπιά και το χα­μόγελο τους, τις ψυχές των ηλικιωμένων.
Η δαπάνη για την λειτουργία και των δύο Μονάδων (Γηροκομείου και Κατά­κοιτων) κατά το έτος 2006 ανήλθε στο ποσό των 866.200 €.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Η ιεραποστολή, η κοινωνική μέριμνα, η φροντίδα για την νεολαία και η ανά­πτυξη ενός πυκνού δικτύου Ιδρυμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας, αποσκοπώντας να α­παλύνει τον ανθρώπινο πόνο, αποτελεί προτεραιότητα για την 1. Μητρόπολη και τα κληρικολαϊκά στελέχη της, από της αναλήψεως των ποιμαντορικών καθηκόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου .
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων :
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ:
1) «Μονάδα Φροντίδας Μη Αυτοεξυπηρετούμενων»
2) «Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο»
Διαθέτει : 35 κλίνες στο Γηροκομείο, 28 κλίνες για φιλοξενία συνεδρίων κλπ. πα­ρομοίων εκδηλώσεων, 12 δωμάτια , αίθουσα συνεδρίων και εκδηλώσεων, χώρο ερ­γασιοθεραπείας, σύγχρονο εξοπλισμό και καλαίσθητο διάκοσμο. Εργάζονται 25 έμπειροι νοσηλευτές, καθαριστές και μάγειροι. Τελούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια.
3) ΑΙΓΙΟ: «Αγάπης Μέλαθρον Άγιος Χαράλαμπος» Φιλοξενούνται 50 γέροντες που τελούν υπό την συνεχή επίβλεψη Ιατρού, νοσηλευτών και 30μελούς ειδικευ­μένου προσωπικού. Για την ψυχαγωγία τους, εκτός των εκδηλώσεων διοργανώνο­νται από την Δ/νση εκδρομές, μια με δύο φορές την εβδομάδα με το πουλμανάκι του Ιδρύματος.
4) Βρεφονηπιακός Σταθμός, «Τα Αγγελουδάκια» για την διευκόλυνση των ερ-γαζόμενων μητέρων και τα παιδιά που έχουν ανάγκη στοργής. Ιδιαίτερα επιμελη­μένοι χώροι και καθημερινή σίτιση των παιδιών.

5) Εστιατόριο παροχής Δωρεάν Φαγητού, «Στέκι της Αγάπης» για τους ενδεείς και διερχόμενους κουρασμένους περιηγητές, (πρόσφατα παρείχε επί καθημερινής βάσεως, φαγητό στους πυροπαθείς συμπολίτες; μας και συνεχίζει), καθώς και
6) Βοηθήματα σε φάρμακα, τρόφιμα και χρήματα από το Ταμείο Φιλανθρωπίας και Ευποιίας της Ι. Μητροπόλεως, σε αγροτικές οικογένειες, μαθητές και φοιτητές.
Πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικά για την Ιστορία και
το έργο της Ι. Μητροπόλεως θα Βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :
1) Από το Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων www.users.otenet.gr/~kedikmh
2) Από τα Ιδρύματα Αιγίου - Αγάπης Μέλαθρον www.a-melathron.gr

Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ευχαριστεί τον Θεόν, που την αξιώνει να συμπαρίσταται εμπράκτως, με όλες τις δυνάμεις της, στους έ­χοντας την χρείαν της, συνανθρώπους μας, και παράλληλα ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας, όλους όσοι, επωνύμως και ανωνύμως, στήριξαν και στηρίζουν εν παντί τρόπω στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, το φιλανθρωπικό της έργο, προς δόξαν Θεού, εις τρόπον ώστε, να μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της και να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο συνδράμοντας τους με ποιοτικό έργο, αγάπη και κυρίως Ανθρωπιά.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ


α.α. 63/2007
19 Αυγούστου 2007
ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΔΙΚ
(του ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ) ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Έγιναν (σήμερα 19 Αυγούστου στα Καλάβρυτα τα εγκαίνια της νιας πτέρυγας της Μονάδας Μη Αυτοεξυπηρετούμενων Ηλικιωμένων (Κατάκοιτων) με την οποία προστέθηκαν 18 κλίνες στην ήδη υπάρχουσα Μονάδα των 24 κλινών, ΐ] οποία λειτουργεί στο παραδοσιακό κτίριο του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων ως Παράρτημα καί συμπλήρωμα του Καλλιμανοπουλείου Εκκλη­σιαστικού Διακονικού Κέντρου (ΚΕΔΙΚ).
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος παρουσίασε στους εκλεκτούς προσκεκλημένου του ορι­σμένα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία καταδεικνύεται και αποδεικνύεται η πολύ σημαντική προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως στη Κοινωνία της μαρτυρικής Ε­παρχίας των Καλαβρύτων.
Το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο (ΚΕΔΙΚ) άρχι­σε να λειτουργεί στις 17 Αυγούστου 1989 δυναμικότητος 30 κλινών νια να εξυπη­ρετήσει τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες της περιοχής. Την εποχή εκείνη μεγάλο ρολό έπαιζε η κα Διαμάντω Μπουρδή, ολοκληρωτικά αφιερωμένη στο έρ­γο του ιδρύματος με μηδενικές αποδοχές. Αργότερα τη θέση της ανωτέρω ανέλα­βε η κα Χρυσαυγή Αγγελακοπούλου. Και οι δυο μέχρι σήμερα εργάζονται 18 ώρες το 24ωρο, χωρίς μισθό, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς αργίες!
Στις 19 Αυγούστου 2002 κρίθηκε αναγκαίο να δια χωρισθούν οι αυτοεξυπη­ρετούμενοι από τους κατάκοιτους. Έτσι δημιουργήθηκε νέα Μονάδα στις εγκα­ταστάσεις του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων, δυναμικότητος 24 κλινών. Στη συ­νέχεια έπειτα από την πολύ σημαντική δωρεά του Ομογενούς και Μεγάλου Ευ­εργέτου των Καλαβρύτων κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου, πού έφθασε το ύψος των 676.250, 00 €, ανακαινίσθηκαν πλήρως τά κτίρια του ΚΕΔΙΚ καί του Ορ­φανοτροφείου.
Στις 19 Αυγούστου 2007 ένα τμήμα του Ισογείου του Ορφανοτροφείου δια­μορφώθηκε καταλλήλως καί έτσι δημιουργήθηκε η νέα πτέρυγα, με την οποίαν προστέθηκαν 18 κλίνες.

