Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ !


ΜΕΡΙΚΟΙ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

  • ·         ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΙ,

  •        ΑΛΙΒΑΝΙΣΤΟΙ,
  • ·         ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ

  •            και ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΓΝΩΜΗΝ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!


________Αδελφοί μου, 
               Παρακαλώ να προσέξετε το σημερινό σημείωμά μου. Να το αναγνώσετε στοχαστικά. Να προσευχηθήτε. Και έπειτα να λάβετε τις προσωπικές σας αποφάσεις ως προς το ζήτημα της συμμετοχής σας στην απ΄εδώ και πέρα λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας και της προσεγγίσεως προς τον Ναόν, τον Οίκον του Θεού!
________Ταπεινά Σας ικετεύω να το πράξετε, διότι από εδώ και εμπρός  ΣΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ!
  • Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και μέσα στον ιερό Ναό!
  • Αλλάζει ο τρόπος της επαφής μας με τις Εικόνες των Αγίων μας!
  • Αλλοιώνεται και συνεπώς μολύνεται η πίστις  μας ως προς το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας!
  • Θεωρίες, όπως ότι με σάλιο μεταδίδεται ο Κορωνοϊός από την συμμετοχή μας στην Θεία Κοινωνία, όλο και περισσότερο ακούονται!
  • Η κατάργηση της χρήσεως της αγίας Λαβίδος κατά την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας και η εισαγωγή της μόδας της μεταδόσεως  με "πολλά κουταλάκια" επεκτείνεται! 
  • Η εξαγγελία του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, ότι εφ' εξής θα διώκωνται δικαστικώς όσοι αντιτίθενται στην θεωρία της μάσκας ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ! Μέχρι σήμερα ήταν Συνταγματικώς κατοχυρωμένη η ελευθέρα έκφρασις των ιδεών, άρα και της προσωπικής μας γνώμης! Στο άρθρο 14 του Συντάγματος διαβάζουμε: «Έκαστος δύναται να εκφράζη και να διαδίδη προφορικώς, εγγράφως και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρών τους Νόμους του Κράτους».
  • ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, η υποταγή και η τυφλή συμμόρφωσις της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως σε όλα αυτά τα σατανικής εμπνεύσεως μέτρα ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, τούς οποίους διερχόμεθα σήμερα! Ιδού ένα δείγμα: Ένας "μοντέρνος" Αρχιερεύς στις ΗΠΑ τελεί την χειροτονία ενός Διακόνου καθ' ον χρόνον ΟΛΟΙ τους φορούν την μάσκα!






  • ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕ, ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΕΟΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ! ΟΠΟΤΕ ΑΛΛΟΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ και ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ «ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ»! Εμείς χαράξαμε την πορεία μας! Βιώνουμε καθημερινώς το μαρτύριον του Χριστού, καθ' όσον «Ημίν εχαρίσθη, το υπέρ Χριστού: Ου μόνον το εις Αυτόν πιστεύειν, αλλά και το υπέρ Αυτού πασχειν" κατά την έκφρασιν του Αποστόλου Παύλου(Φιλιπ. 1, 29).
     _______Σήμερα, λοιπόν, πατρικά σας ικετεύω να ξυπνήσετε από τον λήθαργο, στον οποίο σας έχουμε υποβάλει εμείς οι εκκλησιαστικοί σας Ταγοί! Αναφερόμεθα στην πλειονότητα των προσκυνημένων Σεβασμιωτάτων Άδελφών μας Αρχιερέων, διότι οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν, πλήν όμως ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ! Ιδού μία πρόσφατος από τις αξιομνημόνευτες ελάχιστες εξαιρέσεις: «Η μάσκα δεν έχει θέση εντός του ιερού χώρου» έγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ Σεραφείμ προς τον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη! Στην επιστολή του πολύ εύστοχα σημειώνει και τα εξής: 
    «Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Οι Ιεροί Ναοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας  μας δεν είναι κοινοί τόποι, αλλά ιεροί, καθιερωμένοι  και καθαγιασμένοι.... Κανείς φόβος μολύνσεως δεν υπάρχει ούτε από την Θεία Κοινωνία, ούτε από τις Ιερές Εικόνες  και τα άγια Λείψανα, ούτε από τον εκκλησιασμό των πιστών....». (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, φ. της 6.08.2020, σελ. 5)
     _________Είμαστε βέβαιοι, ότι ο Πρωθυπουργός δεν ακούει τίποτε από όλα αυτά τα πολύ σοβαρά επιχειρήματα, καθ' όσον Αυτός και το Επιτελείο Του ΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΤΎΦΛΑ της επιταγές των δαιμονικών  Κέντρων της Παγκοσμιοποιήσεως, τα οποία και "ανακάλυψαν" τον Κορωνοϊό, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους!
    ________Έτσι, λοιπόν, τώρα τελευταία κάθε λίγο προβάλλουν ενώπιόν μας μερικοί αλειτούργητοι και αλιβάνιστοι πολιτικοί, δυστυχώς δε μεταξύ όλων αυτών εμφαίζονται και τινες Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, οι οποίοι τολμούν και κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου και μας λέγουν, ότι κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον Κορωνοϊό ακόμη και μέσα στην Εκκλησία, δηλ. μέσα στο σπίτι του Θεού,  διατυπώνουν δε την σατανική άποψη, ότι πρέπει να σταματήσει η τέλεσις της θείας λειτουργίας στους Ναούς των Ορθοδόξων όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία! 
                   Ιδού ένα δείγμα:
    ______Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι  Πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics, συγχρόνως όμως αποδεικνύεται άσχετος με την Ορθόδοξο Λατρεία, αλειτούργητος και αλιβάνιστος άνθρωπος! Ιδού, λοιπόν, ένα απόσπασμα από τις  πεπλανημμένες απόψεις του:
     
     «Μόσιαλος: Η Θεία Κοινωνία πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
            Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Μόσιαλος αποκαλύπτει πως απευθύνθηκε ακόμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και επαναλαμβάνει πως «οι ευπαθείς ομάδες των πιστών, που είναι και η πλειοψηφία όσων πηγαίνουν στην εκκλησία, θα πρέπει να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση, ότι η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας και ότι στην ακραία περίπτωση .......η Εκκλησία θα πρέπει να σκεφτεί πιο ασφαλείς τρόπους τέλεσης της θείας λειτουργίας»  

     _________Έπειτα από τις  παραπάνω απαράδεκτες θεωρίες του Καθηγητού κ. Μόσιαλου, δυστυχώς, ένας ακόμη αλειτούργητος  και αλιβάνιστος Πανεπιστημιακός Καθηγητής της Γενετικής  στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, μόλις προχθές από τον τηλεοπτικό Σταθμό του Σκάϊ προέβαλε την Θεολογικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΨΗ, ότι η Θεία Κοινωνία είναι σήμερα ένα πρόβλημα! Ακούστε τον:


«Την άποψη ότι θα πρέπει να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λιτανείες, εν όψει 15αυγουστου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ενώ χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία.
«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
__________Εμείς, λοιπόν, οι αγράμματοι και ταλαίπωροι Κληρικοί, ερωτάμε τους κ.κ. Καθηγητάς:
             Ελλογιμώτατοι κ. κ. Μόσιαλε καί Δερμιτζάκη,
                 Παρακαλώ, γνωρίστε μας: Εκκλησιάζεσθε τακτικά, δηλ. ανελλειπώς κάθε Κυριακή; Μεταλαμβάνετε συχνά των Αχράντων Μυστηρίων; Είσθε ζωντανά Μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Τηρείτε τις καθιερωμένες νηστείες  της  Ορθοδόξου Εκκλησίας; Εξομολογείσθε τακτικά σε κάποιο Κληρικό; Δέχεσθε πνευματική καθοδήγηση από κάποιον αγιασμένο πνευματικό Πατέρα; 
________Ασφαλώς, ασφαλέστατα, ΟΧΙ! Επομένως είσθε αλειτούργητοι και αλιβάνιστοι! ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ! ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ! ΔΗΛ. ΕΙΣΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ!; Εν τοιαύτη περιπτώσει ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΙΝΕΣΘΕ για θέματα, για τα οποία είσθε και άγευστοι και αναρμόδιοι; Δεν έχετε ακούσει την παροιμία "έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στούς καφέδες"; Αφήστε, λοιπόν, εμάς τους εκκλησιαστικούς να λύσουμε τα «του οίκου μας» δηλ. τα προβλήματα της Εκκλησίας! 
_______Και να θέλαμε να σιωπήσουμε ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!
«Έως θανάτου αγώνισαι υπέρ της Αληθείας και Κύριος ο Θεός πολεμήσει υπέρ σου!», είναι η εντολή του Θεού ήδη από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης (βλ.Σοφία Σειράχ 4, 28). Αλλά και ο Μέγας Βασίλειος μας λέγει:  




 ________Άρα έχουμε ιερό χρέος να σας ανακαλέσουμε στην τάξη και να σας παρακαλέσουμε να μη ανακατεύεσθε σε θέματα, για τα οποία ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ! 
______Κύριοι κ. Καθηγηταί, Μόσιαλε και Δερμιτζάκη, 
στις απαράδεκτες δηλώσεις σας περί της Θείας Κοινωνίας σας απαντάμε με τα λόγια του Αγίου Παντελεήμονος προς τον άθεο Βασιλέα της εποχής Του: «Συ βασιλεύ είσαι ανόη­τος, που ισχυρίζεσαι ότι οι ψεύτικοι και αναίσθητοι θεοί σου μου έδωσαν το φως. Είσαι τόσον πολύ τυ­φλός, όπως και αυτοί εδώ, και δεν ημπορείς να διακρίνης την αλήθειαν, που λάμπει περισσότερον από τον ήλιον». (βλ.https://www.profitisilias.com. gr/news/item/394-o-agios-kai-iamatikos-panteleimon.html).
_______Εμείς, εκκλησιαζόμενοι τακτικά καί μεταλαμβάνοντες του Σώματος και του Αίματος του Χριστού  βιώνουμε το Μυστήριο της Εκκλησίας! Η συμμετοχή στην εκκλησιαστική ζωή μάς εισάγει σε αυτό, που ονομάζεται "πνευματική ζωή". Πατάμε στη γη, αλλά επικοινωνούμε με τον Ουράνιο κόσμο, δηλ. με τον Χριστό μας, με την Παναγία μας, με τους Αγίους μας! Ζώντας συνειδητά την ζωή της Εκκλησίας, υφιστάμεθα μια μεταμόρφωση! Μεταλαμβάνοντες των Αχράντων Μυστηρίων καθιστάμεθα ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΙ, δηλ. σκήνωμα και κατοικητήριο του Σωτήρος Χριστού! Μεταμορφούμεθα πνευματικώς και καθιστάμεθα "ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ"    ή "ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"!
Ανακαλύπτουμε την γλύκα του Ιησού! Και βιώνουμε αυτό, που μας λέγει η Εκκλησία μας:  «Γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος. Μακάριος ανήρ, ός ελπίζει επ΄ Αυτόν»! (Ψαλμ, 33ος). Οδηγός μας είναι τα λόγια του Απ Παύλου: «εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος» (Φιλιπ, 1, 21). 
 ______Όταν, λοιπόν, ο θείος έρως κυριαρχήση στην ψυχή μας, τότε αγκαλιάζουμε τον Σωτήρα Χριστό με πάθος, νοιώθουμε τον θείον έρωτα να μας συγκλονίζει, οπότε είμεθα έτοιμοι να θυσιάσουμε ακόμη και τη ζωή μας για την δόξα του Χριστού! Επομένως ούτε οι μάσκες μας ενδιαφέρουν, ούτε οι Κυβερνητικές απαγορεύσεις μας επηρεάζουν, ούτε οι απειλές του κ. Χρυσοχοΐδη περί δικαστικών διώξεων μας φοβίζουν! Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τη δόξα του Χριστού! Ο Χριστός είναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ! Ενώπιόν Του υποκλινόμεθα και Τον αγκαλιάζουμε με πάθος, όπως το νήπιο της παρακάτω φωτογραφίας καί ψελλίζουμε τά λόγια: «Έθελξας πόθω με, Χριστέ, καί ηλλοίωσας τω θείω Σου έρωτι»! 

  

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΟΜΙΛΗΣΟΥΜΕ 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΟΝ ΠΡΩΤΟΝ:


      

       Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κάπου στην Ρουμανία το Άγιο Ποτήριο καλύφθηκε από το ανέσπερο Φως του Χριστού. Είναι αυτό το άκτιστο φώς, στο οποίον αναφέρεται ο λειτουργός ιερεύς κατά την διάρκεια της Προηγιασμένη Θείας Λειτουργίας. Τότε, προβάλλοντας από την Ωραία Πύλη και κρατώντας στο χέρι του μια αναμμένη λαμπάδα, λέγει προς τους πιστούς: «Φως Χριστού φαίνει πάσι"! Αυτό το Φως φωτίζει τις ψυχές των πιστών ανθρώπων!  


ΣΗΜΕΙΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΝ:


______Ο πολυγραφότατος και εκ των κορυφαίων Θεολόγων κ. Αριστείδης Πανώτης σημειώνει τα εξής σημαντικά λόγια: «ποτέ έως σήμερα δεν έχουν νοσήσει ιερείς σε νοσοκομεία, λεπροκομεία κ.ά.». Και συμπληρώνει:
«...Ποτέ έως σήμερα δεν έχουν νοσήσει ιερείς, οι οποίοι για δεκαετίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε νοσοκομεία, λεπροκομεία κ.α.! Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα, που να συνηγορεί για μετάδοση ενός ιού μέσα από τα σκεύη της Θείας Κοινωνίας! Γνωρίζω προσωπικά ιερείς, οι οποίοι διακόνησαν στην Εκκλησία του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και κανείς τους δεν κόλλησε από κάποια από τις πολλές και σοβαρές αρρώστειες, οι οποίες υπήρχαν εντός του Νοσοκομείου». (βλ. την Μελέτη μας «Κορωνοϊός, Ένα δαιμονικό σχέδιο για την διάλυση της Κοινωνίας», σελ. 83)
_______Δύο χιλιάδες χρόνια, λοιπόν, το ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται ανελλειπώς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτου μας! Μέχρι σήμερα ουδέποτε ακούσθηκε, ότι κάποιος μολύνθηκε από το Άγιο Ποτήριο! Οι άθεοι Πολιτικοί των ημερών μας, και μερικοί άσοφοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, άνθρωποι δηλ. οι οποίοι ποτέ δεν προσήλθαν για να μεταλάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ξαφνικά... ανεκάλυψαν, ότι από το Άγιο Ποτήριο κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον Κορωνοϊό! Ψεύδονται όμως! Ή μάλλον, ΔΕΝ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ, ΑΛΛ' ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΩΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΔΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ! ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ! Ο Πανάγαθος Θεός ας τους ελεήση! 



ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΡΙΤΟΝ:
________Η μεγαλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση και απόδειξη ως προς το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι η περίπτωση του αειμνήστου Ιερομονάχου π. Χρυσάνθου Κουτσουλογιαννάκη, ο οποίος επί πολλά χρόνια υπηρέ-τησε ως Εφημέριος τους λεπρούς στο νησί της Σπιναλό-γκα και παρά ταύτα ουδέποτε μολύνθηκε από το μικρόβιο της λέπρας! Κοινωνούσε όλους ανεξαιρέτως τους λεπρούς με το ίδιο Άγιο Ποτήριο και με την ίδια Αγία Λαβίδα, χωρίς καμμιά προφύλαξη! Στο τέλος κατέλυε το Άγιο Ποτήριο, χωρίς ποτέ να μολυνθή!


_______Ελάτε, λοιπόν, να θαυμάσουμε τα μεγαλεία του Θεού! Σας μεταφέρω εδώ ένα κομμάτι από την δημοσιευθείσα ταπεινή Μελέτη μου για τον Κορωνοϊό, το οποίον αναφέρεται στον π. Χρύσανθο. Το κείμενο αυτό θα αποτελέση την «χαριστική βολή» για όσους ομιλούν περί μολύνσεως από την Θεία Κοινωνία!  

