Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ!



ΓΙΑ   ΤΟΝ –ΔΥΣΤΥΧΩΣ- Α-ΠΑΙΔΕΥΤΟ   ΥΠΟΥΡΓΟ   Α-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚ. ΦΙΛΗ

ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ - ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ – ΑΠΙΣΤΙΑ - ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ - ΑΠΑΞΙΩΣΗ - ΑΜΑΘΕΙΑ  και ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ  ΕΘΝΟΥΣ 
κύριε τέως Νεωκόρε ΦΙΛΗ

ΣΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ!
 
 _______Είχαμε επιβάλλει στον εαυτόν μας την αποχή από την ενασχόληση με θέματα της επικαιρότητας, ένεκα των πιεστικών ποιμαντικών υποχρεώσεών μας στη μαρτυρική Επαρχία των Καλαβρύτων. Είχαμε προαναγγείλει, ότι δεν θα προβούμε σε αναρτήσεις στον προσωπικό μας ιστότοπο μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.  Να όμως που  τα γεγονότα μας υποχρεώνουν να διακόψουμε τη σιωπή. Η τρέχουσα επικαιρότης είναι άκρως ανησυχητική!
__________Για ένα μεγάλο διάστημα η Διοίκηση της Εκκλησίας τηρούσε "σιγήν ιχθύος"! Το είχε σημειώσει ακόμη και ο κοσμικός Τύπος. Η ΕΣΤΙΑ π.χ. στο φύλλο. της 7ης Σεπτεμβρίου ε.έ. έγραφε: «Θεωρήστε δέ βέβαιο ότι, άν η Εκκλησία θεραπεύσει την αφωνία της, η προσευχή στα σχολεία δεν θα καταργηθεί» (σελ. 1, στην  επιφυλλίδα «ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ»). 
_________Ο Ελληνισμός και η  Ορθοδοξία μας διώκονται στην ....κοιτίδα τους!  Ελληνισμός καί Ορθοδοξία, μαζί τους δε και  η Εκκλησία της Ελλάδος,  τελούν υπό διωγμόν! Ταπεινώνονται συνεχώς! 
___________Πρωταγωνιστής,  ένας ταλαίπωρος άνθρωπος, κατά γενικήν πλέον ομολογία και ελλειμματικής  εκπαίδευσης και άνευ παιδείας,   εμπαθής προς κάθε τι  Ανώτερο, Ιερό και Όσιο, που κάνει την ψυχή των Ελλήνων να πάλλεται. Απόφοιτος Λυκείου, μη απόφοιτος Πανεπιστημίου, ο κ.Φίλης από το θώκο του Υπουργείου Παιδείας, ασκεί το «Υπούργημα» (δηλαδή τελεί «υπουργός=τελεί υπό το –δημόσιον- έργον» άρα και έλεγχον) της χάραξης στρατηγικής για την παιδεία, η οποία «αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ΗΘΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, επαγγελματική και φυσική αγωγή ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ τους..» άρθρο 16 του Συντάγματος των Ελλήνων!
___________Ασκεί το δημόσιο λειτούργημα αυτό, που αφορά στην  «Ηθική», «Εθνική» και «Πνευματική  Αγωγή» των Νεοελλήνων, θεωρώντας την Αριστεία σαν «ρετσινιά», επειδή -κατά δήλωσή του- «οξύνει τις ανισότητες» μεταξύ των μαθητών, διδάσκοντας με το παράδειγμά του πρωτίστως «ισοπέδωση» και επιβολή της ήσσονος προσπαθείας σε μαθητές-φοιτητές, κατά τα δικά του πρότυπα,  εν αντιθέσει προς  το «Αιέν Αριστεύειν» του Πατριάρχη της Ελληνικής ποιήσεως Ομήρου και του σεβαστού σ όλα τα μήκη και πλάτη της γης Κορυφαίου Έλληνα Φιλοσόφου Αριστοτέλη, που είχε από αιώνων αποφανθεί πως «τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων», τα οποία ωστόσο ο κ. Φίλης αδυνατεί να εννοήσει!!!
__________Ίσως και να είναι σήμερα ο μόνος από τους Ευρωπαίους και όχι μόνο, ομολόγους του, που δεν επιδίωξε και δεν εμόχθησε για να πραγματοποιήσει και να περατώσει Πανεπιστημιακές σπουδές, πόσο μάλλον να «αριστεύσει» κάπου! Κι όμως! Ανά τους αιώνες Έλληνες συμπατριώτες του αλλά μη συναντιλήπτορές του,  το  πράττουν και μοχθούν, παρά την εκάστοτε, -είτε λόγω πολέμων είτε  λογω άλλων δυστοκιών-  οικονομική δυσπραγία τους.  Ξεπερνούν τις δυνατότητές του μέσου όρου και γι αυτό διακρίνονται παγκοσμίως, υπενθυμίζοντας την αξία της Ελληνικής σημαίας, κάθε φορά που δακρύζουν, όταν αυτή υψώνεται προς τιμήν τους  ή όταν τυλίγονται μ' αυτήν, που είναι «απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων των ιερά». Αυτή η θεώρηση, και τα δυνατά  συναισθήματα που προκαλεί, δεν λένε τίποτε στους οπαδούς της ήσσονος ή και μηδενικής προσπαθείας…, όπως ο κ. Φίλης. Αντί να προσπαθούν να αναπτύξουν το Πνεύμα, δηλ. το μυαλό, τους και την ψυχή τους, ασχολούνται με την απόλαυση της γήϊνης υποστάσεώς τους!
___________Ο κ. Φίλης, υπέρμαχος της παραχάραξης της ιστορικής μνήμης με την τάχα «μη Γενοκτονία» των Ποντίων»- την οποία άλλωστε υπεραμύνθηκε σύμπας ο Ελληνισμός,   ακόμη και  ο Εξοχώτατος Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ο κ. Φίλης, επαναλαμβάνω, έχει βάλει στόχο να καταργήσει,   εκτός από την «αριστεία» και αυτά τα αιώνια Ελληνικά ιδανικά! Έχει σκοπό  μαζί με  την διδασκαλία των «Αρχαίων» (σ.σ. στην Γαλλία αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας τους)  να καταργήσει και το μάθημα των Θρησκευτικών  από τα Δημόσια Σχολεία, υποβαθμίζοντας  Ορθόδοξη Διδασκαλία έναντι άλλων θρησκευμάτων!   