Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

«ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΗΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ»


     Εφέτος συμπληρώνονται 17 έτη από ένα θλιβερό γεγονός, που συγκλόνισε την τοπική μας κοινωνία, τον καταστρεπτικό σεισμό του 1995 στο Αίγιο. Τα ξημερώματα, περί ώρα 3.00, της Πέμπτης 15 Ιουνίου 1995, έγινε στο Αίγιο επιφανειακός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη καταστροφή.
     Όσοι έζησαν το γεγονός αυτό καταλαβαίνουν το μέγεθος του πανικού, που δημιουργήθηκε εκείνη την δύσκολη ώρα, που οι περισσότεροι κοιμόντουσαν. Είναι εφιαλτικές στιγμές, που δεν μπορούν να λησμονηθούν εύκολα. Ήταν πραγματικά μια τραγική νύκτα για την όμορφη πόλη μας.
     Η καταστροφή ήταν γενικευμένη. Ένα εφιαλτικό σκηνικό εξελισσόταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή από κατεστραμμένα οικοδομήματα και εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας μέσα σε αυτά. Η εικόνα ήταν δραματική. Ο πανικός επικρατούσε παντού.
     Εκεί που υπήρξαν θύματα ήταν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και στο ξενοδοχείο «Ελίκη», στα Βαλιμίτικα, τα οποία κατέρρευσαν. Στα ερείπιά τους χάθηκαν 16 Έλληνες και 11 Γάλλοι τουρίστες, που έμεναν στο ξενοδοχείο.
     Εδώ ας μνημονεύσουμε τα ονόματα των θυμάτων του φονικού αυτού σεισμού.
1. Ανδρέας Μαρουσάκης,
2. Αντώνιος Μαρουσάκης,
3. Αρετή Μαρουσάκη,
4. Αγγελική Φραγκονικολοπούλου,
5. Ελβίρα-Μαρία Φραγκονικολοπούλου,
6. Δημήτριος Παντελής,
7. Χρήστος Παντελής,
8. Μαρία Ταβαλιόνε-Μαυροπούλου,
9. Ανδρέας Σεριάτος,
10. Ευσταθία Σεριάτου,
11. Παναγιώτης Καμπίτσης,
12. Διονύσιος Καμπίτσης,
13. Παναγιώτης Παντελόπουλος,
14. Ειρήνη Παντελοπούλου,
15. Νικόλαος Γκολφίνος,
16. Χριστίνα Κόλλια.

     Στον κατάλογο, όπως παρατηρείτε, υπάρχουν δύο ή και τρία μέλη της ιδίας οικογενείας. Αυτό καταδεικνύει την τραγικότητα των ημερών εκείνων.
Συνεχίζουμε με τα ονόματα των εκ Γαλλίας :
17.
Mr. Cyrille Cordier,
18.
Mme Sylvie Erba,
19. Mme Denice Vittart
,
20. Mme Nelly Leroux,
21. Mme Tourny,
22. Mr. Michel Baranger,
23. Mme Joel Gras,
24. Mme Katherine Gras-Thiberge,
25. Mr. Elo
ϊse Gras (4 ετών),
26. Mme Muriel Petit.
     Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την ιστορία του μικρού Ανδρέα Μπόγδανου, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αφού τη διάσωσή του την παρακολουθούσαν όλοι οι Έλληνες από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η συνολική διάρκεια του απεγκλωβισμού διάρκεσε 21 ώρες. Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο θαύμα!
     Στην πολυκατοικία που σωριάσθηκε, τα συνεργεία έδωσαν τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες καταπλακωμένους. Στα σημεία αυτά έσπευσαν πυροσβέστες τόσο από την Π.Υ. Αιγίου όσο και από την Π.Υ Πατρών. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έσπευσαν επίσης δυνάμεις από την Ε.Μ.Α.Κ., την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, το Α.Π.Σ. και τη Σχολή Δοκίμων Ανθυποπυραγών.
     Οι υλικές ζημιές ήσαν και αυτές πολλές, αφού κρίθηκαν κατεδαφιστέα 3.000 κτίρια, επισκευάσιμα 2.800 και επλήγησαν 50 Ιεροί Ναοί, σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ. Επίσης έμειναν 4.000 άστεγοι. Επιστρατεύθηκαν σκηνές και κοντέϊνερ.
     Όμως, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, πολλοί συνάνθρωποί μας βοήθησαν με κάθε μέσο και τρόπο. Εδώ ας θυμηθούμε την μεγάλη προσφορά του Ιωάννη Λάτση, ο οποίος αποδείχθηκε μεγάλος αρωγός στους πονεμένους αδελφούς μας.
     Η προσφορά του Μεγάλου Έλληνα και Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Λάτση ήταν άμεση και πολύτιμη. Εντός πέντε ημερών το κρουαζιερόπλοιο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ 9» βρισκόταν στο λιμάνι του Αιγίου, προκειμένου να ανακουφίσει τους άστεγους συμπολίτες μας.
     Έμεινε κοντά μας 4 μήνες. Ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Τζαβάρας και όλο το πλήρωμα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οκτακόσιοι Αιγιώτες ένοιωσαν την θαλπωρή και την αγάπη του Καπετάν-Γιάννη Λάτση. Έγινε για μας άγγελος παρηγοριάς στην ώρα της μεγάλης μας οδύνης.
       Όμως και η τοπική μας Εκκλησία ήταν παρούσα μέσα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Λειτούργησε Αποθήκη Τροφίμων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία διένεμε τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας και τους ανακούφισε με όλες της τις δυνάμεις.
     Η Αποθήκη Εφοδίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας μοίρασε στους σεισμοπλήκτους της περιφέρειάς μας είδη-τρόφιμα αξίας 35.000.000 δρχ., κατά το χρονικό διάστημα 19 Ιουνίου 1995 έως 29 Αυγούστου 1995. Ήρωας στη διακίνηση και διαχείριση των αγαθών αναδείχθηκε ο Θεολόγος Καθηγητής κ. Δημήτριος Μαμάκης.
     Επίσης η τοπική μας Εκκλησία υπήρξε συμπαραστάτης και στα παιδιά της περιφέρειάς μας. Παιδιά σεισμοπλήκτων οικογενειών ξέχασαν για λίγο τα προβλήματά τους, στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως , στα Καλάβρυτα. Το βάρος ανέλαβε τότε ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Γαβαλάς.
     Διοργανώθηκε ακόμη και εκδήλωση για το σεισμόπληκτα παιδιά του Αιγίου. Στις 2 Ιουλίου 1995, λίγες ημέρες μετά το σεισμό, η Ιερά Μητρόπολη διασκέδασε τα παιδιά, που ζούσαν στις σκηνές. Έγινε γιορτή στο Στάδιο του Αιγίου. Τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν και πραγματοποιήθηκε διανομή δώρων.
     Θα πρέπει τέλος να μνημονεύσουμε και ένα θαυμαστό γεγονός, που έγινε εκείνες τις φοβερές ημέρες. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος είχε τεθεί σε προσκύνημα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο ευωδίαζε. Πλήθος λαού είχε συρρεύσει, προκειμένου να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας και να ζητήσει την βοήθειά του.
     Ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοια δυσάρεστα γεγονότα και ας προσευχηθούμε προς τον Κύριό μας για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που χάθηκαν μέσα στα ερείπια των δύο κτιρίων. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία, με αφορμή την θλιβερή αυτή επέτειο, να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τον φοβερό εκείνο σεισμό και να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Ας ζητήσουμε το έλεος του Θεού και την βοήθειά Του.
 π. Βασίλειος Γιαννακόπουλος
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου Αιγίου.

Πηγή:Εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ" 18/6/2012