Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ


ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ή ΚΑΜΙΑ ΟΔΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ;

Δεν θα έπρεπε όμως για ένα τέτοιο ΕΛΛΗΝΑ… ΗΡΩΑ!

            Στην Πάφο γεννήθηκε ο Στέλιος Κυριακίδης, στις 4 Μαΐου 1910, 102 χρόνια πρίν.  Φτωχόπαιδο ήταν και κάποια στιγμή ξεκίνησε τον αθλητισμό στην Λεμεσό.  Του άρεσε να τρέχει από πιτσιρίκι.  Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει μέρος ως δρομέας με την ελληνική εθνική ομάδα στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936!
            Αγροτόπαιδο, με έρωτα για τον αθλητισμό και ταλέντο, από το 1934 τα μαζεύει και μετακομίζει στο Χαλάνδρι.  Έπιασε δουλειά στην ΔΕΗ (τότε Ηλεκτρική Εταιρεία) και πήγαινε να μετράει τα ρολόγια στα σπίτια του κόσμου για να βγάλει το μεροκάματο.
            Τα’ μπλεξε ο πόλεμος μετά.  Υπέφερε ο κόσμος.  Έτσι κι αυτός, έτσι και η οικογένειά του.  Το 1940 έκοψε το τρέξιμο και κοίταξε μόνο να ζήσει. 
            Πείνα!  Έβλεπε του παλιούς του συναθλητές, εκείνη την μεγάλη ομάδα του 1930, να λιμοκτονούν ή να τους σκοτώνει ο γερμανικός κατοχικός στρατός.  Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, τέλειωσε η Κατοχή, άρχισε η φαγωμάρα του Εμφυλίου.  Αδερφός να σκοτώνει αδερφό εκείνα τα μαύρα χρόνια.
            Πούλησε τα μισά έπιπλα για να πάει να τρέξει! Παίρνει την μεγάλη απόφαση το 1946 να ξανατρέξει.  Λίγη προπόνηση, ελάχιστο φαγητό από τους γείτονες , δύσκολα χρόνια.
            Ήθελε να πάει στην Αμερική.  Στην Βοστώνη.  Στον φημισμένο μαραθώνιο!  Ελπίζοντας ότι και μόνο με την παρουσία του θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικάνους για να βοηθήσουν τον λαό μας που τα περνούσε δύσκολα όσο ποτέ άλλοτε.
            Πώς, όμως, να αγοράσει εισιτήριο για την Αμερική;  Με τι λεφτά;  Μαζεύει και πουλάει τα μισά έπιπλα του σπιτιού.  Πιάνει πέντε δραχμές στο χέρι, του δίνουν με τα πολλά και κάμποσα ακόμα από την δουλειά του και πάει και βγάζει αεροπορικό εισιτήριο.  Μόνο! Δεν είχε λεφτά για «μετ’ επιστροφής».
            Μέσα από τα χαλάσματα της Αθήνας, βρήκε το κουράγιο να πετάξει για Αμερική ρισκάροντας τα πάντα.  Με μοναδικό σκοπό να τρέξει!  Τίποτα άλλο!

«Θα πεθάνεις στα πρώτα χιλιόμετρα»
            Ο πιο δύσκολος μαραθώνιος της εποχής – κι ακόμα φημισμένος – ήταν αυτός της Βοστώνης.  Φαβορί ο τεράστιος Άγγλος Κένεθ Μπέιλι και ο Αμερικανός, νικητής της προηγούμενης χρονιάς, Τζόνι Κέλι.  Κι από κοντά ένας Καναδός αθληταράς.  Πριν τον αγώνα όλοι οι αθλητές έπρεπε να περάσουν από γιατρό.  Πάει και ο Κυριακίδης, τον εξετάζουν οι Αμερικάνοι και του λένε:
«Δεν μπορείς να τρέξεις».
- Μα γιατί; Γιατί δεν μπορώ ενώ έκανα τόσο ταξίδι;
- Είσαι πολύ αδύναμος, νεαρέ Έλληνα.  Θα πεθάνεις στον δρόμο από την εξάντληση, έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι.  Δεν θα αντέξεις ούτε για μερικά χιλιόμετρα.
            Παίρνει ουσιαστικά την προσωπική ευθύνη και λέει «φέρτε μου το χαρτί να το υπογράψω ότι θα τρέξω κι αναλαμβάνω όποιον κίνδυνο υπάρχει για την ζωή μου.  Θα τρέξω κι ας πεθάνω εδώ πέρα.».
            Αρχίζει ο αγώνας.  20 Απριλίου 1946 ήτανε.  Ξεκίνησε αργά ο Στέλιος Κυριακίδης, αλλά ανέβαζε στροφές.  Όλο και πλησίαζε τους πρώτους, όλο και πατούσε καλύτερα.  Στο 40ο χιλιόμετρο έπιασε τον Κέλι, τον πρωτοπόρο.
            Ναι, κέρδισε!  Με πανευρωπαϊκό ρεκόρ!  Παραμιλούσε η Αμερική.

«Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου, ο Κυριακίδης για έναν λαό».

            Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν καλεί τον Κυριακίδη στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον δεύτερο, τον Αμερικάνο Τζόνι Κέλι.  Κι όταν λέμε Κέλι να αναφέρουμε ότι 15 φορές βγήκε στην καριέρα του μέσα στην πρώτη πεντάδα του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε από το Runners World ο κορυφαίος δρομέας για τον περασμένο αιώνα.
            Ρωτάει ο Χάρι Τρούμαν τον Τζόνι Κέλι: «Καλά, βρε παιδί μου. Πως έχασε απ’ αυτόν τον κοκαλιάρη (σ.σ. έτσι τον έλεγαν οι εφημερίδες) και αδύναμο Έλληνα;»
Απάντηση Κέλι: «Μόνο εγώ έχασα;  Κανένας δεν μπόρεσε να τον κερδίσει.  Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για έναν ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία…».
            Δεν θέλω τίποτα για μένα, μόνο για τους Έλληνες που λιμοκτονούν.
            Απάντηση Κυριακίδη:
«Σας ευχαριστώ, Πρόεδρε.  Δεν θέλω τίποτα για εμένα.  Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν.  Αυτό ζητάω.  Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».
            Αυτό που έγινε μετά ήταν απίστευτο.  Από δωρεές των Αμερικάνων μαζεύτηκαν τόνοι από τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες.  Δεν είχαν πώς να τα μεταφέρουν.  Μόλις βρέθηκαν έξι καράβια, με τη συνδρομή της οικογένειας Λιβανού, έφτασε η βοήθεια στην Ελλάδα.  Το «Πακέτο Κυριακίδη», όπως το ονόμασαν.
            Συγκεντρώθηκαν, επίσης, 250.000 δολάρια για να δοθούν στους ταλαιπωρημένους Έλληνες από την Κατοχή και τον Εμφύλιο!  Ποσό τεράστιο για την εποχή.  Όλες οι αμερικάνικες εφημερίδες τον είχαν πρωτοσέλιδο, ενώ ο ίδιος έτρεχε από Πολιτεία σε Πολιτεία της Αμερικής για να φέρει κι άλλη βοήθεια στην τσακισμένη Ελλάδα.
           
Ένα εκατομμύριο κόσμος στην υποδοχή!
            Ένας λαός που πέθαινε στους δρόμους από την εισβολή του ναζισμού και τον εμφύλιο, μπόρεσε να χαμογελάσει ξανά απ’ αυτόν τον τεράστιο Έλληνα.  Την μέρα που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 23 Μαΐου ξεχύθηκε στους δρόμους 1.000.000 κόσμος για να τον υποδεχτεί.
           Είχαν φτάσει απ’ όλη την Ελλάδα άνθρωποι στην πρωτεύουσα για να τον ευχαριστήσουν.  Εκείνη την μέρα ήταν η πρώτη φορά που φωταγωγήθηκε ξανά η Ακρόπολη από τότε που άρχισε ο πόλεμος.  Και θεωρήθηκε το πρώτο χαρμόσυνο γεγονός για τον τόπο ύστερα από τόσα καταραμένα χρόνια.  Ο Κυριακίδης έδωσε χαρά, περηφάνια, ανακούφιση στους συνανθρώπους του.
            Πόσο γνήσιος ο Στέλιος Κυριακίδης!  Πόσο αυθεντικός. Και τι ψυχή! Μεγαλείο!
            Ο γιός του, απλόχερα και χωρίς να ζητήσει ποτέ καμία αμοιβή, προσέφερε χρόνια μετά όλα τα κειμήλια του Στέλιου Κυριακίδη στο Μουσείο του Μαραθωνίου στον Μαραθώνα ( αξίζει να το επισκεφθείτε κάποια φορά).

Με διαμάντι!
            Μέσα σ’ αυτά που έγιναν δωρεά στο Μουσείο είναι και το μετάλλιο τεράστιας αξίας από τον νικητήριο αγώνα στην Βοστώνη.  Ένα μετάλλιο που ήταν συλλεκτικό ακόμα και τότε, αφού για εκείνη και μόνο τη χρονιά είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ένα διαμάντι!
            Ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ακόμα και σήμερα άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους.  Στις ΗΠΑ, όμως, έχουν γράψει βιβλία για το κατόρθωμά του, έχουν γυρίσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ (NBC), ενώ ετοιμάζουν και μια ταινία από την Disney με παραγωγούς τους  Mark Ciardi και Gordon Gray.
            Άνθρωπος της προσφορά, με υψηλά ιδεώδη, γνώστης της βαριάς κληρονομιάς αυτού του τόπου στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ένας μοναδικός αθλητής που λατρεύτηκε στην εποχή του.  Θα μπορούσε και σήμερα να αποτελεί φάρο έμπνευσης για όλους μας, άλλα μάλλον σε πολλούς το όνομά του δεν λέει κάτι. 
            Κι ας έκανε πέρα απ’ όλα τ’ άλλα κι ένα τεράστιο άθλο από καθαρά αθλητικής άποψης, αφού η νίκη στον μαραθώνιο της Βοστώνης θεωρείται κάτι τρομερά δύσκολο.

Στυλιανός Σφακιανάκης,
Χημ. Μηχ.

Υστερόγραφο
Θυμήθηκα τον Στέλιο Κυριακίδη ενόψει των ερχόμενων Ολυμπιακών του Λονδίνου και της πείνας και των αυτοκτονιών λόγω της κατάντιας που ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας έφερε έως εδώ, αλλά και διότι οι ΣΑΫΛΟΚ ΝΕΟΝΑΖΙ μας οδηγούν στην εποχή του 40-46.  το παράδειγμά του ας μας οδηγήσει στον αγώνα τον καλό με τις ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ, όπως αυτές του ΗΡΩΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΜΑΣ.

Εφημερίδα : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ
ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012

 *****-*****-****

Ο Στέλιος Κυριακίδης δίνει συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό το 1982.


 _____________________________________
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ:
Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ:
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