Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΜΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! 




  "Την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας, η Αγία μας Εκκλησία, εορτάζει την Παναγία μας ως Ζωοδόχο Πηγή. Κατά την ημέρα αυτή, η Πόλη του Αιγίου εορτάζει μεγαλοπρεπώς την Πολιούχο της Παναγία Τρυπητή.
  Με αφορμή την εορτή αυτή παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο του Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Νικολάου  «ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΡΑ και ΑΓΑΠΗ».
Χριστός Ανέστη! Η Παναγία η Τρυπητή ας είναι βοηθός και προστάτης μας! 


  ***************
ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

Πολλές εικόνες της Παναγίας είναι γνωστές με κάποιο χαρακτηριστικό «επώνυμο»: Γοργοϋπήκοος, Γλυκοφιλούσα, Παρηγορήτισσα και άλλα πολλά.  Το καθένα απ’ αυτά τα «επώνυμα» αναδεικνύει κάποιο από τα πολλά χαρίσματά της. Μοιάζει η Παναγία με ένα διαμάντι, που οι πολλές έδρες του –που αστράφτουν-εκφράζουν τα χαρίσματά της, που είναι όλα φως.
          Το όνομά της, «Ζωοδόχος Πηγή», και μάλιστα η λέξη «Ζωοδόχος», και μάλιστα η λέξη «Ζωοδόχος», εκφράζει ένα από τα κορυφαία γνωρίσματά της.
          Τι σημαίνει «Ζωοδόχος»;  Αυτός που δέχεται μέσα του τη ζωή.  Αυτός που δέχεται μέσα του τη ζωή.  Φυσικά, κάθε ζωντανός άνθρωπος έχει μέσα του ζωή.  Και αυτό φαίνεται από το ότι αναπνέει, τρώει, πίνει, κοιμάται και γενικά έχει όλες τις ανθρώπινες λειτουργίες, που χαρακτηρίζουν την επίγεια ζωή μας.  Η Παναγία, όμως, μας μιλάει για μια άλλη ζωή. Και επιπλέον μας υποδεικνύει τον τρόπο, που μπορούμε να την δεχθούμε και εμείς μέσα μας, δηλαδή τις προϋποθέσεις για να την αποκτήσουμε.  Να γίνουμε, δηλαδή, και εμείς «ζωοδόχοι».
          Η μεγαλύτερη δόξα της Παναγία είναι ότι κοπίασε, ίδρωσε και αφιερώθηκε απόλυτα στον Κύριο. Του έδωσε την καρδιά της.  Και ο Θεός βλέποντας αυτή τη λαχτάρα της και τον πολύμοχθο αγώνα της, θέλησε όχι απλώς να έρθει και να κατοικήσει στην καρδιά της –πνευματικά- αλλά χώρεσε Αυτός, ο Αχώρητος Θεός, στο ανθρώπινο σώμα της και την αξίωσε να γίνει μητέρα Του, κατά το ανθρώπινο!
          Την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Πέμπτη ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα) η Εκκλησία τιμά την Παναγία ως «Ζωοδόχο Πηγή».  Ως πνευματική πηγή η οποία, αφού πρώτα εδέχθηκε το Χριστό, ύστερα «ποτίζει» τους προστρέχοντες σ’ αυτήν με ζωοπάροχες δωρεές και νάματα σωτηρίας.  Έτσι προήλθε η ονομασία «Ζωοδόχος Πηγή  Είναι ο πιο τιμητικός τίτλος για την Παναγία, διότι ενώ όλα τα άλλα προσωνύμια αναφέρονται στη σχέση της με τους ανθρώπους, αυτό αναφέρεται στη σχέση της με τον Θεό πρωτίστως και ακολούθως στη σχέση της και με εμάς.
          Συνεπώς, η ζωή για την οποία μας μιλάει η Παναγία, δεν είναι μια αφηρημένη ζωτική δύναμη ή ενέργεια, αλλά ταυτίζεται με τον ίδιο τον Χριστό.  Το λεέι ο ίδιος: «Εγώ είμαι η ζωή». Τη βιολογική, βέβαια, ζωή την χαρίζει ο Θεός στους ανθρώπους χωρίς να τους ρωτήσει.  Η ζωή δεν είναι επίτευγμα του ανθρώπου, είναι δώρο θεού προς αυτούς. Τον εαυτό Του, όμως, ο Χριστός μας τον προσφέρει, εφόσον εμείς Τον ζητήσουμε και προετοιμασθούμε γι΄αυτό: Και Εκείνος έρχεται τότε μέσα μας, γίνεται κέντρο της ζωής του ελεύθερου ανθρώπου.
          Πολλές φορές ο άνθρωπος λέει: εγώ ξέρω πως θα ζήσω̇ εγώ ξέρω πως θα χαρώ τη ζωή μου.  Ο άνθρωπος αυτός είναι τόσο γεμάτος από εγωϊσμό, που δε χωράει στην ψυχή του τίποτα άλλο!  Όσο πιο μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο βγάζουμε τον Θεό από τη ζωή μας.  Νομίζουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη από τον Θεό.  Αντίθετα, όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τα λάθη μας (=τις αμαρτίες και τα πάθη μας) και τα διορθώνουμε με τη μετάνοια, τόσο περισσότερο «κάνουμε χώρο» στο Χριστό, για να έρθει στην καρδιά μας και να μας κάνει και εμάς «ζωοδόχους» ανθρώπους!  Η Παναγία μας, εκτιμώντας την προσπάθειά μας αυτή, σίγουρα θα μας χαρίζει τη βοήθειά της και θα πρεσβεύει για μας.


Πηγή: Βιβλίο: «ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΡΑ και ΑΓΑΠΗ» του Αρχιμ. Ιωήλ Νικολάου -  ΄Εκδοση Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου , Πρέβεζα.