Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

"ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"

δηλ. ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"
ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
_____Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε, παρεπιπτόντως και κατ ανάγκην, στο Γηροκομείο μας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ". Παρουσιάσαμε μερικά οικονομικά στοιχεία για να γίνει αντιληπτό πόσα προσφέρει η Εκκλησία στον κοινωνικό τομέα. Τις δαπάνες αυτές θα ώφειλε να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως ωφελείται εμμέσως διότι δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ. Αυτή λοιπόν η μεγαλόπνοος καί ἀνεκτίμητη προσφορά της Εκκλησίας εἰναι σαν μια έμμεση χρηματοδότηση της Εκκλησίας πρός το Ελληνικό Δημόσιο! Είναι δηλ. μιά έμμεση φορολογία της Εκκλησίας ή αλλοιώς ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας πρός το Κράτος. Γι αυτό ακριβώς η Εκκλησία δικαιούται μιάς πιό φιλάνθρωπης φορολογικής μεταχειρἰσεως από τό Κράτος. αντί της υπέρ-φορολογήσεως, την οποία τώρα προσπαθεί να καθιερώσει! Βεβαίως πρέπει να τονισθῆ επίσης, ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος καταβάλλει φόρους, εάν και εφ'όσον πραγματοποιεί έσοδα από καλλιέργεια της γης καιί γενικά από ακίνητη περιουσία. Εμείς ως Μητρόπολις καταβάλλουμε κανονικά το ΕΤΑΚ και ἀλλους φόρους.
______Παρά ταύτα η τεράστια αυτή προσφορά της Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα ούτε από το Κράτος εκτιμάται, ούτε από τα ΜΜΕ προβάλλεται! Τα πράγματα αυτά ας τα κρίνει πλέον ανεπηρέαστα ο Ελληνικός Λαός.
_______Σήμερα θέλουμε νἀ παρουσιάσουμε μιά ἄλλη πλευρά τῆς προσφοράς μας. Πρόκειται για την ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ των παρεχομένων υπηρεσιῶν στα εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Μητρόλεώς μας.
______Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η ποιότης των Ὑπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται τόσο προς τους αυτοεξυπηρετουμένους, όσο και προς τους κατακοίτους ηλικιωμένους, οι οποιοι βρίσκονται υπό την προστασίαν μας καί εγκαταβιούν στα εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Μητροπόλεώς μας είναι υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Διασφαλίζονται προϋποθέσεις πολυτελούς, θά έλεγα, διαμονής και διαβιώσεως. Επισκεφθήτε τά Ιδρύματα αυτά και θα διαπιστώσετε, ὀτι όλα μοσχοβολούν! Περάστε μια μέρα να φάτε στο Εστιατόριο της Αγάπης, όπυ προσφέρεται καθημερινώς φαγητό δωρέαν για να διαπιστώσετε ότι νοστιμώτερο φαγητό δεν έχετε φάει αλλού, ούτε και στο σπίτι σας ακόμη! Η αγάπη των εθελοντών και των εθελοντριών μας, πρό πάντων δε η Χάρις του Θεού, η οποία επισκιάζει την προσπάθεια είναι αυτο που τά κάνει όλα νόστιμα, πεντανόστιμα θα ἐλεγα χωρίς υπερβολή. Τούτο επιτυγχάνεται χάρις στην άοκνη προσπάθεια τοῦ προσωπικού, τόσο του μισθοδοτούμενου, όσο καί του εθελοντικού. Ὁλοι αγωνίζονται, έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι, που εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους στα χέρια της Εκκλησίας, να ζουν α-ρ-χ-ο-ν-τ-ι-κ-ά και να νοιώθουν τ-ρ-ι-σ-ε-υ-τ-υ-χ-ι-σ-μ-έ-ν ο-ι, τώρα στη δύση της ζωής των!
______Μια ιδέα μπορείτε να πάρετε, διαβάζοντας τις εκδηλώσεις αναψυχής του παρελθόντος μηνός, -όπως ακριβώς γνωστοποιήθηκαν στο Δ.Σ. που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"
Γεγονότα και δραστηριότητες για το χρονικό διάστημα από
21/10/09 έως και 25/11/09
1) Το παραπάνω χρονικό διάστημα στον εσωτερικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε πέντε (5) φορές η θεία Λειτουργία με την εθελοντική προσφορά των αιδεσιμωτάτων ιερέων π. Αργυρίου Μουστερή, π. Χαρ. Μουρίκη, π. Σωτηρίου Καραγκούνια, π. Νικολάου Καλαντζή και π. Δημητρίου Κάλπενου. Στο ψαλτήρι του ναού συμμετείχαν πάντα εθελοντικά οι κ.κ. Ευάγγελος Ταράτσας και Αδτρέας Ασημακόπουλος.
2) Κάθε μέρα μετά το πρωϊνό οι γέροντές μας καί οι γιαγιάδες μας συγκεντρώνονται στο ναό και με την καθοδήγηση της κυρίας Μαριέττας Κορώνη και της Μοναχής Φιλοθέης, πραγματοποιούν ομαδική πρωινή προσευχή.
3) Πραγματοποιήθηκαν δύο απογευματινές εκδρομές, όπου οι γέροντες απόλαυσαν τον καφέ τους ή το αναψυκτικό τους στα περίχωρα της περιοχής.
4) Στις 10/11/09 απόλαυσαν για άλλη μια φορά τη Μουσική Βραδυά με τη συμμετοχή των μελών της χορωδίας Αιγίου.
5) Με την εθελοντική προσφορά του πατρός Σπυρίδωνος Αναστασόπουλου, προβλήθηκαν δύο ταινίες, η μια θρησκευτικού περιεχομένου και η άλλη από τον παληό ελληνικό κινηματογράφο, με ψυχαγωγικό πάντα χαρακτήρα.
6) Ο πατήρ Δαμιανός Σταυρίδης το απόγευμα κάθε Τετάρτη πραγματοποίησε και πάλι το πρόγραμμα διαλογικής επικοινωνίας με θέματα πνεματικού περιεχομένου.
7) Παράλληλα στο Γηροκομείο μας είχαμε πολλές επισκέψεις φίλων του Ιδρύματος, οι οποίοι προσέφεραν στούς ενοίκους μας καφεδάκι και συντροφιά. Αξιομνημονεευτες υπήρξαν οι εξής:
____κάθε Δευτέρα πραγματοποίησαν καί πάλι το ἀπό δύο ήδη δεκαετίες καθιερωμένο πρόγραμμα συνεστιάσεως, ψυχαγωγίας καί πνευματικού εφοδιασμού των γερόντων και των γεροντισσών ο Όμιλος Εκπαιδευτικών Κυριών υπό την αιγίδα της κας Ελένης Φλογερά
____στις 23/10/09 η πρεσβυτέρα Φεβρωνία Καρβέλα καί η κα Αικατερίνα Καγιάφα,
____ στις 24/10/09 η κα Καίτη Χαριτάτου.
____στις 11/11/09 οι κυρίες από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αιγείρας
____στις 17/11/09 ο Κύκλος Κυριών της Χριστιανικής Ενώσεως του "Σωτήρος".
8) Στις 29/10/09 η εθελόντρια κομμώτρια κα Πηγή Ψίχα προσέφερε τις υπηρεσίες της, περιποιηθείσα τις Κυρίες μας της τρίτης ηλικίας, ἐτσι ὠστε να παίρνουν κουράγιο γιατη ζωή, ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΦΑΙΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΩΝΤΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ!.
9) Στις 25 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου του έπους του 1940, φοιτήτριες της Χριστιανικής Ενωσεως, συνοδευόμενες από την εκπαιδευτικό κα Αρσινόη Παππά, παρουσίασαν μια επίκαιρη γιορτή, με σκετς, τραγούδια και δημοτικούς χωρούς.
10) Στις 26 Οκτωβρίου οι μικροί μαθητές του εκκλησιαστιού Βρεφονηπιακού μας Σταθμού "ΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΑΚΙΑ¨ παρουσίασαν μια επίκαιρη χαριτωμένη γιορτούλα με εθνικό περιεχόμενο. Αξιοσημείωτο είναι ότι είχαν έλθει και οι γονείς των μικρών μαθητών. Ἠταν ἐνα αληθινό πανηγύρι την ημέρα εκείνη, διότι τα μικρά μας της προσχολικής ηλικίας, οι γονείς τους, δηλ. ζευγάρια νεαράς ηλικίας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έστησαν ένα πολύ όμορφο σκηνικό.
10) Τα απογεύματα της Δευτέρας συνεχίσθηκαν οι καθιερωμένες επισκέψεις από την ομάδα κυριών φίλων του Ιδρύματος, οι όποιες στις 26/10/09 προσέφεραν το επίσης καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα. Τρώγουν ὀλοι μαζί σαν μια οπικογένεια!
11) Γεύματα επίσης προσέφεραν στις 21/10/09 η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Πανοράματος Συμπολιτείας με τον ιερέα π. Δημήτριο Αβραμόπουλο, στις 22/10/09 η ενορία του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων Αμπελοκήπων Αιγείρας με τον ιερέα π. Αργύριο Μουστερή, στις 25/10/09 ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος εις μνήμην του πατρός του Χρήστου. Την 01/11/09 γεύμα προσέφερε ο τέως Δήμαρχος Διακοπτού κ. Λίβας και στις 07/11/09 οι ηλικιωμένοι μας απόλαυσαν ένα υπέροχο γεύμα, στο Κράθιο, στο εστιατόριο «Βεγγέρα» καλεσμένοι του εκεί εφημέριου π. Νικ. Μετζελίδη. Στις 12/11/09 γεύμα προσέφερε η κ. Παπακαλού και στις 14/11/09 ο Κύκλος Κυριών Αγάπης.
Αυτά λοιπόν ἀποδεικνύουν, ότι τα Γηροκομεία μας τόσο εδώ στο Αίγιο, όσο και στα Καλάβρυτα δεν είναι ένα ΓΚΕΤΟ, όπως θα φανταζόταν κάποιος ή όπως είναι συνήθως τα Κρατικά Ιδρύματα! Όλα μαζί και το καθένα χωριστά είναι ένα θερμοκήπιο στοργής, ένα αρχοντικό, ἐνα μικρό "παλατάκι της αγάπης", ὀπως συνηθίζω να τα αποκαλώ.
______Ὁλα αυτά πρέπει κάποτε η Κυβέρνηση να τα σκεφθῆ και να τα αξιολογήσει, έτσι ώστε να μη μας πληγώνει.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 28 Νοεμβρίου 2009

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ!


ΕΡΩΤΩ ΤΟΝ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
______Λέγεται και γράφεται συνεχώς, ότι η οικονομία πάσχει καί ότι η Κυβέρνηση αγωνιωδώς ψάχνει να βρή τρόπους σωτηρίας της. Λάδι στη φωτιά έβαλε χθες με δηλώσεις του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος.
______Κάθε φορά που η Χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι Κυβερνήσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, στρέφονται στην Εκκλησία. Άλλοτε πλήττουν τήν Μητέρα Εκκλησία με τά πραγματικά ή υποθετικά σκάνδαλα αναξίων της αποστολής των κληρικών, τα οποία πάντοτε θα υπάρχουν, εφ όσον την Εκκλησία υπηρετούν άνθρωποι καί όχι άγγελοι. Ας μη λησμονούμε, ότι καί στην Ομάδα των μαθητών του Κυρίου μας ο ένας ήταν προδότης! Επομένως τό 1/12 των κληρικών δικαιολογείται. Παρά ταύτα οι Κυβερνήσεις ανοίγουν φακέλλους ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, αλλά μόνο και μόνο για να ξεχνάει ο Λαός τά καθημερινά προβλήματα και έτσι να διευκολύνωνται στο έργο τους, ή στα σκληρά μέτρα, που λαμβάνουν.
_______Άλλοτε πάλιν, όπως συμβαίνει τώρα, ασχολούνται με την εκκλησιαστική περιουσία! Η Εκκλησία είναι ο εύκολος στόχος! Βλέπετε οι Ιερείς καί οι Αρχιερείς δεν κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο, δεν πραγματοποιούν συλλαλητήρια, δεν ανεβάζουν πλακάτ, δεν χρησιμοποιούν "ντουντούκες¨! Γίνονται λοιπόν εύκολα θύματα στην βουλιμία ή στην μοχθηρία των κατα καιρούς Κυβερνώντων. Δείτε τον κ. Σηφουνάκη: μάχεται ακόμη τόν μακαριστό Χριστόδουλο κι ας είναι τώρα νεκρός! Αναφερόμενος στις διαφορές του με τον κ. Βγενόπουλο είπε τα εξής α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-α-α-α-α-α-α! "Ο επιχειρηματίας που για εταιρικά ή προσωπικά του συμφέροντα μέσω τηλεόρασης απευθύνεται στο λαό, παραπέμπει στο μακαρίτη προκαθήμενο με κοσμική πλέον περιβολή". " Αν όμως ήταν να μιλήσουμε, κύριε Σηφουνάκη, για νεκρούς δημαγωγούς και λαοπλάνους σε αυτή τη χώρα μπορούμε να σας δώσουμε πολλά παραδείγματα και νεκρών και ζωντανών¨ έγραψε εύστοχα κάποιος στο μπλόκ του.
______Μεταξύ των άλλων μέτρων, τα οποία σκέπτεται να λάβει η Κυβέρνησις είναι και ο περιορισμός του κυβισμού των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούν οι Μητροπολίτες. Ο Υπουργός κ. Ραγκούσης εισηγείται: οι Μητροπολίτες να κινούνται με υβριδικά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, μέχρι 1.600 κυβικά.
______Έτσι ανακύπτουν μερικά προβλήματα, τα οποία επιθυμώ να θέσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παρακαλω τον Υπουργό κ. Ραγκούση να μας δώσει μια πειστική απάντηση.
  1. Θέλω να δηλώσω εξ αρχής, ότι ο αγώνας μας ΔΕΝ αφορά τα αυτοκίνητα των Μητροπολιτών. Προσωπικά μπορώ να μεταφέρωμαι ακόμη και με ένα μηχανάκι! Στα χρόνια που ήμουνα πρεσβύτερος στην περιοχή του Αμυνταίου, Ροδώνος καί Ξινού Νερού μετακινούμην ακόμη και με τρακτέρ, κι ας ήταν όλα χιονισμένα και παγωμένα. Ο αγώνας μας, οι σκέψεις μας δηλ., θέλουν να καταδείξουν την ρηχότητα και την επιπολαιότητα με την οποία μερικοί Δημόσιοι Λειτουργοί χειρίζονται τις υποθέσεις, διαχειριζονται τα Κοινά καί μεταχειρίζονται την Εκκλησία! Θα διαβάσετε παρακάτω την απορία μου: Διχάζομαι! Δεν ξεύρω τι να κάμω: νά κλαύσω για το κατάντημα της Πατρίδος μου; Ή να γελάσω μέ τις γκάφες των Διοικούντων; Χάθηκε άραγε "ο κοινός νούς"; Ας έλθουμε λοιπόν στο θέμα μας: τα αυτοκίνητα των Αρχιερέων, περί των οποίων ωμίλησε ο κ. Ραγκούσης.
  2. Τα έξοδα κινήσεως των οχημάτων των Μητροπολιτών ΔΕΝ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επομένως το Υπουργείο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ επ αυτών. Η Εκκλησία της Ελλάδος εντάσσεται μεν νομικώς στα Ν.Π.Δ.Δ. αλλά δεν είναι Νομικό Πρόσωπο! Είναι θεο-ίδρυτο Καθίδρυμα. Είναι ιερός θεσμός! ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και επομένως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, όσα προβλέπονται ή προτείνονται για περιορισμό των δαπανών της Κρατικής μηχανής . Ας ασχοληθήτε, λοιπόν, με τα κρατικά αυτοκίνητα.

  3. Οι Μητροπολίτες μοχθούν για την Κοινωνία και αναπτύσσουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο με την ίδρυση, διαχείριση καί διοίκηση των διαφόρων ευαγών εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων. Δουλεύουν ακαταπαύστως χωρίς να λαμβάνουν πρόσθετα επιδόματα, έξοδα παραστάσεως, υπερωρίες κλπ. ενώ οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, οι Διοικητές των ΔΕΚΟ κλπ. εισπράττουν χρυσά λεπτά από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εκεί λοιπόν ας στρέψει την προσοχή της η Κυβέρνηση.

  4. Σήμερα είχαμε Συνεδρίαση του Δ.Σ. του εκκλησιαστικού Γηροκομείου μας στο Αίγιο, που εμείς ιδρύσαμε, ανεγείραμε και διοικούμε, με τίτλο Οίκος Ευγηρίας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ¨ Μέσα σ αυτό φιλοξενούνται και προστατεύονται τριάντα πέντε (35) περίπου αυτοεξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, και δέκα πέντε (15) κατάκοιτοι, ήτοι συνολικά πενήντα (50) άτομα. Το Κράτος δέν επιβαρύνεται με τα έξοδα λειτουργίας αυτού του Ιδρύματος! Ούτε ένα € δεν λαμβάνουμε από το Κράτος! Το Ίδρυμα είναι αυτοχρηματοοδοτούμενο και αυτοσυντηρούμενο! Στή σημερινή Συνεδρίασή του λοιπόν το Δ.Σ. ενέκρινε τις λειτουργικές δαπάνες του μηνός Οκτωβρίου 2009, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των ΕΞΗΝΤΑ ΕΞ ΧΙΛΙΑΔΩΝ, ΕΚΑΤΟΝ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ € ΚΑΙ 24 λεπτών (66.199,24) €. Εάν λοιπόν τό Ιδρυμα αυτό ήταν υπό κρατική διοίκηση και χρηματοδότηση, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα δαπανούσε όχι μόνο το ισόποσο, αλλά ένα διπλάσιο χρηματικό ποσό για την λειτουργία του! Να λοιπόν η έμμεση συμμετοχή της Εκκλησίας στα έξοδα του Κράτους! Σκεφθήτε το λίγο, παρακαλώ. Δουλεύουμε λοιπόν σαν ραγιάδες, οπωσδήποτε για τη δόξα του Θεού, αλλά και για το καλό της Κοινωνίας. Δουλεύουμε, επαναλαμβάνω, σαν ραγιάδες χωρίς ωράριο, χωρίς διακοπές, χωρίς υπερωρίες! Προσφέρουμε ένα τεράστιο έργο και ως αμοιβή λαμβάνουμε μηνιαίως ένα χρηματικό ποσό μόλις δύο χιλιάδων και εκατό τριάντα πέντε (2.135) €: Αυτή είναι η αμοιβή μας έπειτα από προϋπηρεσία σαράντα οκτώ (48) ετών! Το Ιδρυμα αυτό είναι ένα από τά πολλά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, από την οποίαν ζούν και μισθοδοτούνται περίπου εκατόν τριάντα (130) εργαζόμενοι!

  5. Ώστε λοιπόν το αυτοκίνητο του Μητροπολίτου σας μάρανε, Κύριε Υπουργέ; Έτσι αποτιμάτε την προσφορά μας; Αυτή την τιμή περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία;

  6. Ας έλθουμε τώρα στο αυτοκίνητο του Μητροπολίτου. Μέ τη Χάρι του Κυρίου μας, συμπληρώσαμε ήδη τριάντα δύο (32) χρόνια Ποιμενάρχης σ΄αυτή την μαρτυρική, ιστορική και ορεινή κυρίως Επαρχία. Η Δάφνη Καλαβρύτων, που είναι μία από τίς ακραίες ορεινές ενορίες της Επαχίας και της δικαιοδοσίας μας, απέχει από τό Αίγιο, όπου είναι η έδρα μας, τρείς περίπου ώρες! Για να τελέσω εκεί τη θεία λειτουργία πρέπει να ξεκινήσω στις πέντε το πρωί καί να φθάσω στίς οκτώ. Δενπρ΄πεπι δε να είμαι κατάκοπος, σωματικό ερείπιο, διότι εκεί φθάνοντας χωρίς ένα καφέ, χωρίς πρωϊνό, χωρίς νερό, θα χοροστατήσω και θα λειτουργήσω από τις 8.00 η ώρα μέχρι τίς 10.30 πμ. Έπειτα θα ασχοληθώ με τούς πιστούς για 3-4 ώρες και κατά τις 3 μμ το απόγευμα θα πάρω το δρόμο της επιστροφής για το Αίγιο, ταξιδεύοντας άλλες τρείς ώρες. Θα εργασθώ λοιπόν για 12-13 ώρες συνεχώς (από τις 5 το πρωΐ μέχρι τις 6 τό απόγευμα, χωρίς διακοπή!). Καί έπειτα, φθάνοντας στο Αίγιο, όλο και κάτι θα έχω! Δηλ. κάποια ακόμη απογευματινή υποχρέωση, 'οπως μια ομιλία, ενα γάμο, μια κάποια κοινωνικη υποχρέωση! Για να γίνου όλα αυτά χρειαζόμαστε λοιπόν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο τόσο για την ασφάλειά μας, όσο καί για τήν κατά το δυνατόν πιό άνετη μετακίνησή μας. Το σκεφθήκατε αυτό κ. Ραγκούση;

  7. 'Ασφαλώς, όχι! Όπως επίσης ΔΕΝ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ, ότι το προσωπικό της Εκκλησίας ΔΕΝ μπορεί να προσλαμβάνεται μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ!

  8. Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στο αυτοκίνητο. Επί είκοσι έξη (26) χρόνια χρησιμοποιούσαμε αυτοκίνητα παρμένα από το ΟΔΙΣΥ ή τον ΟΔΔΥ, όπως αργότερα μετονομάσθηκε η Υπηρεσία. Ήσαν συνήθως αυτοκίνητα πολυχρησιμοποιημένα, κοινώς "σαραβαλάκια". Πρό έξη (6) ετών ο εξ Αιγίου ομογενής κάτοικος Νέας Υόρκης κ. ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΟΥΡΔΕΡΗΣ λυπήθηκε τον Μητροπολίτη του τόπου του και, χωρίς να μας ερωτήσει, προέβη στην αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήητου MERCEDES 200, το οποίο και προσέφερε ως δώρο στην Ιερά Μητρόπολη για να το χρησιμοποιή ο εκάστοτε Μητροπολίτης. Πως λοιπόν θα μας στερήσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε αυτό το αυτοκίνητο; Τι θα πούμε στο Δωρητή μας; Και το αυτοκίνητο αυτό, τo Mercedes 200, που τώρα χρησιμοποιούμε, τι θα γίνει; Θα το κάμετε παληοσίδερα: Θα το χρησιμοποιήσει ένας τρίτος, ένας πολίτης; Αν συμβή το δεύτερο, τότε το αυτοκίνητο θα εξακολουθήσει να κινήται, να χρειάζεται βενζίνη κλπ. Άρα το πρόβλημα δεν λύνεται! Βλέπετε, λοιπόν, κ΄. Υπουργέ, ότι είσθε σε λάθος δρόμο; Σκεφθήτε λίγο περισσότερο την Εκκλησία και τους λειτουργούς της! Ας μη εξαντλείτε όλο το μένος σας σε εμάς! Κάτι προσφέρουμε στην Κοινωνία! Το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη θα λύσει, λοιπόν, το πρόβλημα της οικονομίας; Διχάζομαι! Δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάμω: να κλαύσω για το κατάντημα του τόπου μας ή να γελάσω με την προχειρότητα/ρηχότητα της σκέψεως των αρμοδίων παραγόντων; Χάθηκε άραγε "ο κοινός νούς";

  9. Και τώρα ας βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα μας: Άκουσα, λοιπόν, ότι η Κυρία Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους μαθητές να καταγγέλλουν τους Καθηγητές των κάθε φορά που αισθάνονται, ότι καταπιέζονται για να συμμετάσχουν στην πρωϊνή ποροσευχή! Πρώτη φορά ακούω, ότι τα ελληνικά σχολεία μετατρέπονται σε εργαστήρια, που θα φτιάχνουν και θα παραδίδουν στην Κοινωνία "ρουφιάνους¨!
  10. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ
  11. Σήμερα το βραδάκι, γύρω στίς εννηά, έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ένα χαμόσπιτο στο Αίγιο. Ζούσε εκεί μόνος ένας ηλικιωμένος άνθρωπος 70-75 ετών, ο οποίος έμεινε κυριολεκτικά στό δρόμο! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, δηλ το Ελληνικό Κράτος, η Κρατική Υπηρεσία, προκειμένου να στεγάσει τόν άτυχο καί άστεγο πιά γέροντα ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΧΑΪΑΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΟΥ, οι οποίοι εκφράζουν και ενσαρκώνουν το Κράτος καί την Κρατική Πρόνοια! Απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη, από τόν οποίο εζήτησε στέγη για τον άστεγο! Όλοι χρειάζονται την Εκκλησία και παρά ταύτα όλοι βάλλουν κατά της Εκκλησίας! Η Εκκλησία ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ! Πλήν όμως ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ καταποντίσθηκαν! Με ακούτε Σείς εκεί ψηλά στην Κυβέρνηση; Κατεβάστε, παρακαλώ, τους τόνους. Η αντιπαράθεση με την Εκκλησία θα σας ζημιώσει! Η Ελληνική Οικονομίας ΔΕΝ θα σωθή ούτε από την υπερ-φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ούτε καί από την αλλαγή των αυτοκινήτων των Μητροπολιτών! Τι θα κάμετε, εάν αύριο το πρωΐ κλείσουμε τά Ιδρύματα της Εκκλησίας; Πόσο θα σας κοστίσει η λειτουργία τους και η συντήρησή τους με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού; Η Πυροσβεστική του Αιγίου απευθύνθηκε στο Μητροπολίτη Αιγίου, προκειμένου να δοθή στέγη σε ένα ανήμπορο και άστεγο αδελφό μας! Σεις, εκεί ψηλά στην Κυβέρνηση, με ακούτε;

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον, 25 Νοεμβρίου 2009



ΕΞΟΔΑ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009,
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ,
ΕΑΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

1 ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 22.129,65 €
2 ΕΙΣΦΟΡΕΣ Ι.Κ.Α. 14.702,20
3 ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 6.092,10
4 ΒΟΗΘ. ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟMΕΝΟΥΣ & ΜΗ 372,62
5 ΑΜΟΙΒΗ ΙΑΤΡΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 355,00
6 ΦΑΡΜΑΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 1.463,41
7 ΝΟΣΗΛΕΙΑ & ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ΝΟΣΗΛΕΙΑ 915,46
8 ΕΡΓ ΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤ ΑΣΕΙΣ 79,63
9 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 350,00
10 ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ 2.060,30
11 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΤΕΛΗ 468,00
12 ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΙΣ 2.808,40
13 KAΥΣΙΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΟΥ 152,32
14 ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ 5.214,62
15 ΔΙΑΦΟΡΑ 179,00
16 ΕΠΙΠΛΑ & ΣΚΕΥΗ 10,00
17 ΚΑ ΥΣΙΜΑ Α ΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 356,00
18 ΕΠΙΣΚΕΥΑΙ 398,65
19 ΜΗΧΑΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ 145,01
20 ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ 300,00
21 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ & ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 19,61
22 ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ - ΕΟΡΤΑΙ - ΕΚΔΡΟΜΑΙ 700,01
23 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 480,00
24 ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΤΑΧΥΠΛΗΡΩΜΗΣ 3,80
25 ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 2.205,65
26 ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 3.299,08
27 ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 175,72
28 ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ 150,00
29 ΑΝΘΗ-ΦΥΤΑ 356,00
30 ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ - ΚΟΜΙΣΤΡΑ 257,00
ΣΥΝΟΛΟΝ 66.199,24

**********
ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μοιάζει καθόλου με τον Χριστόδουλο. Είναι ταπεινός, λιγόλογος, σιχαίνεται τον εκκοσμικευμένο βίο και είναι συνοδικός- ακούει, δηλαδή, τους μητροπολίτες. Τα τρία πρώτα αφορούν τον ίδιο, τους ιερείς και αρχιερείς, καθώς και το ποίμνιο. Το τέταρτο αφορά την κυβέρνηση. Το λέω, διότι δεν είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει αντιληπτό. Παράδειγμα: ο Ραγκούσης πρότεινε -και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε- να περνούν όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ. Και εκείνες που αφορούν την εκκλησία. Είχε προηγηθεί διάλογος με την αρχιεπισκοπο. Έλα, όμως, που ο Ιερώνυμος...... έστειλε επιστολή, με την οποία διαφώνησε ανοιχτά στο θέμα των προσλήψεων, όσο και στην υπαγωγή των μητροπολιτών στο καθεστώς "υβριδικό ιχ 1600 κυβικών"! Κόκκαλο ο Ραγκούσης! Μίλησαν χθες τηλεφωνικά και -κατά τον υπουργό- ο Ιερώνυμος ήταν σε διαφορετικό τόνο: συζητήσιμος, διαλλακτικός και με τον υπαινιγμό ότι πιέζεται από μητροπολίτες. Ας προσέξει αυτό το τελευταίο ο, καλών προθέσεων, Ραγκούσης. Και ας μην το υποβαθμίσει. Διότι από την αρχιεπισκοπή ακούμε άλλα...
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη VETO 300 στις 12:07
KAI TΩΡΑ ΔΕΙΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
1. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΑΙΓΙΟΥ
ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»
ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ
ΚΛΙΝΕΣ 50

2. ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (Κ.Ε.Δ.Ι.Κ.)
ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
35 ΚΛΙΝΕΣ

3. ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΔΙΚ
46 ΚΛΙΝΕΣ

4. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ «ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΦΑΓΗΤΟΝ
ΔΩΡΕΑΝ

5. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ
ΝΕΟΤΗΤΟΣ «ΤΟ ΟΡΑΜΑ»
(ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)

6. ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
«ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
7. ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΑΙΓΙΟΝ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
8. ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
9. INTERNET ΚΑΦΕ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΑΙΓΙΟΥ
10. Κ.Ε.Κ. "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦ. ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ., ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ




Με την χθεσινή ανάρτησή μας παρουσιάσαμε τα της υποδοχής στο Αίγιο του Βοηθού μας Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου. Σήμερα, συνεχίζοντας την σχετική ενημέρωση, αλλά και την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, που συμβαίνουν στην Ιερά Μητρόπολή μας, παρουσιάζουμε την προσφώνηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Ρέλλα, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου μας, και την Αντιφώνηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου.



+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


Αίγιο, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009


Και τώρα μπορείτε να δείτε ένα μικρό video από την Δεξίωση πρός τιμήν του Θεοφιλεστάτου:







Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΛΛΑ

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα
της καθ'ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
κ.κ. Αμβρόσιε.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σερβίων και Κοζάνης
κκ. Παύλε.

Με αισθήματα αγνά και θερμά υποδεχόμεθα και καλωσορίζουμε τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Κερνίτσης κ.κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΝ ο Ιερός κλήρος και ο περιούσιος λαός του Θεού της ιστορικής ηρωικής και μαρτυρικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Υποδεχόμεθα τον Θεοφιλέστατον Βοηθόν Επίσκοπον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας τον οποίον εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ικανοποιώντας το αίτημα του Σεπτού Ποιμενάρχου μας δια την χορήγησιν Βοηθού Επισκόπου.
Θεοφιλέστατε, έρχεσθε Βοηθός - Επίσκοπος εις μίαν Μητρόπολιν η οποία φέρει μια βαρειά πνευματική, ηρωϊκή, ιστορική, και μαρτυρική κληρονομιά, έρχεσθε εις την επαρχίαν ταύτην φέροντες τον τίτλον του Επισκόπου Κερνίτσης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Κερνίτσης της οποίας τα όρια έχουν περιέλθει εις την Καθ'ημάς Ιεράν Μητρόπολιν, επισκοπή η οποία ανέδειξεν κορυφαία πνευματικά αναστήματα ως τον λογιώτατον Ηλίαν Μηνιάτην και τον ηρωικόν αγωνιστήν της Επαναστάσεως του 1821 επίσκοπον Κερνίτσης Προκόπιον του οποίου και το όνομα φέρετε και του οποίου η προτομή κοσμεί τον προαύλιον χώρον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου.
Θεοφιλέστατε, έρχεσθε Βοηθός Επίσκοπος του έχοντος τα πρεσβεία Αρχιερωσύνης εις ολόκληρον τον Μοριά Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ο οποίος επί τριάκοντα και πλέον έτη ευλογεί Αρχιερατικώς και ποιμαίνει θεοφιλώς την επαρχίαν ταύτην, με το πολυσχιδές πνευματικόν, ποιμαντικόν, και κοινωνικόν έργον του. Έρχεσθε βοηθός επίσκοπος ενός Μητροπολίτου τον οποίον διακρίνει το ακέραιον του χαρακτήρος του η ανιδιοτέλεια του η αγάπη του προς πάντας αλλά και ο δυναμικός και διδακτικός λόγος του αλλά και λόγος επικριτικός και επιτιμητικός προς όσους επιχειρούν να προσβάλουν την πίστιν ή να ταπεινώσουν την εκκλησία ως Σώμα Χριστού όσον υψηλά αξιώματα και αν κατέχουν Πολιτικά ή Εκκλησιαστικά.
Έρχεσθε Βοηθός Επίσκοπος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας ο οποίος έχει να παρουσίαση ένα τεράστιο κοινωνικό έργο με τα τόσα ευαγή Εκκλησιαστικά Ιδρύματα όπως το Καλλιμανοπούλειον Διακονικόν Εκκλησιαστικόν Κέντρον και το Εκκλησιαστικόν Ίδρυμα Αγωγής και Αρωγής και Φιλοξενίας μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων στα Καλάβρυτα, το Γηροκομείον «Αγάπης Μέλαθρον» στο Αίγιο, το Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «ΤΑ ΑΠΈΛΟΥΔΑΚΙΑ», το Εκκλησιαστικόν Εστιατόριον «το Στέκι της Αγάπης», η Τράπεζα Τροφίμων «το Κελάρι της Αγάπης», το Συνεδριακόν Κέντρον «το Σύμαντρον» στον Ελαιώνα Διακόπτου, οι Κατασκηνώσεις Καλαβρύτων «ΟΡΑΜΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ». Ιδρύματα τα οποία παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους, ιδρύματα τα οποία προσφέρουν και 135 θέσεις εργασίας σε μια επαρχία που μαστίζεται από την ανεργία και που έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1995, από τον παγετό του 2004 και τις πυρκαγιές του 2007.
Έρχεσθε Θεοφιλέστατε με τις γνώσεις και την εμπειρίαν σας να εργασθείτε στο ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεως μας στο πλευρό του σεπτού Ποιμενάρχου μας σε μια δύσκολη εποχή γιατί η κρίσις της κοινωνίας μας δεν είναι κρίσις μόνον οικονομική, είναι πρωτίστως κρίσις ηθική κρίσις θεσμών και αξιών και η κρίσις αυτή είναι δημιούργημα της Νέας Εποχής και της Νέας τάξης Πραγμάτων μέσα από την αρχή της μετανεωτερικότητος δηλαδή της σχετικοποιήσεως όλων των θεσμών και αξιών με αποτέλεσμα η κρίσις αυτή να προσβάλλει και την πίστιν μας την οποίαν η Νέα Εποχή πολεμά μέσω της παγκοσμιοποιήσεως η οποία μπορεί να ενοποιεί πολιτικά συστήματα και ιδεολογίες αλλά καταλύει μέσα στην χοάνη των λαών τους αρνητάς της ιστορίας και των παραδόσεων και έχει σαν σκοπό να εξωβελίση τον υπερβατικό χαρακτήρα της χριστιανικής μας πίστεως σε μία έννοια πανθεϊστική και στα οριζόντια πλαίσια μιας δεϊστικής ηθικής με καθαρά ενδοκοσμικές συναρτήσεις, με αποτέλεσμα το θρησκευτικό βίωμα σταδιακά να αποκτά έναν εθιμικό χαρακτήρα και να επενδύεται με διάφορες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, το δε πιστεύω των ανθρώπων δεν συνιστά μια κοινή ομολογία πίστεως αλλά παρατηρείται ένα νεοεμφανιζόμενο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεως του Θρησκευτικού μας βιώματος. Μέσα σ' αυτά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα απαιτείται η χάραξις μιας νέας ποιμαντικής στρατηγικής, γιατί η κρίσις της εποχής μας έχει σαν στόχο να αμβλύνει το ηθικό αμυντικό σύστημα των ανθρώπων, να ατονήσει το ηρωικό αγωνιστικό φρόνημα να αφανίσει τον ησυχαστικό τρόπο ζωής του πένθους των δακρύων του αγώνος για κάθαρση της ψυχής που γεννά τον πόθο οράσεως του Θεού στις ψυχές των ανθρώπων. Καλούμεθα όλοι εμείς να τον αναθερμάνουμε και είμεθα έτοιμοι να το πράξωμεν και να συνεργασθούμε μαζί σας υπό τις ευλογίες του Ποιμενάρχου μας συνεργαζόμενοι <ώσπερ χορδαί τη κιθάρα> κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο.
Έρχεσθε Θεοφιλέστατε να εργασθείτε στον τομέα αυτό σε μια επαρχία που ποτέ δεν θα νοιώσετε μόνος γιατί εκτός από τους στενούς σας συνεργάτες τους σεβαστούς πατέρας της Μητροπόλεως μας και τον φιλόθρησκον λαόν μας θα νοιώθετε ότι είσθε διαρκώς κάτω από την σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου γιατί η Μητρόπολις μας είναι πραγματικά ένας απέραντος Θεομητορικός λειμώνας με τόσα κορυφαία Θεομητορικά προσκυνήματα, την Παναγία την Μεγαλοσπηλαιώτισσα, την Λαυριώτισσα, την Μακελαριά, την Πλατανιώτισσα, την Παναγιά την Τρυπητή την Βεργουβιτσιώτισσα και τόσα άλλα μικρά προσκυνήματα που αναδύουν το άρωμα της Ορθοδόξου ευλαβείας, αλλά έχετε επίσης προστάτας και αντιλήπτορας τους τοπικούς μας αγίους Συμεών Θεόδωρο και οσία Ευφροσύνη τους Μεγαλοσπηλαιώτας, Λεόντιον τον εν Αχαΐα κτήτορα της μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, Αλέξιον Άνθρωπον του Θεού, Νεομάρτυρα Παύλον τον εκ Σοποτού Καλαβρύτων και εν Τριπόλι εν έτει 1818 μαρτυρήσαντα αλλά και πάντας τους Αγίους.
Και τώρα Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα δώσατε ευλογίαν εις τον Θεοφιλέστατον ίνα άρη τας αγίας του χείρας και ευλογήσει ημάς Αρχιερατικώς ημείς δε εκ βάθους καρδιάς και εν ενί στόματι αναφωνήσωμεν ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ του Θεοφιλέστατου επισκόπου. Πολλά τα έτη



********


Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦ. ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ



Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιε
Σεπτέ Ποιμενάρχα του ευλογημένου Λαού της Θεοσώστου ταύτης Ιεράς Μητροπόλεως,
Ευλαβέστατοι αδελφοί πατέρες
Εντιμότατοι Άρχοντες
Ευλογημένε Λαέ του Θεού.

Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως δοξολογώ τον Τριαδικό Θεό και δημοσίως εκφράζω την πολλήν μου ευγνωμοσύνην προς Υμάς Σεβασμιώτατε διότι αξιούμαι σήμερον να ευρίσκομαι κοντά Σας όχι σαν επισκέπτης αλλ’ ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού, ο οποίος αποστέλλεται πλησίον Σας, μετά από δική Σας προσευχή και δική Σας συνεχή παράκλησι, για να συμπαρασταθώ στην συνέχισιν του όντως μεγάλου και υποδειγματικού ποιμαντικού έργου Σας το οποίον επιτελείτε με Παύλειο ζήλο και ολοκληρωτική αυταπάρνησι επί τρεις και πλέον δεκαετίες.

Εμφανιζόμενος για πρώτη φορά ως νέος Αρχιερεύς της Εκκλησίας του Χριστού ενώπιόν σας, επικαλούμαι θερμότατα το έλεος και την βοήθειαν του Παναγάθου Θεού και εκφράζω συγχρόνως προς όλους σας τις ολόθερμες ευχαριστίες μου γιατί αθρόοι με υποδέχεσθε εις τον ευλογημένον τόπον σας.

Η φωνή του Κυρίου και η πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου με εκάλεσαν να έρθω κοντά σας για να ενωθώ μαζί σας και αυτός ο πνευματικός δεσμός που δημιουργείται μεταξύ μας από σήμερα να είναι δεσμός αγάπης και καλωσύνης.
Αυτός ο πνευματικός δεσμός με προτρέπει να αναλάβω με θάρρος και χρηστές ελπίδες την υψηλή αυτή αποστολή και την διακονία της Αρχιερωσύνης.

Κάποιος πνευματικός αδελφός μου είπε μετά την χειροτονίαν μου, ότι κάθε Αρχιερέας της Εκκλησίας από την ημέρα που χειροτονείται αναλαμβάνει έναν ξεχωριστό Σταυρό στους ώμους του.

Αυτό το μήνυμα μου το έστειλε ο Θεός εκείνη την ημέρα μέσα από το Ιερό Ευαγγέλιο που ανοιχτό τοποθέτησαν επί της κεφαλής μου οι χειροτονήσαντές με Άγιοι Αρχιερείς.

Παρεκάλεσα όταν ανοίξουν το Ιερό Ευαγγέλιο να σημειώσουν τις σελίδες που τυχαία θα ανοιχτούν για να διαβάσω το μήνυμα που μου στέλνει ο Θεός.

Ήταν στην Τρίτη Κυριακή των Νηστειών. Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Το μήνυμα του Χριστού έλεγε ότι: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι».

Με καλεί λοιπόν ο Κύριος να αναλάβω τον Σταυρόν μου και να τον ακολουθήσω.

Κατά την συγκινητική όμως αυτή στιγμή ακούω και πάλι εντός μου την φωνή του Κυρίου μας, ο οποίος κάποτε είπε προς τον Προφήτην Ιερεμίαν: « Μη φοβηθής, αλλά πορεύθητι, προς ους αποστέλλω σε και λάλησον όσα εγώ εντέλομαί σοι».

Αναλαμβάνω λοιπόν από σήμερον τα καθήκοντά μου Σεβασμιώτατε Δέσποτα, ευλαβέστατοι αδελφοί και ευσεβέστατοι χριστιανοί και υπόσχομαι, ότι θα προσπαθήσω « όση μοι δύναμις εστί» να ανταποκριθώ εις τας προσδοκίας σας.

Υπόσχομαι προς Υμάς Σεβασμιώτατε να είμαι ταπεινός και υπάκουος εις τας εντολάς σας, πρόθυμος να εκτελέσω κάθε εντολήν και κάθε οδηγίαν σας, προς βοήθειαν και στηριγμόν της θεοφρουρήτου και εμπνευσμένης ποιμαντορίας σας.
Υπόσχομαι να είμαι για όλους τους κληρικούς αληθής και ειλικρινής αδελφός εν Χριστώ και προς τους φιλόχριστους χριστιανούς φιλόστοργος πνευματικός πατέρας, όστις νυχθημερόν θα σκέπτεται και θα μοχθή για την ψυχική ωφέλειαν των.

Θα καταβάλλω πάσαν προσπάθειαν για να αποβώ λαμπάς άσβεστος που καίγεται δια να φωτίζη τους πάντας.
Συνεχίζω να αισθάνωμαι την βαρυτάτην ευθύνην που έχει ο κληρικός, όπως την αισθανόμουν όλα τα χρόνια της εικοσαετούς ιερατικής μου διακονίας, αλλά τώρα έτι περισσότερον ως Αρχιερεύς, ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων διότι πρέπει να είμαι ο Ποιμήν ο καλός- ουχί ο μισθωτός- των λογικών προβάτων.

Ο Ποιμήν που εν ανάγκη οφείλει να θυσιάση και αυτήν ακόμη την ύπαρξίν του και την ζωήν του δια την σωτηρίαν των προβάτων.
Ο Ποιμήν που εμπνέεται από την σταυρικήν θυσίαν του Μεγαλομάρτυρος του Γολγοθά και είναι το φως του κόσμου και γίνεται το άλας της γης και μεταμορφώνεται σε απέριττο διδάσκαλο και αγαθό άγγελο της κοινωνίας γενόμενος κατά το δυνατόν, τύπος και υπογραμμός της αρετής.

Είκοσι και πλέον αιώνες μαρτυρούν, ότι η Αρχιερωσύνη και η Ιερωσύνη δεν είναι ανάπαυσις και ραστώνη. Είναι Θυσία. Είναι Σταυρός. Είναι ακάνθινο στεφάνι. Είναι ανηφορική συνέχεια του λυτρωτικού έργου του Χριστού, είναι αγώνας σκληρός κατά της κακίας, είναι αγώνας για την επικράτηση των αιωνίων αληθειών.

Η Εκκλησία μας με τους καλούς κληρικούς της ωφελεί τα μέγιστα την Κοινωνία και το Έθνος μας γιατί μεταδίδει το χριστιανικό φρόνημα που είναι η αγάπη, η ειρήνη, η αλήθεια και η αυταπάρνηση για το καλό.

Με τέτοιες σκέψεις και άγιες ιδέες έρχομαι κοντά σας Σεβασμιώτατε, αγαπητοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί για να αναλάβω τα Αρχιερατικά μου καθήκοντα και παρακαλώ όπως έχω πρόθυμη την συμπαράτασί σας. Πρωτίστως την δική σας Σεβασμιώτατε διότι από σήμερον δεν είσθε για μένα ο διοικητικός μου προϊστάμενος, αλλ’ ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, εις τύπον και τόπον του οποίου ίστασθε.
Γνωρίζω, ότι κατά την πολύχρονον δραστηρίαν και θαρραλέαν αρχιερατείαν σας αξιωθήκατε πολλών και μεγάλων δωρεών από τον Θεόν και ετύχατε μεγάλου σεβασμού και εκτιμήσεως υπό των ανθρώπων, ιδιαιτέρως δε των πιστών τέκνων της πνευματικής ποίμνης της Επαρχίας σας και κατέστητε εις εκ των πλέον λαμπρών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γνωρίζω όμως επίσης, ότι γευθήκατε και πολλάς πικρίας και υπομείνατε μεγάλας θλίψεις και στενοχωρίας δια την παρρησίαν σας, την ευθύτητά σας και την ακεραιότητα της συνειδήσεώς σας εν τη ασκήσει των υψηλών και πολυευθύνων καθηκόντων σας.
Δι εμέ είσθε παράδειγμα και υπόδειγμα Αρχιερέως και δια τον Ιερόν Κλήρον και τον πιστόν Λαόν της Επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας καύχημα και στηριγμός.

Ζητώ όμως και την συμπαράστασιν όλων των αδελφών μας κληρικών και όλων των χριστιανών ως και των τοπικών αρχόντων του λαού μας και των εν εξουσίαις όντων, διότι η διακονία του έργου της Εκκλησίας είναι βαρύτατον έργον και μεγάλο, ιδιαιτέρως στην σημερινή εποχή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφερόμενος εις το έργον και την αποστολήν του κληρικού αναφέρει ρητώς, ότι δεν είναι στρατηγεία ούτε βασιλεία αλλά έργο αγγελικής αρετής.

Αισιοδοξώ δια το μέλλον και ευχαριστώ όλους τους παρευρισκομένους απόψε έδω δια την εκ μέρους σας τιμητικήν υποδοχήν της αναξιότητός μου.
Ο Θεός ας είναι μαζί μας, και «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Ο Θεός ας είναι μαζί σας Σεβαμιώτατε πάτερ και Δέσποτα και δια Πρεσβειών της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας της Φανερωμένης, της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, της Τρυπητής να υγιαίνετε και να μακροημερεύετε.

Ο Θεός να είναι μαζί σας αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί χριστιανοί, ώστε φωτιζόμενοι και ενισχυόμενοι να εργάζεσθε ανεμπόδιστα και να ευτυχήτε και να χαίρητε εν Κυρίω.

Ο Θεός να είναι μαζί σας άρχοντες του Λαού δια να εργάζεσθε υπέρ της ευημερίας και της προόδου του τόπου μας και του Έθνους μας γενόμενοι «οικονόμοι Θεού» και ανακουφισταί ταών πασχόντων και των πτωχών αδελφών μας.

Ο Θεός να είναι μαζί σας νέοι και νέες και να καθοδηγή τα βήματά σας εις παν έργον αγαθόν και ευγενές διότι σε σας στηρίζει η αγαπημένη μας Πατρίδα τις λαμπρές ελπίδες της για το μέλλον.

Ο Θεός να είναι μαζί σας άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροντες, μικροί και μεγάλοι πνευματικά τέκνα του Σεπτού Ποιμενάρχου και Πατρός μας.

Στρέφω τα όμματα σε σένα Κύριε και Θεέ μου και σε παρακαλώ, Επουράνιε Βασιλεύ, Κύριε των κυριευόντων, Λυτρωτά των ψυχών μας, Εσύ όστις παρείδες τις ατέλειές μου και τις ασθένειές μου και με αξίωσες του υψηλού αξιώματος της Αρχιερωσύνης, φώτισόν με, στήριξόν με και συνέτισόν με, όπως με καθαρή συνείδησι εργασθώ εις τον αμπελώνα Σου. Παναγία Δέσποινα Θεοτόκε φύλαξον ημάς υπό την Σκέπην Σου. Σκέπασον και διαφύλαξον τον Σεπτόν Ποιμενάρχην ημών και τον πιστόν λαόν Σου και βοήθει ημάς εις τα έργα της αγάπης προς δόξαν του Παναγίου Ονόματος του Υιού Σου και αξίωσον ημάς της αιωνίου δόξης και σωτηρίας των ψυχών ημών. Αμήν

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ


Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ
ΗΛΘΕ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ


_____Μέ λαμπρότητα και σεμνότητα συγχρόνως, χωρίς φανφάρες και κοσμικές ακρότητες, έγινε χθές Σάββατο 21 Νοεμβρίου η ἀφιξη στο Αίγιο και υποδοχή του Βοηθού Επισκόπου μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτης κ. Προκοπίου. Ο Θεοφιλέστατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιος, στις 6 μ.μ. προσήλθε στο Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης, όπου τον ανέμενον ο ιερός Κλήρος, οι Τοπικοί Άρχοντες καί πλήθη Λαού. Στην αρχή ο Θεοφιλέστατος έδωσε την υπό του Νόμου προβλεπομένη Διαβεβαίωση, ακολούθως δε υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο.

______Έπειτα περιεβλήθη τον αρχιερατικό μανδύα, ευλόγησε το Λαό καί προέστη του πανηγυρικού Εσπερινού. Περί τό τέλος της ακολουθίας τόσον ο οικείος Μητροπολίτης, όσο καί ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Ρέλλας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος προσεφώνησαν τόν Θεοφιλέστατο, ο οποίος στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τον ιερό Κλήρο, τούς Άρχοντες και τον φιλόχριστο Λαό για την θερμή υποδοχή .

______Σήμερα το πρωΐ τελέσθηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, στην οποία προέστη ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος καί εκήρυξε τον θείο λόγο, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων καί Κοζάνης κ. Παύλου καί του υποσημειουμένου.

_______Προσήλθον οι Βουλευτές Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Κώστας Σπηλιόπουλος και Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο τέως Υπουργός κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, οι γονείς και ο αδελφός του Θεοφιλεστατου, οι κ.κ. Δήμαρχοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Αιγείρας, Διακοπτού καί Συμπολιτείας, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Κλειτορίας ίατρός Δρ. κ. Νικ. Ραζής, οι κ.κ. Διοικηταί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού καί της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και Συλλόγων, ο κ. Απόστολος Μπότσος, Επίτ. Πρόεδρος του Ελέγκτικού Συνεδρίου, οι γονείς του Επισκόπου, δύο Πούλμαν ἐκ της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών καί πλήθος πιστών.

_______Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος προσήλθε στην Αίθουσα Τελετών του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του ιερού Κλήρου, των Αρχών καί του Λαού.

_______Τέλος στην αίθουσα ΕΣΠΕΡΟΣ με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως παρετέθη Επίσημο Γεύμα πρός τιμήν του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου και ούτω πως έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων υποδοχής του στο Αίγιο.

______Υπεύθυνοι για όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος Υποδοχής ήσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου Πρωτ. π. Χρήστος Τσάκαλος, ως Πρόεδρος της Επιτροπῆς, ο Αρχιμ. π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο Πρωτ. π. Βασίλειος Πετρόπουλος, ο Πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο κ. Χρήστος Γεωργίου καί ο κ. Νικόλαος Τσάτσαρης.

______Όλα τελικώς ἐγιναν με επισημότητα, με περισσή λαμπρότητα αλλά και με σεμνότητα, χωρίς υπερβολές και άσκοπες σπατάλες.

_______Οι πρώτες εντυπώσεις Κλήρου και Λαού της Αιγιαλείας είναι πολύ ικανοποιητικές και τα πρώτα σχόλια πολύ κολακευτικά. Ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος άγγιξε τις καρδιές όλων μας καί ενθουσίασε τα πλήθη. Η καλή αρχή έγινε! Προσωπικώς είμαι ευγνώμων πρός τον Πανοικτίρμονα Θεόν γιά την άκρα πρός με συγκατάβασή Του. Ευχαριστώ επίσης τους Άρχοντες, τον ιερό Κλήρο καί τον πιστό Λαό για τη δυναμική συμμετοχή του. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου είησαν ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!

+Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009





ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ
ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ.κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΝ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ

Σάββατον, 21η Νοεμβρίου 2009


Θεοφιλέστατε και αγαπητέ μοι εν Χριστώ Αδελφέ,

«Ευλογητός ο Θεός
ο φωτίζων και αγιάζων
πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον!»
(Από το ιερόν Βάπτισμα)

1. Μετά την οφειλετικήν προσκύνησιν των ιερών λειψάνων της νεοφανούς και θαυματουργού Αγίας Ματρώνης εν Μόσχα, την οποίαν από κοινού επραγματοποιήσαμεν προ τριών μόλις ημερών, εφθάσαμεν ήδη εις την λαμπράν ημέραν της επισήμου υποδοχής Σας εις την πόλιν μας.
Υποδεχόμενος Υμάς σήμερα μετά περισσής αγάπης ως Βοηθόν μου Επίσκοπον εκ προιμίου οφείλω να τονίσω τόσον προς Υμάς, όσον και προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα τα εξής σημαντικά:
2. Απετέλεσαν και αποτελούν δώρα της φιλανθρωπίας του Αρχιποίμενος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προς αμφοτέρους ημάς η σκέψις μου περί της υποβολής αιτήσεως προς την Ιεράν Σύνοδον δια την παραχώρησιν εις την ελαχιστότητά μου Βοηθού Επισκόπου, η επιλογή του τιμίου προσώπου Σας κατά την διατύπωσιν της σχετικής προτάσεώς μου, η αποδοχή του ημετέρου αιτήματος υπό της σεπτής Ιεραρχίας και τέλος η εκλογή Υμών ως Βοηθού Επισκόπου μου με τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιεράς Επισκοπής Κερνίτσης Συνεπώς ο,τι συμβαίνει σήμερα, ήλθεν ως αποτέλεσμα πολλής, συνεχούς και αδιαλείπτου, μετά δακρύων δε θερμής προσευχής. Ευγνωμονώ τον εν Τριάδι Θεόν δια το δώρον Του, συνάμα δε από της θέσεως ταύτης εκφράζω τας θερμάς ευχαριστίας μου τόσον προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον, όσον και προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας, τους συμμετασχόντας εις την Συνεδρίαν της 13ης Οκτωβρίου 2009 εις την Ιεράν Σύνοδον της σεπτής Ιεραρχίας της Ελλάδος δια τε την αποδοχήν της προτάσεως μου και την εν συνεχεία εκλογήν Σας.
Εις πρώϊμον χρόνον και κατόπιν ωρίμου σκέψεως απεφασίσαμεν να ζητήσωμεν Βοηθόν Επίσκοπον, δια να καταστή ούτος εν συνεχεία, εάν ο Κύριος ευδοκήση, οι προϋποθέσεις συντρέξουν και εάν επίσης αποδειχθή ούτος αντάξιος των προσδοκιών μας, δια να καταστή ούτος, επαναλαμβάνω, ο Διάδοχός μας εις την κληρωθείσαν μοι Επαρχίαν ταύτην.
Επεθύμησα να έχω ένα Βοηθόν Επίσκοπον, όχι βεβαίως επειδή με εγκατέλειψαν οι δυνάμεις, αλλά διότι επιθυμώ να εγκαταλείψω την Διοίκησιν της Επισκοπής μου πριν ακόμη με εγκαταλείψουν οι δυνάμεις μου! Το πρώτον ήδη διετύπωσα δημοσίως την πρόθεσίν μου ταύτην κατά το έτος 2003, ότε είχον συμπληρωθή είκοσι πέντε έτη αρχιερατικής διακονίας. Εδήλωσα τότε, ότι διανύω πλέον την τελευταίαν δεκαετίαν της επισκοπικής μου Διακονίας και ότι, εφ’ όσον θα συντρέχουν ὡρισμένες προϋποθέσεις, προτίθεμαι να παραιτηθώ περί το έτος 2013, όταν θα έχω συμπληρώσει το 75ον έτος της ηλικίας μου, τριάκοντα και πέντε (35) έτη ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τριάκοντα και επτά (37) έτη ως Αρχιερεύς, πεντήκοντα δε και δύο (52) έτη εις την ιερωσύνην. Ωρίμως και θεοφιλώς σκεπτόμενος, απεφάσισα να θυσιάσω τον εαυτόν μου και όσα πλεονεκτήματα μου παρέχει η θέσις του εν ενεργεία Μητροπολίτου, προκειμένου να ωφεληθή ο ιερός Κλήρος και ο πιστός Λαός της Έπαρχίας μου, τον οποίον ταπεινά και μετ αὐταπαρνήσεως διακονώ ήδη επί τριάκοντα και δύο (32) έτη. Επιθυμώ να προσφέρω εμαυτόν ολοκαύτωμα εις την Εκκλησίαν δια την αγάπην του Λαού μου, πριν η οι σωματικές και οι πνευματικές μου δυνάμεις με εγκαταλείψουν! Με την χάριν του Κυρίου μας κατώρθωσα, ώστε τόσον ο ιερός Κλήρος όσον και ο πιστός Λαός μου να αισθάνωνται ικανοποίησιν δια τον Μητροπολίτην των, ο οποίος με περισσήν αγάπην άνοιξε την αγκάλην του δια να θερμάνη όλους ανεξαιρέτως, τους πάντας!

Τούτο δε, διότι επιθυμώ ώστε άπαντες, τόσον δηλ. οι συμπαθώς προς με διακείμενοι, όσον και οι τυχόν ασυμπαθώς τοποθετημένοι έναντι του προσώπου μου, να μη αισθανθούν δια τον Μητροπολίτην των οίκτον, λύπην και τα παρόμοια, ένεκα των αδυναμιών και των παρακολουθημάτων του γήρατος. Επιθυμώ, ίνα ο ευγενής αυτος Λαός μη περιέλθη εις κατάστασιν περισκέψεως και περισυλλογής, κατηφείας δε και μελαγχολίας, όταν, προϊούσης της ηλικίας, θα ατενίζη τον Μητροπολίτην του ασθμαίνοντα, αδύναμον, με ασταθές το βήμα του, χωλαίνον-τα ίσως και υποβασταζόμενον, με απλανές το βλέμμα του, εξασθενισμένην την μνήμην, η με εμφανώς μειωμένην την αντιληπτικήν του ικανότητα, άμαχον, άφωνον δε ίσως και δειλιώντα, με συμπτώματα δηλονότι, τα οποία επιφέρουν φθοράν εις το κύρος της Εκκλησίας, ανωμαλίαν δε και αστάθειαν εις την διοίκησιν μιας Μητροπόλεως.

3. Θεοφιλέστατε και αγαπητέ μοι εν Χριστώ Αδελφέ,
Έρχεσθε λοιπόν σήμερα εις το Αίγιον όχι ως επισκέπτης, αλλά δια να παραμείνετε κοντά μας! Δια να ταυτίσετε την ζωήν Σας με τον ευγενή και πιστόν Λαόν του Κυρίου μας, ο οποίος ζη, δρα και κινείται εις τον ευλογημένον αυτόν τόπον. Έρχεσθε σήμερα εδώ όχι ως Βοηθός μου, αλλ’ ως ο εν δυνάμει Διάδοχός μου, υπό τον αυτονόητον όρον, ότι θα αναδειχθήτε αντάξιος της τιμής και της αγάπης, την οποίαν θα Σας προσφέρω, ικανός δε να οδηγείτε το σκάφος της τοπικής μας Εκκλησίας σε ήρεμα νερά. Θα δυνηθήτε να καταστήτε Διάδοχός μου, εάν η παρουσία Σας εδώ θα διατηρήση και θα ενισχύση την ειρήνην και την αγάπην εις τον ιερόν Κλήρον και τον περιούσιον Λαόν του Θεού. Διχόνοιες, εγωϊσμοί, αντιζηλίες, μικρότητες, μεμψιμοιρίες, καταλαλιά, σχόλια και τα παρόμοια δεν πρέπει να έχουν θέσιν εν μέσω ημών. Θα Σας σέβωμαι και θα με σέβεσθε! Θα Σας αγαπώ και θα με αγαπάτε! Θα Σας στηρίζω και θα με στηρίζετε! Ταύτα πάντα θα συντελούνται και θα τα βιώνωμεν δια της Χάριτος του Κυρίου μας
4. Πρέπει, λοιπόν, να αγωνιζώμεθα αμφότεροι δια να υπερβαίνωμεν συνεχώς την μιζέρια και τις μικρότητες της καθημερινότητος, οι οποίες δεν απολείπουν από τις μικρές κοινωνίες, όπως είναι η του Αιγίου. Οφείλομεν να αφωνιζώμεθα και να εφαρμόζωμεν εις την καθημερινήν πρακτικήν τον λόγον του Αποστόλου Παύλου «αποστυγούντες το πονηρόν, κολλώμενοι τω αγαθώ» (Ρωμ. Κεφ. 12. στ. 9) δηλ. «να αποστρεφώμεθα με όλην μας την δύναμιν το πονηρόν και να είμεθα σταθερά προσκολλημένοι εις το αγαθόν». Όλοι εμείς και όλα τα ημών θα είναι δικά Σας υπό τον όρον, ότι αμφότεροι θα υπερβαίνωμεν τις μικρότητες της ανθρωπίνης ψυχής εις την καθημερινήν πρακτικήν.
5. Σας υποδεχόμεθα λοιπόν με αγάπην και ολοψύχως ευχόμεθα, ζώντος εμού, να καταστήτε ο Διάδοχός μας. Σημειώσατε: η διαδοχή θα Σας προσφερθή ως δώρον της αγάπης μου! Ας σημειωθή όμως ότι η αγάπη μου είναι η δύναμίς μου και όχι η αδυναμία μου. «Χριστός μεγαλυνέσθω εν ημίν». Εισέρχεσθε σήμερον εις μίαν πόλιν και εις μίαν Μητρόπολιν, την οποίαν σκέπει και προστατεύει η Υπεραγία Θεοτόκος, η Παναγία η Τρυπητή.
Δεν έρχεσθε λοιπόν εις το Αίγιον και εις τα Καλάβρυτα ως Βοηθός του Μητροπολίτου, ως ο τύπος ορίζει, αλλ’ ως αδελφός εν Χριστώ, ισότιμος και ισοστάσιος εν πάσι. Ούτε υπέρτερος, αλλ οὔτε και υποδεέστερος του Μητροπολίτου Σας. Θα είσθε συναντιλήπτωρ μου και συνεργός εις το έργον της διακονίας μας εις τον Αμπελώνα του Κυρίου μας. Ουδέποτε θα υποτιμηθήτε είτε υφ’ Ημών, είτε υπό του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού μας. Αντιθέτως θα λάβετε τιμήν περισσοτέραν, όσης η εκκλησιαστική τάξις ορίζει. Τούτο θα διαπιστώσετε αύριον, ότε θα προστήτε της θείας λειτουργίας και θα προεξάρχετε της εκκλησιαστικής Συνάξεως, μολονότι θα συμπράττουν και θα συλλειτουργούν μεθ’ Υμών δύο Επαρχιούχοι Μητροπολίται, ο Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και η ελαχιστότης μιυ.. Όλως ιδιαιτέρως εφιστώ την προσοχήν του ευλαβούς ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου πιστού Λαού: εις τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Κερνίτσης κ. Προκόπιον θα απονέμετε σεβασμόν, τιμήν και αγάπην υπερτέραν και πολύ περισσοτέραν της εις εμέ προσφερομένης! Έρχεται εν μέσω ημών ως απεσταλμένος παρά Κυρίου! Θα μας αγαπήση και θα τον αγαπήσωμεν! Θα μας διακονή και θα τον δοξάζωμεν!

Θεοφιλέστατε,
6. Μοναδική διαφορά μεταξύ Υμών και ημών, κατ ἀνάγκην και μόνον θα είναι η διαφορά της ηλικίας και η των πρεσβείων της χειροτονίας, καθώς η εκκλησιαστική τάξις ορίζει. Ουδέν πλέον τούτου. Όλοι και όλα θα είναι δικά Σας, αρκεί να αναδειχθήτε αντάξιος των προσδοκιών μας.
7. Σας καλώ λοιπόν σήμερα δημοσίως κατά την εύσημον ταύτην ημέραν και ώραν εις ένα ευγε-νες πνευματικόν αγώνισμα. Ελάτε να αποδεί-ξωμεν εις την καθημερινήν πράξιν ποίος εξ ημών θα είναι ο Βοηθός του άλλου! Προσω-πικώς εγώ, συγχωρήσατέ μοι την χρήσιν του όρου «εγώ», φιλοδοξώ να είμαι ο Βοηθός Σας! Ελάτε να αγωνισθώμεν εις το αγώνισμα της ταπεινοφροσύνης και της ταπεινώσεως! Νά εφαρμόσωμεν και να βιώσωμεν την προτροπήν του Αποστόλου Παύλου: «τη φιλαδελφία εις αλλήλους φιλόστοργοι, τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι, τω πνεύματι ζέοντες, τω Κυρίω δουλεύοντες» (Ρωμ. Κεφ. 9 στ. 10).
Έρχεσθε σήμερα εις την θεόσωστον ταύτην και ιστορικήν Επαρχίαν μας, δια να αναλάβετε ένα μέρος του φορτίου μου, δια να εξοικειωθήτε με τα προβλήματα του τόπου μας, δια να ασκηθήτε εις την διοίκησιν της Έπισκοπής μας και των πολλών Ευαγών Ιδρυμάτων μας. Έρχεσθε δια να αγαπήσετε τον Λαόν μας και δια αγαπηθήτε υπ’ αυτού. Αυτό, ελπίζω, να αποτε-λέση και το διαβατήριον της διαδοχής μου εις τον Μητροπολιτικόν τούτον Θρόνον.
8. Σας επέλεξα μετά λόγου γνώσεως. Έχετε θεολογικήν παιδείαν. Διακρίνεσθε δια την άψογον βιωτήν Σας. Είσθε φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος. Κατέχετε ικανήν διοικητικήν πει-ραν.Έχετε αγάπην εις την καρδίαν Σας. Ομιλείτε απταίστως την Ρωσσικήν γλώσσαν. Είσθε ευφήμως γνωστός εις την Διορθόδοξον και την Διαχριστιανικήν Κοινότητα. Σέβεσθε τον Θεόν και αγαπάτε τον άνθρωπον, την εικόνα του Θεού. Εις τους ώμους Σας εναποθέτω πολλές χρηστές ελπίδες. Παρακαλώ ικετευτικώς, μη μας διαψεύσετε!
9. Εύχομαι, ίνα η Χάρις του Κυρίου μας, δια της μεσιτείας της Υπεραγίας Θεοτόκου και των τοπικών αγίων μας, ήτοι του Οσίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, του Οσίου Λεοντίου, του αγίου Νεομάρτυρος Παύλου του εξ Αροανείας και της Οσίας Ματρώνης της εν Μόσχα, ευοδώση και τούτον τον υποκάρδιον πόθον της ψυχής μου. Το μέλλον ευρίσκεται στα χέρια Σας. Εκ μέρους μου θα λάβετε τα πάντα: την αγάπην, την προστασίαν, τα εύσημα, την τιμήν, την προώθησιν, την ανάδειξιν και την ανύψωσίν Σας, προ πάντων όμως την προσευχήν μου, την καρδίαν μου όλην. Ζητώ την αγάπην Σας δια της υπακοής εκφραζομένην και την υπακοήν Σας δια της αγάπης εκφερομένην. Ας παραμένουν μακράν αφ’ ημών έριδες και μάχαι, ίνα το όνομα του Κυρίου μας δοξάζεται.
10. Από μέρους Σας αναμένω να μεταφέρετε στις αποσκευές Σας και να μας προσφέρετε την αυταπάρνησιν, την ταπείνωσιν, την απλότητα, την υπομονήν, την πραότητα, την συγχωρητικότητα, την εργατικότητα, την αδιακρίτως προς όλους αγάπην, την αγιότητα! Από την αγάπην Σας αναμένω να μας φέρετε ένα ανανεωτικόν της πνευματικής ζωής άνεμον, την ζείδωρον αύραν του Παναγίου Πνεύματος. Μικροί και μεγά-λοι, νέοι και γέροντες, κλήρος και λαός περιμένουν από Υμάς αυτήν την νέαν πνοήν, την ανανέωσιν και μίαν επιτάχυνσιν εις την πνευματικήν των πορείαν. Οι καιροί σήμερα είναι δύσκολοι! Οι συνθήκες ιδιαιτέρως αρνητικές! Οι προοπτικές δια το μέλλον της Εκκλησίας είναι δυσοίωνοι! Η Εκκλησία απειλείται, βάλλεται θα έλεγα! Το Κράτος μας οδηγείται προς την ασέ-βειαν! Ο κόσμος απομακρύνεται από την Εκ-κλησίαν! Τα ΜΜΕ δολοφονούν την εν Χριστώ αρετήν και προωθούν την αναισχυντίαν! Οι ευσεβείς άνθρωποι περιφρονούνται! Η ευσέβεια τίθεται υπό διωγμόν! Τα θρησκευτικά Σύμβολα χλευάζονται! Ο τίμιος Σταυρός επαπειλείται! Μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροντες, κλήρος και λαός περιμένουν από ημάς τον στηριγμόν τους! Ελάτε λοιπόν να ενώσωμεν τις δυνάμεις μας. Ελάτε να συμβάλετε και Σεις εις την περαιτέρω ανάπτυξιν νέων τομέων δράσεως και προσφοράς, μάλιστα δε εις τους τομείς της νεότητος, της ιεραποστολής και της φιλανθρωπίας.
11. Με την χάριν του Κυρίου μας μέχρι της ώρας ταύτης κατωρθώσαμεν, ώστε τόσον ο ιερός Κλη ρος όσον και ο πιστός Λαός μας να αισθάνωνται υπερήφανοι δια τον Μητροπολίτην των! Αυτήν την ιεράν παρακαταθήκην εμπιστεύομαι σήμερα εις την φροντίδα Σας. Πρέπει όλοι, λίαν συντόμως δε, καθώς θα Σας γνωρίζουν να αισθάνωνται εξ ίσου υπερήφανοι και δια τον Επίσκοπόν τους, τον Βοηθόν του Μητροπολίτου των! Έρχεσθε εις μίαν εκκλησιαστικήν Επαρχίαν επαρκώς ωργανωμένην και με αξιόλογον προσφοράν εις την Κοινωνίαν.
Επιστεγάζων την παρούσαν προσφώνησιν, εμ-πιστεύομαι και παραδίδω «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ» και Σωτήρι ημών. «Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η αγάπη του Θεού και Πατρός, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών».
Ως ευ παρέστητε, Θεοφιλέστατε
και αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ.


+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!


ΑΠΟ ΤΗΝ κα ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ

Νέα περίπτωση Ρεπούση στο Υπουργείο Παιδείας
Εφιαλτικά μηνύματα μας έρχονται από και για την κα Θάλεια Δραγώνα, η οποία ἀνέλαβε τα καθήκοντά της ως Ειδική Γραμματεύς του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Για τις απαράδεκτες απόψεις της έγραψε η εφημεριδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου 2009 καί συντάκτη του άρθρου τον κ. Μανώλη Γαλάνη. Να ένα δείγμα των απόψεών της: "«ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ πολιτική» ήταν η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ενώ η ελληνική εθνική ταυτότητα είναι στηριγμένη σε μύθους και «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών» αναφορικά με το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Δείτε τη συνέχεια παρακάτω. Η "αλησμόνητη" για τις φιλοτουρκικές ιδέες της κα Ρεπούση και το βιβλίο της περί "του συνωστισμού στη Σμύρνη", όπως περιέγραψε την καταστροφή της Σμύρνης, επανέρχεται στα χέρια των μαθητών της 6ης Δημοτικού!




Την είδηση μας απέστειλε ο Συνεργάτης μας κ. Ν.Μ. τον οποίον ιδιαιτέρως ευχαριστούμε. Το κείμενο αναρτήθηκε και από το μπλόκ Αριστοτέλης. (Posted by Aristotelis - Posted on 16 Νοέμβριος 2009)
Οι Εφιάλτες ήσαν πάντοτε εντός των τειχών!




Κλάψτε, αγαπητοί μου, για το κατάντημα της νεωτέρας Ελλάδος. Η αποστασία από τον Θεό, την οποία ακολουθεί και την οποία προωθεί το επίσημο Ελληνικό Κράτος κατά τα τελευταία τούτα χρόνια, οδηγεί τήν Χώρα στην άρνηση του είναι της. Και όταν λέμε Επίσημο Κράτος εννοούμε όλα σχεδόν τα κόμματα καί όλα σχεδόν όλα τα πολιτικά σχήματα. Γαλάζοι, Πράσινοι, Κόκκινοι, ὄλοι ανεξαιρέτως, απομακρύνουν τη Χώρα, δηλ τον ελληνικό πληθυσμό από την Ορθόδοξη πίστη, λανσάρουν τήν καλοπέραση και την υλιστική ζωή, αιχμαλωτίζουν τον νέο άνθρωπο στο κύκλωμα σεξ και χρήμα, χρήμα καί σεξ καί τελικά ο άνθρωπος αδιαφορεί για τα πάντα! Όσοι δεν έχουν χρήμα, πωλούν τό σώμα τους και την ψυχή τους για να κερδίσουν τό χρήμα. Όσοι αντιθέτως ἐχουν χρήμα, το σπαταλάνε για την διασκέδασή τους, προωθῶντας τον αγοραίο έρωτα. Εξαγοράζουν δηλ. συνειδήσεις, αγοράζουν κορμιά, καταστρέφουν ψυχές, μολύνουν καί εκμαυλίζουν την κοινωνία! Όποιος εγκαταλείπει τον Θεό, ξεχνάει καί την Πατρίδα. Ἄλλωστε όλοι οι ηρωϊκοί αγώνες μας διαχρονικά ἐγιναν "για του Χριστού την πίστη την αγία και την Πατρίδος την ελευθερία" Οι πατέρες μας αγωνίζονταν υπέρ βωμών καί εστιών!" Είχαν δηλ. οράματα. Γι αυτό και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης έγραψε και ειδικό βιβλίο με τίτλο "Οράματα και θαύματα". Συνεπῶς η αποστασία από τον Θεό έχει και για την Πατρίδα καταστροφικές συνέπειες. Λαοί, πού ξεχνούν την ιστορία τους χάνονται από τον Χάρτη. Άραγε η Ελλάδα οδηγείται στην αυτοκαταστροφή;




+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος




Αίγιον, 20 Νοεμβρίου 2009




**********************
«ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ πολιτική» ήταν η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ενώ η ελληνική εθνική ταυτότητα είναι στηριγμένη σε μύθους και «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών» αναφορικά με το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!





Αυτές οι εθνικά επικίνδυνες απόψεις δεν ανήκουν σε κάποιον Τούρκο ιστορικό δεκανίκι των ανθελληνικών επιδιώξεων της Άγκυρας, αλλά εκφράζουν απόλυτα την ειδική γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα! Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διορίσει την πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (τη διετία 2007-2009), γνωστή για τις «προοδευτικές» ιστορικές ιδέες της, επικεφαλής του σχεδιασμού και της χάραξης της εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων, γεννά έντονα ερωτήματα και επαναφέρει στη μνήμη μέρες του ανιστόρητου βιβλίου Ιστορίας της κυρίας Μαρίας Ρεπούση.





Οι απόψεις της τέως γραμματέως του Τομέα Παιδείας του Κινήματος και καθηγήτριας Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι διαχρονικά σταθερές, στην προαναφερθείσα κατεύθυνση, επιτείνοντας τον προβληματισμό γύρω από το σκεπτικό της επιλογής της. Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της κυρίας Δραγώνα για την εκ βάθρων αλλαγή των σχολικών συγγραμμάτων είναι ότι διαμορφώνουν στους Έλληνες μαθητές μια «ψευδαισθητική και απατηλή ταυτότητα», προβάλλοντας το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας (!), ενώ αυτή η «στρατηγική παρέκκλισης» στηρίζεται στην «αποσιώπηση της σημασίας, της τεράστιας δύναμης, της έκτασης και του κύρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»!





Από τις πραγματικά πρωτοφανείς θέσεις της ειδικής γραμματέως Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων προκύπτουν σοβαρές ενστάσεις για τα κριτήρια βάσει των οποίων στελεχώνονται νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυξημένο ενδιαφέρον για τη μεταρρυθμιστική πλατφόρμα που προτίθεται να προωθήσει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ενδεικτικό του εκπαιδευτικού και ιστορικού πλαισίου στο οποίο κινείται η κυρία Δραγώνα είναι το βιβλίο που επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Τούρκο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης, Φαρούκ Μπιρτέκ, με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία Πολίτης και Έθνος-Κράτος». Το βιβλίο αυτό, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2006, είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων κοινωνικών επιστημόνων, στον οποίο πρωτοστατεί η ίδια ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Βάσει της επιστημονικής προσέγγισης της κυρίας Δραγώνα στην ενότητα «Πώς οι Έλληνες και οι Τούρκοι μαθητές αντιλαμβάνονται την ιστορία, το έθνος και τη δημοκρατία», απαιτούνται άμεσες αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και της Γεωγραφίας, αφού παρουσιάζουν το ελληνικό έθνος να έλκει την καταγωγή του στην αρχαιότητα, κάτι που για την ίδια δεν ισχύει! Η νέα ειδική γραμματέας Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων δικαιώνει απόλυτα τους ανθελληνικούς ισχυρισμούς των Τούρκων υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του ελληνικού έθνους στα σχολικά βιβλία της χώρας μας «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών» (σελ. 334).





Η συστηματική διαστρέβλωση της Ιστορίας από το ελληνικό κράτος, κατά την κυρία Δραγώνα, υλοποιείται με την παρουσιαζόμενη «πολιτισμική ‘‘καθαρότητα’’» των Ελλήνων, μέσω της άρνησης «των επιδράσεων, με δεδομένο τον εθνικό μύθο της πολυχιλιετούς πολιτισμικής ‘‘διατήρησης’’, πριν απ’ όλα αρνείται να αναγνωρίσει τις οθωμανικές και τουρκικές επιδράσεις» (σελ. 336). Το μεγάλο «παράπονο» της νέας ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας είναι η άνιση και άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα σχολικά μας βιβλία στους Τούρκους, σε αντιδιαστολή με την «επεκτατική εθνική πολιτική κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» των Ελλήνων! «Η διεκδίκηση εδαφών, για παράδειγμα, αναφέρεται συστηματικά ως μέρος των ‘‘εθνικών δικαίων’’ των Ελλήνων και σαν αθέμιτη επιθετικότητα για όλους τους ‘‘άλλους’’» (σελ. 332). Η κυρία Δραγώνα φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα και από τον ηρωισμό του ελληνικού έθνους. «Οι στρατιωτικές νίκες αποδίδονται στον ηρωισμό των Ελλήνων και οι αντίστοιχες ήττες είτε δεν ερμηνεύονται είτε αποδίδονται στο πλήθος ή στην αγριότητα των κάθε εθνικότητας αντιπάλων» (σελ. 332), ενώ χαρακτηρίζει «ανιστορική και συναισθηματικά φορτισμένη μονομέρεια» την αφήγηση της Σφαγής των Ελλήνων στη Σμύρνη το 1922! «Τα μόνα δεδομένα στα βιβλία αφορούν τις συγκρούσεις των δύο κρατών, από το 1922, που περιγράφεται με ανιστορική και συναισθηματικά φορτισμένη μονομέρεια» (σελ. 339).





