Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ Ο ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με μεγάλη χαρά και πολύ μεγαλύτερη συγκίνηση πληροφορούμε τους αδελφούς και φίλους μας, ότι ο Αρχιμ. π. Προκόπιος Πετρίδης χειροτονήθηκε σήμερα Τιτουλάριος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάση Επισκοπής Κερνίτσης, τοποθετήθηκε δε Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολή μας.
Είς ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ, ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009


__________________________________
Από τό site " Romfea" αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ
"Romfea.gr"
Με μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα η χειροτονία του εψηφισμένου Βοηθού Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου Πετρίδη, στον Ιερό Ναό
του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Λήμνου Ιεροθέου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Νικαίας Αλεξίου, Σάμου και Ικαρίας Ευσεβίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Τριφυλίας κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών Χρυσοστόμου και Νεοχωρίου Παύλου.
Στη χειροτονία του Κερνίτσης κ. Προκοπίου βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, παρέστησαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης και υπάλληλοι της Ιεράς Συνόδου.


O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος στο μήνυμα του τόνισε: «Η καρδία μου πληρούται ιεράς αγωνίας και αναφωνώ μετά του ψαλμωδού «φόβος και τρόμος ήλθεν έπ΄ με», καθότι επί τους ασθενείς μου ώμους ο Πανοικτίρμων Κύριος εν άκρα συγκαταβάση θα εναποθέσει το βάρος της υψηλής και πολύ υπευθύνου λειτουργίας της Αρχιεροσύνης. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε και σαφώς διδασκόμεθα «ότι ουκ έστιν άνθρωπος ος ζήσεται και ούχ αμαρτήσει». Διερωτώμαι όθεν συνεχώς εν αμηχανία, αν όντως διαθέτω μερικά εκ των αληθινών προσόντων του όντως καλώς κληρικού, άτινα δικαιολογούν την αποδοχή της υψηλής ταύτης κλίσεως. Επιπλέον συνέχομαι υπό συγκλονιστικών δισταγμών, επειδή συναισθάνομαι βαθύτατα πόσο πολλές και μεγάλες είναι οι παγίδες του δαίμονα, όταν αναρίθμητα είναι τα εν τω κόσμω τούτο εμπόδια. Όσες πικρίες και θλίψεις κατά Θεού παραχώρησις η κατά διαβόλου ενέργεια μέλλω να δοκιμάσω ως επίσκοπος. Ελπίζω όμως και πιστεύω στη χάρη Του Κυρίου».
Ακόμη ο κ. Προκόπιος συνέχισε: «Πορεύομαι λοιπόν Μακαριώτατε και λοιποί Αρχιερείς, υπήκοος γενόμενος εις το θέλημα Του Θεού και τη φωνή της Εκκλησίας, προς την υπό τη σκέπην και προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου υπάρχουσαν Αγιώτοκον Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πλησίον του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Ποιμενάρχου κ. Αμβροσίου, προκειμένου με αφοσίωση και απολύτου υπακοής προς αυτόν να διακονήσω το ευσεβές ποίμνιο αυτής, επίσης να συμβάλω ταπεινά στη συνέχιση του πολυσχιδεστάτου και πολυκάρπου εν αυτή ποιμαντικού και εκκλησιαστικού έργου».

«Ευχηθείτε ίνα διακρίνη την επισκοπική μου διακονία, πίστις ένθερμως, ζέουσα και ακλόνητως, ισχυρά επιμονή στο καλόν αγώνα, συνεχής υπομονή και ταπείνωση και αγάπη ανυπόκριτον εις Τον Θεόν και τους ανθρώπους», συνέχισε ο κ. Προκόπιος.
Κλείνοντας ο Επίσκοπος Κερνίτσης, φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιο, τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, τον Τρίκκης κ. Αλέξιο, τον Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, καθώς και τους μακαριστούς Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και Χριστόδουλο καθώς και τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κυρό Αλέξιο Β΄.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς το νέο Βοηθό Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Προκόπιο τόνισε: «Εψηφισμένε Επίσκοπε της πάλαι ποτέ διαλάμψασης επισκοπής Κερνίτσης κ. Προκόπιε με κανονικάς ψήφους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ειδικότερα των Ιεραρχών των συγκροτούντων το σεπτόν σώμα της Ιεραρχίας και με πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και αγαπητού αδελφού η Ιεραρχία σε εξέλεξε Επίσκοπο Κερνίτσης».

