Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΜΑΣ


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

____Έρχονται Χριστούγεννα! Στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο η Εκκλησία μάς προσκαλεί να προσέλθουμε στο ναό για να προσκυνήσουμε ευλαβικά τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, ο οποίος απο ακρα συγκατάβαση έλαβε σάρκα, έγινε άνθρωπος για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την σκλαβιά του Διαβόλου, από την τυραννεία της αμαρτίας!
_____Μια τέτοια μέρα ένα «ευχαριστώ» το οφείλουμε στον εναθρωπήσαντα Θεάνθρωπο και Σωτήρα μας Χριστό!
_____Με τρία πράγματα μπορούμε να το εκφράσουμε.
1. Να τρέξουμε στην εξομολόγηση! Θα πάμε στον ιερέα-πνευματικό ιερέα, όπου θα ομολογήσουμε την αμαρτωλότητά μας, θα χύσουμε μερικά δάκρυα μετανοίας, θα ζητήσουμε την άφεση των αμαρτιών και θα αναχωρήσουμε από το ναό με καθαρή την ψυχή και ανάλαφρη την διάθεση.
2. Να εγκρατευθούμε και να νηστεύσουμε κατά τις ημέρες αυτές, ώστε να ετοιμασθούμε και σωματικά για το μεγάλο Δείπνο, την θεία Κοινωνία, δια της οποίας γινόμαστε «κοινωνοί θείας φύσεως», «σύσσωμοι και σύναιμοι» Χριστού.
3. Να εκκλησιασθούμε ενωρίς το πρωΐ κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, ώστε μέσα από την θεία λατρεία όλοι μαζί να πούμε τόν αγγελικό ύμνο «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ» και να δοξάσουμε όλοι μαζί τον γεννηθέντα Χριστό, πειθαρχούντες στο κάλεσμα της Εκκλησίας «Χριστός γεννάται, δοξάσατε῾ Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε· Χριστός επί γής, υψώθητε»!


ΤΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
____Αλλοίωση της εορτής των Χριστουγέννων αποτελούν δύο εισαγόμενες συνήθειες, τις οποίες απαντάμε κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία.
1. Τα «ρεβεγιόν», που καθιερώθησαν και γίνονται το βράθυ της παραμονής της εορτής των Χριστουγέννων, αποτελούν βεβήλωση της μεγάλης αυτής εορτής. Όσοι μετέχουν στα ρεβεγιόν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, αλλά περιφρονούν τόν Χριστό! Κρατούν το περιτύλιγμα από την εορτή, αλλά χάνουν το περιεχόμενο. Γιορτάζουν Χριστούγεννα χωρίς το Χριστό! Ας μη ξεγελιώναστε. Χριστούγεννα είναι η εορτή της απαρχής της αναπλάσεως της ανθρωπίνης φύσεως. Χριστούγεννα είναι να πάμε στο ναό και να προσκυνήσουμε τον γεννηθέντα Χριστό. Ἐπειτα θα ακολουθήσει το εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αφού προσκυνήσουμε το Χριστό, θα εξωτερικεύσουμε τη χαρά της ψυχής μας με ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι! Αλλοιώς υποβαθμίζουμε την ύπαρξή μας. Τα ζώα μόνο τρώνε και δουλεύουν. Οι άνθρωποι έχουν και βιώνουν ψυχικά βιώματα, ζούν πνευματικά! Επομένως όσοι μετέχουν στα ρεβεγιόν μολύνουν και βεβηλώνουν την εορτή των Χριστουγέννων. Έτσι αδικούν την ψυχή τους! Περιφρονούν τον γεννηθέντα Σωτήρα μας.
2. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ και για τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα οποία τόσο πολύ λανσάρουν τα ταξιδωτικά γραφεία και τα τουριστικά πρακτορεία. Πως θα μπορέσεις να εορτάσεις Χριστούγεννα στην Ταϋλάνδη, αγαπητέ μου φίλε; Η στο Κατάρ, στο Ντουμπάυ, στην Κίνα κλπ. Ακόμη και στην πιο ανεκτή περίπτωση, που θα μεταβούμε σε μιά Ευρωπϊκή χριστιανική Χώρα το ίδιο αποτέλεσμα θά έχουμε. Τι νόημα έχει να μεταβούμε π.χ. στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία είναι Ορθόδοξη Χώρα, ακόμη κι αν εκκλησιασθούμε εκεί κατά την ημέρα των Χριστουγέννων εκεί; Πως θά αισθανθούμε την εσωτερική ευφροσύνη, την ψυχική ανάταση, τό ὑψώθητε» των ύμνων και την μαγευτική υψοποιό ποίηση των ύμνων των Χριστουγέννων, ακούγοντάς τους σε μιά ξένη γλώσσα, την οποία δεν καταλαβαίνουμε; Δεν είναι κι αυτό μιά κοροϊδία του Θεού; Δενείναι ένα ξεγέλασμα της συνειδήσεώς μας; Ασφαλώς ναί. Είναι μια ακόμη παγίδα του Διαβόλου στην οποία υποκύπτουν πολλοί, κρατώντας κι αυτοί το περίβλημα, δηλ. το όνομα , την αργία και την καλοπέραση της ημέρας, αλλά περιφρονώντας τον «δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και της Αειπαρθένου και ενανθρωπήσαντα» Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.
Τελειώνοντας αυτά τα σύντομα και πολύ φτωχά λόγια, θα ήθελα να παραθέσω μια αλληγορική ιστορία, την οποία είχε την καλωσύνη να μου αποστείλει μια αναγνώστρια και φίλη του ιστοτόπου μας. Είναι πολύ διδακτική, αλλά και πολύ παραινετική.Μας διδάσκει με λόγια απλά το καθήκον μας πρός τόν σαρκωθέντα Χριστό. Μας περιμένει να πούμε ένα «ευχαριστώ». Τόσο απλό καί όμως τόσο σπάνιο.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, αγαπητοί μου φίλοι!
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
21 Δεκεμβρίου 2009
*************************
ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


…..Σας αποστέλλω μια μικρή διήγηση που δεν ξέρω αν την έχετε, αλλά τη βρήκα ενδιαφέρουσα και τη διάβασα σε άλλη χριστιανική ιστοσελίδα:


Είδα στον ύπνο μου πως επισκέφθηκα τον Παράδεισο και ένας άγγελος ανέλαβε να με ξεναγήσει. Περπατήσαμε δίπλα δίπλα σε μιά αίθουσα γεμάτη αγγέλους. Ο άγγελος οδηγός μου σταμάτησε δίπλα στον πρώτο σταθμό εργασίας και είπε: "Αυτό είναι το τμήμα παραλαβής. Εδώ παραλαμβάνουμε όλες τις αιτήσεις που φθάνουν στο Θεό με τη μορφή της προσευχής". Κοίταξα γύρω στο χώρο. Εσφυζε απο κίνηση, με τόσους πολλούς αγγέλους να βγάζουν και να ταξινομούν αιτήσεις γραμμένες σε ογκώδεις στίβες απο σημειώματα, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Μετά προχωρήσαμε σε έναν μακρύ διάδρομο, μέχρι που φθάσαμε στον δεύτερο σταθμό. Ο άγγελος μου είπε : "Αυτό είναι το τμήμα συσκευασίας και παράδοσης. Εδώ οι χάρες και οι ευχές που έχουν ζητηθεί προωθούνται και παραδίδονται σε αυτούς που τις ζήτησαν". Πρόσεξα και πάλι πόση κίνηση είχε εδώ. Αμέτρητοι άγγελοι πηγαινοέρχονταν, δουλεύοντας σκληρά, αφού τόσες πολλές επιθυμίες είχαν ζητηθεί και συσκευάζονταν για να παραδοθούν στη γή.
Τέλος, στην άκρη ενός μικρού διαδρόμου, σταματήσαμε στην πόρτα ενός πολύ μικρού σταθμού. Προς μεγάλη μου έκπληξη μονο ένας άγγελος καθόταν εκεί χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτε. "Αυτό είναι το τμήμα ευχαριστιών", μου είπε σιγανά ο άγγελός μου. Εδειχνε λίγο ντροπιασμένος. "Πώς γίνεται αυτό ? Δεν υπάρχει δουλειά εδώ?", ρώτησα. "Είναι λυπηρό", αναστέναξε ο άγγελος. "Αφού παραλάβουν τις χάρες τους οι άνθρωποι, πολύ λίγοι στέλνουν ευχαριστήρια". "Πώς μπορεί κανείς να ευχαριστήσει το Θεό για τις ευλογίες, που παρέλαβε ?", ρώτησα πάλι. "Πολύ απλά" απάντησε.




"Χρειάζεται μόνο να πείς ευχαριστώ, Θεέ μου ".
"Και γιατί ακριβώς πρέπει να ευχαριστήσουμε?", ερώτησα.

"Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου και ένα μέρος να κοιμηθείς , είσαι πλουσιότερος απο το 75% αυτού του κόσμου.
Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, στο πορτοφόλι σου, και λίγα χρήματα σε ένα πιατάκι, είσαι το 8% των ανθρώπων που ευημερούν.

Αν ξύπνησες το πρωί με περισσότερη υγεία απο ό,τι αρρώστεια, είσαι πιο ευλογημένος από όσους δεν θα επιζήσουν καν ως αυτή τη μέρα.

Αν ποτέ δεν βίωσες την εμπειρία του φόβου του πολέμου, της μοναξιάς, της φυλακής, της αγωνίας του βασανισμού και της σουβλιάς της πείνας, είσαι μπροστά απο 700 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της γής.
Αν μπορείς να προσευχηθείς σε ένα ναό χωρίς το φόβο της σύλληψης, ή της εκτέλεσης θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αυτό.

Αν οι γονείς σου είναι ζωντανοί και είναι ακόμα παντρεμένοι εισαι σπάνιος.

Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς δεν είσαι ο κανόνας, είσαι η εξαίρεση για όσους ζουν μέσα στην αμφιβολία και την απόγνωση.

Και αν διαβάζεις τώρα αυτό το μήνυμα, μόλις έλαβες μια διπλή ευλογία, γιατί γιατί σου το έδωσε κάποιος που σε αγαπάει και γιατί είσαι πιο τυχερός απο 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν".

"Κατάλαβα. Και τώρα τι κάνω? Πώς μπορώ να αρχίσω?" , προσέθεσα

"Να πείς καλημέρα", μου είπε ο άγγελος, "να μετρήσεις τις ευλογίες σου, και να περάσεις αυτό το μήνυμα και σε άλλους ανθρώπους, για να τους θυμίσεις πόσο ευλογημένοι είναι. Και μην ξεχάσεις να στείλεις το ευχαριστήριό σου ".

Ντ. Σ.