Μέ πολύ πάθος πολεμάει την Ορθόδοξο Εκκλησία μας!
 ___________Εξάλλου αντί της προώθησης της εδραίωσης της ομόνοιας και της σύμπνοιας μεταξύ των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, (που  και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός αλλά και όλοι οι γνήσιοι Έλληνες υπερθεματίζουμε,  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ο κ.Φίλης  προσφάτως εισηγήθηκε δημόσια, ότι πρέπει να εισαχθεί και η «διδασκαλία του Εμφυλίου» στα σχολεία, ατενίζοντας το θέμα  προφανώς υπό τις δικές του παραμορφωτικές διόπτρες,  με στόχο αντί της ενότητας,  την διαιώνιση του μίσους και του αλληλοσπαραγμού,  που οι Έλληνες επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω!
 __________Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, με τρόπο σαφή, περιέγραψε το Φίλειον έγκλημα, που παραβιάζει το Νόμο περί της- υπό τον κ.Φίλη «εξαγγελμένης»- τάχα ισότιμης αντιμετώπισης των  θρησκειών και της διδασκαλίας τους, έναντι της κατά το Σύνταγμα «κρατούσης»  Ορθόδοξης, αποδεικνύοντας την εκ μέρους του,  «προνομιακή» μεταχείριση των άλλων θρησκευμάτων έναντι του Ορθοδόξου!  Στην Ορθόδοξη όμως Ελλάδα!  Αρχής γενομένης με τον τρόπο της «ιδιαίτερης» και προνομιακής  επιλογής των «ιεροδιδασκάλων» για το Ισλάμ, και των διδασκάλων του Εβραϊκού δόγματος και των Ρωμαιοκαθολικών, στο κάτωθι απόσπασμα της απομαγνητοφωνημένης συνεντεύξεώς του (ραδιοφωνικός σταθμός Alpha 9,89) ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραι[ως κ. Σεραφείμ ετόνισεν, ότι  «δεν μπορεί η Εκκλησία να παραδίδεται βορά στην ιδεοληψία του κάθε κυρίου Φίλη.  Δεν είναι η Πατρίδα ιδιοκτησία ούτε του κ. Φίλη, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε κανενός».   
______________Συγκεκριμένα για τον Νίκο Φίλη ο Σεβ. Πειραιώς είπε πως «ο ίδιος άνθρωπος ψήφισε νόμο στη Βουλή, όπου στο άρθρο 55 και την παράγραφο 5 λέει τα εξής:  ...για τις ανάγκες των μαθητών του εβραϊκού δόγματος είναι δυνατή η πρόσληψη εκπαιδευτικού εκτός των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως και για την διαδικασία της διδασκαλίας των θρησκευτικών του ρωμαιοκαθολικού δόγματος και της εβραϊκής θρησκείας, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ο κ. Φίλης διαπράττει «έγκλημα καθοσιώσεως» σε βάρος της Ορθόδοξης ΕκκλησίαςΟ κόσμος δεν γνωρίζει το ζήτημα. Γνωρίζει ότι είναι μία πλουραλιστική προσπάθεια του κ. Φίλη για να αναστοχαστεί επάνω στο θέμα των θρησκευτικών. Το θέμα δυστυχώς για τον κ. Φίλη είναι θέμα παραβιάσεως της αρχής της ισονομίας της χώρας μας,  παραβιάσεως της συνταγματικής ισότητας και είναι θέμα παραβιάσεως της Δημοκρατίας μας.
_________Τη στιγμή που ο κ. Φίλης θέλει να αναστοχαστεί επάνω στο μάθημα των Ορθοδόξων Ελληνοπαίδων, την ίδια στιγμή αναγνωρίζει το δικαίωμα στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, στη Ρωμαιοκαθολική Ιεραρχία της Ελλάδας και στις Μουσουλμανικές Μουφτείες, όχι μόνο να επιλέγουν το περιεχόμενο του μαθήματος αλλά να διορίζουν και τους καθηγητές τους!!!! Γεννάται, λοιπόν, τεράστιο θέμα Δημοκρατίας. Η Εκκλησία θεωρείται «παρίας» του κοινωνικού συστήματος. Η Εκκλησία τίθεται σε ήσσονα μοίρα από το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό! Είμεθα πλέον υποκείμενα του κάθε κυρίου Φίλη! Δεν μπορεί να έχει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τους Έλληνες Μουσουλμάνους και τους Έλληνες Εβραίους».
 __________Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, επί τέλους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  έλυσε την σιωπήν Του! Χθές, έστω και τόσο αργά Σεβασμιώτατε Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, ο Μακαριώτατος προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες  είναι ενδεικτικές της κρισιμότητος της κατάστασης, δηλώσεις, οι οποίες μας ικανοποίησαν! Έστω και  αν, ενδεχομένως, ήσαν δηλώσεις με σκοπιμότητα και υστεροβουλία, όπως μερικοί έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν.
__________Αφού, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος έλυσε τη σιωπή του, τώρα πιά μπορούμε κι εμείς οι ταπεινοί καί άσημοι εργάτες του Αμπελώνος του Κυρίου να υψώσουμε την φωνήν μας.  Διότι όταν εμείς μεν φωνάζουμε, κρούοντας τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου, αλλά η Διοίκηση της Εκκλησίας, τηρεί σιγήν ιχθύος, τότε ο κόπος μας πάει χαμένος! Οι Κυβερνώντες ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ! Είναι σαν να ρίχνουμε ντουφεκιές στον αέρα!

