Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ;

"ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΟ" ή "ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ";
_______Στίς Η.Π.Α πρό μηνών συνετελέσθη μία, ας την πούμε, ιεροσυλία! Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος στην Ατλάντα, επισκέφθηκε τις εκεί κεντρικές Υπηρεσίες της Coca Cola, όπου Γενικός Διευθυντής είναι o κύριος Μουχτάρ,τουρκικής καταγωγής. Τελειώνοντας την προσφώνησή του ο Πατριάρχης μας του προσέφερε ως δώρο ένα αντίτυπο του Κορανίου, λέγοντάς του τα εξής σημαντικά λόγια:
_______ «Έχω ένα μικρό αναμνηστικό. Μικρό και σπουδαίο αναμνηστικό για την Δάφνη και τον Μουχτάρ. Αυτό είναι το Άγιο Κοράνι. Το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων αδελφών μας».
______Το φραστικό -και όχι μόνο- αυτό λάθος παρέβλεψαν και παρεσιώπησαν όλοι οι ανά τόν κόσμο Ορθόδοξοι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Επίσκοποι και λοιποί ιερωμένοι! Άφησαν ανυπεράσπιστη την Ορθόδοξη Διδασκαλία! Αποδέχθηκαν σιγηλοί τήν πατριαρχική βλασφημία, δηλ. την εξίσωση της Αγίας Γραφής και του Κορανίου! Θέλετε από υπερβολικό σεβασμό, θέλετε από σκοπιμότητες και συμβιβασμούς, θέλετε από δειλία οι απανταχού Ορθόδοξοι Ιεράρχες δεν ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας στο θεολογικό ή έστω φραστικό αυτό πατριαρχικό ατόπημα! Μόνον ένας κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο Αρχιμ. π. Νικόδημος Πετρόπουλος, είχε το θάρρος να ελέγξει ευπρεπώς τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, στον Οποίο μάλιστα απέστειλε και μερικά αντίτυπα της Αγίας Γραφής, για να τα προσφέρει ως δώρο κάθε φορά που είναι ανάγκη. Η σοφή και δίκαιη αυτή ενέργεια του προαναφερθέντος Αρχιμανδρίτου δημοσιογραφικά έπεσε στο κενό μόνο καί μόνο επειδή ο καλός αυτός κληρικός έχει χαρακτηρισθή ως "ζηλωτής"!
_______Να όμως ότι η Πρόνοια του Θεού επέφερε την διόρθωση του πατριαρχικού ολισθήματος στον ίδιο τόπο, τις ΗΠΑ, διά στόματος ενός Προτεστάντη θρησκευτικού λειτουργού, του πάστορος κ. Τέρι Τζόουνς, απο τη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος κατά τόν πιο εκκωφαντικό τρόπο χαρακτήρισε το Κοράνιο ως "Βιβλίο του Διαβόλου", απειλώντας μάλιστα ότι τό Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ε.έ. θα παρέδιδε στην πυρά 200 περίπου αντίτυπα του βιβλίου αυτού! Και μόνον η εξαγγελία της ενεργείας αυτής έφερε γενική αναστάτωση στην Παγκόσμια Κοινότητα! Τελικά ο πάστορας, πιεζόμενος φορτικώς, δεν πραγματοποίησε την απειλή του, κατώρθωσε όμως το ακατόρθωτο! Στον πατριαρχικό χαρακτηρισμό "το Άγιο Κοράνιο" αντέταξε το δικό του χαρακτηρισμό, ότι το Κοράνιο όχι απλώς δεν είναι άγιο, αλλά πολύ περισσότερο είναι "το βιβλίο του Διαβόλου".
______ Έτσι λοιπόν με την επενέργεια αυτή του Παναγίου Πνεύματος ήλθε το δίκηο στόν τόπο του. Βέβαια εμείς είχαμε καταγγείλει από πολύ ενωρίς το πατριαρχικό αυτό ολίσθημα με προηγούμενη σχετική ανάρτηση, είχαμε δε ετοιμάσει και νεώτερη απάντηση εξ αφορμής δηλώσεων του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, την οποίαν όμως δεν είχαμε δημοσιοποιήσει μόνο και μόνο επειδή μας κατηγορούν, ότι στρεφόμεθα συχνά κατά του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου. Είναι χιλιοειπωμένο εκ μέρους μας, ότι ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΘΑ τον Πατριάρχη μας, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τυχόν ολισθήματα, τα οποία κατα καιρούς σημειώνει. Είμαστε βέβαιοι, ότι ακόμη και για τό ζήτημα του Κορανίου κάποιος απ' αυτούς, οι οποίοι συντάσσουν τους λόγους του Πατριάρχου, προέβη στον χαρακτηρισμό αυτό για να ικανοποιήσει τον κ. Μουχτάρ, ο δέ Πατριάρχης μας ανέγνωσε το χειρόγραφο, χωρίς ίσως να αντιληφθή το θεολογικό λάθος. Διότι με κανένα τρόπο το Κοράνιο δεν μπορεί να χαρακτηρισθή ως ΑΓΙΟ βιβλίο. Παρά ταύτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος οφείλει με νεώτερη δήλωσή Του να επανορθώσει τό λάθος Του. Διότι δεν μπορεί ένας Πάστορας να είναι ορθοδοξότερος του Οικουμενικού Πατριάρχου των Ορθοδόξων πιστών!
______Έπειτα από τα παραπάνω προβαίνουμε λοιπόν τώρα στην ανάρτηση ενός κειμένου, που ήταν έτοιμο από καιρό, αλλά παρέμενε αδημοσίευτο μόνο και μόνο για να μη ξύνουμε πληγές στο ιερό Σωμα της Ορθοδοξίας!

***************************************************

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»!
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ «ΑΓΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ;


Δεδομένο 1ο
_______Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ μέσα από τις σελίδες του ημερήσιου Τύπου δίδει τη δική του μάχη ενάντια στο Ισλάμ. Έτσι λοιπόν στο φύλλο της 21ης Μαΐου ε.έ. της Εφημερίδος «Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» δημοσιεύθηκε το 4ο και τελευταίο μέρος μιάς σειράς άρθρων με το τίτλο: «Χριστιανισμός και Ισλάμ», όπου καταλήγει με τα ακόλουθα λόγια:
«Ως εκ τούτων ο Μουσουλμανισμός αποτελεί βαθυτάτη πλάνη και η θρησκευτική παραδοχή αυτού δεν αποτελεί αποκάλυψη του ζώντος Θεού, αλλά ανθρωποπαθές κατασκεύσασμα, που ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια….»
Δεδομένο 2ο
_______Ο πολύ αγαπητός μας λόγιος και σεβάσμιος Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης, σε δημοσίευμά του, το οποίον δημοσιεύθηκε πρό καιρού στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων Amen.gr στις 26 Δεκεμβρίου 2009,

βλ. http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid

μεταξύ άλλων έγραφε και τα εξής:
«Και γεννάται το ερώτημα: Είναι ή όχι εκφραστής της Ιεράς Συνόδου, που
τον περιβάλλει, ο Προκαθήμενος εκάστης τοπικής Αυτοκεφάλου Ορθοδό-ξου Εκκλησίας; Και εάν ούτως έχει το πράγμα, (και όντως ούτως έχει), ποιά Ορθόδοξη Εκκλησιολογία παρακωλύει τον Προκαθήμενο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως να είναι ο εκφραστής, σε παγκόσμιο-οικουμενικό επίπεδο, του φρονήματος της Πανορθοδοξίας;»

________Στο ερώτημα αυτό αναμφιβόλως εμείς απαντάμε καταφατικά. Ναι! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο εκφραστής του φρονήματος της Πανορθοδοξίας! Το γεγονός αυτό όμως υποχρεώνει τον Παναγιώτατο να είναι πολύ - πιό πολύ από όλους - προσεκτικός στις εκφράσεις του και στίς ενέργειές Του. Αλλοιώς αυτο-υποβιβάζεται και κατεβαίνει από το υψηλό βάθρο, στο οποίο η συνείδηση της Εκκλησίας τον έχει τοποθετήσει. Θα μπορούσε άραγε και ο αγαπητός μας π. Γεώργιος Τσέτσης να μας απαντήσει τόσο ευθέως στο ερώτημα, που διατυπώνουμε παρακάτω; Μπορούμε άραγε να ονομάσουμε και το κοράνιο ως "άγιο" βιβλίο;
Δεδομένο 3ο
________Έπειτα από το εισαγωγικό αυτό σημείωμα επιθυμούμε να αναφερθουμε σε μια λανθασμένη έκφραση καί ενέργεια του Πατριάρχου μας, η οποία έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρό όλίγων μόλις μηνών. Εκεί ο Πατριάρχης μας, επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της Coca Cola και τον Τούρκο και Μουσουλάνο στο θρήσκευμα Γενικό Διευθυντή του Εργοστασίου κ. Μουχτάρ και τη σύζυγο του Δάφνη τους προσέφερε σαν δώρο το Κοράνιο. Τα περισσότερα θα διαβάσετε παρακάτω.________________ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ___________
Δεδομένο 4ο
_____Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, ότι η έννοια «άγιος» είναι συνδεδεμένη με το Θεό, την πηγή της ζωής, τον Κύριο του παντός. « Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς» ψάλλουμε στη λατρεία μας. Η ιδέα της αγιότητος είναι θεολογική. Κάθε τι το οποίον προσφέρεται στο Σωτήρα μας Χριστό αγιάζεται! Ο τόπος, στον οποίο λατρεύεται ο Κύριος της Δόξης, ονομάζεται «ιερός». Έτσι λοιπόν προκύπτει η ονομασία «ιερός ναός». Το εσώτερο τμήμα του ναού, όπου τελείται η αναίμακτος θυσία, ονομάζεται «άγιον βήμα» ή και «άγια των αγίων». Το Βιβλίο που περιέχει το Νόμο του Θεού ονομάζεται «ιερό» ή «άγιο» Ευαγγέλιο ή και «Αγία Γραφή». Ό,τι προσφέρεται στο Θεό αγιάζεται και εν συνεχεία προσφέρεται στους πιστούς προς αγιασμόν τους. Έτσι νοείται το πρόσφορο και το αντίδωρο. Το νερό, όταν ευλογηθή, μεταβάλλεται σε «αγιασμό». Άγιον και Αγιότης λοιπόν είναι έννοιες που αρμόζουν στο Θεό και μόνο στο Θεό! Στον αληθινό Θεό!
_______Γι’ αυτό ακριβώς μας πόνεσε πολύ μία πράξη και μία λέξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο σεβασμός προς το σεπτό πρόσωπό του ΔΕΝ μας απαγορεύει να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να λέμε την αλήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση ΔΕΝ υπάρχει σεβασμός, αλλά ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ! Ο δε αληθινός χριστιανός ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζει και προσκυνάει: Τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν! Η δουλοπρέπεια δεν έχει καμμιά σχέση με τον σεβασμό των προσώπων ή των θεσμών. Ο σεβασμός εκφράζεται με την χρήση ευπρεπούς λόγου και όχι βέβαια με τα πολλά παχειά και κολακευτικά λόγια, τα οποία παρα-ακούγονται τον τελευταίο καιρό ακόμη και από τα χείλη εκκλησιαστικών προσώπων. Το «Ναι σε όλα!» δεν είναι χριστιανικό, είναι δουλικό! Το «σφάξε με Αγά, ν΄αγιάσω» δεν αναδεικνύει Μάρτυρες!
________Από την άλλη πλευρά οι αληθινά σοφοί και μεγάλοι Άνθρωποι αποστρέφονται τα παχειά λόγια και πάντοτε ευρίσκουν τρόπο για να τα περιορίζουν! Μόνον οι τύραννοι και οι κατακτητές αρέσκονται σ’ αυτά και γενικώτερα στα μεγαλεία! Στην αρχαία Ελλάδα οι Αθηναίοι, για να κολακεύσουν τον τύραννο, μέσα σε μια νύκτα έστησαν τριακόσιες (300) τόσες προτομές του Δημητρίου του Φαληρέως (ή Πολιορκητού), επειδή την επόμενη ημέρα θα επισκεπτόταν την πόλη τους! Έτσι συνηθίζουν οι «κατακτητές» από την μία πλευρά και οι «κατακτημένοι» δηλ. «οι προσκυνημένοι», ή οι σκλαβωμένοι από την άλλη! Ευτυχώς, πάντοτε υπάρχουν και κάποιοι «ξεβράκωτοι»…..
________Η έκφραση της γνώμης με τρόπο ευπρεπή είναι καθήκον κάθε χριστιανού. ‘Αλλωστε ουδείς έχει το «αλάθητο» ει μη μόνον ο Θεός και ο ……….Πάπας της Ρώμης, ίσως δε και κάθε άλλος αυτοχριόμενος Πάπας. Κάθε άνθρωπος, επίσημος ή άσημος, επομένως και ο υποσημειούμενος, αν καταστή ενδεής φρενών, μπορεί να φαντασθή τον εαυτό του «πρωθυπουργό, πάπα, σοφό, άγιο, πανέξυπνο, τύραννο, πορφυρογέννητο, μοναδικό!». Αυτό όμως πολύ απέχει από την πραγματικότητα.
______Αντιθέτως και ο πιο ταπεινός άνθρωπος μπορεί να έχει άποψη, μπορεί να έχει γνώμη, αρκεί να εκφράζεται με σεβασμό. Εμείς ανήκουμε στους ευτελείς του κόσμου τούτου! Θέλουμε να είμαστε «δούλος» του Ιησού Χριστού και όχι «δούλος» των ανθρώπων. Έτσι το δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας, ιδίως όταν το όνομα του Κυρίου μας προσβάλλεται, ΔΕΝ το χαρίζουμε σε κανένα.

*******Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.


ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ «ΑΓΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ;
______Ας είναι λοιπόν. Έπειτα από τά παραπάνω παρενθετικά, μπορούμε να επανέλθουμε στην έννοια «άγιος», για την οποία ομιλήσαμε στην αρχή του σημειώματός μας. Είχαμε σταματήσει στην πρόταση, ότι μας πόνεσε πολύ μία πράξη και μία λέξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου. Η πράξη αναφέρεται στην προσφορά του Κορανίου ως δώρο στον Γενικό Διευθυντή του Εργοστασίου της Coca-Cola στην Ατλάντα κατά τη διάρκεια του προσφάτου ταξιδίου του στις ΗΠΑ. Γι αυτήν ωμιλήσαμε ακροθιγώς σε προηγούμενο σημείωμά μας, Σήμερα προσθέτουμε μερικές ψηφίδες. Ας μας επιτραπή να πούμε ταπεινά: Θεωρούμε απαράδεκτο ό,τι έπραξε εκεί ο Παναγιώτατος. Σε καμμιά περίπτωση ένας Πατριάρχης, μάλιστα δε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ως κεφαλή της Ορθοδοξίας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προσφέρει το Κοράνιο σαν δώρο! Διότι με την πράξη του αυτή προσδίδει αξία σε ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, που εισάγει τη λατρεία στο Μωάμεθ, δηλ. σε ένα θεοποιημένο άτομο! Με την πράξη του αυτή επίσης επεισάγει αποδοχήν του Τζιχάντ, δηλ. του νόμου περί της βιαίας επικρατήσεως του Μωαμεθανισμού! Με την πράξη του αυτή ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας όχι μόνον αμνηστεύει τον φόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και προσφέρει το μαχαίρι με το οποίο ο οπαδός του Ισλάμ θα σφάξει τον Ορθόδοξο, δηλ. τον για τη μουσουλμανική θρησκεία θεωρούμενο «άπιστο»! Οι κοινωνικές σχέσεις ΔΕΝ μπορούν να παραβιάζουν την ορθόδοξη διδασκαλία της αμωμήτου πίστεώς μας. Κατά την ταπεινή μας γνώμη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας μόνο την Αγία Γραφή, μάλιστα δε την Καινή Διαθήκη, ηδύνατο να προσφέρει ως δώρον, ποτέ όμως το Κοράνιο! «Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις∙ τις γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία; φωτί προς σκότος; τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ; ή τις μερίς πιστώ μετά απίστου;» θα μας έλεγε ο Απόστολος Παύλος (Β΄Κορινθ. 14-15) δηλ. Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Η τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι; Ποια συμφωνία μπορεί να γίνει ανάμεσα στο Χριστό και στο διάβολο; Ή τι έχει να μοιράσει ο πιστός με τον άπιστο; Αυτά ισχύουν επίσης και για την επίσκεψη του Πατριάρχου μας στην Συναγωγή των Εβραίων!
______Διαμαρτύρομαι λοιπόν εντονώτατα και φωνακτά! Και ας μη μας κατηγορούν κάποιοι, ότι έχουμε αντιπαλότητα με τον Πατριάρχην! Τις πατριαρχικές πράξεις και λέξεις αντιμαχόμεθα και όχι τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας! Παράλληλα όμως ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ ούτε στον Πατριάρχη μας, ούτε και στον εαυτό μας. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου αποδείξει ότι με όσα παραπάνω διατυπώνω, έχω περιπέσει σε πλάνη! Και τότε εγώ θα του φιλήσω τά πόδια: Η ορθόδοξος πίστις μας διασώθηκε αλώβητη όχι μόνο χάρις στη θεοφώτιστη σκέψη και τη διδαχή των αγίων και θεοφόρων Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά και χάρις στην απολυτότητα των μυριάδων Μαρτύρων. Στα θέματα της πίστεως οι Άγοι Μάρτυρες ήσαν απόλυτοι! Δέν έκαναν ούτε παραχωρήσεις, ούτε υποχωρήσεις! Το αίμα των Αγίων Μαρτύρων έρρευσε σαν ποτάμι, επειδή ακριβώς ηρνούντο να προσφέρουν ένα μόλις κόκκο από λιβάνι στο βωμό του ψεύτικου θεού! ΔΕΝ ΕΘΥΣΙΑΖΑΝ στο βωμό της σκοπιμότητος γι αυτό και τους ΕΘΥΣΙΑΣΑΝ οι άπιστοι! Δεν έκαναν ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ με τη συνείδησή τους! Ήσαν απόλυτοι!
_______Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας ΔΕΝ έχει ανάγκη από την δική μου διδασκαλία, Ούτε την χρειάζεται, ίσως ούτε και να την αποδέχεται. Αλλά το πλήρωμα της Εκκλησίας έχει αυτή την ανάγκη. Πρέπει να λέγωνται τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα, για να μη ισοπεδώνωνται όλα στην ισοπεδωτική εποχή μας. Αφιερώνω λοιπόν το παρακάτω κείμενο στους πιστούς χριστιανούς, για να καταλάβουν το εγκληματικό – ισοπεδωτικό νόημα της πατριαρχικής πράξεως. Είναι από το Συναξάρι του Αγίου Μάρτυρος Ζώσιμου, που εορτάζει στις 4 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.


*********ΜΙΑ ΛΕΞΗ! ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ
_______Καί τώρα ας έλθουμε στις πατριαρχικές λέξεις. Κατ΄ αρχήν είναι ολόκληρη η δομή του λόγου του Πατριάρχου, διά του οποίου πολλά ισοπεδώνονται. Θα τα σημειώσουμε παρακάτω με μελανώτερο χρώμα. Με λίγη ή περισσότερη καλή διάθεση θα μπορούσαμε να τά παρακάμψουμε και να τα λησμονήσουμε. Μερικές φορές η ανάγκη ισορροπιών μας αναγκάζει να πούμε και μερικά πράγματα «ποιητική αδεία», όπως συνήθως λέγεται. Εν τούτοις με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τον χαρακτηρισμό «άγιο» πού χρησιμοποίησε για το Κοράνιο, το οποίο προσέφερε ως δώρον στον κ. Γενικο Διευθυντή της Coca Cola! Ο Πατριάρχης μας, προσφέροντας το δώρο του, είπε:
_______
«Έχω ένα μικρό αναμνηστικό. Μικρό και σπουδαίο. Αναμνηστικό για την Δάφνη και τον Μουχτάρ.
Αυτό είναι το Άγιο Κοράνι. Το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων αδελφών μας».
_______Με όλο το σεβασμό μας προς το ιερό πρόσωπό Του, ερωτάμε τον ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο: Με ποια κριτήρια το Κοράνιο θεωρείται «άγιο» βιβλίο; Η αγιότης είναι ιδιότητα του μόνου αληθινού Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπως είπαμε στην αρχή του σημειώματός μας.
****Πως και γιατί λοιπόν το Κοράνιο είναι «άγιο» βιβλίο; Μήπως επειδή εισάγει και τροφοδοτεί τον φανατισμό μεταξύ των ανθρώπων;
****Πως και γιατί είναι «άγιο» βιβλίο, επειδή εισάγει το θάνατο των απίστων;
****Πως και γιατί είναι «άγιο» βιβλίο, επειδή ομιλεί για τον Αλλάχ και τον Προφήτη του Μωάμεθ;
****Πως και γιατί είναι «άγιο» βιβλίο, επειδή εισάγει την πολυγαμία στη ζωή της Κοινωνίας;
****Πως και γιατί είναι «άγιο» βιβλίο, επειδή εισάγει μια υλιστική αντίληψη για τον Παράδεισο;
****Πως και γιατί είναι «άγιο» βιβλίο το Κοράνιο, επειδή υπόσχεται τα «ουρί» και «τά βουνά από πιλάφι» στους οπαδούς του. στον Παράδεισο;
«Οι ηθικές ιδέες του Ισλαμισμού, σημειώνει ο Σεβ Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και δεν γίνονται εμπόδιο για εκείνους, που θέλουν να ζήσουν «ελεύθερα» και μια ζωή χαλαρή και υλιστική. Ακόμη και την ουράνια ζωή, στον Παράδεισο, τη συνδέουν με υλικές απολαύσεις. Επιτρέπουν την αρπαγή και την λεηλασία κατά τους ιερούς πολέμους εναντίον των απίστων. ….Δίδουν το δικαίωμα στον άνδρα να έχει τέσσερες Γυναίκες, ενώ ο Μωάμεθ είχε επτά, μεταξύ των οποίων ήταν και η Αήσια, που ήταν μικρής ηλικίας οκτώ μόλις ετών….Έγκλημα φοβερό. Δεν ήσαν μόνο αυτές οι γυναίκες του, είχε και άλλες, που του είχαν δωρήσει οι φίλοι του» (βλ. Ορθόδοξος Τύπος, αριθμ. Φύλλου 1817/ 29.01.2010).
****Το «άγιο Κοράνιο» εισάγει τον θάνατο των απίστων! «Ο Μωάμεθ επέτρεψε να φονεύονται όσοι δεν ήθελαν να πιστέψουν εις την θρησκεία. «Το ξίφος, έλεγε, είναι το κλειδί του Ουρανού». Ο Άγγλος ιστορικός Ουίλιαμ Μιουΐρ έγραφε: «Το σπαθί του Μωάμεθ και το Κοράνιο είναι οι χειρότεροι εχθροί του πολιτισμού της ελευθερίας και της πίστεως από όσους το ανθρώπινο γένος συνάντησε μέχρι τώρα σ΄αυτόν τον κόσμον» ( Σεβ. Γέρων Λεοντοπόλεως, ένθ. Ανωτ.)
****Έπειτα από τά παραπάνω εκτεθέντα τον χαρακτηρισμό του βιβλίου ως «ιερό» μπορώ να τον δεχθώ, μόνον όταν λέγεται από την πλευρά των Ισλαμιστών ή και για λογαριασμό τους. Γι’ αυτούς όντως είναι «ιερό» το βιβλίο αυτό, όχι όμως και για μας τους Ορθοδόξους. Αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορώ να αποδεχθώ τον χαρακτηρισμό «ΑΓΙΟ» για το Κοράνιο των Μουσουλμάνων. Τελεία και παύλα. Μια διορθωτική δήλωση του Φαναρίου θα διασκέδαζε την πικρία μας. Υπήρξε λάθος ασυγχώρητο! Όποιος και αν το διέπραξε είναι ένοχος!

**********ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
_______Καί τώρα ας έλθουμε στις άλλες πατριαρχικές λέξεις. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, προσφωνώντας τον Γενικό Διευθυντή της Coca Cola κ. Μουχτάρ Κέντ, του είπε τα παρακάτω, τα οποία βέβαια παρατίθενται εν μεταφράσει. Όπου χρησιμοποιούμε έντονα γράμματα, αυτό σηματοδοτεί περισσότερο ή λιγώτερο άστοχες φράσεις ή μη παραδεκτές έννοιες. Οι θεοφόροι Απόστολοι εκήρυττον Ιησούν Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προκειμένη περίπτωση ομιλεί σαν φιλόσοφος και όχι ως Απόστολος Ιησού Χριστού. Το κήρυγμα της οικολογίας δεν είναι κήρυγμα ψυχικής σωτηρίας. Είναι παντόφλα για όλα τα νούμερα. Είναι ομιλία για κάθε θρήσκευμα. ΑΛΛΑ ιεραποστολικό, αποστολικό και σωτηριολογικό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Οι λέξεις Χριστός, Σωτήρ του κόσμου, δεν ακούγονται καθόλου! Με την ομιλία του ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας άθώωσε την Coca Cola, που στη βάση της είναι ναρκωτική ουσία – κατά πολλούς δε και πολύ βλαπτική για τον άνθρωπο- και διαφήμισε τη διάδοσή της! Αυτό όμως πολύ απέχει από τα πατριαρχικά καθήκοντα. Η ομιλία εκφωνήθηκε στην Ατλάντα των Η.Π.Α. στις 29.10.2009, έχει δε ως εξής:
*************
«Εξοχώτατε Κυβερνήτη

Πολυαγαπημένοι αδελφοί Ιεράρχες

Αξιότιμοι Μουχτάρ και Δάφνη Κεντ

Πολυαγαπημένοι φίλοι και οικοδεσπότες

Διακεκριμένοι καλεσμένοι

Αγαπητοί στον Κύριο,


______Απόψε συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το εκπληκτικό κέντρο, στην πραγματικότητα ένα μουσείο, προς τιμήν ενός από τα πιο αγαπημένα προϊόντα - αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη - εικόνισμα του 20ου αιώνα.
Συγκεντρωθήκαμε χάρη σε έναν αγαπημένο και έμπιστο φίλο, τον κύριο Μουχτάρ Κεντ, ο οποίος προεδρεύει σε αυτήν την εκπληκτική εταιρία, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο υπαλλήλους σε 200 χώρες, με την ιδιότητα του προέδρου και του γενικού διευθυντή.
____Μουχτάρ και Δάφνη σας αγαπάμε πολύ και σας ευχαριστούμε πολύ.
Σήμερα είναι εθνική εορτή της πατρίδας μας, της Τουρκίας, και χαίρομαι που έχω την δυνατότητα να γιορτάσω αυτήν τη μέρα μαζί με τόσο πολύτιμους φίλους.
Με την ευκαιρία αυτή προσεύχομαι για σταθερότητα, ευημερία, και ειρήνη στην πατρίδα μας
και να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπως φιλοδοξεί.
_____Θα πούμε στον φίλο μας Μουχτάρ: «Με όλα όσα πρέπει να φροντίσεις σε καθημερινή βάση, είσαι ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούν να φανταστούν πως είναι να είσαι Οικουμενικός Πατριάρχης».
Και θα προσθέσουμε: «Η φροντίδα και η ευσπλαχνία με την οποία φροντίζεις τις επιχειρήσεις αυτού του κόσμου αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες ηθικές και ενάρετες αξίες που καθημερινά παλεύουμε να φέρουμε στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την μεγαλύτερη έδρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας παγκοσμίως.
Πολλοί στόχοι μας είναι ίδιοι: ένας καλύτερος κόσμος μέσα από την διαπολιτισμική κατανόηση, η αξιολόγηση κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως καταγωγής ή πεποιθήσεων, ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρινόμενο πάντα στην επίπονη αλλά έμμονη θεία κλήση να εξαπλωθεί στα βάθη της οικουμένης, του κατοικημένου κόσμου, με το μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και πάνω από όλα της αγάπης, βρίσκει αναψυχή, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη λέξη, στην φιλία και την εμπιστοσύνη που έχει με τον Μουχτάρ Κεντ.

…………………………….
Αλλά δεν ήρθαμε εδώ απόψε μόνο για να μιλήσουμε γύρω από τις σχέσεις, ήρθαμε για να γιορτάσουμε. Συγκεντρωμένοι εδώ μαζί με όλους εσάς πρέπει να μιλήσουμε για αναζωογόνηση κάτι πολύ γνωστό στον κόσμο της κόκα κόλα.
Ανάμεσα σε τόσους φίλους και συνεργάτες στην διαρκή μάχη για ειρήνη και συμφιλίωση, ενθυμούμαστε τον Ψαλμό: «Δέστε τώρα, τι καλό και τι τερπνό να συγκατοικούν με ομόνοια αδελφοί». Παλαιά Διαθήκη (Ψαλμοί 133:1). Πραγματικά, καθώς προσευχόμαστε με ευχαρίστηση για όλους εσάς, γιορτάζουμε με χαρά στις καρδιές μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη την καλοσύνη του Θεού, του οποίου την αγάπη και το απέραντο έλεος ευχόμαστε να είναι με όλους εσάς. Αμήν.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ
Αυτά είναι τα Πατριαρχικά λόγια, τα οποία επίσης μας ενοχλούν. Παρά ταύτα με καλή διάθεση μπορούμε να τά παραβλέψουμε, ως προϊόν κάποιας σκοπιμότητος. Αλλά και εδώ θα ήθελα να σημειώσω μια εξαίρεση. Με κανένα τρόπο δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη πρόταση, που εξήλθεν από το στόμα του Πατριάρχου: «Σήμερα είναι εθνική εορτή της πατρίδας μας, της Τουρκίας, και χαίρομαι που έχω την δυνατότητα να γιορτάσω αυτήν τη μέρα μαζί με τόσο πολύτιμους φίλους». Ομολογεί την Τουρκία ως «Πατρίδα μας». Θα μπορούσα να το παρακάμψω σαν μια διπλωματική έκφραση. Αλλά δεν άκουσα ποτέ τον Πατριάρχη μας να λέγει κάτι ανάλογο και για την Ελλάδα μας, να αναφέρεται δηλ. στην δική μας εθνική γιορτή της δικής μας Πατρίδας! Δεν τον άκουσα να ομιλεί για την «εθνική γιορτή της Πατρίδας μας, της Ελλάδος». Αλλά περί αυτού μια θα ομιλήσουμε μια άλλη φορά.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιο, 29η Μαΐου 2010-Επέτειος της Αλώσεως της Βασιλεύουσας

Σημ. Την μετάφραση των Πατριαρχικών λόγων αντλούμε από το διαδίκτυο.

************

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ:

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικοδήμου Πετρόπουλου

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίω

«Οτι ούκ αστεία η οδός σου εναντίον μου» (Αριθμ. κβ΄32-33).

Πατέρα μας σωθείη. Αν και μικρός, αμαθής και ελάχιστος, Σας αποστέλλω από την Πόλιν του Πρωτοκλήτου μερικά αντίτυπα Καινής Διαθήκης, διά να τα προσφέρετε, όπου ανάγκη εστιν αντί του κορανίου! Εις Υμάς Δέσποτα άνωθεν εδόθη ο Σταυρός, η Αγία Γραφή και το Τρικέρι – οποία τιμή! – διά να αγιάζετε και φωτίζετε τον κόσμον με το φώς της Τρισηλίου Θεότητος. Δυστυχώς, όμως, η κατάπτυστος πράξις Σας, Σας απεγύμνωσε της χάριτος της Παναγίας Tριάδος και Σας απέρριψεν εκ του θρόνου της συνειδήσεως των πιστών. Διά τούτο εν δάκρυσιν, οιμωγές και θρήνεσιν γονυπετείς και από καρδίας δεόμεθα εκτενώς δι’ Υμάς την σωτήριον μετάνοιαν και την ανάνηψίν Σας. Δεχθήτε παρακαλώ τον υικόν δίκαιον έλεγχον ως εκείνον της όνου του Βαλαάμ και μη με αιτιάσθε.Αηδιασμένος και έγκλειστος ευρισκόμενος πλέον και εν προσευχή σχολάζων στρέφω τα δακρύβρεκτα βλέμματά μου τω Αιωνίω Δεσπότη και δικαιοκρίτη Θεώ ημών, τω δυναμένω ημάς και Υμάς σώσαι και εκ βάθους καρδίας ολοφυρόμενος αναβοώ: Στήριξον Ορθοδοξία την Εκκλησίαν Σου Χριστέ και σώσον ημάς της αιωνίου κολάσεως. Διά δε τον σκανδαλισμόν των ψυχών των πιστών – και μόνον – μη νομίσητε ότι θα εκφύγετε της ράβδου και της οργής Κυρίου (πράγμα που απευχόμεθα), όμως «ήδη η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται» (Λουκά γ΄9).
Ελάχιστος εν ιερομονάχοις
Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πετρόπουλος

Προϊστάμενος Ιερού ναού Αποστόλου Παύλου Πατρών

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

Υπάρχουν επαναλήψεις στα παραπάνω. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι τα κείμενα αυτά έχουν γραφεί σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ζητώ την εκ μέρους σας κατανόηση.

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010