«Παρακολούθησα όσα είπες μέσα από την καρδιά σου, γυρνώντας προς το παρελθόν και βλέποντας προς το μέλλον. Σε αξίωσε ο Θεός και σε ευλόγησε να μεγαλώσεις και να ανδρωθείς ανάμεσα σε πνευματικούς ανθρώπους και την κλήση της χάριτος να την επαυξήσεις, από αυτές τις συμπεριφορές των πνευματικών αυτών ανθρώπων. Ευλόγησε να τελειώσεις καλές σπουδές σε Πανεπιστήμια και στην Ελλάδα και στην Ρωσία, και να αυξήσεις την σοφία παράλληλα με τη χάρη Του Θεού. Σε ευλόγησε επίσης ο Θεός να πάρεις την χειροτονία από τα χέρια ενός ευλογημένου γέροντα, του σεβαστού ποιμενάρχου Νέας Κρήνης κ. Προκοπίου και στη συνέχεια να έρθεις εφημέριος σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο. Τα βήματα σου μέσα σ΄ αυτόν το ναό δεν είναι απλώς γνώριμα, αλλά κάθε γωνία αυτού του ναού έχει να μαρτυρήσει κάτι από τη διακονία σου, 17 ολόκληρα χρόνια διάκονος του αγίου θυσιαστηρίου αυτού του μεγάλου και κεντρικού ναού των Αθηνών», συνέχισε ο Μακαριώτατος.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Το πρώτο καθήκον του λειτουργού της Εκκλησίας είναι να είναι ποιμένας, να λειτουργεί στο θυσιαστήριο και όλη τη διακονία να ξεκινά από αυτό και να τελειώνει σε αυτό. Πρώτα είμαστε λειτουργοί του θυσιαστηρίου για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι οδηγούν τραυματισμένοι η υγιής τα βήματα τους σ΄ αυτό το χώρο. Σ΄ αυτόν το τομέα της ποιμαντική όχι μόνο έδειξες καλό παράδειγμα, αλλά μας σημειώνεις ότι η κοινωνία μας σήμερα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση οι τις κρίσεις εάν δεν μάθει τον δρόμο που οδηγεί στο θυσιαστήριο Του Ιησού Χριστού που αναγεννά τον άνθρωπο, τον ξεκουράζει, τον προσανατολίζει και του μαθαίνει πιο είναι το πρώτο, το δεύτερο και τη πρέπει να επιλέγει στη ζωή του».
Τέλος, ο Μακαριώτατος τόνισε προς τον κ. Προκόπιο «Η προσφορά σου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν σημαντική, αλλά πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι η γνωριμία με τα προβλήματα που καλείτε η ορθοδοξία σήμερα να δώσει παρουσία μέσα στη κοινωνία τη στενότερη και την ευρύτερη, η δίψα είναι μεγάλη αλλά εμείς ακόμα απροετοίμαστοι. Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι οι σύσφιξη των σχέσεων των ορθοδόξων λαών, να φύγουν οι μικρότητες, να λείψουν οι ρωγμές και να ζουν όλοι οι ορθόδοξοι τι έχουμε χάσει και τι πρέπει να αναπληρώσουμε στο καιρό μας. Η διακονία σου υπήρξε σημαντική στο χώρο αυτό, και πιστεύουμε ότι και από εδώ και πέρα θα συνεχιστεί διότι είναι ανάγκη της Εκκλησίας μας γενικότερη».