_________Ώστε τα γεγονότα μας υποχρεώνουν νά διακόψουμε την σιωπήν μας, για να ανακαλέσουμε στην τάξη και στη θέση, που αρμόζει σε Υπουργό, τον ανεκδιήγητο πιά και απαίδευτο κ. Φίλης, ο οποίος ως μοναδικό προνόμιο της ημιμάθειας του,  προβάλλει  τις  «αριστερές του γνώσεις», η  ιστορική αλήθεια των οποίων ωστόσο ελέγχεται  ΚΑΙ από ιστορικά Στελέχη της Αριστεράς, όπως τον αγνό πατριώτη Μανώλη Γλέζο! 
__________Τονίζουμε δε ότι εκτός της ρήσεως των σοφών Αρχαίων προγόνων μας, που ο κ. Φίλης έχει απαξιώσει,  «μηδέν άγαν»  υπάρχει και το «παχεία γαστήρ, λεπτόν ου τίκτει νόον». Κύριε Υπουργέ, ασφαλώς, ένεκα της απαξίωσής σας προς τις …μη κομματικά παραταξιακές ντιρεκτίβες,   πλην όμως σαφείς καταβολές των «μετεχόντων της Ελληνικής Παιδείας», δεν κατανοείτε τα λόγια αυτά. Παρακαλέστε, λοιπόν, κάποιον πτυχιούχο Πανεπιστημιακής Σχολής να σας ερμηνεύση τα χωρία αυτά. 


_________Διακόπτουμε, λοιπόν, τη σιωπή μας, προκειμένου να αποδώσουμε την πραγματική εικόνα του επισήμως ψευδομένου Υπουργού και να τον παρακαλέσουμε να απαλλάξει την Εκπαίδευση και την Παιδεία των Νεοελλήνων από την κακοποίηση της «Ιστορικής, Εθνικής, Θρησκευτικής τους Συνειδήσεως» και  να παραιτηθή!  Να φύγη μακράν του θώκου αυτού, που αναξιοκρατικά κατέχει,  καθότι όχι μόνο μεροληπτεί υπέρ παντός ανθελληνικού, αντεθνικού και ανορθοδόξου,  αλλά έχει πολλάκις κριθεί «ανεπαρκής» και «εμπρηστικός»  στην τήρηση των απαιτουμένων ισορροπιών, τόσο μεταξύ των Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, όσο και μεταξύ των  θρησκευμάτων εν Ελλάδι,  ως Κρατικός λειτουργός και καθ' ύλην αρμόδιος για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

 ΝΙΚΟΛΑΕ ΦΙΛΗ,
όντας αποδεδειγμένα 
αστοιχείωτος, ασμίλευτος  και προκλητικός.... 
ΕΣΕΙΣ ο ίδιος, 
ο τέως ΝΕΩΚΟΡΟΣ στην Χρυσοσπηλαιώτισσα, 
καταδείξατε πως είσθε πλέον, 
ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!

____________Τί λόγια ήσαν αυτά που εξεστομήσατε, απαντώντας στις Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας; Τί τρελλά λόγια, ασεβέστατε άνθρωπε, εβγάλατε από το απύλωτο στόμα σας; 
«Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας»,  χωρίς αιδώ είπατε! 

 Και εν συνεχεία διερωτηθήκατε: 
«Με ποιό μέρος ήταν η Εκκλησία στην Χούντα και στην κατοχή»;

________Με έργα και λόγια, λοιπόν,  έχετε ασεβήσει αλλεπάλληλα απέναντι στην Πατρίδα και την Εκκλησία που σας εξέθρεψε, εκμεταλλευόμενος την ανεκτικότητά της!  Μιλάτε μη έχοντας τη στοιχειώδη επίγνωση ούτε της θέσης ούτε του αξιώματός σας, που υπόκειται σε δημόσια κρίση, νομίζοντας ότι απευθύνεστε σε αδαείς και συναντιλήπτορές σας,  περί της ημιμαθείας,  αν όχι αμαθείας!  Προκαλείτε εντάσεις και  αποδεικνύετε διαρκώς  την ασχετοσύνη σας προς το ιδιαίτερα «βαρύ αντικείμενο» του Υπουργείου σας!  Σεις -δίχως ένα βασικό πτυχίο και πανεπιστημιακό τίτλο Υπουργέ της Παιδείας-!!! Σεις κάνετε μαθήματα ιστορίας και κοινωνικής συμπεριφοράς;  Με ποια εχέγγυα;  Σεις  ο αριστερόστροφος, ο Κομμουνιστής, ο ανήκων ιδεολογικά στη χορεία των αδελφοκτόνων κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τον οποίον και εισηγήστε να διδάξετε στα σχολεία,  τολμάτε και λέγετε τέτοια λόγια για την Μητέρα Εκκλησία; 
 
________Γιά τό θέμα της Κατοχής σας απήντησε ήδη ο κ. Μανώλης Γλέζος: 
 «Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία» ωμολόγησε με ειλικρίνεια, ο κ. Γλέζος και  προσέθεσε: «Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής βλαστημεί»!!!.... Ο τότε Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να υποταχθή και δήλωσε, ότι «η Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους».... Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της κατοχής της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την Κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί)  να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος  στους Γερμανούς,  αρνήθηκε.... Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς με αυτά που λέει ο κ. Φίλης»!!!  Ταύτα είπε ο κ. Μανώλης Γλέζος!
 _______Ως προς το έτερο σημείο της ανοησίας της δικής σας εμπνεύσεως κ. Φίλη, που είπατε, ότι «Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας», σας τονίζουμε τα εξής:

________Αποδεικνύετε εκ νέου κ. Φίλη,  ότι αγνοείτε τα στοιχειώδη περί της Διδασκαλίας “KAI” της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ηθικής, μολονότι  αν και ως  Ψάλτης  θα  ωφείλατε να αναγνωρίζετε, όχι μόνο τί διαβάζετε, αλλά και τί ακριβώς ψέλνετε εμπρός από φωτογραφικές ή τηλεοπτικές κάμερες  και όχι μόνο.   Βεβαίως αυτά προϋποθέτουν γνώσεις Κλασσικής αλλά και Εκκλησιαστικής  παιδείας,  η δε κατανόηση προϋποθέτει σωστή νόηση, ου μην αλλά και καλή γνώση της Ελληνικής Γλώσσας  που απορρέει εκ  των Αρχαίων Ελληνικών εναντίον των οποίων έχετε όμως στραφεί! Προϋποθέτουν  προσόντα δηλαδή, που δυστυχώς  δημοσίως και πάλι εσείς ο ίδιος,   αποδεικνύετε πως  στερείσθε!! 

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό

_________Όπως ενεργήση ΑΜΕΣΑ για την απομάκρυνσή σας, από τη θέση του Υπουργού «Παιδείας», την οποία  «παιδεία» έχετε αποδείξει ότι δεν κατέχετε, προτού τα πράγματα εκτραχυνθούν εξαιτίας της αδολεσχίας και της αλλεπάλληλης  προσβολής εκ μέρους σας, των Θεσμών, των ιερών και των οσίων των- ΟΧΙ κατ΄επίφασιν-  Ελλήνων.   
_________Αν ο κ. Τσίπρας διατηρεί μέσα του κάποια στοιχεία σεβασμού πρός την Εκκλησία, τον καλούμε και παρακαλούμε να το αποδείξη άμεσα, άλλως οι εναγκαλισμοί και δημόσιοι ασπασμοί, γεύματα και δείπνα συνεργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους Αρχιερείς, δύνανται να θεωρηθούν «σκόπιμος εμπαιγμός»!
________Αν όντως σέβεται την Εκκλησία, όπως διατείνεται και έως τώρα αυτό ισχυριζόταν  ο κ. Πρωθυπουργός,  οφείλει  να απομακρύνει άμεσα τον Υπουργό τάχα «Παιδείας»,  που διαρκώς δυναμιτίζει το κλίμα της επιδιωκωμένης από πλευράς του  «αγαστής» συνεργασίας «Εκκλησίας–Πολιτείας», διότι ο κ. Φίλης δεν συμπεριφέρεται συμβατά προς το επώνυμό του,  λειτουργεί δέ ως «φίδι» στον κόρφο τόσο της Κυβερνήσεως, όσο και της Εκκλησίας! 

____________Τέλος, απευθυνόμεθα και πρός τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο:

  Μακαριώτατε, 
        Κηρύξατε την  Εκκλησία «εν διωγμώ»!  Ο εχθρός της Ορθοδοξίας  καί του Ελληνισμού Νικόλαος Φίλης  πρέπει να απομακρυνθεί από την θέση του Υπουργού της Παιδείας! Παραμένει όχι μόνον  αμετανόητος, αλλά και πολύ επικίνδυνος.
           Ναί, κηρύξατε αμέσως την Εκκλησία εν διωγμώ!
   Χωρίς αναβολή, χωρίς περιστροφές! Ο Φίλης  πρέπει να φύγη από την θέση αυτή! Είναι εχθρός της Ελλάδος και Εκκλησίας!
             Εμείς, το προσεχές Σάββατο, εδώ στο Αίγιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ανάξιου Υπουργού, θα κτυπάμε πένθιμα τις καμπάνες των ενοριακών ναών.   

