Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΦΡΙΞΟΝ ΗΛΙΕ ΣΤΕΝΑΞΟΝ ΓΗ…



«ΦΡΙΞΟΝ ΗΛΙΕ ΣΤΕΝΑΞΟΝ ΓΗ…»

Μόνον αυτή η υμνολογική φράση, μπορει να αποδώσει με πιστότητα τα αναφερόμενα στο κατωτέρω δημοσίευμα.
Με βάση το δημοσίευμα – ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» της 1ης Ιουνίου 2016, με τίτλο: «ΣΟΚ με παιχνίδι που προκαλεί τα παιδιά να σταυρώσουν τον Ιησού», σελίδα 5, κοντά στα πολύ εύστοχα σχόλια του αρθρογράφου κ. Κώστα Παππά, επιθυμούμε να προσθέσουμε και τα δικά μας.
freepen.gr
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι της υποθέσεως δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο σχόλιο, ότι πλέον και αυτό το ιερό πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού, του Σωτήρα και Λυτρωτή μας, υποβιβάσθηκε στο επίπεδο ενός καταναλωτικού προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τα μηνύματα που εκπέμπει και μεταδίδει στις εύπλαστες παιδικές ψυχές, υπερβαίνει κάθε όριο ευπρέπειας, ευσέβειας και προσεγγίζει τα κράσπεδα της ύβρεως και βλασφημίας.
Διότι, το μεν πρώτο, το εμπορικό κέρδος αφορά υλική φθορά, το δε δεύτερο, την ύβρη και βλασφημία αφορά την φθορά ανθρωπίνων και αθανάτων ψυχών και δη παιδικών, υπέρ ών ο Χριστός απέθανε.
Δεν τοποθετεί, το εν λόγω παιχνίδι, τα παιδιά δίπλα ή απέναντι στον Ιησού ως φίλο τους ή δάσκαλό τους ή πατέρα τους ή αδελφό τους ή φίλο τους, ως πρότυπό τους τέλος πάντων, αλλά ως σταυρωτές τους, βιαστές και εκδικητές. Από αυτή την ηλικία εισέρχεται και εδραιώνεται στις ψυχές των παιδιών η βία, η αδικία, το μίσος, η πεποίθηση ότι ο Θεός πρέπει να μαρτυρήσει, να πεθάνει, είναι κακούργος, είναι σφαιτεριστής, είναι ο εκφραστής της αδυναμίας και πρέπει να πεθάνει.
Οι παιδικές συνειδήσεις παραμορφώνονται, κακοποιούνται, αλλοτριώνονται και πλέον σταθεροποιούνται με μαθηματική ακρίβεια στη θέση και στάση ότι ο Θεός είναι ο απέναντί μου, που πρέπει να τον κακοποιήσω, να τον σκοτώσω, να τον βγάλω από την ζωή μου. Αυτή η έντεχνα αλλοτριωμένη παιδική ψυχή, από το βάρβαρο αυτό παιχνίδι που μπαίνει στη θέση των εμπαικτών και βασανιστών του Χριστού, θα μπορέσει κάποτε να μετακινηθεί και να αλλάξει θέση;
Υπάρχει, άραγε πλέον, αμφιβολία ότι αυτή η εμπορική καμπάνια παιχνιδιών δημιουργεί και προετοιμάζει τους αυριανούς βιαστές, δικτάτορες, αιμοσταγείς τρομοκράτες, που θα καταδυναστεύουν και θα αιματοκυλούν τις ανθρώπινες κοινωνίες, αφού όπως μας πληροφορούν οι παιδαγωγοί, το παιχνίδι συμβάλλει αποφασιστικά και καταλυτικά στην ψυχοσωματική διαμόρφωση του παιδιού και το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή; Νομίζω πως όχι.
Η διδασκαλία του Θεανθρώπου, το Πάθος Του, η σταυρική Του θυσία και η Ανάστασή Του, συνέβαλαν και συμβάλλουν μέσω της Εκκλησίας στην λύτρωση και απελευθέρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και το θάνατο, καθώς επίσης και στον εξανθρωπισμό, στην αλληλεγγύη και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρωπίνων κοινωνιών και σε καμία περίπτωση στη μισαλλοδοξία και την κυνικότητα, όπως δυστυχώς το εν λόγω παιδικό παιχνίδι, το οποίο λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος.
Κατακλείνοντας τον ταπεινό μας σχολιασμό αναφωνούμε
ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ!

Του  Πρωτοπρεσβύτερου Χρήστου Τσάκαλου
Αρχιερατικού Επίτροπου Αιγίου