Κατά το έτος 2001 το ΚΕΔΙΚ είχε πληρότητα 30 στις 30 κλίνες απασχολούσε 13 πρόσωπα μισθοδοτούμενο προσωπικό καί ένα εσωτερικό γιατρό, χωρίς να υπολογίζονται οι εθελοντικώς προσφέροντες τις υπηρεσίες τους. Τα έξοδα λειτουργί­ας του ανήλθαν στο ποσό των 260.000,006. Τότε υπήρχαν 25 αιτήσεις ενδιαφερο­μένων για εισαγωγή στο Ίδρυμα.

Κατά τό έτος 2002, μετά την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδος Κατάκοιτο το ΚΕΔΙΚ είχε πληρότητα 42 στις 54 διαθέσιμες κλίνες, απασχολούσε 23 πρόσω* μισθοδοτούμενο προσωπικό καί ένα εσωτερικό γιατρό, και επί πλέον τους εθελοντικώς εργαζομένους, Τα έξοδα λειτουργίας του ανήλθαν στο ποσό των 712.156^ €. Τότε δεν υπήρχαν αιτήσεις ενδιαφερομένων για εισαγωγή στο Ίδρυμα.
Κατά το έτος 2006 το ΚΕΔΙΚ είχε πληρότητα 54 στις 54 διαθέσιμες κλίνες, απασχολούσε 27 πρόσωπα μισθοδοτούμενο προσωπικό και δύο εσωτερικούς γιατρούς και επί πλέον τους εθελοντικώς εργαζομένους, Τα έξοδα λειτουργίας του ανήλθαν στο ποσό των 866.200,00 €. Τότε υπήρχαν 23 αιτήσεις ενδιαφερομένου για εισαγωγή στο Ίδρυμα. Τα έσοδα από τα μισθώματα των ακινήτων του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων στο Χολαργό, περί των οποίων κάνει λόγο το βιβλίο τη κας Εύας Αρβανίτη-Μιχαλοπούλου μέ τίτλο «Ένα λιθαράκι ακόμη» ανήλθαν στο ποσό των 138.971,73 ΕΥΡΩ.
Σήμερα, δηλ. κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ΚΕΔΙΚ έχει πληρότητα 54 στις 54 διαθέσιμες κλίνες, απασχολεί 27 πρόσωπα μισθοδοτούμενο προσωπικό καί δύο εσωτερικούς γιατρούς, και επί πλέον τους εθελοντικώς εργαζομένους. Τα έξοδα λειτουργίας του ανήλθαν στο ποσό των 429.480,006. Σήμερα υπάρχουν 29 αιτήσεις ενδιαφερομένων για εισαγωγή στο Ιδρυμα. Η πρώτη αίτηση υποβλήθηκε την 11. 01. 2006 και έκτρτε παραμένει στη λίστα αναμονής·
Συνολικά το ΚΕΔΙΚ σήμερα διαθέτει 72 κλίνες, 30 στη Μονάδα του Γηροκομείου (αυτοεξυπηρετούμενοι) καί 42 στη Μονάδα Κατάκοιτων.
Τα έξοδα λειτουργίας σε ετήσιο κύκλο ανέρχονται στο ποσό των 850.000 € πε(| που. Τώρα πλέον μέ τήν προσθήκη των 18 κλινών θα αυξηθή το προσωπικό, αυξηθούν επίσης τα έξοδα λειτουργίας.
Από 1.1.2001 μέχρι 30.06.2007 το σύνολο των δαπανών για την λειτουργία αμφοτέρων των Μονάδων ανήλθε στο ποσό των 4.903.598,00 ΕΥΡΩ 1.670.901,018 δρχμ.
Από την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΔΙΚ (έτος 1989) μέχρι σήμερα το σύνολο των δαπανών για την λειτουργία αμφοτέρων τ ων Μονάδων ανήλθε στό ποσό τα 6.828.044,99 ΕΥΡΩ ή 2.326.656,330 δρχμ.
Στό Καλλιμανοπούλειο βρίσκουν θαλπωρή και προστασία 72 απόμαχοι ζωής. Από το Καλλιμανοπούλειο ζουν και συντηρούνται τριάντα οικογένειες, οι οποίες τώρα πλέον θα αυξηθούν. Από το Καλλιμανοπούλειο ενισχύεται οικονομικώς η αγορά των Καλαβρύτων. Αυτή είναι η αθόρυβη, ταπεινή και αφανής προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως σε χρήμα στην Κοινωνία των Καλαβρύτων! Να μειωθεί, ότι τα Ιδρύματα μας στο Αίγιο δεν συμπεριλαμβάνονται στα μεγέθη αι) τά. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου μας!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