Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Χωρίς μαγιά, χωρίς κάτι άλλο!

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 

ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΖΥΜΙ!

_______Κάθε χρόνο στην ιστορική Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου βιώνουμε ένα θαύμα! Οι Πατέρες της Μονής σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετούν αλεύρι καί νερό, τα ανακατεύουν καί εν συνεχεία τα μεταφέρουν στον ιερό Ναό, όπου τελείται ο Όρθρος. 
______Όταν έρχεται η στιγμή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο τέλος του Όρθρου, μεταφέρουν εκεί την προαναφερθείσα λεκάνη με το αλεύρι και την τοποθετούν στη βάση του τραπεζιδίου, όπου βρίσκεται ο Τίμιος Σταυρός επάνω σε ένα δίσκο με βασιλικό. 
______Όταν, λοιπόν, ο ιερεύς αρχίζει την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σαυρού, τήν ώρα που ο ιεροψάλτης ψάλλει το «Κύριε Ελέησον», καί ο ιερεύς κλίνει τά γόνατα καί σκύβει μέχρι του εδάφους, τότε εκεί με τον Τίμιο Σταυρό ευλογεί καί τήν λεκάνη με το αλεύρι! Η λεκάνη αυτή κάθε φορά, ακολουθώντας τήν μετακίνηση του ιερέως γύρω- γύρω από το τραπέζι, όπου βρίσκεται ο δίσκος με τον με τον βασιλικό,  μεταφέρεται και αυτή, όπου ο ιερεύς σε κάθε στάση της Υψώσεως με τον Τίμιο Σταυρό ευλογεί καί το περιεχόμενον της λεκάνης.
______Όταν τελειώσει η τελετή της Υψώσεως, ως γνωστόν, ο ιερεύς προσφέρει για προσκύνηση πρός τους πιστούς τόν Τίμιο Σταυρό, διανέμει δε καί κλάδους βασιλικού ως ευλογίαν. Τότε ένας άλλος εκ των συλλειτουργούντων ιερέων μεταφέρει την λεκάνη με το αλεύρι στο ιερό Βήμα και την τοποθετεί κάτω απο την Αγία Τράπεζα. Εκεί παραμένει καθ' όλην τήν διάρκειαν της θείας λειτουργίας. 
_______Όταν, λοιπόν, τελειώσει η θεία λειτουργία ο ιερεύς παίρνει την λεκάη από την βάση της Αγίας Τραπέζης και την επιδεικνύει στο πλήθος των εκκλησιαζομένων! Όλοι τότε μένουν εκστατικοί μπροστά στο θέαμα, μπροστά στο συντελεσθέν θαύμα. Το περιεχόμενον της λεκάνης τώρα πλέον έχει φουσκώσει! Χύνεται έξω από την λεκάνη! Δηλ. έχει μετατραπή σε προζύμι! Ο δε ιερεύς προσφέρει σε μικρά πλαστικά κυπελάκια το αγιασμένο αυτό προζύμι στούς πιστούς, κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες το παραλαμβάνουν  και ζυμώνουν πρόσφορα!
_______Έτσι, λοιπόν, κάθε χρόνο όλοι    οι προσκυνητές του Μεγάλου Σπηλαίου βιώνουμε αυτό τό μεγάλο θαύμα της ευδοκίας του Θεού! Θαύμα δέ είναι κάτι που συντελείται με υπέρβαση των νόμων της φύσεως. Το θαύμα είναι υπέρβασις του φυσικού Νόμου, διό και δεν εξηγείται με την λογική διεργασία! 'Η το αποδέχεσαι καί τότε λούζεσαι μέσα στη Χάρι του Θεού ή τό απορρίπτεις καί χάνεαι μέσα στο λαβύρινθο της λογικής! 
_______Εφέτος, λοιπόν, είχαμε ένα επί πλέον σημείο της ευδοκίας του Θεού! Στην Ενορία του Αγίου Τρύφωνος Διακοπτού ο εκεί εφημέριος, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, προέβη καί εκείνος στη διαδικασία ευλογίας του αλεύρου και της μετατροπής του εις ζύμην! Εκείνος όμως εβίωσεν ένα επί πλέον  δώρον της Θείας Χάριτος! 
________Αφού διένειμε την ποσότητα στούς πιστούς, θέτοντας επίσης την αγιασμένη  ζύμη σε μικρά πλαστικά κυπελλάκια, τελικά του περίσσευσαν 4-5 απ αυτά. 'Ηταν βράδυ του Σαββάτου 14/09. Τα ακούμπισε, λοιπόν, σε ένα τραπεζάκι καί ανεχώρησε για το σπίτι του.
_____'Οταν όμως το πρωΐ της επομένης -Κυριακή 15.09- επέστρεψε στο Ναό, τότε ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΘΑΜΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ! Σε ένα από αυτά τα κυπελλάκια η ζύμη είχε φουσκώσει τόσο πολύ, ώστε είχε χυθή έξω απ αυτό, επάνω  στο τραπέζι! ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ η ζύμη τώρα ΕΙΧΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ και μάλιστα σε καλλιτεχνικό στύλ!!!! Θαυμάστε το!

_______Αγαπητοί μου, 
_____  Θαυμάστε τά μεγαλεία του Κυρίου μας! Ο Θεός μας είναι ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ! Ο Επουράνιος Θεός μας παρακολουθεί, μας ευλογεί, μας ενδυναμώνει, μας αγιάζει! Με μύριους τρόπους μας καλεί να Τον βάλουμε Κυβερνήτη της ψυχής μας και της ζωής μας! Η δε Μητέρα Εκκλησία μας φωνάζει:
«εαυτούς και αλλήλους και πάσαν τήν ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»!
______Ευτυχείς, λοιπόν, όσοι το κατανοούν! Δυστυχείς  δέ όσοι πολεμούν τον Θεόν! 
______Αν, επί παραδείγματι,  ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών καί Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνστ. Μάρκου παρευρίσκετο στο Ναό του Διακοπτού την ημέρα εκείνη ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΙΔΗΣΗ για το συντελεσθέν θαύμα, μόνο καί  μόνο επειδή θα τον είχε πειράξει η φράσις «νίκας τοις Βασιλεύσιν κατά Βαρβάρων δωρούμενος» του σχετικού ύμνου! Θα αγωνιζόταν να διορθώσει, και μάλιστα  μεγαλοφώνως και δημοσίως, τον λειτουργόν ιερέα, λέγοντάς του «νίκας τοις ευσεβέσει είναι το ορθόν», όπως ακριβώς έκαμε προ ολίγων μόλις ημερών στον υποσημειούμενο κατά την τελετή της ορκομωσίας του κ. Δημάρχου Αιγιαλείας! 
_______Οι άθεοι απλώς είναι τυφλοί! Ζώντας στο σκοτάδι της αθεΐας, δεν βλέπουν τα θαύματα της μεγαλωσύνης του Κυρίου μας!  

_____Αγαπητοί μου, 
_____ Θα το επαναλάβω:  Θαυμάστε τά μεγαλεία του Κυρίου μας! Ο Θεός μας είναι ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ! Ο Επουράνιος Θεός, ως φιλόστοργος Πατήρ, μας παρακολουθεί, μας ευλογεί, μας ενδυναμώνει, μας λυτρώει και μας αγιάζει! Με μύριους τρόπους μας καλεί να Τον βάλουμε Κυβερνήτη της ψυχής μας και της ζωής μας! Η δε Μητέρα Εκκλησία μας φωνάζει:
«εαυτούς και αλλήλους και πάσαν τήν ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»! Γένοιτο!
Αίγιον, 16 Σεπτεμβρίου 2019
+Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