Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

"ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"

δηλ. ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"
ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
_____Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε, παρεπιπτόντως και κατ ανάγκην, στο Γηροκομείο μας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ". Παρουσιάσαμε μερικά οικονομικά στοιχεία για να γίνει αντιληπτό πόσα προσφέρει η Εκκλησία στον κοινωνικό τομέα. Τις δαπάνες αυτές θα ώφειλε να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως ωφελείται εμμέσως διότι δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ. Αυτή λοιπόν η μεγαλόπνοος καί ἀνεκτίμητη προσφορά της Εκκλησίας εἰναι σαν μια έμμεση χρηματοδότηση της Εκκλησίας πρός το Ελληνικό Δημόσιο! Είναι δηλ. μιά έμμεση φορολογία της Εκκλησίας ή αλλοιώς ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας πρός το Κράτος. Γι αυτό ακριβώς η Εκκλησία δικαιούται μιάς πιό φιλάνθρωπης φορολογικής μεταχειρἰσεως από τό Κράτος. αντί της υπέρ-φορολογήσεως, την οποία τώρα προσπαθεί να καθιερώσει! Βεβαίως πρέπει να τονισθῆ επίσης, ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος καταβάλλει φόρους, εάν και εφ'όσον πραγματοποιεί έσοδα από καλλιέργεια της γης καιί γενικά από ακίνητη περιουσία. Εμείς ως Μητρόπολις καταβάλλουμε κανονικά το ΕΤΑΚ και ἀλλους φόρους.
______Παρά ταύτα η τεράστια αυτή προσφορά της Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα ούτε από το Κράτος εκτιμάται, ούτε από τα ΜΜΕ προβάλλεται! Τα πράγματα αυτά ας τα κρίνει πλέον ανεπηρέαστα ο Ελληνικός Λαός.
_______Σήμερα θέλουμε νἀ παρουσιάσουμε μιά ἄλλη πλευρά τῆς προσφοράς μας. Πρόκειται για την ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ των παρεχομένων υπηρεσιῶν στα εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Μητρόλεώς μας.
______Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η ποιότης των Ὑπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται τόσο προς τους αυτοεξυπηρετουμένους, όσο και προς τους κατακοίτους ηλικιωμένους, οι οποιοι βρίσκονται υπό την προστασίαν μας καί εγκαταβιούν στα εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Μητροπόλεώς μας είναι υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Διασφαλίζονται προϋποθέσεις πολυτελούς, θά έλεγα, διαμονής και διαβιώσεως. Επισκεφθήτε τά Ιδρύματα αυτά και θα διαπιστώσετε, ὀτι όλα μοσχοβολούν! Περάστε μια μέρα να φάτε στο Εστιατόριο της Αγάπης, όπυ προσφέρεται καθημερινώς φαγητό δωρέαν για να διαπιστώσετε ότι νοστιμώτερο φαγητό δεν έχετε φάει αλλού, ούτε και στο σπίτι σας ακόμη! Η αγάπη των εθελοντών και των εθελοντριών μας, πρό πάντων δε η Χάρις του Θεού, η οποία επισκιάζει την προσπάθεια είναι αυτο που τά κάνει όλα νόστιμα, πεντανόστιμα θα ἐλεγα χωρίς υπερβολή. Τούτο επιτυγχάνεται χάρις στην άοκνη προσπάθεια τοῦ προσωπικού, τόσο του μισθοδοτούμενου, όσο καί του εθελοντικού. Ὁλοι αγωνίζονται, έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι, που εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στα χέρια της Εκκλησίας, να ζουν α-ρ-χ-ο-ν-τ-ι-κ-ά και να νοιώθουν τ-ρ-ι-σ-ε-υ-τ-υ-χ-ι-σ-μ-έ-ν ο-ι, τώρα στη δύση της ζωής των!
______Μια ιδέα μπορείτε να πάρετε, διαβάζοντας τις εκδηλώσεις αναψυχής του παρελθόντος μηνός, -όπως ακριβώς γνωστοποιήθηκαν στο Δ.Σ. που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"
Γεγονότα και δραστηριότητες για το χρονικό διάστημα από
21/10/09 έως και 25/11/09
1) Το παραπάνω χρονικό διάστημα στον εσωτερικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε πέντε (5) φορές η θεία Λειτουργία με την εθελοντική προσφορά των αιδεσιμωτάτων ιερέων π. Αργυρίου Μουστερή, π. Χαρ. Μουρίκη, π. Σωτηρίου Καραγκούνια, π. Νικολάου Καλαντζή και π. Δημητρίου Κάλπενου. Στο ψαλτήρι του ναού συμμετείχαν πάντα εθελοντικά οι κ.κ. Ευάγγελος Ταράτσας και Αδτρέας Ασημακόπουλος.
2) Κάθε μέρα μετά το πρωϊνό οι γέροντές μας καί οι γιαγιάδες μας συγκεντρώνονται στο ναό και με την καθοδήγηση της κυρίας Μαριέττας Κορώνη και της Μοναχής Φιλοθέης, πραγματοποιούν ομαδική πρωινή προσευχή.
3) Πραγματοποιήθηκαν δύο απογευματινές εκδρομές, όπου οι γέροντες απόλαυσαν τον καφέ τους ή το αναψυκτικό τους στα περίχωρα της περιοχής.
4) Στις 10/11/09 απόλαυσαν για άλλη μια φορά τη Μουσική Βραδυά με τη συμμετοχή των μελών της χορωδίας Αιγίου.
5) Με την εθελοντική προσφορά του πατρός Σπυρίδωνος Αναστασόπουλου, προβλήθηκαν δύο ταινίες, η μια θρησκευτικού περιεχομένου και η άλλη από τον παληό ελληνικό κινηματογράφο, με ψυχαγωγικό πάντα χαρακτήρα.
6) Ο πατήρ Δαμιανός Σταυρίδης το απόγευμα κάθε Τετάρτη πραγματοποίησε και πάλι το πρόγραμμα διαλογικής επικοινωνίας με θέματα πνεματικού περιεχομένου.
7) Παράλληλα στο Γηροκομείο μας είχαμε πολλές επισκέψεις φίλων του Ιδρύματος, οι οποίοι προσέφεραν στούς ενοίκους μας καφεδάκι και συντροφιά. Αξιομνημονεευτες υπήρξαν οι εξής:
____κάθε Δευτέρα πραγματοποίησαν καί πάλι το ἀπό δύο ήδη δεκαετίες καθιερωμένο πρόγραμμα συνεστιάσεως, ψυχαγωγίας καί πνευματικού εφοδιασμού των γερόντων και των γεροντισσών ο Όμιλος Εκπαιδευτικών Κυριών υπό την αιγίδα της κας Ελένης Φλογερά
____στις 23/10/09 η πρεσβυτέρα Φεβρωνία Καρβέλα καί η κα Αικατερίνα Καγιάφα,
____ στις 24/10/09 η κα Καίτη Χαριτάτου.
____στις 11/11/09 οι κυρίες από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αιγείρας
____στις 17/11/09 ο Κύκλος Κυριών της Χριστιανικής Ενώσεως του "Σωτήρος".
8) Στις 29/10/09 η εθελόντρια κομμώτρια κα Πηγή Ψίχα προσέφερε τις υπηρεσίες της, περιποιηθείσα τις Κυρίες μας της τρίτης ηλικίας, ἐτσι ὠστε να παίρνουν κουράγιο γιατη ζωή, ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΦΑΙΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΩΝΤΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ!.
9) Στις 25 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου του έπους του 1940, φοιτήτριες της Χριστιανικής Ενωσεως, συνοδευόμενες από την εκπαιδευτικό κα Αρσινόη Παππά, παρουσίασαν μια επίκαιρη γιορτή, με σκετς, τραγούδια και δημοτικούς χωρούς.
10) Στις 26 Οκτωβρίου οι μικροί μαθητές του εκκλησιαστιού Βρεφονηπιακού μας Σταθμού "ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΑΚΙΑ¨ παρουσίασαν μια επίκαιρη χαριτωμένη γιορτούλα με εθνικό περιεχόμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι είχαν έλθει και οι γονείς των μικρών μαθητών. Ἠταν ἐνα αληθινό πανηγύρι την ημέρα εκείνη, διότι τα μικρά μας της προσχολικής ηλικίας, οι γονείς τους, δηλ. ζευγάρια νεαράς ηλικίας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έστησαν ένα πολύ όμορφο σκηνικό.
10) Τα απογεύματα της Δευτέρας συνεχίσθηκαν οι καθιερωμένες επισκέψεις από την ομάδα κυριών φίλων του Ιδρύματος, οι όποιες στις 26/10/09 προσέφεραν το επίσης καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα. Τρώγουν ὀλοι μαζί σαν μια οπικογένεια!
11) Γεύματα επίσης προσέφεραν στις 21/10/09 η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πανοράματος Συμπολιτείας με τον ιερέα π. Δημήτριο Αβραμόπουλο, στις 22/10/09 η ενορία του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων Αμπελοκήπων Αιγείρας με τον ιερέα π. Αργύριο Μουστερή, στις 25/10/09 ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος εις μνήμην του πατρός του Χρήστου. Την 01/11/09 γεύμα προσέφερε ο τέως Δήμαρχος Διακοπτού κ. Λίβας και στις 07/11/09 οι ηλικιωμένοι μας απόλαυσαν ένα υπέροχο γεύμα, στο Κράθιο, στο εστιατόριο «Βεγγέρα» καλεσμένοι του εκεί εφημέριου π. Νικ. Μετζελίδη. Στις 12/11/09 γεύμα προσέφερε η κ. Παπακαλού και στις 14/11/09 ο Κύκλος Κυριών Αγάπης.
Αυτά λοιπόν ἀποδεικνύουν, ότι τα Γηροκομεία μας τόσο εδώ στο Αίγιο, όσο και στα Καλάβρυτα δεν είναι ένα ΓΚΕΤΟ, όπως θα φανταζόταν κάποιος ή όπως είναι συνήθως τα Κρατικά Ιδρύματα! Όλα μαζί και το καθένα χωριστά είναι ένα θερμοκήπιο στοργής, ένα αρχοντικό, ἐνα μικρό "παλατάκι της αγάπης", ὀπως συνηθίζω να τα αποκαλώ.
______Ὁλα αυτά πρέπει κάποτε η Κυβέρνηση να τα σκεφθῆ και να τα αξιολογήσει, έτσι ώστε να μη μας πληγώνει.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 28 Νοεμβρίου 2009