Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


13.01.2017

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ»

ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας έχει μακραίωνει και ένδοξη ιστορική πορεία. Κάθε σπιθαμή της Ελληνικής γης μαρτυρεί ξεχωριστές και μεγάλης αξίας ιστορικές στιγμές.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Αιγιαλείτιδα γη απ’ αυτόν τον γενικό κανόνα.
Ο λόγος για το πολυσυζητημένο ιστορικό τοπικό γεγονός, την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».
Αρκετός λόγος έχει γίνει, από πολλούς ειδικούς ιστορικούς, και όχι μόνον, για την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας». Πολλές, επίσης, είναι και οι γραπτές αναφορές, για το ίδιο θέμα. Άπειρες οι συσκέψεις, οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις για τα περί την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας».
Απ’ όλα αυτά, τα οποία είναι καταχωρημένα σε βιβλία ιστορικά, σε άρθρα, σε επιστολές, σε περιοδικά, συνάγεται ότι η εν λόγω «Μυστική συνέλευση» αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο. Το αναμφισβήτητο του ιστορικού αυτού γεγονότος επιβεβαιώνεται, διότι ακριβώς πληροί τις απαραίτητες προς τούτο προϋποθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες είναι οι ακόλουθες:
1. Γνωρίζουμε τον χρόνο πραγματοποιήσεώς της. Συνήλθε περί τα τέλη Ιανουαρίου                 1821.
2. Γνωρίζουμε τον χρόνο διάρκειάς της. Κράτησε πέντε ημέρες.
3. Γνωρίζουμε τα διαδραματισθέντα κατ’ αυτήν.
4. Γνωρίζουμε τα πρόσωπα και τον αριθμό προσώπων, που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν,                  και
5. Γνωρίζουμε το σκοπό, για τον οποίο συνεκλήθη, που δεν ήταν άλλος, από την προετοιμασία του αγώνα για την Εθνική μας ελευθερία.
Όταν ένα γεγονός υποστηρίζεται απ’ όλες αυτές τις προϋποθέσεις – μαρτυρίες, σίγουρα και αβίαστα χαρακτηρίζεται ως αδιαμφισβήτητο, γνήσιο και αυθεντικό ιστορικό γεγονός. Επομένως μιλάμε για ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, μεγάλης, για τον τόπο μας, ιστορικής αξίας.
Σε ότι αφορά την τοποθεσία, το ακριβές μέρος διεξαγωγής των εργασιών της «Μυστικής συνελεύσεως», οι πληροφορίες διαφέρουν, είναι διάχυτες. Και κατά την άποψή μας, το ότι μπορεί να μην αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένος τόπος ή και να αναφέρονται και πολλοί τόποι, τούτο ενέχει προφανώς σκοπιμότητα, για λόγους διατηρήσεως της μυστικότητας. Εάν ο ακριβής τόπος διεξαγωγής ήταν σαφής και φανερός, τότε προς τι ο χαρακτηρισμός «Μυστική»;
Χαράζοντες αυτές τις γραμμές, καθόλου δεν στοχεύουμε στο ξεκαθάρισμα του συγκεκριμένου τόπου τελέσεως της «Μυστικής Συνελεύσεως», άλλωστε αυτό είναι έργο ειδημόνων περί τα ιστορικά γεγονότα. Και όπως αυτοί μας βεβαιούν, ενδείξεις υπάρχουν περί στγκεκριμένου τόπου, και ουχί σαφείς αποδείξεις.
Εμείς δια του παρόντος άρθρου στοχεύουμε να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε την σπουδαιότητα αυτού καθ’ αυτού του ιστορικού γεγονότος δια τον τόπο μας γενικώτερα και κατά πόσον συνέβαλε στην εκπλήρωση του σκοπού του και όχι την ακριβή τοποθεσία διεξαγωγής του.
  
ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ
Ταπεινά φρονούμε ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την ιστορική δικαίωση. Αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επέστη ο καιρός για τον τόπο μας, την πόλη μας, την Αιγιάλεια ολόκληρη, να αναδειχθή το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός και επίσημα, να αγωνισθούμε και να απαιτήσουμε να καθιερωθεί ως τοπική ιστορική επέτειος η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» και να τιμάται όπως επιβάλλεται σε όλες τις ιστορικές επετείους.
Μια τέτοια πάνδημη απόφαση, μια τέτοια ιστορική ενέργεια θα αποτελέσει ύψιστο γεγονός πολλαπλής σημασίας.
Κατ’ αρχήν θα αποτελέσει τιμητική και ευγνώμονη μνημόσυνη αναφορά για όλους εκείνους, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες για την εποχή εκείνη συνθήκες σκλαβιάς, απετόλμησαν την ηρωϊκή αυτή ενέργεια, ώστε μυστικά να διαβουλευθούν για την απελευθέρωση του Έθνους. Στην συνέχεια, θα προσδώσει τιμή και δόξα, σε πανελλήνιο επίπεδο, στην μικρή και ωραία πόλη μας και την περιοχή ολόκληρη. Η πόλη μας θα αναδειχθεί ως ο τόπος αφετηρίας διεργασιών ιστορικής αξίας και θα καταγραφεί στις δέλτους της ιστορίας της Πατρίδος μας. Τέλος, για όλους εμάς σήμερα, που θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε το σπουδαίο αυτό τοπικό ιστορικό γεγονός, ως ιστορική τοπική επέτειο, θα αποτελέσει υψίστη προσφορά και συμβολή στον τόπο μας και την πόλη μας, αλλά και γενικότερη συμβολή στο ιστορικό γίγνεσθαι της Πατρίδος μας.
  
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Μετά από πολλές συσκέψεις και διαβουλεύσεις, που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, κατά την τελευταία σύσκεψη της 18ης Νοεμβρίου 2016, απεφασίσθη όπως την Κυριακή 22α τ.μ. 2017, όλοι μαζί να κάνουμε την πρώτη κίνηση - ενέργεια προς την κατεύθυνση επισημοποιήσεως της εν λόγω «Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσας».
Αυτή την Κυριακή θα τελεσθή Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αμβροσίου. Εν συνεχεία θα τελεσθή ιερόν Μνημόσυνον εις μνήμην όλων όσων συμμετείχαν στις πενθήμερες εργασίες της «Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσας». Τέλος θα γίνουν, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, τα αποκαλυπτήρια σχετικής μαρμάρινης πλάκας, που θα έχει τοποθετηθεί έξωθεν του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τεμένης ως του επικρατεστέρου, σύμφωνα με ενδείξεις, τόπου διεξαγωγής της «Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσας».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΤΙΣΣΕΣ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ
Ελάτε, όλοι μαζί να δώσουμε το δυναμικό παρόν!
Ελάτε, όλοι μαζί να διατρανώσουμε την δίκαιη και ιστορικά τεκμηριωμένη απαίτησή μας να ανακηρυχθεί και να καθιερωθεί η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» τοπική ιστορική επέτειος.
Ελάτε, να τιμήσουμε τους άξιους και γνήσιους αγωνιστές προγόνους μας.
Ελάτε, να τιμήσουμε και να δοξάσουμε τον τόπο μας, την πόλη μας, το Δήμο μας, την ιστορία μας, την Πατρίδα μας.


Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος