Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΟΥΤΕ ΥΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ


ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

"ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΕΘΑ 
ΟΥΤΕ ΥΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ, 
ΟΥΤΕ ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ" ΕΙΠΑΝ

____________Η Δικαιοσύνη, όπως αποδείχθηκε πλέον,  πάσχει! Οι Δικαστές μας, στα ανώτατα κλιμάκια, φαίνεται πως τελούν «υπό απαγόρευσιν  και καθ΄ υπαγόρευσιν»! Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμη «Δικαστές στο Βερολίνο!». Οι δύο  Εισαγγελείς με την παραίτησή τους, κυρίως δε με τις καταγγελίες των εξέσχισαν το παραπέτασμα και έτσι φάνηκε η ασχημοσύνη! Οι δύο Εισαγγελείς παραιτήθησαν, διότι κάποιοι τους εμπόδιζαν να ασχοληθούν με την διερεύνηση φοροδιαφυγής,  που αφορά ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΟΜΑ. 
_____________Ποιός άραγε υπαγορεύει και ποιος απαγορεύει στη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της; Ασφαλώς ούτε η κυρά Μαριώ, ούτε ο κυρ-Παναγιώτης, ούτε εσείς ούτε και εγώ! Υπαγορεύουν ή απαγορεύουν στη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το χρέος όσοι βρίσκονται στην κορυφή της Κοινωνικής Πυραμίδος, δηλ. οι Πολιτικοί, μάλιστα δε οι κατέχοντες τους θώκους του Υπουργείου της Δικαιοσύνης!
____________Οι αμπελοφιλοσοφίες του κ Πεταλωτή, Υφυπουρ-γού της Δικαιοσύνης, που μας έλεγε σήμερα το πρωΐ στην εκπομπή ΠΡΩΪΝΗ ΕΝΗΜΡΩΣΗ της ΝΕΤ(29.12.2011, ώρα 9.00 π.μ.περίπου) περί της δεοντολογίας και της αναφοράς των δύο Εισαγγελέων εις τους Ανωτέρους των δεν έπεισαν ούτε τους συνομιλητές του, ούτε και τους τηλεθεατές!  ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ! είπαν στον  Υφυπουργό κ. Πεταλωτή οι συνομιλητές του.
____________Από την άλλη πλευρά κανένας δεν μπορεί να πιστέψει και τον Αξιότιμο κύριο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Υπουργό της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας, ότι τάχα δεν κάνει «καμμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». Να τι ακριβώς εδήλωσεν ο κ. Παπαϊωάννου: « Ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον, σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητος της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης» ( βλ. ΕΘΝΟΣ, 28.12.2011).
____________Αφού λοιπόν ΔΕΝ αναμειγνύεται στα θέματα της Δικαιοσύνης γιατί ο εκάστοτε Υπουργός της Δικαιοσύνης είτε στο ΠΑΣΟΚ ανήκει, είτε στη ΝΔ, επικειμένης εκλογής Προέδρου του Αρείου Πάγου ΔΕΝ αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά με γνώμονα την Επετηρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Στην πράξη, οσάκις πρόκειται να πραγματοποιηθεί αλλαγή στην κορυφή του Αρείου Πάγου, βλέπουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί «βουτιά» στον κατάλογο και να επιλέγει το αρεστό στην εκάστοτε Κυβέρνηση πρόσωπο εκ του καταλόγου των Δικαστών! Αυτό, Κύριε Υπουργέ, λέγεται ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; Ας θυμηθούμε το σλόγκαν του μακαρίτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έγινε κλασσική ρήση: «Στην Πολιτική ούτε όσα λέγονται, γίνονται, ούτε και όσα γίνονται, λέγονται!»  Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν, όλοι, μικροί και μεγάλοι, προ πάντων δε ο κ. Πεταλωτής, Υφυπουργός της Δικαιοσύνης.
_____________Οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν άντεξαν τις πιέσεις, τις υπαγορεύσεις και τις απαγορεύσεις, και κατέθεσαν την παραίτησή τους. Συγχαίρουμε ολόψυχα τους δύο κκ. Εισαγγελείς, οι οποίοι απέδειξαν, ότι στην Δικαιοσύνη υπάρχουν πολλοί ακέραιοι άνθρωποι, οι οποίοι επιτελούν το χρέος τους με αίσθημα ευθύνης. Η ηρωϊκή πράξη τους δίνει κουράγιο στις εκατοντάδες των Συναδέλφων τους.
____________Ασχοληθήκαμε με το παραπάνω θέμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ζήτημα του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ. Πως είναι δυνατόν στο πραγματικό ‘ή πλαστό και προκατασκευασμένο «σκάνδαλο του Βατοπαι- δίου» να υπάρχει ένας και μόνον ένοχος;  Που είναι λοιπόν οι συνένοχοι; Αυτών το αδίκημα, επειδή ήσαν πολιτικά πρόσωπα, παραγράφτηκε! Ώστε λοιπόν η απόφαση για την προφυλάκιση του π. Εφραίμ ήταν προϊόν «υπαγορεύσεως και απαγορεύ- σεως». Αυτό  πια είναι «ηλίου φαεινότερον!» «Η ροπή προς το έγκλημα» δεν προφυλακίζεται! «Αιδώς Αργείοι!»    
____________Επιστεγάζουμε το σημερινό μας σημείωμα με ένα άρθρο του τέως Προέδρου του Α.Π. κ. Βασιλείου Κόκκινου, που έχει τίτλο «Η Δικαιοσύνη σε αφασία» (Εστία, 16.12.2011).
Αίγιον, 29 Δεκεμβρίου 2011
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

 *********

Η Απόφαση του Δικαστηρίου για προφυλάκιση του Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου μας έθλιψε αφαντάστως! Θέλουμε την Δικαιοσύνη στο ύψος της.  Δεν θέλουμε να είναι «σε αφασία» όπως έγραψε ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αξιότιμος κ. Βασ. Κόκκινος. Επίσης δεν θέλουμε να υπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες.


ΕΣΤΙΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΦΑΣΙΑ
Του κ. Β. Α. Κόκκινου

Στην χώρα των απερισκεψιών, κάθε Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί καθήκον του να τροποποιήσει τους βασικού Κώδικες (Α.Κ.,Π.Κ.Ποιν.Δικ. και Κ.Πολ.Δικ) και να συντάξει τουλάχιστον ένα νομοθέτημα, περί επισπεύσεως της απονομής του δικαίου. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η παρακίνηση ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, με πρόσβαση στην πολιτική εξουσία, να επιβάλλουν νομοθετικώς τις απόψεις τους (ενίοτε μέχρις εξουδετερώσεως της ποινικής δικαιοσύνης), ή ανασφάλεια του δικαίου και τελικώς η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών υποθέσεων, αλλά και στην έκδοση των αντιστοίχων αποφάσεων. Έτσι τα αλλεπάλληλα σχετικά νομοθετήματα, επέτυχαν οι πρωτοείσακτες υποθέσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών να προσδιορίζονται προς εκδίκαση σήμερα για το έτος 2016! Οι περισσότερες δε αποφάσεις να εκδίδονται μετά το τετράμηνο, ακόμη και αυτές των ασφαλιστικών μέτρων.

Όταν προσδιορίζονται προς συζήτηση 40 εως 50 πολιτικές υποθέσεις ενώ είναι βέβαιο, ότι δεν θα εκδικασθούν περισσότερες των 8 έως 10, εντός του ισχύοντος ωραρίου συνεδριάσεως των δικαστηρίων, η πολιτεία εμπαίζει τους διαδίκους και γίνεται πρόξενος ζημίας τους, με το να εγκαταλείπουν την εργασία τους και να υποβάλλονται σε μάταιες δαπάνες μετακινήσεως ή και διαμονής εαυτών και των μαρτύρων τους. Το αυτό συμβαίνει και με τους διαδίκους των ποινικών υποθέσεως. Προσδιορίζονται λ.χ. προς εκδίκαση 50 υποθέσεις στο Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ είναι βέβαιο, ότι υπό τις καλύτερες συνθήκες, δεν θα εκδικασθούν περισσότερες των 8 έως 12.

Τα δικαστήρια και οι θεσμοί της Δικαιοσύνης υπάρχουν για να επιλύουν τις διαφορές των πολιτών ορθώς και σε εύλογο χρόνο, να τιμωρούν δε εκείνους που εγκληματούν, ώστε να αποτρέπεται η διάπραξη των αυτών ή άλλων εγκλημάτων από τους εγκληματήσαντες και όλους τους άλλους πολίτες. Επομένως ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων πρέπει να αποβλέπει μόνο στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όχι δε στην εξυπηρέτηση δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων. Αν η εξυπηρέτηση τούτων δεν παρακωλύει τη λειτουργία των δικαστηρίων είναι επιτρεπτή. Αν όμως προκαλεί το αντίθετο είναι ανεπίτρεπτη. Δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστές να ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων σε οιαδήποτε δημοκρατία.

