Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΗ


ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ



Διηγείται ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος τα εξής:
Κάποτε ήλθε για Εξομολόγηση ένας πραγματικός άνθρωπος του Θεού.  Μόλις μπήκε στο εξομολογητήριο και καθ’ όλην τη διάρκεια της Εξομολογήσεως ευωδίαζε ο τόπος.  Κατά κύματα εξήρχετο ευωδία από το χαριτωμένο στόμα του.  Το δε πρόσωπο του ήταν καθαρό και φωτεινό.
            Αυτός ο ευλογημένος άνθρωπος διαρκώς προσευχόταν, «από πρωΐας μέχρι νυκτός».  Όταν είχαν φιλοξενουμένους στο σπίτι τους, έλεγε στους οικείους;
-          Άντε, πηγαίνετε να μιλήσετε εσείς τώρα μ’ αυτούς. Γιατί εγώ θέλω να μιλήσω με τον Θεό μου…
Ενδεικτικά σημάδια ότι επρόκειτο όντως περί αγίου ανθρώπου είναι, κατά πρώτον, το γεγονός ότι εκοιμήθη γονατιστός σε στάση προσευχής, όπως πολλοί από τους οσίους της Εκκλησίας μας, και δεν έπεσε απ’ αυτήν την στάση παρά μόνον όταν τον έσπρωξε η κόρη του.  Και κατά δεύτερον, ότι διατήρησε μέχρι τη στιγμή της ταφής του ευκαμψία των μελών, παρά το γεγονός ότι είχαν μεσολαβήσει πολλές ώρες από τον θάνατό του μέχρι την ταφή.  Μάλιστα το σώμα του ταξίδεψε, χειμώνα καιρό, μέσα σε χιόνια, με το φέρετρο μισό μέσα στο πορτμπαγκαζ του ταξί και μισό έξω, στο κρύο.  Κι όμως, ήταν μαλακός σαν το λειωμένο κερί!  Πολύ ευλύγιστος και πολύ θερμός!  Ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους μοναχούς και τους κεκαθαρμένους πιστούς και αγίους.
            Όταν τον παρακαλούσε η κόρη του να της φανερώσει μερικά από τα μυστικά του, τι έβλεπε και τι ένιωθε στις ολονύκτιες προσευχές του, απαντούσε:
-          Αν σας τα πω, θα τα χάσω όλα!  Θα μου φύγουν, δεν θα τα ξαναστείλει ο Κύριος…
Η κόρη του όμως κάποτε κρυμμένη πίσω από την πόρτα άκουσε τις φράσεις: «Φύγετε από δω, φύγετε από δω…Δεν σας πιστεύω εσάς… Εγώ πιστεύω μόνο τον Θεό μου!»
Ίσως να έλεγε φωναχτά τους λογισμούς του…, το πιο βέβαιο όμως είναι ότι είχε πάλη με τους δαίμονες, γιατί είχε από τον Θεό την δύναμη και την ψυχική αντοχή να αντέχει τοιούτου είδους ορατές μάχες με τα πονηρά πνεύματα.  
Ήταν ταπεινός, πράος, ειρηνικός, με πολλή εγκράτεια, καθαρότητα λογισμών και αισθήσεων, γι’ αυτό και τον χαρίτωσε ο Θεός με θεϊκές αποκαλύψεις.
 Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΓ. ΓΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ.
π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~