Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Η 25η Μαρτίου 1821 ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

25 Μαρτίου 2009. Οι απανωτοί κρότοι από τα γεμάτα μπαρούτι υψωμένα στον ουρανό, κουμπούρια των περίπου 30 μυστακοφόρων τσολιάδων, μελών της θεατρικής ομάδος Καλαβρύτων, συντάραξαν τον αυλόγυρο της iστορικής Μονής Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. «Ελευθερία ή Θάνατος». Οι σημερινοί απόγονοι των Α. Ζαίμη και Β. Πετμεζά μελών της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και πολλών ακόμη λαμπρών επιφανών Καλαβρυτινών, μπροστάρηδων, στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, με ενεργώς συμμετέχοντες και τους μοναχούς του Μοναστηριού, έδωσαν και πάλι κάτι από την δύναμη της ελληνικής ψυχής και το σθένος που 188 χρόνια πριν, συντάρασσε τα φυλοκάρδια των Ελλήνων Αγωνιστών επιφέροντας αλλεπάλληλες ήττες στον Τούρκο κατακτητή, χαρίζοντας στην Ελλάδα την Ελευθερία !

«Ελευθερία ή θάνατος» επανέλαβαν και σήμερα οι Καλαβρυτινοί εις μνήμην της ιστορικής επετείου, αναβιώνοντας με την αναπαράσταση που έγινε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. «Ελευθερία ή θάνατος» ήταν η απόφαση που ακολούθησε την μακρά και σοβαρή συζήτηση των «οπλαρχηγών» για τις δυνατότητες μιας χούφτας ανθρώπων των ιδίων να ηγηθούν και να πολεμήσουν με το δυσανάλογου οπλισμού και δύναμης εχθρό. Κι όμως, τα μέλη της θεατρικής ομάδος του Πάνου Μίχου, υπό τον Γεώργιο Γιαννέλο απέδωσαν τα γεγονότα της εποχής εκείνης, με ιδιαίτερη πιστότητα βάσει των ιστορικών πηγών, λίγο μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την τέλεση της Δοξολογίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Αμβρόσιο. Παρέστησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Γκοτσοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, οι Τοπικές Αρχές, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος προσκυνητών, καθώς οι μοναχοί του ιστορικού μοναστηριού από νωρίς το πρωί είχαν ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθούν το πλήθος του κόσμου. 'Ενα πλήθος που εις πείσμα των καιρών αναζητά την αναζωπύρωση της ιστορικής μνήμης, αλλά και του ύφους, του ήθους και του σθένους των ηρώων, που χάρισαν στην Πατρίδα την Ελευθερία, διασώζοντας τον Ελληνισμό με το δικό τους αίμα.

Το τσουχτερό κρύο και η καταρρακτώδης βροχή που συχνά μετατρεπόταν σε χαλάζι, δεν στάθηκαν ικανά, να αναχαιτίσουν στο ελάχιστο για τους εκατοντάδες εκδρομείς προσκυνητές – νοσταλγούς της αναβίωσης του πάλαι ποτέ ανυπότακτου Ελληνικού πνεύματος στην αναζήτηση της Εθνικής μας περηφάνειας, οι οποίοι καταφθάσουν σήμερα στα Καλάβρυτα με 30 πούλμαν από την Αθήνα και με ΙΧ απ όλη την Ελλάδα. Τα χειροκροτήματα του πλήθους, δεν έπνιγε ούτε ο θόρυβος του καταρρακτώδους χαλαζιού στο πλακόστρωτο της αυλής ούτε και οι βροντεροί κρότοι από τα κουμπούρια τον τσολιάδων, πριν και μετά την ύψωση του Λαβάρου της Επαναστάσεως και την έλευση των έφιππων «μαντατοφόρων» που «μετέφεραν το μαντάτο της Έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα, από και προς όλα τα άλλα επαναστατικά «κέντρα» - πόλεις της Πελοποννήσου. Εκατόν ογδόντα οκτώ χρόνια πριν εξάλλου, στον ίδιο ακριβώς τόπο, στις 25 Μαρτίου του 1821, μια χούφτα αδούλωτες ελληνικές ψυχέςβροντοφώναξαν «Ελευθερία ή Θάνατος» δίνοντας υπόσχεση στο Γένος, την οποία και κράτησαν, σφραγίζοντας την Ιστορία με το αίμα τους για την Πατρίδα.

Η αλλοίωση της Ιστορικής Μνήμης και οι «ζωντανοί» απόγονοι των ηρώων!

Αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος τόνισε «Δυστυχώς σήμερα γινόμαστε κάθε μέρα μάρτυρες της προσπάθειας αλλοίωσης των Ελληνικών μας ιδεωδών και της παραχάραξης της ιστορικής Μνήμης καθώς μολονότι έχουν από τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις πηγές διαψευστεί, υπάρχουν εκείνοι που σήμερα αδιάντροπα λένε ασύστολα πως όλα αυτά είναι μύθοι πως δεν υπήρξε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, το Λάβαρο και η Αγία Λαύρα. Ωστόσο οι πηγές υπάρχουν και η ιστορία έχει καταγράψει τα ιστορικά γεγονότα, επί της εποχής εκείνης, όπου ισχύοντος τότε του παλαιού ημερολογίου, αναφέρεται ότι η επανάσταση κηρύχθηκε στα Καλάβρυτα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Κερνίτσης Προκόπιο στις 14.3.1921. Μεταφέροντας την ημερομηνία αυτή στα σημερινά δεδομένα πρέπει να προσθέσουμε 13 ημλερες καί άρα προκύπτει ως ημέρα κηρύξεως της Επαναστάσεως στά Καλάβρυτα η 21η Μαρτίου 1821. Οι 13 ημέρες διαφορά με το νέο ημερολόγιο είναι ίσως η αιτία της αμφισβήτησης. Στη χρονολογική αυτή σύγχυση στηρίζονται όσοι πολεμούν την Ιστορική μνήμη. Στις 20 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ακόμη στην Αγία Λαύρα, απ' όπου εξέδωσε την ιστορική Διακήρυξή του, περί της οποίας θα μιλήσουμε παρακάτω, και στις 23 Μαρτίου 1821 κατέβη στην Πάτρα, για να ορκίσει και τους εκεί αγωνιστές».

Προς επίρρωση των λεχθέντων του Σεβασμιωτάτου, ο Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μιχάλης Φεφφές, αφού τόνισε πως το «χρέος των πολιτών του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους είναι να κρατούν άσβεστη την ιστορική τους μνήμη. Καταδίκασε όσους μιλούν για «εθνικό μύθο στην ύψωση του Λαβάρου της Επαναστάσεως» και επίσης όσους κάνουν λόγο για «πλαστή ημερομηνία έναρξης της Επαναστάσεως την 25η Μαρτίου» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η εντολή του Υψηλάντη ήδη από το έτος 1820– όπως τεκμαίρεται από τις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, ήταν η Επανάσταση να κηρυχθεί στις 25 Μαρτίου 1821 στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συνέπιπτε με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ώστε να συνδεθεί η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας με την λύτρωση του ελληνικού Έθνους και τον «επανευαγγελισμό του».

Στην ζωή και τα ιδεώδη του προγόνου του Βασίλειου Πετμεζά, μέλους της Φιλικής Εταιρίας, εκ των ηγητόρων προυχόντων της ανακήρυξης του Εθνικοαπελευ-θερωτικού Αγώνα στην Αγία Λαύρα, αλλά και των υπόλοιπων μελών της ξακουστής οικογένειας, όπως του Γκολφίνου Πετμεζά, μίλησε με συγκινητικά λόγια κατά την αποκάλυψη της προτομής του, στον αυλόγυρο του μοναστηριού, ο απόγονός τους Αντώνης Πετμεζάς, ο οποίος διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη έχοντας αναπαλαιώσει και μετατρέψει σε αξιόλογο μουσείο τον Πύργο των Πετμεζαίων στους Λουσούς Καλαβρύτων.

Οι τοπικές Αρχές για την υποβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην Εθνική Εορτή

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση εορταστικού γεύματος στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Κέντρου Νεότητος «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όπου και τιμήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Αμβρόσιο, την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΘΠΘ κ Γκοτσοπούλου και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο, οι νικητές της ομάδος «Πρωτέας Ελευσίνας» στον καθιερωμένο - ανήμερα της σημερινής επετείου-, ποδηλατικό αγώνα που διεξάγεται με αφετηρία την Πάτρα και τέρμα την Αγία Λαύρα. Ευχαριστώντας την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γκοτσοπούλου για την παρουσία της, ο Δήμαρχος της πόλης κ.Παπαδόπουλος, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης από μέρους όλων των θεσμών στην κοινωνία και εξέφρασε στην εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, το επί χρόνια, παράπονο του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμπατριωτών του, για την υποβαθμισμένη εκπροσώπηση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στους εορτασμούς της Αγίας Λαύρας, παρακαλώντας να μεταφέρει το μήνυμα των Καλαβρυτινών στον Υπουργό Παιδείας και στον Πρωθυπουργό.

Έγραψε ο Συνεργάτης χωρίς όνομα, Καλάβρυτα 25.03.2009
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ!


Στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" της 24ης Μαρτίου 2009 και στη στήλη "ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ", την οποία γράφει και επιμελείται ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κάτσικας, δημοσιεύθηκε ἄρθρο μέ τίτλο: Η "κατασκευή".... της ιστορίας, Μύθοι καί Σύμβολα μιά;ς εθνικής επετείου". Μεταξύ ἀλλων ο συντάκτης τού ἀρθρου αποφαίνεται: Έτσι εὐκολα διαπιστώνουμε ότι για την Αγία Λαύρα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο της εποχής δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε παρόμοιο γεγονός..."

Θα ήταν καλύτερο εάν ο κ. Κάτσικας άφηνε τα ζητήματα αυτά στούς ιστορικούς και να μη εκτίθεται σαν αδιάβαστος και να δίνει την υποψία ότι με την πέννα του υπηρετεί ξένα συμφέροντα, γράφοντας ανιστόρητα πράγματα.

Τον προκαλούμε λοιπόν να διαψεύσει τό παρακάτω ἐγγραφο, δηλ. την Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπως δημοσιεύθυηκε στην Εφημερίδα "LE CONSTITUONELL" στο Παρίσι στίς 6 Ίουνίου 1821. Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στο Album 'ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΓΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ" Ἔκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αίγιο 2005, σελ. 52-53.


"Le Constitutionnel", Journal du commerce, Politique et Litteraire

«Allocution de Germanicus, exarque de la premiè Achaie, archeveque de Patras, au clergè et aux fidèles du Péloponèse, prononcée dans le couvent des frères Laures du mont Vélin, le 8(20) mars 1821»

Σε μετάφραση:

"Διακήρυξις του Γερμανού, Εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, πρός τόν Κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821"
Στον συμπαθή συντάκτη του άρθρου θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την παροιμία: "Μεγάλη μπουκιά φάγε, μεγάλο λόγο μή λες".

+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, 25 Μαρτίου 2009