Ομοίως δεν είναι νοητό να αναβάλλονται ποινικές υποθέσεις 10 και 15 φορές, λόγω παρόδου του ωραρίου (09:00 – 15:00), ή λόγω ανωτέρας βίας, συνισταμένης σε απασχόληση δικηγόρου σε άλλο δικαστήριο ή σε άλλο κώλυμα ή αποχή τούτου. Με τον τρόπο αυτό πολλοί δικηγόροι επιτυγχάνουν να δικάζονται οι υποθέσεις τους, από δικαστές της προτιμήσεώς του. Τούτο όμως κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη. Όταν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρ. 349, ορίζει ότι η αποχή του δικηγόρου είναι λόγος υποχρεωτικής αναβολής και οι δικηγόροι δηλώνουν ότι μετά την 15:00 ώρα απέχουν των καθηκόντων τους, τότε αναβάλλονται όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις του πινακίου, γεγονός που ισοδυναμεί με αρνησιδικία.

Αναβολή στις ποινικές υποθέσεις θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο για κρείσσονες αποδείξεις ή έστω άπαξ λόγω ανωτέρας βίας στα πρόσωπα των διαδίκων ή των δικηγόρων. Οι υποθέσεις δε εκάστης συνεδριάσεως θα πρέπει να εξαντλούνται, παρατεινομένης αυτής, όσο είναι αναγκαίο, με καταβολή ειδικής αποζημιώσεως στους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους. Αν οι υπάλληλοι δεν δέχονται τούτο, θα πρέπει δια νόμου να δοθεί το δικαίωμα στον προϊστάμενο του οικείου δικαστηρίου να απασχολεί ορισμένους υπαλλήλους τις απογευματινές ώρες.

Η πολιτεία και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι το έργο των δικαστών είναι άκρως επίπονο και σκληρό, η δε σύνταξη του σκεπτικού των αποφάσεων αγχώδης και υπεύθυνη. Επομένως θα πρέπει να αναγνωρίζεται από όλου η υποχρέωση της πολιτείας να καταβάλλει εις αυτούς αποδοχές ανάλογες του λειτουργήματός τους, μη φαλκιδευόμενες με διάφορα προσχήματα. Ήδη σήμερα οι αποδοχές των δικαστών μειώθηκαν κατά μέσον όρο 38%, οι δε μισθοί τους είναι κατώτεροι του 1/6 εκείνων των Γερμανών ομοιοβάθμων τους.
Αλλά και οι δικαστές οφείλουν να σέβονται τον όρκο τους κα να μην δέχονται καμία ρωγμή στο Σύνταγμα και στους νόμους, για οιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. «Fiat iustitia et pereat mundus» (ας γίνει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος) ήταν το σύνθημα του Ρωμαίου αυτοκράτορος Φερδινάνδου Α΄, που υιοθέτησε και ο Κάντ στον «Πρακτικό Λόγο».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ
Αν ο Εφραίμ ήταν μαχαιροβγάλτης.
 
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 28, 2011
 
Ελεύθερος αφέθηκε με εντολή του εισαγγελέα ο Αφγανός, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε δύο λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας.Ο νεαρός Αφγανός δεν είχε μαζί του κάποια επίσημα έγγραφα με αποτέλεσμα να δηλώσει ανήλικος στην αστυνομία και να αφεθεί ελεύθερος από τον εισαγγελέα. Με μία απλή δηλαδή ομολογία ο αλλοδαπός κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος παρα το γεγονός ότι επιτέθηκε με μαχαίρι σε όργανα της τάξης.Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες του Λιμενικού έκαναν περιπολία στο λιμάνι της Πάτρας όταν εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς που προσπαθούσαν να μπουν στη χερσαία ζώνη. Στην προσπάθειά τους να τους ακινητοποιήσουν, ο ένας από αυτούς τους επιτέθηκε με μια λεπίδα και τραυμάτισε τον έναν στο δεξί και τον άλλον στο αριστερό χέρι!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr