Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ, ΟΜΟΛΟΓΙΑ MEA CULPA, ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι πια γεγονός. Όλα έχουν τελειώσει! Οφείλω όμως μερικές εξηγήσεις και ένα απολογισμό. Το πράττω, ώστε να κλείσει οριστικά ο κύκλος της σχετικής θεματολογίας.

1. ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ .......ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ.

Μερικοί σκανδαλίσθηκαν επειδή φανέρωσα τις σκέψεις που είχα κάμει για το πρόσωπο του νέου αρχιεπισκόπου από την εποχή του Αρεταίειου!
Για τους καλής προαιρέσεως αναγνώστες επιθυμώ να γνωστοποιήσω λεπτομερέστερα τα εξής:
α) Το να έχεις τη δύναμη να προβλέπεις και να προλαμβάνεις τα γεγονότα δεν είναι κακία! Είναι αρετή και ικανότης! Πολλές φορές στη ζωή πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο! Ας μη έλθει ποτέ αυτό. Εάν όμως έλθει το χειρότερο, τότε είμαστε προετοιμασμένοι και δεν παθαίνουμε πανικό. Προφανώς ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν πέθανε, επειδή η λογική και η διαίσθησή μας το προέβλεψαν.

β) Η ανάρρηση κάποιου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Εκκλησία και την πορεία της μέσα στην ιστορία. Σφραγίζει τη ζωή της Εκκλησίας για δύο ή και περισσότερες δεκαετίες. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν μπορείς το βράδυ να κοιμηθείς ξένοιαστος και την άλλη μέρα το πρωΐ να πας να ψηφίσεις το νέο αρχιεπίσκοπο! Ούτε πάλι μπορείς να περιορίσεις τις δυνατότητες σε όσους θα σπεύσουν να καταλάβουν το Θρόνο, προσδιορίζοντας τον εαυτό τους σαν υποψήφιο. Έχεις χρέος να προετοιμαστείς για τη μεγάλη απόφαση και να ενεργήσεις έγκαιρα.

γ) Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης ευθύνης για την Εκκλησία σκέφθηκα οποία θα μπορούσε να είναι η επόμενη ημέρα. Διά της αναλύσεως λοιπόν των δεδομένων πού είχαμε, οδηγήθηκα στο συμπέρασμα, ότι ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος θα ήταν ο καταλληλότερος. Αλλά θα το δεχόταν να είναι υποψήφιος;

δ) Εξ όσων εγνώριζα ο Σεβ. Σπάρτης ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

ε) Έκρινα λοιπόν αναγκαίο να του φυτέψω στο μυαλό αυτή την ιδέα, ότι δηλ. εάν τον καλούσε η Ιεραρχία είχε ΧΡΕΟΣ να μη προβάλλει άρνηση, αλλά να αποδεχθεί την προτίμηση των αδελφών του Ιεραρχών. Τον προέτρεψε, λοιπόν, να προσευχηθεί και να προετοιμασθεί. Εκείνος, στο άκουσμα της σκέψεώς μου, ταράχθηκε και άρχισε να προβάλει άρνηση. Από την πλευρά μου επέμενα και του υποσχέθηκα, ότι εφ όσον ζει και αναπνέει ο Χριστόδουλος δεν θα ξαναμιλήσω για το θέμα αυτό. Κι’ αυτό έπραξα.

στ) Ομίλησα λοιπόν μετά την ταφή. Βιάστηκα, είπαν μερικοί. Και έχουν δίκαιο. Το έπραξα όμως επειδή είχε ήδη αναγγελθεί η συνέντευξη του Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην κα Παναγιωταρέα το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο νεότερος των υποψηφίων και παραδελφός του κυρού Χριστοδούλου έσπευδε! Γνωστοποίησα λοιπόν την πρόθεσή μου και τις σκέψεις μου, για να δώσω την αφορμή στην κα Παναγιωταρέα να τον ερωτήσει: «Που πάτε, Σεβασμιώτατε; Πού στηρίζεσθε; Εδώ οι παραδελφοί σας, όπως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, δεν θα σας ψηφίσουν!» Η κα Παναγιωταρέα δεν υπέβαλε το ερώτημα αυτό. Η εκπομπή, αν δεν ήταν ζωντανή, ήταν στημένη! Πρόθεσή μου ήταν να δώσω ένα μήνυμα στον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο και να δικαιολογήσω επίσης τον λόγο, ένεκα του οποίου δεν θα μπορούσα να τον ψηφίσω. Είχα ήδη δεσμευθεί, είχα δώσει το λόγο μου.

2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ

Όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τελικά η αυθόρμητη εκείνη ενέργειά μου έδωσε την ευκαιρία στο αντίπαλο στρατόπεδο να την εκμεταλλευθεί, Και να οικοδομήσει μια πολεμική, ένεκα της οποίας, όπως πολλοί είπαν ή έγραψαν, προκλήθηκε ζημία στο Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο και μείωση του αριθμού των πιθανών ψήφων, που θα ελάμβανε.
Δεν πονηρεύομαι ούτε και μπορώ να σκέπτωμαι πονηρά. Η ενέργειά μου ήταν καρπός ευθύτητας. Άλλωστε με απάλλαξε από τον πειρασμό να υπόσχομαι στους υποψηφίους αδελφούς μου, ότι θα τούς τιμήσω με την ψήφο μου και αυτοί να μετράνε λάθος τους Ιεράρχες που θα τούς εψήφιζαν. Έτσι ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος είχε στο «τσεπάκι του» 24 βεβαιωμένους ψήφους, αλλά τελικά έλαβε μόνον έξη. Τέτοιες μη έντιμες πράξεις ή υποσχέσεις ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν συνηθίζει!
Άθελά μου, λοιπόν, έβλαψα ή ίσως έβλαψα τον αγαπητό μας Αδελφό κ. Ευστάθιο. Αυτό πολύ με λύπησε. Τηλεφωνικώς εξέφρασα την θλίψιν μου και ζήτησα συγγνώμη . Τώρα αυτό πράττω και δημοσίως. Έσφαλλα και το ομολογώ. Ζητώ συγγνώμη από τον ίδιον, από τούς εν Χριστώ Αδελφούς μου και από τούς πιστούς, εάν τους σκανδάλισα. Mea culpa!

3. ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Οι εκλογές τέλειωσαν! Ο νέος Αρχιεπίσκοπος το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα ενθρονισθεί και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ενωμένοι και αγαπημένοι όλοι οι Ιεράρχες θα πορευθούμε μαζί. Θα τον ενισχύσουμε και θα τον στηρίξουμε. Είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι έμπειρος και ικανός. Για τη δόξα του Χριστού, για την εύκλεια της Εκκλησίας.

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από αύριο το Blog μας θα ασχολείται κυρίως με πνευματικά θέματα. Δεν θα λείπουν σχόλια σε εθνικά ή εκκλησιαστικά ζητήματα. Αλλά θα αναρτώνται με φειδώ. Προεχόντως θέλουμε να κηρύσσεται ο λόγος του Θεού.


+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008, Ώρα 11.30 μ.μ.