Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΑΛΛΟΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΝ!


_____Με περισσή αγωνία περιμέναμε την επέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) στη διένεξη, η οποία -χωρίς λόγο- έχει εμφιλοχωρήσει μεταξύ της αναξιότητός μας και του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου! Του Σεβ. κ. Μαξίμου, ο οποίος «γυμνή τη κεφαλή», δηλ. με περισσή θρασύτητα, μας εξύβρισε επανειλημμένως μέσα από τις σελίδες της διαδικτυακής εφημερίδος «Romfea.gr».   
_______Καταφύγαμε, λοιπόν, στην Ιερά Σύνοδο με τέσσαρες διαδοχικές Αναφορές μας κατά του Σεβασμιωτάτου Αδελφού μας και με ζωηρό ενδιαφέρον περιμέναμε μιά κάποια ανταπόκριση! Η Δ.Ι.Σ. συνεδρίασε από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου λήγ. έτους. Μέχρι αυτήν την ώρα, δυστυχώς, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ή ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ή Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ!  Αυτή η σιωπή μας ενοχλεί αφάνταστα! Εξισώνει τον αδικούντα και τον αδικούμενο!
________Ευτυχώς όμως, ο Πανάγαθος Θεός μας λυπήθηκε! Μας έστειλε δυό πολύ παρήγορα μηνύματα. Το ένα εξ αυτών προέρχεται από διακεκριμένο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν θα το δημοσιεύσουμε, μόνο και μόνο επειδή περιέχει πολύ ταπεινωτικά λόγια για το Μητροπολίτη και Αδελφό ΥΒΡΙΣΤΗ μας! Ωστόσο ευχαριστούμε θερμότατα τον κ. Στέλιο Κασσώτη, ο οποίος μας διεβίβασε το σημαντικό αυτό σχόλιο του Καθηγητού της Θεολογίας! Δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τήν αρχήν «οφθαμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος»! 
________Θα δημοσιοποιήσουμε όμως το δεύτερο και πολύ παρήγορο μήνυμα, το οποίον έρχεται για να αναπληρώσει «την σιωπή των Αμνών», δηλ. της Ιεράς Συνόδου! Πρόκειται για ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην ευφήμως γνωστή και αγωνιστική εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ»  της 7ης Δεκεμβρίου, ήτοι της ημέρας κατά τήν οποίαν, έπειτα από είκοσι (20) τόσα χρόνια σιωπής, γιορτάσαμε τα ονομαστήριά μας! Ήταν το δώρο του Πανάγαθου Θεού στην γιορτή μας! Ένα άρθρο, διά του οποίου ελέγχεται δημοσίως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος  διά την πρός ημάς ασεβή συμπεριφοράν του. Ένα άρθρο, το οποίον συνέταξε και εδημοσίευσεν ο άγνωστος εις ημάς
κ. Δημήτριος Βανδώρος
τ. Διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών,
προς τον οποίον έκφράζουμε την ευγνωμοσύνην μας  από τη θέση αυτή. Την ευγνωμοσύνη μας, επίσης, εκφράζουμε δημοσίως και πρός τήν Διεύθυνσιν της αγνωνιστικής και τόσον ιστορικής Εφημερίδος «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ».
  ________Εμείς από τη θέση αυτή δηλώνουμε δημοσίως, ότι συγχωρούμε τον εν Χριστώ Αδελφό μας, τόσον διά την έπαρσιν, υπό της οποίας κυριαρχείται, όσον και διά την ασεβεστάτην προς ημάς συμπεριφοράν του, ήτοι προς έναν Επίσκοπον, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη σαράντα δύο (42) χρόνια στην Αρχιερωσύνη, άγει σήμερα τό 81ο έτος της ηλικίας του και -Χάριτι Κυρίου - έχει εκδαπανηθή διά το έργον της Εκκλησίας του Σωτήρος Χριστού.   
_________Τέλος, ταπεινά φρονούμε, ότι η Ιερά Σύνοδος οφείλει όχι μόνον να επουλώνη τέτοιους είδους πληγές μεταξύ των Αδελφών Αρχιερέων, ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΗ! 
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 17 Δεκεμβρίου 2018

Σημ. Εις τον αγαπητόν εν Χριστώ Αδελφόν μας κ. Μάξιμον, διά προσωπικής επιστολής, θα γνωστοποιήσουμε τα πολύ καυστικά σχόλια του Πανεπιστημιακού Καθηγητού, ώστε να ενημερωθή. 

******************


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:



ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΡΟΠΗ 
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύριε Διευθυντά,
Ανέγνωσα με πόνον ψυχής εις την «Ρομφαία» της 2ας Δεκεμβρίου την επιστολήν του Μητροπολίτου Ιωαννίνων προς τον Μητροπολίτην Καλαβρύτων.
           Δεν έχω κανένα δεσμόν με τον Μητροπολίτην Καλαβρύτων, αλλά δεν μπορούσα να φαντασθώ, ότι θα ήτο δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από νέον Μητροπολίτην προς πρεσβύτερον Μητροπολίτην, και μάλιστα δημοσίως, λέξεις όπως αισχύνη, ξεδιάντροπο, εξευτελιστικά, αιδώς, ελεεινό, τρισάθλιο, φθηνό, κ.α.  Ούτε πολιτικοί δεν χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις!  Αυτή είναι η αγάπη του Χριστού;  Τότε ποια αξία έχουν τα παρατιθέμενα από τον Μητροπολίτην λόγια του Αποστόλου Παύλου;
            Όμως επί της ουσίας διεστρέβλωσε, εμπνεόμενος από πνεύμα ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ, τα λεχθέντα από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, και για να εντυπωσιάσει αναφέρεται σε «τίμιους ανθρώπους και εθελοντές».  Ωσάν να μη διαθέτει η Μητρόπολις Καλαβρύτων τέτοιους λεβίτας.
            Συμφωνώ με τοΝ τελευταίον, ότι οι Κληρικοί δικαιούνται, όπως και οι άλλοι κρατικοί λειτουργοί, μισθόν από το Κράτος, χωρίς να συνδέεται το θέμα με την εκκλησιαστική περιουσία.  Αυτό ακριβώς έγραφα εις επιστολήν μου, η οποία εδημοσιεύθη εις την εφημερίδα «Καθημερινή» της 23ης Νοεμβρίου.
            Απλά πιστεύω, ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων είπεν, ότι οι Κληρικοί έχουν πίσω τους ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ μια μεγάλη ιστορία, που στήριξαν το Έθνος κατά την τεσσάρων αιώνων σκλαβιά.  Να μη το ξεχνούν αυτό οι δηλωμένοι άθεοι.
            Αυτή η δημόσια υβριστική συμπεριφορά δεν «απωθεί ανθρώπους μακρυά από την Εκκλησία», σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου του Μητροπολίτου Ιωαννίνων;
            Γράφει ακόμη ότι «τέτοια δημόσια χλεύη και συμπεριφορά είναι… έξω από κάθε χριστιανική ηθική και πνευματική θεώρηση και διδασκαλία ή παράδοση».  Όμως αυτό ακριβώς ισχύει για τα δικά του γραφόμενα.
            Αν ήταν εν ζωή οι μακαριστοί παραδοσιακοί πνευματικοί πατέρες μου Μητροπολίτες Κερκύρας Μεθόδιος και Ευρίπου Βασίλειος θα ήθελα να έβλεπα πως θα αντιδρούσαν στο κείμενο αυτό.  Αν έχει ακούσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων γι’ αυτούς.
            Η επιστολή του Μητροπολίτου μας θυμίζει λαϊκίστικο πολιτικό λόγο.
            Αντί να αγωνίζεται ο Μητροπολίτης πλάϊ στους άλλους αγωνιστάς Μητροπολίτας για την διατήρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, προασπίζεται, ως αυτόκλητος συνήγορος, τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να το αλλάξει, επειδή αδίκως, κατ’ αυτόν, χαρακτηρίστηκε από τον Μητροπολίτην Καλαβρύτων «ανιστόρητος».
            Τέτοιο δημόσιο λόγο από κληρικό δεν έχω ξανακούσει.  Και δεν γνωρίζω αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή προς Μητροπολίτην, αν θα μου επέτρεπε ο πνευματικός μου να κοινωνήσω των Αχράντων Μυστηρίων χωρίς να προηγηθεί μετάνοια.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Βανδώρος
τ. Διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών


Πηγή: Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» 7/12/2018