Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

CASUS BELLI

ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ..........ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ! 

_______Στη γενική σύγχυση των ημερών τούτων, που δημιουργήθηκε απο τά σημειώματα, που απέστειλαν οι κατά τόπους Εφορίες  στους πολυάριθμους φορολογούμενους για τη πολυδιαφημισμένη και αποτυχημένη διαδικασία της "περαιώσεως", προσετέθη τώρα καί μιά άλλη -100% ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ- κίνηση μερικών τουλάχιστον Εφοριών πρός ενοριακούς ναούς της δικαιοδοσίας μας. Πρόκειται για ένα επίσημο έγγραφο-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ, το οποίο απεστάλη σε "ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΪΑΣ" ενοριακού ναού της περιοχής Αιγιαλείας καί διαλαμβάνει τά ακόλουθα: "Σας καλούμε, όπως εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών .....καταθέσετε δηλώσεις φόρου εισοδήματος οικονομικών ετών 2006-2010, όπως προβλέπει το άρθρο 101 παρ. 2 του ν. 2238/94", ενώ συγχρόνως παράγοντες της Οικονομικής Εφορίας επισημαίνουν, ότι θα καταλογίσουν καί πρόστιμο 40 € σε κάθε εκπρόθεσμη Φορολογική Δήλωση.  Σας παραδίδω τό έγγραφο αυτό σε φωτογραφία παρακάτω. Θαυμάστε  το! 


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΝΑ!

________Το γεγονός αυτό μας εξένισε πολύ και μας επίκρανε πολύ περισσότερο. Τόση αστοργία στην Μητέρα Εκκλησία! Τόση αναλγησία πρός ένα ιερό θεσμό, που προσφέρει τεράστιες Υπηρεσίες στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, αναπληρώνοντας την απουσία του Κράτους; Τόση περιφρόνηση σε ένα στρατό εθελοντών και εθελοντριών, που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες καί χύνουν πολύ ιδρώτα, για να βοηθούν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας; Π.χ. στο εστιατόριό μας "ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", εδώ στο Αίγιο, το οποίο σερβίρει ΔΩΡΕΑΝ 40-50 μερίδες φαγητού ημερησίως, υπάρχει μόνο ένα μισθοδοτούμενο πρόσωπο, κι αυτό μέ μειωμένο ωράριο! Όσα άλλα πρόσωπα κοπιάζουν καί εργάζονται εκεί καθημερινώς, υπό τήν καθοδήγηση του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανδρονίκου Τσαχρίδη, εργάζονται δωρεάν, μαγειρεύουν, υποδέχονται τους προσερχομένους, σερβίρουν ένα πιάτο καλομαγειρευμένο φαγητό, συνομιλούν,τούς παρηγορούν και τους ενθαρρύνουν, επιτελούν αφανώς ένα υπέροχο κοινωνικό έργο τελείως δωρεάν! Είκοσι τόσες κυρίες και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δαμιανός Σταυρίδης μαγειρεύουν, φροντίζουν, εκδαπανώνται! Το Κράτος δημιουργεί νεόφτωχούς, εμείς τους συντηρούμε!
_______Κάτι ανάλογο,  με άλλες βέβαια προϋποθέσεις γίνεται και από τά ενοριακά Ταμεία της Φιλανθρωπίας, πάντοτε όμως με τόν ίδιο παρονομαστή, δηλ. τον εθελοντισμό. Χάρις σ'αυτόν η Εκκλησία με πενιχρά οικονομικά μέσα επιτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Να όμως τώρα, ότι το άστοργο Κράτος έρχεται να βάλει βαθειά τό χέρι του στον φιλανθρωπικό εκκλησιαστικό τομέα. 
________Πληροφορούμε από τη θεση αυτή τους παράγοντες των κατά τόπους ΔΟΥ, ότι τα ενοριακά Ταμεία Φιλανθρωπίας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ιδίαν νομικήν υπόστασιν, αλλά θεωρούνται παραρτήματα του Ταμείου Φιλανθρωπίας καί Ευποιϊας της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκεί υποβάλλουν και τον ετήσιο Προϋπολογισμό και Απολογισμό τους. Γι αυτό ασ μη τα ενοχλούν.
_________Η ΔΟΥ της περιοχής, η οποία απέστειλε αυτό το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ, επικαλείται διατάξεις του Νόμου 2238 του έτους 1994. Και εμείς ερωτάμε: Πού ήταν η Εφορία όλα αυτά τα χρόνια: Γιατί άφησε ανανεργό τόν νόμο επί ΔΕΚΑ ΕΞΗ τόσα χρόνια;  Ποιός θα μας πείσει, ότι είναι δίκαιο να εφαρμοσθή τώρα ένας Νόμος, που κοιμόταν τόσα και τόσα χρόνια;
_________Η Εκκλησία δέν είναι κερδοσκοπικός Οργανισμός. Επομένως η δραστηριότητες της Εκκλησίας δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της όποιας Εφορίας. Σύμφωνα μέ τον Καταστατικό της Χάρτη, πού είναι νόμος της Πολιτείας (Ν590/1977, ΦΕΚ 146/31,05.1977 τ, Α) "Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλος,. αυτοδιοικίται δε, εν τω πλαισίω των περί θρησκείας άρθρων του Συντάγματος, διά των εν ενεργεία Μητροπολιτών αυτής"( άρθρ.1παρ.2). 

