Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ 2012


Με την άφιξη του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Αμβροσίου στην Ιερά μας Μητρόπολη, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1980, αποφασίστηκε να διεξάγεται στις περιοχές της Μητροπολιτικής περιφερείας μας ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Ένας ετήσιος ερανικός θεσμός, που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 διεξήγετο παραμονές Χριστουγέννων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε αρκετές Μητροπόλεις. 
Σκοπός του Εράνου ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τις βιοποριστικές ανάγκες ενδεών αδελφών μας εν όψει των Αγίων ημερών. Λειτουργεί, λοιπόν, πειραματικά τα Χριστούγεννα του 1980 και τα αποτελέσματά του ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ώστε αποφασίστηκε ως θεσμός έκτοτε να λειτουργεί κάθε χρόνο. 
Η πορεία του Εράνου της Αγάπης έκτοτε ήταν εντυπωσιακή. Κάθε χρόνο παρουσίαζε σημαντική αύξηση. Θετικοί παράγοντες γι’ αυτό το αποτέλεσμα ήταν ασφαλώς: α) Η εμπιστοσύνη που ενέπνευσε στους πιστούς μας, καθ’ ότι διεξάγονταν με έντιμες και διαφανείς διαδικασίες και με τη χρήση έγκυρων σφραγισμένων κουπονιών, β) τη διεξαγωγή του είχαν αναλάβει εθελοντικά ευυπόληπτα πρόσωπα με επικεφαλής τους ιερείς των ενοριών και οι οποίοι με λεπτότητα και ευγένεια επισκέπτονταν πόρτα – πόρτα τους αδελφούς μας και ζητούσαν τη συνδρομή τους, γ) η άμεση και συνεχώς αυξανόμενη πρόθυμη ανταπόκριση των αδελφών μας στον Έρανο, ακόμα και εκ του υστερήματός τους και δ) κι αυτό, βέβαια, επειδή έβλεπαν έμπρακτα τα χρήματα που διέθεταν να διανέμονται δίκαια σ’ αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 
Έτσι ο Έρανος της Αγάπης, με εξαίρεση το τραγικό έτος του σεισμού το 1995, συνεχώς αυξανόμενος μπορούσε πια όχι μόνο να καλύπτει τις προσφορές προς τους εν ανάγκαις αδελφούς μας τις ημέρες των εορτών, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυε και πολλές άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας. 
Αυτή όμως η περίοδος της ακμής σκόνταψε στον ύφαλο της οικονομικής κρίσεως, που από τις αρχές του 2011 έπληξε τον τόπο μας και δημιούργησε κάμψη στα έσοδα του Εράνου, όπως και σε όλες τις άλλες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες τόσο της Εκκλησίας μας όσο και άλλων σχετικών φορέων.  
Ενδεικτικά αναφέρουμε την πορεία των εσόδων του Εράνου την τριετία της κρίσεως. Κατά τον Έρανο των Χριστουγέννων 2009 (προ κρίσεως) είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 36.203 €. Το αμέσως επόμενο έτος 2010 το ποσό ήταν 33.093 €, μειωμένο δηλαδή κατά 8,5%. Το 2011 σημειώνεται νέα μείωση 6,5% καθώς το συλλεγέν ποσό κατέβηκε στις 30.950 € και το έτος 2012 ακόμη μια μείωση κατά 8,7% εφόσον το ποσόν έπεσε στις 28.245 €. Η συνολική πτώση του ποσοστού του Εράνου της Αγάπης κατά την τριετία της κρίσεως ανήλθε στο 23,7%. 
Το ποσό του Εράνου μειώθηκε αισθητά όχι όμως και οι ανάγκες και ο αριθμός των εμπερίστατων άδελφών μας. Παρ’ όλο που και οι υπόλοιπες προσφορές των χριστιανών μας δικαιολογημένα σημείωνσαν σημαντική κάμψη, η Ιερά Μητρόπολή μας παρ’ όλες τις δυσκολίες συνέχισε να ασκεί το φιλανθρωπικό έργο της και μάλιστα μπροστά στη μεγάλη αύξηση των απαιτήσεων της εποχής. 
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι όποιες μειώσεις στον τομέα των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (επομένως και του θεσμού του Εράνου της Αγάπης) σε καμμιά περίπτωση δεν οφείλονται στη μείωση της αγάπης, της εμπιστοσύνης, των αισθημάτων αλληλεγγύης των αδελφών μας. Είναι φαινόμενο καιρικό, αποτέλεσμα της γενικής δυσπραγίας όλων μας, το οποίο χρειάζεται περίοδο προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες. 
Είμαστε βέβαιοι, ότι γρήγορα και πάλι θα πρυτανεύσουν τα ευγενικά, φιλάνθρωπα, χριστιανικά συναισθήματα των πιστών μας, και «όλοι μαζί» θα συνδράμουμε, ακόμα και εκ του υστερήματός μας, ώστε η φλόγα της αγάπης των ιδρυμάτων μας όχι μόνο να μη σβήσει αλλά αντιθέτως να δυναμώσει και να θερμάνει τις καρδιές των αδελφών μας, που βρίσκονται σε πραγματικές και μεγάλες ανάγκες.  

Από την θέση αυτή απευθύνουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς τούς ευσεβείς χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, μας συνέδραμαν με ένα τόσο θερμο τρόπο και επίσης τις ευχαριστίες μας στούς ευλαβείς κληρικούς και τα συνεργεία του «ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ» που κουράστηκαν τόσο πολύ. 
Το συγκεντρωθέν ποσό του Εράνου της Αγάπης 2012 των 29.510,00 ΕΥΡΩ αντιπροσωπεύει το σύνολο των προσφορών είτε υπό μορφη κουπονίων, είτε υπό μορφη αποδείξεων, που εζήτησαν μερικοί επιχειρηματίες και το ποσό αυτό, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κατενεμήθη ως ακολούθως:

Στο Ταμείο Φιλανθρωπίας και Ευποιΐας της 
   Ιεράς Μητροπόλεως                                              11.337,50 €
Στον Εκκλησιαστικό Βρεφονηπιακό Σταθμό 
«ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΑΚΙΑ»                                          5.000,00 €
Στο Εκκλησιαστικό Εστιατόριο το 
«Στέκι της Αγάπης»                                               5.000,00 €

Στην Τράπεζα Τροφίμων το 
  «Κελάρι της Αγάπης»                                              5.000,00 €



Το ποσοστό 50% του ποσού, που συνεκεντρώθη από τις ενορίες της πόλεως Αιγίου, που λειτουργούν Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, επεστράφη σ’ αυτές προς ενίσχυση του τοπικού Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, ως ακολούθως:

Στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού 
   Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου               1.072,50 €
Στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού Ναού 
  Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου                                       500,00 €
Στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού Ναού Αγίων
   Κων/νου - Ελένης &Θεοπρομήτορος Άννης Αιγίου        480,00 €
Στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Ιερού Ναού
  Αγίου Ιωάννου Αιγίου                                                        870,00 €


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