Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Ο Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος

     Ο Όσιος Ονούφριος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο βιογράφος του Όσιος Παφνούτιος, αναφέρει ως πατρίδα του Ονούφριου την Περσία, πράγμα όμως που δεν αναφέρεται ούτε στα Συναξάρια, αλλά ούτε και στον Κανόνα της εορτής του.
     Ο Όσιος Ονούφριος εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε κοινόβιο μοναστήρι κοντά στην Ερμούπολη των Θηβών. Στο κοινόβιο αυτό, που ονομαζόταν Σμαούν, ο Ονούφριος διδάχτηκε το μοναχικό βίο. Εκεί άκουσε για την ήσυχη και ερημική ζωή δύο μεγάλων μορφών της Εκκλησίας, του Προφήτη Ηλία και του Ιωάννη του Προδρόμου. Όλα αυτά που άκουσε στο μοναστήρι για τον ερημικό βίο τον ενθουσίασαν, με αποτέλεσμα να φύγει για την έρημο.
     Ύστερα από μια εβδομάδα πεζοπορίας από την αναχώρησή του, άρχισε να κουράζεται και να πεινά πολύ. Τότε είδε ξαφνικά ένα σπήλαιο, από το οποίο βγήκε ένας γέροντας μοναχός και τον υποδέχτηκε, φωνάζοντάς τον με το όνομά του. Ο ερημίτης αυτός λεγόταν Ερμίας και τον περίμενε με θεία αποκάλυψη. Ο ασκητής αυτός διηγήθηκε στον Ονούφριο το βίο του, αλλά και τις δυσκολίες της ερήμου.
     Όταν πια πέρασαν τριάντα μέρες με προσευχές και θείες διηγήσεις, ο Ερμίας είπε στον Όσιο να φύγουν από εκεί και να πάνε πιο βαθιά στην έρημο. Ύστερα από τέσσερις ημέρες βρήκαν μια μικρή σπηλιά, όπου είπαν να καθήσουν για να ξεκουραστούν. Τότε, ένας φοίνικας φύτρωσε, ψήλωσε και τους έκανε σκιά. Ο Ερμίας ανακοίνωσε στον Ονούφριο ότι αυτό ήταν σημάδι από το Θεό, για να μείνει και να ασκηθεί σε εκείνο το σπήλαιο.
     Ασκήθηκε πολύ σκληρά στον πνευματικό αγώνα και έφτασε σε πολύ μεγάλα μέτρα αρετής. Έζησε στην έρημο περίπου εβδομήντα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, Άγγελος Κυρίου ερχόταν και του μετέδιδε τα Άχραντα Μυστήρια. Ο Ονούφριος κοιμήθηκε ειρηνικά. Σύμφωνα με τον Παφνούτιο, τον τάφο του, τον άνοιξαν δύο λιοντάρια.

http://www.panagiachrysopolitissa.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~