+  Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 22 Σεπτεμβρίου 2016 

**********
Και τώρα η επιβεβαίωση των λόγων μας
Φίλης: Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας 
http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/21/koinonia-politiki-filis-ekklisia_n_12112452.html
Δημοσιεύθηκε: 21/09/2016 8:39 πμ EEST Ενημερώθηκε: 21/09/2016 11:31 πμ EEST
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τις νέες του δηλώσεις για τον ιστορικό ρόλο της εκκλησίας και τη σχέση της με την ηθική έκπτωση της κοινωνίας, λίγες μόνο ώρες μετά τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.
Ειδικότερα ο κ. Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.
Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή». 
Διευκρίνισε δε ότι για τους λόγους αυτούς στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος.
Το απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κ. Φίλης κάνει τις επίμαχες δηλώσεις βρίσκεται στο 24:44 λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:
Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη η αρχιεπισκοπή ζήτησε την κασέτα της εκπομπής με σκοπό να διαπιστώσει αν εγείρονται νομικά θέματα από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.
Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής
«Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας πέρα από κάθε διάκριση και για αυτούς του οποίους απευθύνονται πολλοί με πολλά λόγια και κανέναν λόγο», απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.
Νωρίτερα, αιχμές κατά του κ. Φίλη άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. 
Διαβάστε επίσης:
«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς - θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στο σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο μάθημα.
«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».
«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στην εκπομπή 
«ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ» 19/9/2016

ΦΙΛΗΣ:   Να ανοίξουμε τη συζήτηση τώρα αν η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας μας; Έχει συμβάλει διαχρονικά;  Είναι γνωστό ότι πέρασε η ελληνική ιστορία μας από κρίσιμες στιγμές στον 20ο αιώνα. Με το μέρος ποιον ήταν η Εκκλησία; 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ηθική κατάπτωση είναι σκληρός χαρακτηρισμός

ΦΙΛΗΣ: Ξέρω τι λέω, και δεν είναι μόνο δικός μου χαρακτηρισμός είναι των ανθρώπων και της Εκκλησίας.  Πού ήταν στη Χούντα η Εκκλησία; Πού ήταν στην Κατοχή η Εκκλησία; 
Δεν προσκυνάμε, δε μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε εκ προοιμίου ότι αυτό είναι το ιερόν.  Δεν είναι ιερόν αυτό το πράγμα, ανθρώπινο είναι. Ανθρώπινο φαινόμενο είναι η Εκκλησία. 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΚΟΜΜΑΤΑ και ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ
1/ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΑΒΕ ΘΕΣΗ
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει. Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες. Κάτι που έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτό, όμως, οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Η απαξιωτική άρνηση κάθε διαλόγου και η σχεδιαζόμενη από τους κ. Τσίπρα και Φίλη σύγκρουση με την Εκκλησία είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων διχαστικών αντιπαραθέσεων».
2/ Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ: 
  «Η Εκκλησία έχει χύσει πολύ αίμα»
«Στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουμε ότι έχουμε ως οδηγό την Παναγία για να προστατεύει και την Πατρίδα και εμάς.
Υποστηρίζουμε το αδιαίρετο Κράτους και Εκκλησίας και αναγνωρίζουμε τις θυσίες, το αίμα που έχει προσφέρει η Εκκλησία στους αγώνες του έθνους, για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας.
Πρέπει να διαβεβαιώσω για την πολύ καλή συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού με το Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο.
Συνεργασία που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στο θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη συνδρομή της Εκκλησίας σε κοινωνικές δομές που το έχουν ανάγκη λόγω κρίσης και στα ζητήματα της περιουσίας της.
Θεωρώ πολύ σημαντική και την πολύ καλή χημεία που έχουν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός.
 Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχουμε πει επανειλημμένα με έμφαση ότι θα πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών να δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στην επικρατούσα Θρησκεία της Πατρίδας μας, αυτή που προστατεύεται από το Σύνταγμα και που βεβαίως είναι Ορθόδοξη Χριστιανική.
Σημείωσα με πολύ προσοχή τις δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας που διακρίνεται για την ηρεμία και τη μετριοπάθειά του. Ελπίζω να είναι κατανοητές σε όλους».

3/  Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΕΛΛΗΝΩΝ  «ΟΙ Εμμονές –ιδεοληψίες καί στείρες προκαταλήψεις ΦΙΛΗ»
"Όσο επιμένει ο κ. Υπουργός Παιδείας, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις , στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόσο θα του υπενθυμίζουμε το ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών.
 Η επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 16, παρ. 2) για ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων δεν δύναται να αμφισβητείται, πολλώ δε μάλλον να προσβάλλεται  η  Ορθόδοξη  πίστη και παράδοση, που αποτελεί βίωμα του Ελληνικού λαού" τονίζει η Νεολαία των ΑΝΕΛ και καταλήγει:

"Καλά θα κάνει ο κ. Υπουργός να ακούσει αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος".