Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΑΣ


ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

*****Με την απόδοση της εορτής, που συνετελέσθη χθές βράδυ-Κυριακή του Θωμᾶ- με συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, ολοκληρώ-θηκε πλέον η ετήσια πανήγυρις της Παναγίας μας, τῆς Τρυπητής, πολιούχου Αιγίου.
*****Κατά γενική ομολογία ο εορτασμός υπήρξε λαμπρός, η συμμετοχή των πιστών εκπληκτικά μεγάλη, η τάξη υποδειγματική καί ο καιρός θαυμάσιος!
*****Η παρουσία τοῦ Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου προσέ-δωσε εξαιρετικά μεγάλη λαμπρότητα καί όλοι τώρα ομιλούν για τις γεμάτες πνευματικότητα ομιλίες Του, τόσο στο Ναό, όσο και στην πλατεία της Αγίας Λαύρας.
*****Επίσης αξία ιδιαιτέρας μνείας υπήρξεν η παρουσια καί των λοιπών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κερκύρας και Παξών κ.κ. Νεκταρίου, Σερβίων καί Κοζάνης κ.κ. Παύλου, Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Ο Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριος χοροστάτησε και ωμίλησε πολύ ωραία κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής.
*****Καθηκόντως εκφράζω τήν βαθείαν ευγνωμοσύνην μου πρός άπαντας τους ανωτέρω μνημονευθέντας Σεβασμιωτάτους εν Χριστῷ Αδελφούς μου, προεχόντως δε πρός τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο.
*****Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν τά Μέλη τῆς Έκκλησιαστικής Επιτροπής, ο Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος, το σύνολον του ιερού Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς ἐπίσης καί τό έμμισθο προσωπικό του Ναού.
*****Εξ άλλου εις την όλην λαμπρότητα της εορτής αποφασιστικής σημασίας υπήρξεν η συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου των ιεροψαλτών, τά Μέλη της οποίας έψαλαν υπέροχα κατά την θεία λειτουργία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου, καθώς επίσης και της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής, τα Μέλη της οποίας εξ ίσου υπέροχα έψαλαν κατά την απόδοση της εορτής υπό την διεύθυνση του κ. Χοράρχου κ. Φίλιππα Οικονόμου.


*****Στην ομαλή ροή του εκκλησιαστικού Προγράμματος, την ευταξία εντός του ιερού Ναού κατά την τέλεση των ιερών Ακολουθιών, την ολοπρόθυμη συμμετοχή των ευλαβεστάτων Εφημερίων μας κατά την Λιτανεία της ιεράς Εικόνος και την απόλυτη τάξη που επικράτησε σ΄αυτή συνέβαλε η φιλότιμη προσπάθεια των αγαπητών μας πατέρων του Μητροπολιτικού Γραφείου, έξαιρέτως δε των εντεταλμένων εκ-κλησιαστικών Τελεταρχών, των Αιδεσιμολο-γιωτάτων Πρωτοπρεσβυτέρων π. Χρήστου Τσάκαλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου καί π. Βασιλείου Πετρόπουλου, Εφημέριου Άγ. Ιωάννου Καλλιθέας. Υπήρξαν άψογοι και ακαταπόνητοι! Γι αυτό και δημοσίως τους εκφράζω την ευαρέσκεια της Ιεράς Μητροπόλεως.
***** Στή γενικώτερη επιτυχία της εορτής, όσον αφορά τις εκτός Ναού εκδηλώσεις, των οποίων την ευθύνη είχεν ο Δήμος Αιγίου, όπως η υποδοχή των επισήμων κατά την προσέλευσή τους στο Ιερό Προσκύνημα, η διοργάνωση των σχετικών με την Δέηση, η οποία τελέσθηκε στην πλατ. Αγίας Λαύρας, (εξέδρα, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, διάκοσμος κλπ.) κλπ. συνέβαλεν η φιλότιμη προσπάθεια των εκ μέρους του Δήμου εντεταλμένων Τελεταρχῶν, ήτοι της κας Κωνσταντίνας Μουγκάση, του κ. Χρήστου Τρίψα, του κ. Αριστομένους Σταματοπούλου και του Βοηθού Τελετάρχη κ. Σωκράτη Μαυρίδη. Όλοι τους υπήρξαν επίσης άψογοι και ακαταπόνητοι! Γι αυτό και δημοσίως τους εκφράζω την ευαρέσκεια της Ιεράς ημών Μητροπόλεως!
*****Στην απόλυτη επιτυχία της Δεξιώσεως των Επισήμων, στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνδαιτυμόνων καί την καλύτερη ποιότητα των εδεσμάτων, γενικώς στην αρτιότητα του επισήμου Γεύματος, πλήν των ανωτέρω, συνέβαλε αποφασιστικά η προσωπική φρον-τίδα της Αντιδημάρχου κας Άννας Σουφλή. Υπήρξεν όντως εφευρετική και ακατα-πόνητη! Γι αυτό και δημοσίως εκφράζω και προς την καν Σουφλή δημοσίως εκφράζω την ευαρέσκεια της Ιεράς ημών Μητροπόλεως!

