Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΝΤΕ (5) ΠΛΟΙΩΝ
ΤΟΥ κ. ΓΡΗΓ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
_______Δέν πέρασε ένας χρόνος και να πάλι η τιμητική πρόσκληση του Μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας, Μεγάλου Έλληνα και Εφοπλιστού κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου να τον συνοδεύσουμε στην μακρυνή και αχανή χώρα της Κίνας μας έφερε εκεί, στην πόλη Βουχάν, προκειμένου να ευλογήσουμε πέντε (5) νέα πλοία του, που κτίζονται σε ναυπηγείο της Κίνας και ανήκουν στην κατηγορία των πλοίων τεχνολογίας αιχμής. Η προηγούμενη φορά ήταν πέρυσι από 18 έως 25 Οκτωβρίου 2009, όταν τότε είχαμε μεταβή στην πόλη της Σαγκάης και ετελέσαμε τον αγιασμό σε έξη (6) νέα πλοία, τα τρία τάνκερς και τα άλλα τρία πλοία με τεχνολογία αιχμής. Μαζί μας τώρα ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικος Πουλής και π. Ιερώνυμος Κάρμας, Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Το σχετικό ρεπορτάζ, που ακολουθεί, είναι γραμμένο από τον π. Ιερώνυμο και  περιγράφει τα σχετικά.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010
Μετρητής Νο 374.898
***********
Την 6ην Σεπτεμβρίου 2010 ο εφοπλιστής κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλος εγκαινίασε πέντε νέα πλοία στα ναυπηγεία της πόλεως Βουχάν της Κίνας.
Τον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικο Πουλή και π. Ιερώνυμο Κάρμα.
Το απόγευμα της Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανύξεως, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των νέων πλοίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πλαισιούμενου, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπό των δύο συνοδών του κληρικών.
Την επόμενη (Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου) όλοι οι προσκεκλημένοι μεταβήκαμε και πάλι στο Ναυπηγείο, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην Τελετή ονοματοδοσίας των νέων πλοίων. Το τυπικό προβλέπει την ανταλλαγή προσφωνήσεων και έπειτα μια κυρία, «η «νονά», δίνει το όνομα στο πλοίο εν μέσω εκδηλώσεων χαράς.
Στο Ναυπηγείο μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιανγ Ζιγκάνγκ. Ο κ. Ζιγκάγκ μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του. Ας σημειωθή, ότι το ναυπηγείο στο Βουχάν, στην κοίτη ενός ποταμού, είναι απέραντο σε έκταση. Στις εγκαταστάσεις του περισσότερα ίσως από είκοσι (20) πλοία, εμπορικά και πολεμικά, κτίζονται ταυτοχρόνως.
Ακολούθησε Δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών του Ναυπηγείου, όπου απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους επισκέπτες του, ακολούθως δε αναφέρθηκε και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ναυπηγείου.
‘Επειτα από τη διαδικασία του καλωσορίσματος έλαβε χώρα η τελετή της ονοματοδοσίας. Η όλη τελετή ήταν πραγματικά φαντασμαγορική. Κάθε μία νονά του πλοίου, αφού έκανε ένα μικρό χαιρετισμό, έδιδε το όνομα του πλοίου και συγχρόνως έκοβε το νήμα, οπότε μία σαμπάνια έσπαγε με πάταγο επάνω σ΄ ένα πλευρό του πλοίου! Έτσι το πλοίο αποκτούσε οντότητα. Τότε γινόταν ένας πανζουρλισμός. Η μουσική του ναυπηγείου επαιάνιζε πανηγυρικά, τα τύμπανα κροτούσαν, πυροτεχνήματα επυροδοτούντο, χρωματιστά μπαλόνια εξαπελύοντο και ένα σύννεφο από πολύχρωμα μικρά χαρτάκια εσκέπαζε τον ουρανό. Ήταν μια πρωτότυπη πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Ακολούθησε το επίσημο γεύμα σε Κεντρικό Ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια του οποίου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Μεταξύ των άλλων ωμίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ανεφέρθη στην προσωπικότητα του κ. Καλλιμανοπούλου και ετόνισεν την ευλαβική του διάθεση προς τον Θεό και την ευλάβειά του προς τον Άγιο Νικόλαο, τον Προστάτη των ναυτιλλομένων. Στο τέλος παρέδωσε στον Αρχιμηχανικό του ενός πλοίου πέντε (5) εικόνες του Αγίου Νικολάου, με ειδική ονομαστική αφιέρωση για κάθε πλοίο, για να αναρτηθούν στη Γέφυρα ενός εκάστου από τά νεότευκτα πλοία της Εταιρείας TOISA. Η ομιλία του έγινε στην Αγγλική, παρατίθεται δε παρακάτω και σε ελληνική μετάφραση.
Με εντολή του Μητροπολίτου μας προσφώνηση έκαμε και ο π. Ιερώνυμος Κάρμας, επίσης στην Αγγλική, ο οποίος ανεφέρθη στον μεγάλο ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Καλλιμανόπουλο, τον οποίο και συνεχάρη για την απόκτηση των νέων πλοίων, ευχαρίστησε δε και για την πρόσκλησή του να παρευρεθούμε σ’ αυτήν την ωραία τελετή.
Την 7ην Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε για το Πεκίνο και παραμείναμε σε αυτήν την μεγάλη και όμορφη πρωτεύουσα της Κίνας έως και την 11ην Σεπτεμβρίου.
Κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους του, να επισκεφθούμε το Σινικό Τείχος, να περπατήσουμε και να ξεναγηθούμε στην Απαγορευμένη Πόλη όπως ονομάζεται η κατοικία των αυτοκρατόρων και να δούμε πολλά άλλα αξιοθέατα της μεγάλης αυτής και ενδιαφέρουσας πόλεως. Βεβαίως μαζί με όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και κάποια από τα τεράστια πολυκαταστήματά της.
Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε με τις Τουρκικές αερογραμμές για την Ελλάδα γεμάτοι από πολλές και όμορφες εικόνες αποτυπωμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας, δοξάζοντας τον Θεό και ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος πολύ μας τίμησε με το να μας επιλέξει για να τον συνοδεύσουμε στη μακρυνή χώρα της Κίνας και μας έδωσε την δυνατότητα να επισκεφθούμε την όμορφη αυτή Χώρα και να γνωρίσουμε έστω και για λίγο τον κόσμο της Άπω Ανατολής. Η εμπειρία, την οποία αποκτήσαμε, θα είναι για μας πολύτιμη.
Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΌΝΩΝ

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ
του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου 

Wuhan, Κίνα 06.09.2010


Αγαπητοί μου Κυρία και Κύριε Καλλιμανόπουλε,
Κύριε Yang Zhigang, Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντά της WSIC
Ανάδοχοι Κυρίες,
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Ο κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλος δεν είναι μόνον ένα VIP πρόσωπο! Είναι επίσης ένας θρησκευόμενος άνθρωπος. Τυγχάνει ένας καλός σύζυγος, ένας φιλόστοργος πατέρας, ένας καλός πλοιοκτήτης, ταυτοχρόνως δε και ένα καλό μέλος της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας! Ως εκ τούτου, δεν κατασκευάζει μόνον νέα πλοία, αλλά και θέτει το καθένα από αυτά υπό την προστασία του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και του Αγίου Νικολάου επίσης, του προστάτη όλων των θαλασσών.
Αυτός είναι ο λόγος, διά τον οποίο οι αδελφοί μου, εννοώ τους δύο πολύ σεβαστούς Ιερείς, και εγώ έχουμε προσκληθεί να είμαστε εδώ ανάμεσά σας σήμερα!
Ήδη επί τρείς σχεδόν δεκαετίες ακολουθώ πάντοτε τον κ. Καλλιμανόπουλο, εδώ και εκεί. Ήμασταν μαζί στην Μεγ. Βρετανία, στην Σκωτία, στην Ολλανδία, στην Βραζιλία, εδώ δε στην Κίνα περισσότερο από τέσσερις φορές! Για δεύτερη φορά επισκεπτόμαστε την πόλη σας Wuhan, ώστε να συμμετάσχουμε στην τελετή ονομαστηρίων των καινούργιων πλοίων.
Το γεγονός αυτό καθιστά ολοφάνερο, ότι ο κ. Καλλιμανόπουλος θέτει κάθε νέα του προσπάθεια υπό την προστασία του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, τιμώντας ιδιαίτερα και  τον Άγιο Νικόλαο, όπως σας είπα μόλις προηγουμένως.
Αυτό συμβαίνει επειδή εμείς,οι Χριστιανοί, προσευχόμαστε στον Κύριο για κάθε τι και ζητούμε από τον Θεό μας δώσει την ευλογία του! Σαν άνθρωποι, στην καθημερινή μας ζωή και στις καθημερινές μας δραστηριότητες, βάζουμε τα δυνατά μας και κάνουμε το καλύτερο, σαν όλα να εξαρτώνται από τις δυνάμεις μας, αλλά ταυτόχρονα προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό σαν όλα να εξαρτώνται από την ευλογία Του! Αυτή είναι η φιλοσοφία της πίστεώς μας. Πορευόμεθα κάτω από το βλέμμα του Θεού. Άνθρωποι και Θεός, Θεός και άνθρωποι ζούμε μαζί! Έτσι, έπειτα από μια σπουδαία δραστηριότητα, στρέφουμε ψηλά τη σκέψη μας, τα χέρια μας, και την ψυχή μας στον Ουρανό! Μιλάμε στον Κύριό μας, ζητάμε από τον Ιησού Χριστό να μας πλησιάσει και να μας ευλογήσει!
Μια καλή απόδειξη αυτής της συμπεριφοράς του κ. Καλλιμανοπούλου είναι δύο σημεία: Πρώτα απ’ όλα, κατά την διάρκεια μιας ιδιαίτερης αγιαστικής Ακολουθίας ή Τελετής, την οποία ονομάζουμε  «αγιασμό» ή «Τελετή των Ονομαστηρίων» προσευχόμαστε στο Θεό και δίνουμε την ευλογία του Αγίου Πνεύματος σε κάθε νέο πλοίο, ακριβώς όπως εκάναμε και σήμερα. Το δεύτερο σημείο είναι ότι σε κάθε πλοίο, που ανήκει στον κ. Καλιμανόπουλο, μπορείτε να δείτε την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Στα πλοία της TOISA ο Άγιος Νικόλαος έχει την δική του επίσημη θέση στην Γέφυρα του σκάφους, ακριβώς πάνω από τον Καπετάνιο! Παρακαλώ, μην ξεχνάτε, ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των θαλασσών, παντός είδους πλοίων και όλων των ναυτικών.
Τώρα, μπορείτε να κατανοήσετε πώς και γιατί ο κος Καλλιμανόπουλος έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει κάθε χρόνο πολλά νέα πλοία είτε της Toisa είτε κάποιας άλλης εταιρείας. Σας υπογραμμίζω ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κάναμε τελετή ονομαστηρίων σε έξη νέα πλοία εδώ στην Κίνα και μερικούς μήνες αργότερα, δηλ. σήμερα, εδώ στο Wuhan, πανηγυρίζουμε τα ονομαστήρια πέντε ακόμη νέων πλοίων! Αυτό αποτελεί την μεγάλη ευλογία του Θεού στον κ. Καλλιμανόπουλο.

Αγαπητέ κύριε Καλλιμανόπουλε,
Παρακαλώ, να παραμείνετε σταθερά σε αυτή την επιλογή. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός σταθερά σας παρέχει την ευλογία Του! Και εσείς επίσης, ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης σας στον Κύριο, δαπανάτε, χωρίς κανένα δισταγμό, ένα σωρό χρήματα για το Ίδρυμά Σας, που ονομάζεται «Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο» για ηλικιωμένους στα Καλάβρυτα, όπου περίπου εκατό (100) ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν μια πολύ θερμή φιλοξενία και προστασία για την ζωή τους.
Η γενναιοδωρία σας προς την Κοινότητα, πρός την Κοινωνία,  πρέπει να θεωρείται ως μια προσφορά προς τον Θεό.
Κύριε Καλλιμανόπουλε, παρακαλώ, μη σταματήστε να είστε γενναιόδωρος με τους λιγότερο ευνοημένους. Είθε ο Ένας και Ελεήμων Θεός, ο Ιησούς Χριστός, να Σας διατηρεί υγιή, να ευλογεί Εσάς και την οικογένειά σας, αυτούς που είναι κοντά σας, ολόκληρη την μεγάλη οικογένεια των εταιριών Καλλιμανόπουλου. Εύχομαι καλή τύχη στα νέα πλοία!

Και τώρα επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να προσκαλέσω τον Αρχιμηχανικό να προσέλθει εδώ και να αποδεχθεί τις πέντε (5) άγιες εικόνες, ένα προσωπικό μου δώρο για κάθε νέο πλοίο. Είθε ο Θεός να ευλογεί τα πλοία, τους καπετάνιους και τα πληρώματα.

«Si Sien»! Σας ευχαριστώ.
+ Ο Κ & Αι. Αμβρόσιος
**********************
 Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
A SORT SPEECH

Wuhan, China 06.09.2010

Beloved Mrs. and Mr. Callimanopoulos,
Mr. Yang Zhigang, President and General Manager of CSIC
Sponsor Ladies,
Esteemed Guests,
Ladies and Gentlemen,

Mr. Gregory Callimanopoulos is not only a VIP person! He is also a Religious man. A good husband and father, a good ship-owner, but in the same time a good member of the Greek Orthodox Church! So that he is not only building up new vessels, but he is also putting each of them under the protection of our Savor, the Jesus Christ and also under the protection of St. Nickolas, the patron of all the Sea.

This is the reason, why my brothers, I mean the two Very Rev. priests, and myself we have been invited to be here among all of you!
From three decades already I am always following Mr. Callimanopoulos, here and there. We were together in Great Britain, in Scotland, in Holland, in Netherlands, in Brazil and more than four times here in China! For the second time we are visiting Wuhan to participate in the naming ceremony of new Vessels!
This fact makes clear that Mr. Callimanopoulos puts every new effort under the protection of Jesus Christ, our Lord, and particularly under the protection of Saint Nickolas, as I already told to you just before.
That is happening because we, the Christians, pray to the Lord for every thing and we are asking the God to give us His blessing! As people, in our daily life and in our daily activities we are doing all the best, as all are depending from us and simultaneously we are praying to our Lord Jesus Christ as all are depending from the blessing of the God! This is the philosophy of our faith. People and God, God and people we are living together! So after a special activity we are turn on our mind, our hands and our souls to the heaven! We are speaking to our Lord, we are asking from the Jesus Christ to proceed to us and bless us!
A good proof of this action is two points: First of all, during a special ceremony, that we are calling “naming ceremony” we are praying and we give the blessing of Holy Spirit to any new vessel, exactly like to-day. The second fact is that at every vessel that belongs to Mr. Callimanopoulos you can see the holy icon of the St. Nickolas. St Nickolas has his own official place on the bridge, above of the Captain! Please, not forget, that St. Nickolas is the patron Saint of the sea, of the every kind of vessels and of all the sailors.
Now you can understand how and why Mr. Callimanopoulos has the possibility to build up every year a lot of new vessels either as Toisa or other Company. I underline to you that in October last year we made the naming ceremony for six new Vessels here in China and a few months later, i.e. to day, we are celebrating the naming ceremony for five new vessels! That is the big blessing of the God to Mr. Callimanopoulos.

Beloved Mr. Callimanopoulos,
Please stay at this way! Our Lord Jesus Christ is solid giving to you His blessing! And You also, as a sign of your gratitude to the Lord, you are spending without any suspension a lot of money for the your Foundation, that is named “The Callimanopouleion Center for Elders” in Kalavryta, where about a hundred of old people have a very warm hospitality and protection for their life.
Your generosity to the Community is to be considered an equivalent to your offer to the God.
Mr. Callimanopoulos, please, do not stop being generous to the less favored. May the one and all merciful God, Jesus Christ, keeps you in good health, bless you and your Family, those are close to you, all the big your Family of Callimanopoulos Companies. I wish a good luck to the new Vessels!

And now let me, please, invite the Chief Engineer to proceed here and accept the five holy icons for the new vessels. May our God bless the Vessels, the Captains and the Crew.
“ Si Sien”! Thank you!
+ Metropolitan Ambrosios of Kalavryta and Aigialeia

**********************

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. π. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
(Μετάφραση από τα Αγγλικά)

Αγαπητοί φίλοι της μεγάλης αυτής φιλόξενης χώρας,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιε,
Αγαπητοί συμπατριώτες μας,

Είμαστε σήμερα μάρτυρες μιας ευτυχούς περιστάσεως, η οποία αποδεικνύει την αξία της συνεργασίας μεταξύ εθνών, της δημιουργικής επιχειρηματικότητος και της πίστεως.
Είμαστε τώρα ενώπιον του απτού αποτελέσματος σε συνδυασμό και των τριών προαναφερθέντων παραγόντων.
Η συνεργασία μεταξύ εθνών είναι ουσιώδης σε καιρούς δύσκολους όπως οι δικοί μας.
Η δημιουργική επιχειρηματικότης είναι θεόδοτον τάλαντον δια του οποίου η οικογένεια του σπουδαίου Έλληνα επιχειρηματία κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου έχει ευλογηθεί επί γενεάς.
Τέλος, η πίστις είναι αναγκαία προς μετριασμόν της τόλμης η οποία είναι από την φύσιν της εγγενής σε κάθε επιχειρηματικόν εγχείρημα και η οποία προστατεύει τον επιχειρηματία από τον κίνδυνον εκείνον τον οποίον οι αρχαίοι μας πρόγονοι ωνόμαζαν «ύβριν», δηλαδή υπερβολήν, υπέρβασιν του ανθρωπίνου μέτρου.
Η οικογένεια όμως αυτή είναι καλά προστατευμένη από κάθε παρόμοιον κίνδυνον και η δική μας παρουσία εδώ σήμερα, κατά την τελετήν αυτού του αγιασμού, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχον, δηλαδή η προσευχή μας αποβλέπει στην ενδυνάμωσιν όλων των εμπλεκομένων και την ευλογίαν των πλοίων τα οποία σήμερα εγκαινιάζομεν.
Και δικαίως, καθότι τα πλοία αυτά ανήκουν σε μία οικογένεια σπουδαίων, δημιουργικών και πιστών ευεργετών του έθνους μου, και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ειδικότερα.
Πάρα πολλά σπουδαία έργα κοινής ωφελείας στην μητέρα πατρίδα μας, οφείλουν την ύπαρξίν των στην γενναιοδωρία και την ευσεβή πίστι του μεγάλου αυτού και άξιου εκπροσώπου της ελληνικής επιχειρηματικής οικογενείας στο εξωτερικόν.
Για όλα αυτά τα έργα τα αφιερωμένα στην βοήθεια των πλησίον μας, οι ευσεβείς Χριστιανοί και ο κλήρος της Θεοφυλάκτου Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μου εζήτησαν να διαβιβάσω τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και θαυμασμού των, όπως και τις καλύτερες ευχές των για αυτό το νέο σας εγχείρημα το οποίον αγιάζεται σήμερα εδώ.
Και επιτρέψατέ μου να προσθέσω ένα απόσπασμα το οποίον θεωρώ συναφές, από τον Ψαλμόν 106, συνοδεύων τις ευχές εκείνων με την δική μου προσευχή: "οι καταβαίνοντες εις θάλασσαν εν πλοίοις, ποιούντες εργασίαν εν ύδασι πολλοίς, αυτοί είδον τα έργα Κυρίου και τα θαυμάσια αυτού εν τω βυθώ"».
Τέλος, εύχομαι ο Κύριος και τα θαυμάσια Αυτού να είναι μαζί σας και η ευλογία Αυτού στα καλά σας έργα προς όφελος των δύο εθνών μας, των Εκκλησιών μας, των θρησκειών μας και των συνανθρώπων μας εν γένει. Αμήν