ΗΛΘΕΝ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ!
 _________Η υπόθεσις είναι πολύ σοβαρή! Εμείς εθέσαμε αμέσως τό ζήτημα υπό τήν κρίσιν της Ιεράς Συνόδου και αναμένουμε τις οδηγίες της. Να λΙπόν, ότι ήλθε η ώρα του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος υπέδειξε στους Ιεράρχες-Αδελφούς του "να μή πολιτικολογούν". Τι θα κάμει τώρα; Θα μας υποδείξει την εφαρμογή του Νόμου, όπως επιτάσσει το γράμμα του Νόμου; Ή θα αγωνισθή, ώστε να διασφαλισθή η διοικητική Αυτοτέλεια της Εκκλησίας; Θα κάμει και πάλι το χατήρι της Κυβερνήσεως, όπως μερικοί Τον κατηγορούν; Η θα μας συνεγείρει σε μια μεγάλη διαμαρτυρία, που θα έχει ως σύνθημα: "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ";
________Τώρα είναι η ώρα της κρίσεως. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι! Τώρα θα δούμε αν οι φιλικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυουργό και την Κυβέρνηση έχουν αντίκρυσμα! Αν δηλ. αποβαίνουν επ' ωφελεία της Εκκλησίας ή εξυπηρετούν μόνο και μόνο το προσωπικό του συμφέρον. Τώρα θα δούμε αν θα διακόψει την σιωπή του, την οποία με τόση επμέλεια τηρεί, ο Αρχιεπίσκοπός μας, για να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας  στην Κυβέρνησηκαι να προστατεύσει το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και το φιλανθρωπικό της έργο. Μια αθηναϊκή εφημερίδα έγραφε πρό μηνός για τον Μακαριώτατο: "Σιωπή, για να είμαστε καλά...."! Έτσι δικαιολόγησε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία γιατί παραμένει σιωπηλός απέναντι στην Κυβέρνηση" (Το Παρόν, 10.101 2010 σελ. 24). Θα διακόψει λοιπόν την σιωπή του; Αν ναί, θα τον καμαρώσουμε και δεν θα τον ψέξουμε, λέγοντας ότι τώρα πιά Εκείνος πολιτικολογεί! Αν όχι, τότε η Εκκλησία θα μοιάζει σαν να είναι ορφανή! Θα τό δούμε.

_________Ήλθε λοιπόν η ώρα του Αρχιεπισκόπου μας! Πρέπει να θεωρήσει ως Casus Belli την πρόκληση της ΔΟΥ της περιοχής μας. Είναι η θρυαλλίδ, που θα ανάψει φωτιά στον εκκλησιαστικό χώρο καί θα δυσχεράνει την άσκηση του φιλανθρωπικού μας έργου σ' ολόκληρη την Εκκλησία. Θα περιμένουμε στις αμέσως επόμενες ημέρες να ακούσωμε τη φωνή του Αρχιεπισκόπου μας. Οι περιστάσεις το απαιτούν.

_________Θα περιμένουμε, επαναλαμβάνω, έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις της εκκλησιαστικής Διοικήσεως. Εάν ανατρέψουν το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ της ΔΟΥ, που εμείς σας παρουσιάζουμε σήμερα, τότε θα ικανοποιηθούμε και θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Άν όμως αφεθούμε ανυπεράσπιστοι στην άστοργη διάθεση των εκασταχού προϊσταμένων των ΔΟΥ, τότε εμείς θα αναστείλουμε αμέσως κάθε ενοριακή φιλανθρωπική δραστηριότητα, ενδεχομένως δε και όχι μόνο την ενοριακή,  και θα αγωνισθούμε για την ανατροπή του ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ. Αλλά Φορολογικές Δηλώσεις των Ενοριακών Ταμείων Φιλανθρωπίας  και Ευποιϊας ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ στις ΔΟΥ της περιοχής μας. Παρά ταύτα θα σκεφθούμε την περαιτέρω πορεία μας εάν και εφ' όσον το μέτρον εφαρμοσθή σ' ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια!

Αίγιο, 5 Νοεμβρίου 2010
+ Ο Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος

 Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΜΑΣ: Τώρα δείχνει 402.921

Το προηγούμενο Σημείωμά μας της 3ης Νοεμβρίου ανέγνωσαν 2.899 αναγνώστες!