*****Ευχαριστώ δημοσίως τον Δήμαρχο κ. Απόστολο Καραφωτιά καί τό Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου για την άψογη συνεργασία των μετά της Ιεράς Μητροπόλεως.
*****Τις ευχαριστίες μου επίσης απευθύνω προς το σύνολον της Αστυνομικής Δυνάμεως τῆς Αστυνομικής Υποδιευθύνσεως Αιγίου καί παρακαλώ τον Αστυνομικόν Διευθυντήν κ. Κωνστ. Κλουκινιώτην, όπως μεταφέρει την έκφραση της ευαρεσκείας της Ιεράς Μητροπόλεως προς τους κ.κ. Διοικητές της Τροχαίας, του Αστυνομικού Τμήματος, του Τμήματος Ασφαλείας και της Τροχαίας Εθνικών Οδών για την άοκνη προσπάθεια, που κατέβαλαν όλες αυτές τις ημέρες, προκειμένου η εορτή της Παναγίας μας να εξελιχθή χωρίς κάποιο πρόβλημα. Όλοι οι Αστυνομικοί μας υπήρξαν ακαταπόνητοι και αψεγάδιαστοι. Τους συγχαίρω πατρικά μέσα από την καρδιά μου.
*****Δεν θα μπορούσα να παραλείψω καί όλους τους άλλους, επώνυμους και ανώνυμους, όσοι αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στη διαδικασία της εορτής, τον κ. Διοικητή καί τούς άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, τον κ. Λιμενάρχη, τον κ. Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, την Φιλαρμονική Αιγίου και τον χαρισματικό Μαέστρο της κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο, όλες τις αλλες φιλαρμονικές, τα παιδιά των Σχολείων μας, τους Διασώστες του Αιγίου, τους παράγοντες και τους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ και όποιον άλλον, που συνετέλεσε φανερά η μυστικά στον εορτασμό της Παναγίας μας. Πρός όλους αυτούς εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου καί όλους τους ευλογώ πατρικά! Ὑπέρ όλων αυτών προσεύχομαι καί επικαλούμαι την προστασία της Παναγίας μας στην προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική τους ζωή.
*****Τέλος, χάριν εμφάσεως, αλλά όχι ως έσχάτους, επιθυμώ να ευχαριστήσω τους εργάτες καθαριότητος του Δήμου, όσους εκοπίασαν για να είναι πεντακάθαρη η πόλις μας. Και το επέτυχαν!
Τις ημέρες της εορτής της Παναγίας μας το Αίγιο εδόξασε την Παναγία μας, αλλά καί δοξάσθηκε από τήν Υπεραγία Θεοτόκο! Ολόκληρη η Ελλάδα, καί όχι μόνο, είδε την προσφορά της φρικτής θυσίας, δηλ. την θεία λειτουργία, η οποία μυσταγωγικά προσεφέρθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας πρός δόξαν του Αναστάντος Κυρίου μας με την ευκαιρία της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής! Ολόκληρη η Ελλάδα είδε και εθαύμασε το Ιερό Προσκύνημα της Τρυπητής! Ολόκληρη η Ελλάδα, και όχι μόνο, είδε και εθαύμασε την ευλάβεια των Αιγιω-τών κάθε ηλικίας και των άλλων των προσκυνητών της Παναγίας μας! Εθαύμασαν την υπομονή μας, την υποδειγματική τάξη, τα δακρυσμένα μάτια και τα συνεσταλμένα πρόσωπα όλων μας.
Κορυφαίο γεγονός της εορτής αποτελεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος, μετά την επίσημη Δέηηση στην κεντρική πλατεία της πόλεως, μέσα από τις οδούς της πόλεως, τοποθετημένης επάνω σε ανοικτό όχημα του ενδόξου Στρατού μας, όπου τα πλήθη των Αιγιωτών έχουν την ευκαιρία να Τήν υποδεχθούν γονυπετείς, στρώνοντας στη Χάρη Της χαλιά καί κιλίμια, ρένοντάς Την μέ άνθη, θυμιάζοντάς Την με εκλεκτό μοσχολίβανο, να δακρύσουν καί νά προσευχηθούν με πίστη καί κατάνυξη! Διάπυρος αναπέμπεται ἡ ικεσία μας: Υπεραγία Θεοτόκε, σώζε τους Σε μεγαλύνοντας! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009