«Για δέκα ολόκληρα χρόνια ο ιερομόναχος Χρύσανθος Κουτσουλογιαννάκης ήταν η παρηγοριά των λεπρών στη Σπιναλόγκα. Ευλογούσε και κοινωνούσε τους αρρώστους, απλώνοντας το χέρι και λαμβάνοντας θεία κοινωνία από το ίδιο κουτάλι χωρίς να φοβηθεί την ασθένεια και τις συνέπειές της. Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για μια πληθωρική, καλωσυνάτη μορφή που είχε σκοπό να απαλύνει τα βάσανα των ανθρώπων, που νοσούσαν. Τον χαρακτηρίζουν «θεόσταλτο» και «άγιο». Περισσότε-ρες πληροφορίες για τον ιερομόναχο Χρύσανθο, έρχονται μέσα από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» και την μαρτυρία του κ. Δημήτρη Παπαδάκη, πρώην Λυκειάρχη και Πρόεδρο του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος τον γνώρισε από κοντά. 
«Πεταμένοι σαν κοπριά σ’ έναν κοπρόλακκο βρωμερό». «Το 1947 ο εφημέριος των λεπρών της Σπιναλόγκας π. Μελέτιος Βουργούρης έλαβε από τον Επίσκοπο Πέτρας Διονύσιο Μαραγκουδάκη διμηνιαία άδεια, από 20 Ιουλίου ως 20 Σεπτεμβρίου, για να μεταβεί στους Αγίους Τόπους. Πλην όμως μετά τη λήξη της άδειάς του δεν επέστρεψε στη θέση του. Ο Επίσκοπος δεν μπορούσε να βρει ιερέα για την αντικατάστασή του», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης...
_______Ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συγκινητική γνωριμία που είχε με τον παπα-Χρύσανθο, υπογραμμίζοντας: «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον ιερομόναχο Χρύσανθο τον Δεκαπενταύγουστο του 1967 στη Μονή Τοπλού. Ήταν βραχύσωμος, μορφή ασκητική, με λευκή γενειάδα. Τα χρόνια βάραιναν τους ώμους του. Το ράσο και ο καλογερικός σκούφος του ήταν ξεθωριασμένα. Βρισκόμουν ένα πρωί με τον πατέρα Χρύσανθο έξω από το Καθολικό. Τότε εμφανίστηκε ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας. Μόλις είδε τον πατέρα Χρύσανθο αναφώνησε γεμάτος έκπληξη και χαρά: “Πάτερ Χρύσανθε…”. Και την ίδια στιγμή δύο αγκαλιές ανοίχθηκαν. Στο φτωχικό κελλί του π. Χρύσανθου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον ξένο αλλά και να τον προκαλέσω να μου μιλήσει για τις εμπειρίες του από την επαφή του με τον παπά στο νησί: “Ημουνα λεπρός”, είπε. “ Έζησα στη Σπιναλόγκα πολλά χρόνια. Η αρρώστια μάς είχε παραμορφώσει. Ο φόβος της μόλυνσης έκανε όλους τους υγιείς ανθρώπους να μην τολμούν να μας πλησιάσουν. Ο γιατρός, οι νοσοκόμες, οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι γυναίκες, που έπλεναν τα ρούχα μας, άφηναν το νησί, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου και πήγαιναν με βενζινάκατο στο χωριό Πλάκα, που ήταν δυ-
τικά και απέναντι της Σπιναλόγκας. Οι δημοσιογράφοι χαρακτήριζαν την Σπιναλόγκα το "νησί των ζωντανών νεκρών", και οι υπάλληλοι δεν ήθελαν να μένουν το βράδυ με τους λεπρούς. Νοιώθαμε όλοι την ανάγκη ενός ιερέα. Εκείνος μόνο θα μπορούσε να μας παρηγορήσει με τον λόγο του Θεού, να μας συμπαρασταθεί πνευματικά. Όμως ιερέας ερχόταν στο νησί μας από την Ελούντα μόνο δύο φορές τον μήνα. Ερχόταν Σαββατόβραδο, έκανε τον εσπερινό και έφευγε. Ερχόταν πάλι την επόμενη μέρα, τελούσε τη θεία λειτουργία και έφευγε. Ερχόταν και άλλες φορές από κάποια αναπότρεπτη ανάγκη, π.χ. για να κηδέψει τους νεκρούς μας! Κάποια μέρα καθόμαστε μερικοί άντρες στην αυλή του καφενείου μας, που ήταν κοντά στην πύλη. Τότε πιο πέρα φάνηκε ένας ιερέας. Καταλάβαμε όλοι μας, ότι ήρθε στο νησί για να λειτουργήσει. Μόλις μας είδε, ήρθε κοντά μας. Μας καλημέρισε με εγκαρδιότητα. Όλοι μας όρθιοι και με ελαφρά υπόκλιση τον καλωσορίσαμε. Κανένας μας όμως δεν έτεινε το χέρι του για να τον χαιρετήσει. Ο λεπρός δεν πρέπει να χαιρετά με χειραψία. Κι αυτό, για να μη μεταδώσει την καταραμένη του αρρώστια. Τότε εκείνος μας χαιρέτησε όλους με χειραψία! Μας είπε απλά ότι θα μείνει κοντά μας, για να μας βοηθάει στην εκπλήρωση των χριστιανικών μας καθηκόντων. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη».
         Η διήγηση για τη δεύτερη ημέρα στο νησί του π. Χρύσανθου έχει ως εξής:
 “Την άλλη μέρα πήγαμε στην Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Παρακολουθήσαμε όλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με κατάνυξη τη θεία λειτουργία, που τελούσε με δωρική απλότητα και απροσμέτρητη ευσέβεια. Την Κυριακή αυτή δεν μεταλάβαμε. Δεν είχαμε ενημερωθεί έγκαιρα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και δεν είχαμε νηστέψει. Στο τέλος της λειτουργίας πήραμε από το χέρι του αντίδωρο. Και παίρνοντας το αντίδωρο, του φιλούσαμε όλοι το χέρι! Ήταν κάτι που το επεδίωξε ο ίδιος. Καθώς έδινε το αντίδωρο, πλησίαζε το χέρι του στο στόμα μας. Όλων μας τα μάτια βούρκωσαν από συγκίνηση. Πριν έρθει εκείνος, το αντίδωρο το παίρναμε από ένα καλαμόπλεκτο πανέρι, που τοποθετούσε ο νεωκόρος στο παγκάρι. Την επόμενη Κυριακή πήγαμε σχεδόν όλοι στην εκκλησία. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη, το ίδιο και το προαύλιό της. Τη μέρα αυτή μεταλάβαμε όλοι. Στο τέλος της θείας λειτουργίας είδαμε τον ιερέα μας να πίνει ό,τι είχε απομείνει στο Άγιο Ποτήριο από τη μετάληψή μας! Ανοίξαμε όλοι τα μάτια μας από έκπληξη. Νομίζαμε ότι ονειρευόμαστε... Ο ιερομόναχος Χρύσανθος έμενε κοντά μας νύκτα και μέρα. Και έμεινε κοντά μας δέκα χρόνια! Τα χρόνια αυτά εκδήλωσε σε όλους μας την αγάπη. Μας επισκεπτόταν στα σπίτια μας. Μας καθοδηγούσε όλους. Ενίσχυε με τα λίγα χρήματα που είχε τους φτωχούς. Και έκανε τούτο, τηρώντας το: μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου. Ευγνωμονώ, όπως και όλοι οι άρρωστοι της Σπιναλόγκας, τον πατέρα Χρύσανθο για…”, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όμως τη φράση του. Ξέσπασε σ᾽ ένα βουβό κλάμα. 
       “Ο πατήρ Χρύσανθος”, συνεχίζει ο κ. Παπαδάκης, “έχοντας το βλέμμα του καρφωμένο στο δάπεδο, ακούγοντας τις περιγραφές του πρώην χανσενικού, είπε με ένα εσωτερικό μεγαλείο: "Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο σπουδαίο αυτό που έκαμα. Αυτό θα έκανε κάθε λειτουργός του Υψίστου, κάθε χριστιανός. Βοήθησα, όσο μπορούσα, συνανθρώπους μας να σηκώσουν τον σταυρό στον Γολγοθά τους. Έπειτα, η αρρώστεια δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, με το σώμα και το αίμα του Χριστού". Έμεινε για να προσέχει τους τάφους! 
        Με συγκίνηση ο π. Χρύσανθος μίλησε στον κ. Παπαδάκη για την απόφασή του να μείνει στο νησί, όταν πια όλοι είχαν φύγει από αυτό: “Το Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας έκλεισε. Ήταν Ιούλιος του 1957. Έφυγαν όλοι από το νησί, έμεινα μόνο εγώ εκεί”. Τον ρώτησα γιατί; Και μου απάντησε: “ Έπρεπε να περιποιούμαι τους τάφους των χανσενικών. Έπρεπε ακόμα, βρισκόμενος μπροστά στους τάφους τους, να ψέλνω τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής τους. Εγκατέλειψα το νησί το 1959...».  (βλ. www,mixanitoyxronoy.gr/0-iereaw-tis-spinaloghas-poy-koinonoyse-toys-leproys)
                                      **********
Αδελφοί μου Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί,
_______Όλα αυτά, που συνθέτουν την αλήθεια για τη Θεία Κοινωνία, τα ποδοπατούν οι σημερινοί Πολιτικοί Ταγοί της Ελλάδος! Και, δυστυχώς, αντί να διδαχθούν για τη δύναμη του Θεού, αποδέχθηκαν την αρρωστημένη «Κορωνοϊο-νοοτροπία»! Ναι, την πεπλανημμένη κοσμοθεωρία του Κορωνοϊού την αποδέχθηκαν αδιαμαρτυρήτως οι εκπρόσωποι της Πολιτείας! Δυστυχώς όμως την αποδέχθηκαν, την ενστερνήθησαν, θα έλεγα, και οι εκκλησιαστικοί μας Ταγοί, αφού υποτάσσονται  δουλικώς και όλως αδιαμαρτυρήτως στις εχθρικές για την  Ορθόδοξο Πίστη και άθλιες σχετικές αποφάσεις  των Πολιτικών Παραγόντων των ημερών μας! Σας ερωτώ: από τα μεγάφωνα μεταδίδεται ο Κορωνοϊός; Από τους ήχους της καμπάνας μεταδίδεται το μικρόβιο; Γιατί, λοιπόν, οι Εκκλησιαστικοί Ταγοί αποδέχθησαν την Κυβερνητική Απόφαση να μη κτυπούν οι καμπάνες και να μη ακούγωνται τα μεγάφωνα κατά την εορτή του Πάσχα;   Συνεπώς όλοι μαζί και από κοινού, ήτοι αφ΄ενός μεν  οι  Συνοδικοί και οι  μη Συνοδικοί Μητροπολίτες –με εξαίρεση κάποιους Ήρωες Μητροπολίτες, οι οποίοι όμως δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των δακτύλων της μιάς χειρός– και αφ’ ετέρου ο Πρωθυπουργός και οι Πρωθυπουργικοί Σύμβουλοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων την εμπειρία της Εκκλησίας, ότι δηλ. στο Ναό, όχι μόνον δεν μεταδίδονται μικρόβια, ασθένειες κ.λπ. αλλ’ αντιθέτως διά της θερμουργού πίστεως όλα τα νοσήματα θεραπεύονται! Ακόμη και μελλοθάνατοι, σχεδόν νεκροί, ανασταίνονται! Η θεραπεία βέβαια εξαρτάται και από το βαθμό της πίστεως του πάσχοντος!
________Ιδού η απόδειξη! Π.χ. στην περίπτωση των δύο τυφλών, των θεραπευθέντων υπό του Σωτήρος Χριστού, ο Κύριος τους ερωτά: «Πιστεύετε, ότι δύναμαι τούτο ποιήσαι; λέγουσιν Αυτώ∙ ναί, Κύριε. Τότε ήψατο των οφθαλμών αυτών, λέγων∙ κατά τήν πίστιν υμών γενηθήτω υμίν. Και ανεώχθησαν αυτών οι οφθαλμοί» (βλ Ματθ. Θ΄, 27-30).
______Ιδιαιτέρως, λοιπόν, οι Εκκλησιαστικοί Ταγοί ώφειλον να έχουν εκτιμήσει αρκούντως την εμπειρίαν του π. Χρυσάνθου από την Σπιναλόγκα! Δυστυχώς όμως άνευ αντιρρήσεων όλοι Τους, ακόμη δε και αυτός ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, υπετάγησαν στην ύπουλη κοσμοθεωρία της αρρωστημένης, της όντως δαιμονικής «Κορωνοϊο-νοοτροπίας»!
       Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά! Το σύνθημα για να κλείσουν οι Ναοί το έδωσε, αν και εντελώς αναρμόδιος, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την δαιμονική προτροπή: «Αποχή από τις εκκλησίες και προσευχή κατ’ οίκον»! Στη συνέχεια το σύνθημα αυτό το…έχαψαν, κυριολεκτικώς  το καταχώνεψαν αυτομάτως, οι εκκλησιαστικοί μας Ταγοί!!!!!
(Περισσότερα βλέπε στη Μελέτη μας "Κορωνοϊός" , σελ. 83-87)

                                      **********

 ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ:     ANTI ΕΠΙΛΟΓΟΥ

 _______Ως ένα μήνυμα παρηγορίας θα σας παραθέσω στη συνέχεια ένα πολύ συγκινητικό γεγονός. Ένα γεγονός, που μας δίδει το μήνυμα, ότι ο Θεός δεν θα μας αφήσει αβοήθητους σ' αυτή την λαίλαπα της αθεϊστικής προπαγάνδας, την οποία υφιστάμεθα! 
______Σε ένα Δημοτικό Σχολείο των Αθηνών στις 30.04.2020 ο Δάσκαλος έδωσε στα παιδάκια νά γράψουν μια Έκθεση με θέμα: "Που θα θελες να ταξιδέψεις στο χρόνο;".
______Ένα  από αυτά τα παιδάκια του Δημοτικού, λοιπόν, ο μαθητής Θανάσης, έγραψε τα εξής σοφά: 
 «Τα ταξίδια στον χρόνο είναι αδύνατα. Άν όμως είχα την δυνατότητα να ταξιδέψω σε όποια εποχή θέλω, θα ταξίδευα  σίγουρα στην εποχή που δίδασκε ο Χριστός. Θα ήθελα να πάω 2000 περίπου πίσω, διότι θα ήθελα να μάθω για την αγάπη, την συγχώρεση και για το τι έκανε ο Χριστός για εμάς τους ανθρώπους, καθώς αγαπά κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Αν υπήρχε ένας τρόπος, σίγουρα εκεί θα πήγαινα».


ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

Σε ένα Σχολείο της περιοχής μας δόθηκε στα παιδιά να γράψουν μία μικρή έκθεση με θέμα: «Που θα θελες να ταξίδευες στο χρόνο;»
Μου λέει η φίλη μου : Τα άλλα παιδιά έγραφαν για ταξίδια στο μέλλον, με ρομπότ κλπ και ο Θανάσης έγραψε αυτό(!):
Θανάσης     Ελληνικά      30-4-2020
Τα ταξίδια στον χρόνο είναι αδύνατα. Αν  όμως είχα την δυνατότητα να ταξιδέψω σε όποια εποχή θέλω , θα ταξίδευα σίγουρα στην εποχή  που δίδασκε ο Χριστός. Θα ήθελα να πάω 2000 χρόνια περίπου πίσω, διότι θα ήθελα να μάθω για την αγάπη, την συγχώρεση και για το τι έκανε ο Χριστός για εμάς, τους ανθρώπους, καθώς αγαπά κάθε έναν από εμάς  ξεχωριστά. Αν υπήρχε ένας τρόπος σίγουρα εκεί θα πήγαινα.   
-Όλη μέρα με το play station, δεν φανταζόμουν τι σκέφτεται το μυαλουδάκι του!!
Της  είπα να τον ρωτήσει αν θέλει να μου το στείλει να σας το κοινοποήσω και αν κρίνετε να δημοσιευθεί με το όνομά του , Θανάσης  Πίσπας  (μαθητής της Ε’ Δημοτικού)!
Τον ρώτησε, και μου είπε ότι χοροπήδαγε από την χαρά του!!

Μαρίνα Διαμαντή
(Από το φυλλάδιο ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ  Τεύχος 214-215)

***************

Αγαπητοί μου Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί,
_______Οι καιροί, τους οποίους διερχόμαστε, είναι κρίσιμοι! Οι πολλοί, όσοι δηλ. δεν έχουν αποκτήσει μια στενή σχέση με την Μητέρα Εκκλησία, όσοι δεν εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, όσοι δεν εξομολογούνται συχνά, όσοι δεν προσεύχονται πρωΐ καί βράδυ, όσοι δεν παρακολουθούν ομιλίες πνευματικού περιεχομένου, όσοι δηλ. δεν έχουν σύνδεσμο με έναν "πνευματικό πατέρα", όσοι είναι οι χριστιανοί  για τα Χριστούγεννα μόνον καί για το Πάσχα, με άλλα λόγια οι χριστιανοί της ταυτότητος., ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ θα δοκιμασθούν!  Θα συμμορφωθούν δηλ. με τα δαιμονικά Κυβερνητικά μέτρα, ήτοι θα φορούν την μάσκα μέσα στο Ναό, θα προσκυνούν τις άγιες Εικόνες φορώντας τη μάσκα, θα φοβούνται να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, θα "εκκλησιάζωνται" βλέποντας τηλεόραση από το σπίτι τους κλπ. κλπ., και άρα θα παύσουν να είναι γνήσια και πιστά τέκνα του Θεού!
_______Θέλοντας να μη μολυνθούν από τον Κορωνοϊό, θα φύγουν από την πατρική αγκάλη του Θεού! Θα μολυνθούν από τον ιό της θρησκευτικής αδιαφορίας! Και συγχρόνως θα αρχίσουν να μάχωνται όσους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ! Ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Χριστιανών θα αρχίσει να αναπτύσσεται! Οι μασκαρεμένοι μασκοφόροι θα αντιμάχωνται εκείνους, οι οποίοι θα εισέρχωνται στο Ναό χωρίς να φορούν την μάσκα! 
________Εμείς, λοιπόν, οι συνειδητοί χριστιανοί, όσο αμαρτωλοί και άν είμεθα, παραμένουμε και θα παραμένουμε στην αγκαλιά του Επουρανίου Πατρός! Θα λέμε τα λόγια, που ακούγονται κατά την γονυκλισία της Κυριακής της Πεντηκοστής: «Κύριε, Σοί μόνω αμαρτάνομεν, αλλά και Σοί Μόνω λατρεύομεν. Ουκ οίδαμεν προσκυνείν  Θεώ αλλοτρίω, ουδέ διαπετάζειν πρός έτερον Θεόν τας εαυτών, Δέσποτα, χείρας».   Δηλ. Κύριέ μας, είμαστε παιδιά Σου! Ναί παιδιά Σου, άτακτα και κακότροπα παιδιά Σου! Αλλά Συ είσαι ο Πατέρας μας! Δεν Σε προδώσαμε! Ούτε και θα Σε προδώσουμε! Σε λατρεύουμε, Σε προσκυνούμε, Σε ικετεύουμε να μας σώσεις!
_______Εμείς, λοιπόν, τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗ-ΤΙΚΕΣ ή ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! Παραμένουμε σταθερά μέσα στην Εκκλησία και προσευχόμενοι λέγομεν προς τον Σωτήρα Χριστόν: «Συ, Κύριε, είσαι η βοήθεια των αβοηθήτων, η ελπίς των απηλπισμένων, ο των χειμαζομένων Σωτήρ, ο των πλεόντων λιμήν, ο των νοσούντων ιατρός». Το Αίμα Σου το άγιον δεν μεταδίδει, αλλ΄αντιθέτως θεραπεύει νοσήματα! Ο Οίκος Σου, δηλ. ο Ναός, είναι θεραπευτήριο τόσον των ψυχικών παθών, όσον και των σωματικών νοσημάτων! 
 
      


«Σώσον, Κύριε, τον λαον Σου καί ευλόγησον την κληρονομίαν Σου». Αμήν.

+ Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Καλάβρυτα, 10 Αυγούστου 2020


**********************************************
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ

ΙΑΤΡΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ!

«Τρομοκρατήστε τους όλους μέχρι θανάτου. Μέχρι οριστικής απεμπόλισης κάθε κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος.
Καταργήστε τα όλα λοιπόν. Πανηγύρια, χορωδίες, συναυλίες, αγκαλιές, φιλιά, πάρτυ, εκκλησία, σχολες, παιχνίδι, ανεμελιά, αγάπη, συντροφικότητα, στοργή.
Αφήστε τον κόσμο όρθιο στα ΜΜΜ, γιατί ως γνωστόν μόνο από τους καθιστούς κολλάει…
Ανοίξτε τα σύνορα όμως, για να έχουμε τουρισμό, αλλά μην επιδοτήσετε τον εσωτερικό τουρισμό, γιατί δεν περίσσεψαν λεφτά από τις ζαρντινιέρες.
Μη μιλάτε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μη μιλάτε για το ρόλο της διατροφής, μη μιλάτε για τίποτα θετικό και ρεαλιστικό και έμπρακτο.
Τρομοκρατήστε τους όλους μέχρι θανάτου. Μέχρι οριστικής απεμπόλισης κάθε κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος ...............................................

Αφήστε τους αγαπητοί σοφοί συνάδελφοι και ειδήμονες άρρωστους, ψυχή τε και σώματι, αλλά αφήστε τους ζωντανούς να ζήσουν στα αλήθεια.
Με λογική και προφύλαξη, γιατί κανείς λογικός δεν υποτίμησε το πρόβλημα.
 Έχουμε ξεχάσει πια την ιατρική που διδαχτήκαμε.
Παγκόσμια ξεπαστρεύει την υφήλιο ο διαβήτης, αλλά δεν είδα να απαγορευτεί η ζάχαρη.
Παγκόσμια ξεπαστρεύει ο καρκίνος και τα καρδιαγ-γειακά, αλλά δεν είδα να απαγορευτούν τα συντηρητικά και οι επικίνδυνες ουσίες στις τροφές.
Παγκόσμια ξεπαστρεύει η ελονοσία, αλλά δεν είδα να χρηματοδοτηθούν προγράμματα μείωσης των κουνουπιών.
Παγκόσμια ξεπαστρεύουν τα stress related diseases, αλλά ο κόσμος δουλεύει όλο και περισσότερο και είναι όλο και πιο χρεωμένος.
Σας συχάθηκα γιατί είστε υποκριτές. Γιατί αν θέλατε πραγματικά δημόσια υγεία:
Θα ενισχύατε ουσιαστικά την α’ βάθμια περίθαλψη και τότε δε θα χρειαζόσασταν ΜΕΘ.
Θα φροντίζατε ο κόσμος να αμοίβεται αξιοπρεπώς και να μην έχει στρες.
Θα διαγράφατε τα χρέη των αναξιοπαθούντων.
Θα αμβλύνατε τις κοινωνικές ανισότητες.
Θα κάνατε πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, όχι για φόβο, αλλά για φρούτα και λαχανικά.
Θα κάνατε προαγωγή υγείας στα σχολεία.
Θα κρατάγατε τα σχολεία ανοικτά περισσότερες ώρες, ώστε να μη χρειάζεται να παραλαμβάνουν τα παιδιά οι παππούδες.
Θα επιδοτούσατε μειωμένο ωράριο στις μανάδες ή και εντελώς τη μητρότητα, για να τρώνε σωστά τα παιδιά και να μη φορτώνονται στους ευπαθείς παππούδες.
Θα επιδοτούσατε τη βιολογική διατροφή.
Θα κάνατε ασύμφορη την ανθυγιεινή διατροφή.
Θα επιδοτούσατε τη σωματική άσκηση.
Θα πρασινίζατε τις πόλεις».
                         Νεκταρία Ασημακοπούλου,  Ιατρός