Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ "ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ"



ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΑΘΗΤΕΙΑ


Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν, ποιά η σχέση ανάμεσα σ’ αυτούς τους τρεις όρους «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΑΘΗΤΕΙΑ», στο παρόν άρθρο μας. Για να απαντήσουμε θα χρειασθεί να αναφερθούμε σε μία Μεγάλη Προσωπικότητα και να καταθέσουμε τα έργα και τις ημέρες της. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί, ώστε η αναφορά σ’ αυτήν την προσωπικότητα και η κατάθεση των έργων να γίνει με σύνεση και μέτρο λόγου. Διότι σκοπός μας είναι η κατάδειξη της σχέσεως αυτών των όρων και το περαιτέρω μήνυμα που εκπέμπουν για τους αναγνώστες μας, μέσα από την πορεία της Μεγάλης Προσωπικότητος που θα αναφερθούμε. Η απόκλιση από τον στόχο μας σίγουρα θα προκαλέσει βαθειά θλίψη έως και απογοήτευση στον αναφερθησόμενο.
Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα Λεύκωμα, το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολή μας και στο οποίο απαριθμούνται και απεικονίζονται αντικείμενα που είναι αποθησαυρισμένα σε μουσείο της πόλεώς μας. 
Τα απεικονιζόμενα εκθέματα του Λευκώματος πρωτίστως μαρτυρούν ιστορία. Την ιστορία, φυσικά, την καταγράφουν οι άνθρωποι, με την πορεία τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας τις νοητικές, πνευματικές, σωματικές και όποιες άλλες εγγενείς και επίκτητες δεξιότητες και δυνάμεις διαθέτουν. Συνήθως δρουν, εργάζονται σιωπηρά μεν, αλλά δημιουργικά και επ’ ωφελεία της ανθρωπότητος. Η προσφορά τους αυτή, μέσα στο χρόνο αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιούνται οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς και να επιβραβεύουν αυτούς τους ανθρώπους με το να τους απονέμουν τον υψηλότερο τιμητικό τίτλο της ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ. Οι ανθρώπινες κοινωνίες πάνω στον πλανήτη μας μετρούν πολλά εκατομμύρια ατόμων και προσώπων, προσωπικοτήτων όμως με την αυθεντική και γνήσια έννοια του όρου, ελαχίστων.
Ο όρος ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΣ προσδίδει περιεχόμενο, τιμή και αξία σ’ αυτόν που του απονέμεται. Το περιεχόμενο, επομένως, του Λευκώματος, το οποίο παρουσιάσαμε εμπεριέχει τα τεκμήρια, τα οποία αδιαμφισβήτητα και θεμελιωμένα συνηγορούν στην ανάδειξη και αναγόρευση του κατόχου τους σε προσωπικότητα και μάλιστα Υψηλή, Μεγάλη και Σπάνια.
Ωστόσο, εκτός από ιστορία το Λεύκωμα εκφράζει, παρουσιάζει και προβάλλει πολιτισμό, διότι τα αντικείμενα, τα οποία απεικονίζει μαρτυρούν αξίες, ιδανικά, ιδεώδη, κουλτούρα, τέχνη, παιδεία και ο, τι άλλο συνιστά πολιτισμό. Και τον πολιτισμό επίσης τον δημιουργούν οι άνθρωποι αξιοποιώντας ωσαύτως τις προοδευτικές και εξελικτικές, πνευματικές και σωματικές δυνάμεις και ικανότητές τους. Και αυτοί που δημιουργούν η συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην δημιουργία πολιτισμού, αναδεικνύονται και αναγορεύονται από τις ευνομούμενες κοινωνίες εις ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ.
Στην περίπτωσή μας μιλάμε για δύο εξαιρετικά μεγάλα μεγέθη Ιστορία και Πολιτισμό, τα οποία συνυπάρχουν σε ένα πρόσωπο, που το καταξιώνουν, το αναδεικνύουν και το αναγορεύουν εις ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
Ως Λαός, ως Κοινωνία, ως Έθνος και Γένος, έχουμε την ευλογία και την μεγάλη τιμή να καυχόμαστε διαχρονικά για μεγάλες Προσωπικότητες, οι οποίες κατά καιρούς εμφανίστηκαν και εμφανίζονται και αναδεικνύονται στο ιστορικό προσκήνιο και γίνονται φωτεινοί φάροι και ασφαλείς οδοδείκτες της Φυλής και του Γένους μας.
Σε μία τέτοια ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ αναφέρεται το Λεύκωμα, το οποίο παρουσιάσαμε και στο οποίο εμπεριέχονται όλα εκείνα τα γλωττοφόρα αντικείμενα, τα οποία ομιλούν για ιστορία, για πολιτισμό και για ανθρωπιά και ταυτόχρονα αποτελούν τις αδιάψευστες μαρτυρίες και τα γνήσια και ασφαλή εχέγγυα, ότι ο κάτοχός τους είναι προσωπικότης. Σ’ αυτή την ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ αναφέρεται και το ταπεινό μας άρθρο.
Αναφέρεται στον Αληθινό Έλληνα, τον Γνήσιο Πατριώτη, τον Μεγάλο Ευεργέτη,  τον  νεώτερο Έλληνα Βετεράνο του Β  Παγκοσμίου Πολέμου με Διεθνή αναγνώριση.
Αναφέρεται στον:
                             Ι Α Κ Ω Β Ο    Τ Σ Ο Υ Ν Η
Ναι! Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΣ, διότι κατέχει το σύνολο των ιδιαιτέρων ψυχικών και πνευματικών χαρισμάτων και χαρακτηριστικών. Είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΣ διότι είναι Ηγέτης, ηγείται του εαυτού μου και των χαρακτηριστικών της Προσωπικότητάς του και σαν ηγέτης χαράζει πορεία, ανοίγει δρόμους, δείχνει ρότα πλεύσης.
Σ’ αυτή τη Μεγάλη Προσωπικότητα συναντώνται οι τρεις ορισμοί ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΜΑΘΗΤΕΙΑ. Με την ζωή του, με τους αγώνες του, με την εργατικότητά του, με την παντοειδή προσφορά του στην Πατρίδα, την Εκκλησία, το Έθνος και το Γένος κατέγραψε ιστορία, δημιούργησε πολιτισμό και μας καλεί σε μαθητεία μέσα από τα ολοζώντανα και λαλίστατα εκθέματα – τεκμήρια του Μουσείου του.
Το Μουσείο ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ, είναι ένα απαραίτητο και πολύ χρήσιμο για όλες τις εποχές, ιδιαιτέρως για την σημερινή, σχολείο και διδακτήριο ιστορίας, πολιτισμού και ιδεωδών.
Κατωτέρω αναφερόμαστε σύντομα στο χρονικό της παρουσιάσεως του Λευκώματος «ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ».
Την 31ην Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα ώρα 6:30 μ.μ. παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην αίθουσα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού, έγινε η παρουσίαση του Λευκώματος από την θεολόγο κα Χρύσα Δημητρίου, υποψήφια Διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., η οποία επιμελήθηκε της συγγραφής και εκδόσεώς του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και ο Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, οι Δήμαρχοι Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Αιγιαλείας κ. Αθανασίος Παναγόπουλος και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικολάος Σακελλαρίου, οι επίτιμοι Δήμαρχοι Χολαργού κ. Βασίλειος Ξύδης και κ. Δημήτριος Νικολάου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Φλώρου, ο προέδρος της Αθηναϊκής Λέσχης κ. Κυριάκος Κουκουλομμάτης και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και 70 Αιγιαλείς (κληρικοί και λαϊκοί), οι οποίοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολή μας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, ο οποίος, πριν καλέσει στο βήμα τους επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε πως η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λέει «ναι» στον Πολιτισμό, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας αντικείμενα, τα οποία φανερώνουν και πιστοποιούν την αξία του.
Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Μακαριώτατος, ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας. Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης,  με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, παρενέβη και με τον αληθινό και περιεκτικό λόγο του, προέτρεψε το ακροατήριο σε εθνική ενότητα και συναίνεση με βάση την αγάπη για την Πατρίδα και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, λέγοντας ότι ο κ. Τσούνης μας δώρησε ένα Μεγάλο θησαυρό παραχωρώντας το Μουσείο του.
Αναμφισβήτητα, η παρουσίαση του Λευκώματος «ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ» δεν ήταν μία απλή εκδήλωση επιδείξεως μουσειακών εκθεμάτων, αλλά αποτέλεσε και θα αποτελεί πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, τα ιδανικά, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, την εργατικότητα, τη δράση, τη δημιουργία, την αξιοπρέπεια, την εθνική συνείδηση, την κοινωνική προσφορά και όλα τα ωραία, υψηλά και ευγενή που αντιπροσωπεύουν τον κάτοχό τους και που καταγράφουν ιστορία και συνιστούν πολιτισμό!
Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Τσάκαλος