Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΖΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ!

ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ
ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΣΙΟΥΣΟΥΡΑΣ

______Κηδεύθηκε σήμερα από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ο Μοναχός π. Βησσαρίων Σιούσουρας, ο οποίος έξέπνευσε χθες 6 Νοεμβρίου την 6η πρωινή ώρα, έπειτα από μια σύντομη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα σε ηλικία 59 ετών. Έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.
______Ο Μοναχός Βησσαρίων, κατά κόσμο Θεόδωρος, γεννήθηκε κατά το έτος 1950 στο Θεόκτιστο Αρκαδίας. Ήταν γόνος μίας πολυμελούς οικογενείας. Ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά των ευσεβών γονέων Αθανασίου και Παναγιώτας. Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου προσήλθε στην ηλικία των 14 ετών. Έκτοτε δεν εξήλθε ποτέ από την Ιερά Μονή, ει μη μόνον δύο - τρείς φορές, η μία των οποίων ήταν για προσκύνημα στο Άγιο Όρος, οι δε άλλες για περίθαλψη της υγείας του.
______Ήταν ένας ταπεινός Μοναχός, φιλακόλουθος, απλούς στους τρόπους, στοργικός στους πονεμένους, φιλήσυχος και καταδεκτικός, στο έπακρον εργατικός, πραγματικά ακούραστος στην εκτέλεση των διακονημάτων της Μονής. Ήταν επίσης ελεήμων και φιλάνθρωπος, πάντοτε δε πρόθυμος για να εξυπηρετήσει χωρίς γογγυσμό τους πολυπληθείς προσκυνητές της Μονής. Πολλοί από τους προσκυνητές έφθαναν στη Μονή για να ακούσουν ένα χαριτωμένο ή ένα πνευματικό λόγο από το στόμα του. «Κάνω εξομολόγηση, χωρίς επιτραχήλιο» έλεγε τακτικά χαριτολογώντας, κάθε φορά που άνοιγε μια πνευματική συζήτηση με άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, τα οποία στη συνέχεια παρέπεμπε σε κάποιο πνευματικό πατέρα της Μονής.
_______Σήμερα λοιπόν κηδεύθηκε από τη Μονή της Μετανοίας του με συμμετοχή πλήθους πιστών και πολλών ιερέων.
_______Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο υποσημειούμενος. Σήμερα λοιπόν όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Μέγα Σπήλαιο ζήσαμε ένα θαύμα. Όπως είναι γνωστό, το σώμα ενός νεκρού έπειτα από λίγες ώρες παρουσιάζει μια ακαμψία, ενώ συγχρόνως γίνεται και παγερό. Κατ αντίθεση προς τούς νόμους της φύσεως, το σώμα του π. Βησσαρίωνος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΚΑΜΨΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΓΩΜΕΝΟ! Και όμως είχε εκπνεύσει την 6ην πρωϊνή της προηγουμένης ημέρας και είχε τεθεί στο ψυγείο για 24 ώρες περίπου!
_______Λέγουν, ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στους Μοναχούς του Αγίου Όρους και ότι είναι ένα εξαιρετικό δώρο της Παναγίας προς αυτούς!
_______Ήταν λοιπόν εξαιρετικά συγκινητικό, όταν προσήλθα να ασπασθώ το λείψανο του π. Βησσαρίωνος, παρατήρησα έκπληκτος, ότι αυτό δεν ήταν παγωμένο, όπως συμβαίνει συνήθως! Τότε, για να ερευνήσω περισσότερο το ζήτημα, πίεσα το μπράτσο του, το οποίον ήταν μαλακό, όπως στο ζωντανό σώμα. Ακολούθως πίεσα το μάγουλό του, το οποίον επίσης ήταν όπως σε ένα ζωντανό άτομο! Τέλος έπιασα τα δάκτυλά του στο δεξί χέρι, τα οποία σηκώνονταν όπως γίνεται σε ένα ζωντανό άτομο!
_______Το γεγονός μού έκανε τόση εντύπωση, ώστε το ανακοίνωσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, για να πιστοποιήσουν όλοι τη μεγάλη αυτή παραχώρηση της Παναγίας μας προς τον ταπεινό Μοναχό Βησσαρίωνα Σιούσουρας.
_______Σήμερα λοιπόν κηδεύσαμε ένα μάρτυρα και ένα άγιο. Μάρτυρα, διότι οι Μοναχοί είναι «μάρτυρες τη ιδία συνειδήσει» και Άγιο, διότι η Παναγία μας έδειξε την εύνοιά Της με τα ανωτέρω περιγραφόμενα σημεία. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιο 7 Νοεμβρίου 2009