Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΌΛΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

   
 Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας η αγάπη είναι πραγματικά η κορωνίδα όλων των αρετών. Η αγάπη και η πίστη μαζί, είναι τα γνωρίσματα εκείνα που, αν λείψουν από τον άνθρωπο τον κάνουν άφρονα. Σε κάθε σελίδα της Καινής Διαθήκης διαβάζουμε μηνύματα αγάπης και αντικρίζουμε έργα φιλανθρωπίας. Πρώτο και άφθαστο παράδειγμα είναι η Σταυρωμένη Αγάπη, ο Μάρτυρας του Γολγοθά. Η αρχαία Εκκλησία έχει ονομασθεί κοινωνία αγάπης. Μαζί με την πίστη στον Χριστό ως Υιό του Θεού και Σωτήρα του  κόσμου, από την πρώτη κιόλας ημέρα η φιλανθρωπία ήταν η σπονδυλική στήλη της σωστής Χριστιανικής διαβιώσεως.
     Έτσι η Εκκλησία αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, φροντίζει στο μέτρο του δυνατού για τους απροστάτευτους γέροντες με τη δημιουργία Οίκων Ευγηρίας ή άλλων ιδρυμάτων για τις ανάγκες άλλων κοινωνικών ομάδων. Έτσι και η Ιερά Μητρόπολή μας δημιούργησε τα γνωστά σε όλους μας ιδρύματα της αγάπης, τα Γηροκομεία μας στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, τις Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων, το Βρεφονηπιακό Σταθμό, το Κελάρι της Αγάπης, το Στέκι της Αγάπης και άλλα. Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει γίνει μία νέα Βασιλειάδα, η οποία προσφέρει στον κάθε άνθρωπο την αγάπη της και το ενδιαφέρον της.
     Στα Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προστατεύονται εκατόν είκοσι (120) πρόσωπα περίπου, τα οποία έχουν ανάγκη φροντίδας και περιθάλψεως. Όμως στα Γηροκομεία αυτά έχουν βρει εργασία πενήντα έξι (56) άτομα, τα οποία εργάζονται φιλοτίμως και δίνουν το είναι τους για τη φροντίδα των γερόντων. Τα άτομα αυτά παρέχουν με περισσή στοργή τις υπηρεσίες τους στα Γηροκομεία μας και κάνουν έμπρακτη την  Ευαγγελική αγάπη του Κυρίου μας. Είναι πραγματικά  ένα μεγάλο και αξιέπαινο έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
   
 Στα Γηροκομεία της Μητροπόλεώς μας περιθάλπονται γέροντες που δεν έχουν παιδιά και συγγενείς, που έχουν μακρινούς συγγενείς ή παιδιά στο εξωτερικό, που δεν τους  αναλαμβάνουν οι συγγενείς τους. Υπάρχουν και  οι περιπτώσεις γερόντων, που ενώ έχουν παιδιά, δεν τους παίρνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να τους φροντίσουν. Ο Κύριος γνωρίζει για την κατάσταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί  από μέρους κάποιων παιδιών. Από τους τριάντα επτά (37) γέροντες του Γηροκομείου του Αιγίου οι δεκατέσσερις   (14) έχουν παιδιά και διαβιούν εκεί. Είναι πραγματικά μεγάλη ανάγκη για κάποιους γέροντες τα Γηροκομεία αυτά.
     Κι ενώ η προσφορά των Γηροκομείων είναι πραγματικά  μεγάλη και αξιέπαινη, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, τα έχει οδηγήσει σε μια τραγική κατάσταση. Το Ταμείο έχει  στεγνώσει και οι μισθοδοσίες των εργαζομένων δίνονται με μεγάλη δυσκολία. Στους προμηθευτές των ιδρυμάτων σε  τρόφιμα και λοιπά αναλώσιμα αγαθά υλικά, οφείλονται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όλα αυτά σημαίνουν, ότι τα Γηροκομεία μας και στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα κινδυνεύουν να σταματήσουν την προσφορά τους στην κοινωνία, κινδυνεύουν να κλείσουν.
      Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει ήδη κυκλοφορήσει φυλλάδιο με τίτλο   «Σώστε τα Γηροκομεία μας ! » 

Είναι μια ικετήρια κραυγή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ.
Αμβροσίου, ο οποίος διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για την ανακούφιση των γερόντων και γενικά των πασχόντων αδελφών μας. Μέσα από την επιστολή αυτή προς όλους τους αδελφούς της Μητροπολιτικής περιφερείας μας και όχι μόνο, κάνει έκκληση ο Σεβασμιώτατος για υλική βοήθεια και ηθική συμπαράσταση, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Γηροκομείων.  
     Εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως κινδυνεύουν να κλείσουν και Γηροκομεία άλλων Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας. Τα ιδρύματα αυτά λειτουργούσαν άριστα πριν την οικονομική κρίση  της χώρας μας και παρουσιάσθηκαν τα τεράστια προβλήματα μετά από αυτήν. Είναι πραγματικά πολλοί οι άνθρωποι που βρίσκουν στοργή και αγάπη σε αυτούς τους ευλογημένους χώρους των Ιερών Μητροπόλεων. Η αγάπη της Εκκλησίας είναι εμφανής και στηρίζεται στη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
     Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει δώσει τα πάντα για την ανακούφιση των Γηρατειών, γενικότερα δε του ανθρωπίνου πόνου. Η ελπίδα μας πλέον είσαστε όλοι εσείς, μικροί και μεγάλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, άνδρες και γυναίκες. Εκατόν είκοσι (120) απόμαχοι της ζωής, έχουν εμπιστευθεί τη φροντίδα τους στα χέρια της Μητέρας Εκκλησίας. Εκκλησία βέβαια είμαστε όλοι μαζί. Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί, προκειμένου να μην κλείσουν τα Γηροκομεία μας, που τόσα πολλά προσφέρουν στην κοινωνία. Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του σπουδαίου αυτού έργου.
 Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος
Αίγιον, 3 Απριλίου 2013

"ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΑΙΓΙΟ

« ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ »
      Παρακάτω σας παραθέτουμε στοιχεία σχετικά με τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
 Στον Οίκο Ευγηρίας « Ο Άγιος Χαράλαμπος », που βρίσκεται στο Αίγιο, υπάρχουν τριάντα επτά (37)  τρόφιμοι και είκοσι έξι (26)  εργαζόμενοι.  Από τους τριάντα επτά (37)  τροφίμους οι δεκατέσσερις  (14)  έχουν παιδιά και οι δέκα (10)  δεν έχουν καθόλου συγγενείς. Οι υπόλοιποι έχουν συγγενείς διαφόρων βαθμών.
     Στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο, που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, εργάζονται τριάντα πέντε (35)  άτομα και τρεις (3) εθελοντές. Οι τρόφιμοι στο Ίδρυμα ανέρχονται στους εξήντα δύο  (62), από τους οποίους οι σαράντα (40)  είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν παιδιά και συγγενείς.
     Στη συνέχεια παραθέτουμε επιστολή προς το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο, στα Καλάβρυτα, του κυρίου Παντελή Κεχαγιά μετά από επίσκεψη του στο Ίδρυμα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΔΙΚ

Προς:ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
          ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
          250 01 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Αθήνα 11 Φεβρουαρίου 2013

            Καλημέρα σας, πρώτα από όλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το θεάρεστο έργο το οποίο επιτελείτε και εύχομαι ολόψυχα να σας δίνει μακροημέρευση ο Θεός από τον άξιο Δεσπότη σας, τον Ευεργέτη σας, μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο, εθελοντή /εθελόντρια.
            Σε επίσκεψή μας σε ανύποπτο χρόνο το καλοκαίρι του 2012 για να παραδώσουμε ρούχα της πεθεράς μου η οποία είχε πεθάνει, επισκεφθήκαμε το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο και ομολογώ ότι μείναμε έκθαμβοι εγώ η γυναίκα μου και η κόρη μου, από την αγάπη, καθαριότητα, προθυμία για ξενάγηση, εκπληκτική πανοραμική θέα, πρόθυμους υπαλλήλους /εθελοντές, σεβάσμιους γέροντες και γερόντισσες με αξιοπρέπεια και ζεστασιά περισσή, ένα περιβάλλον φανταστικό καθώς ούτε σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας συναντάται.
            Η μελέτη των ενημερωτικών φυλλαδίων σας και η συγκλονιστική μαρτυρία που είχα στη διάρκεια της επισκέψεώς μου καθώς και η έκκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου στην ικετήρια κραυγή του «ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ», με παρότρυνε έτσι ώστε να προσπαθήσω με όση οικονομική δυνατότητα είχα από το υστέρημα μου να συμβάλλω στην έκκλησή σας για οικονομική βοήθεια από τον Αύγουστο έτσι ώστε να βοηθήσω και εγώ με τις μικρές οικονομικές μου δυνατότητες και ελπίζοντας στο μέλλον σε πιο δυναμική ουσιαστική βοήθεια.  
    Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη στο πολύ δύσκολο και επίπονο έργο σας.
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Κεχαγιάς Παντελής

ΚΕΔΙΚ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