Στο μεταξύ, η έντονη ενόχληση της κυρίας Δραγώνα με το γεγονός ότι στα σχολικά βιβλία οι Έλληνες «εμφανίζονται ‘‘ηρωικοί’’, ‘‘μεγαλόψυχοι’’, ‘‘αποφασισμένοι’’, ‘‘άφοβοι’’, ‘‘έτοιμοι να θυσιαστούν για την πατρίδα τους και την ελευθερία’’» (σελ. 89) είχε ήδη γίνει γνωστή από το 1997 στο βιβλίο «Τι είν’ η πατρίδα μας;», το οποίο είχε επιμεληθεί με την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Αθηνών, κυρία Αννα Φραγκουδάκη. Οι ίδιες απόψεις και για τον «εθνικισμό» της Επανάστασης και την ασυνέχεια του ελληνικού έθνους. «Ο λόγος των σχολικών βιβλίων για το έθνος, την κουλτούρα, την πολιτισμική ομοιογένεια και την εθνική συνέχεια από την αρχαιότητα εμφανίζεται να παραμένει εγκλωβισμένος στους μύθους και τις αντιφάσεις ενός εθνικισμού του 19ου αιώνα» (σελ. 16). Εν κατακλείδι, η ελληνική εθνική ταυτότητα που καλλιεργούν τα σχολικά βιβλία είναι «μια ψευδαισθητική ταυτότητα». «Αυτή η απατηλή ταυτότητα έχει ανάγκη από μύθους (όπως αυτοί που συναντάμε στα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στις κυρίαρχες κοινωνικές αναπαραστάσεις), που εκτρέφουν τη φαντασιωτική σημασία της» (σελ. 88)!





Το «κερασάκι»
Ως βιβλίο-«παράδειγμα» έχει χαρακτηρίσει η ειδική γραμματέας Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το βιβλίο «Το βάσανο της Ιστορίας», το οποίο πρότεινε μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κατέβασε ύστερα από σχετικό δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος». Η κυρία Δραγώνα στο τεύχος Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2008 του περιοδικού «Σύγχρονα Θέματα» αναφέρει ότι το βιβλίο αποδίδει «μεγάλη σημασία σε τέτοιου τύπου εγχειρήματα», καθώς το συγκεκριμένο «αποτελεί παράδειγμα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Επανάσταση του 1821 «ελληνικό εθνικισμό που ήταν συνδεδεμένος με αλυτρωτισμό και επεκτατισμό»!





Περιγράφοντας την Ελλάδα σαν εκτροφείο ρατσιστών!
Οι ανθελληνικές τοποθετήσεις της κυρίας Θάλειας Δραγώνα δεν περιορίζονται στα προκλητικά της βιβλία. Φαίνεται πως η νέα ειδική γραμματέας εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων προσέβαλε τους Έλληνες και σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και, μάλιστα, ακόμα και μπροστά σε εκπροσώπους ξένων χωρών.





Χαρακτηριστική -και έντονα χαραγμένη, ακόμη και σήμερα, στη μνήμη των ξένων διπλωματών ήταν η παρουσία της στο κλειστό συνέδριο της βρετανικής πρεσβείας, τον Οκτώβριο 2005, στην Ύδρα. Η κυρία Δραγώνα ήταν μια από τους 40 επιλεγμένους καλεσμένους-ομιλητές της «μυστικής» συγκέντρωσης που διοργάνωσαν οι Βρετανοί με τη βοήθεια του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αντικείμενο της τοποθέτησής της, τα «δικαιώματα των μειονοτήτων» και η «πολυπολιτισμικότητα». Όταν έλαβε τον λόγο, φέρεται να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, περιγράφοντάς την περίπου σαν ένα εκτροφείο ρατσιστών. Συγκεκριμένα, ενώπιον του τότε Βρετανού πρέσβη κ. Σάιμον Γκας, πλήθος διπλωματών αλλά και δημοσιογράφων των «Financial Times», του BBC και του «Economist», κατηγόρησε σύμφωνα με πληροφορίες τους Έλληνες δικαστές ότι στοχοποιούν τους μετανάστες και τα ελληνικά media και τους δημοσιογράφους πως δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τους αλλοδαπούς για ό,τι στραβό συμβαίνει στην Ελλάδα. Φέρεται, μάλιστα, να έφτασε στο σημείο να «προτείνει» στα ευρωδικαστήρια να επιβάλουν πρόστιμα στην Ελλάδα για τη ρατσιστική συμπεριφορά των πολιτών της. Ο «πύρινος» λόγος της κυρίας Δραγώνα δεν πάγωσε μόνο τους υπόλοιπους Έλληνες συμμετέχοντες αλλά και τους ίδιους τους Βρετανούς. Ο ίδιος ο τότε Βρετανός πρέσβης ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί αμέσως μετά και να αναφερθεί σε αντίστοιχα περιστατικά που καταγράφηκαν στη χώρα του, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας.





«Χάθηκε» το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού
Στους σκοτεινούς διαδρόμους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με την ανοχή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έχει «χαθεί» το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, αν και θα μπορούσε να έχει διανεμηθεί από τις αρχές της σχολικής χρονιάς.
Ως αποτέλεσμα, τα ελληνόπουλα διδάσκονται ακόμα και σήμερα το «ανιστόρητο» βιβλίο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση, το οποίο μετέτρεψε τη Σφαγή των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε απλό, κυνικό «συνωστισμό».
Όπως αναφέρουν κύκλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκουν ο κ. Ιωάννης Κολιόπουλος και ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επικεφαλής και μέλος της συγγραφικής ομάδας αντίστοιχα, το νέο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού είναι έτοιμο -ακόμα και στην ηλεκτρονική του μορφή ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.
Το κώλυμα όμως παρουσιάστηκε με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας όταν ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος αντικατέστησε τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ως αποτέλεσμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ είχε στα χέρια του το σύγγραμμα από τις αρχές Μαρτίου, το επέστρεψε στη συντακτική ομάδα για διορθώσεις στα μέσα Ιουλίου. Το βιβλίο ήταν έτοιμο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έδωσε την εντολή εκτύπωσής του.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σκοπός της νέας συγγραφικής ομάδας είναι να «προωθήσει την εθνική συνείδηση χωρίς μισαλλοδοξία». Συγκεκριμένα, το νέο σχολικό εγχειρίδιο χαρακτηρίζει «διωγμό» τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922. Επιπλέον, η Επανάσταση του 1821 είναι η «Μεγάλη Επανάσταση» και, σε αντίθεση με το σύγγραμμα Ρεπούση, γίνονται εκτενείς αναφορές στους Δασκάλους του Γένους, στους αγώνες των Σουλιωτών, στους ήρωες του 1821, στον Παύλο Μελά και στον Μακεδονικό Αγώνα.
Συγκεκριμένα, άνθρωποι που συνομιλούν καθημερινά με τη συγγραφική ομάδα αναφέρουν ότι «το βιβλίο μιλά για το Κρυφό Σχολειό και αναφέρει το ιστορικό δεδομένο ότι οι Έλληνες υπέφεραν κυρίως τους πρώτους αιώνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η λέξη «συνωστισμός» φέρνει μια άλλη λογική, πιο πολιτική και λιγότερο επιστημονική, που δεν απηχεί την αλήθεια. Η ομάδα Κολιόπουλου δεν τάσσεται κατά της προσέγγισης με τους γείτονες, αλλά ούτε θεωρεί πως στον βωμό αυτής της προσέγγισης πρέπει να αποκρυβούν ιστορικά γεγονότα».
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ
Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009
**********
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
Το σχόλιο προέρχεται απο το blog troktiko
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009
Ο υπουργός που δεν ξέρει αν ...υπάρχει Θεός!
Το έδειχνε αλλά το είπε ότι είναι άθεος. Έμμεσα δηλαδή αφού όταν λέει ότι δεν ξέρει αν υπάρχει Θεός σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει χάσει...επεισόδια.Άλλο να λες ότι ξέρω και δεν πιστεύω ή ξέρω και πιστεύω και άλλα ότι δεν έχω πάρει χαμπάρι. Λέει ο υπουργός (θα διαβάσετε παρακάτω):"Ο όποιος Θεός αν υπάρχει είναι οικουμενικός"!!!Το είπε ο ...υφυπουργός μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης γνωστός για τις επιθέσεις - θέσεις του κατά της εκκλησία. Αλλά να είσαι υπουργός και υποτίθεται τόσο διαβασμένος και να μην έχεις αποφασίσει αν υπάρχει ή όχι Θεός είναι οξύμωρο. Πες δεν πιστεύω ή πιστεύω. Σου ζήτησε κανένας ρε Σηφουνάκη να κάνεις ομολογία πίστεως; Αν και καταλάβαμε όλοι...

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ


Τα επτά ακραία σημεία του πλανήτη

1. To πιο θερμό μέρος του πλανήτη Έρημος Λουτ (Ιράν) Μεγαλύτερη θερμοκρασία: 71 °C Το συγκεκριμένο θέμα για το πιο είναι το πιο ζεστό μέρος της Γης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιξε τους 57,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύμφωνα με έναν δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν. Η έρημος αυτή καλύπτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων και αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει "κάψει" ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη. Σε λίγο, βέβαια, με όλες αυτές τις καιρικές ανωμαλίες, δεν αποκλείεται να σπάσει και αυτό το ρεκόρ...

2. Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης Βουνό Τσιμποράσο (Εκουαδόρ).
Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας Όλοι ξέρουν ότι το Έβερεστ είναι η πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου, με κορυφή που αγγίζει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Όμως δεν υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν το βουνό (και ανενεργό ηφαίστειο) Τσιμποράσο στο Εκουαδόρ. Μπορεί το Τσιμποράσο να είναι πιο... κοντό από το Έβερεστ στα "χαρτιά" αλλά είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσουμε την απόσταση που χωρίζει την κορυφή του με το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη δεν είναι σφαίρα, αλλά σφαιροειδής με πεπλατυσμένους πόλους. Ως σφαιροειδής, η γη είναι πιο πλατιά στον Ισημερινό και το Τσιμποράσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό, και σε αυτή τη θέση υψώνεται στα 6.384 μέτρα από το κέντρο της γης. Με λίγα λόγια το Τσιμποράσο "νικάει" το Έβερεστ- σε ότι αφορά την απόσταση από το κέντρο της Γης- για 2 χιλιόμετρα!

3. Ο ψηλότερος καταρράκτης της Γης Σάλτο Άνχελ (Βενεζουέλα)
Ύψος: 984 μέτρα Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται στη Βενεζουέλα, και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Άνχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η "διεθνής" αγγλική ονομασία του, Angel Falls, να ξυπνήσει τη μνήμη σας. Το ύψος του καταρράκτη είναι τόσο μεγάλο, που μεγάλη ποσότητα του νερού εξατμίζεται πριν προλάβει καν να φτάσει στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύμα ομίχλης, το οποίο γίνεται αισθητό από απόσταση 1.5 χιλιομέτρου! Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολυαναμενόμενη ταινία Up (Ψηλά Στον Ουρανό) οι φανταστικοί καταρράκτες Paradise Falls, είναι ουσιαστικά το Σάλτο Άνχελ και οι παραγωγοί μελέτησαν πολύ την περιοχή πριν τη δημιουργία της ταινίας.


4. Το πιο κρύο κατοικίσιμο μέρος της Γης Οϊμιάκον (Ρωσία) Χαμηλότερη θερμοκρασία: − 71,2 °C
Το μικρό χωριό που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σακά στη Ρωσία έχει 800 μόνιμους κατοίκους και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικίσιμο μέρος του πλανήτη! Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου, και εκτός από το προαναφερθέν ρεκόρ, έσπασε κι ένα άλλο: εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Σημειώνουμε, πάντως, ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει "χτυπήσει" ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική. Το θερμόμετρο "πάγωσε" στους -89,4 °C.

5. Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο (Ανταρκτική) Oι "Dry Valleys" είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα. Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής και με εξαίρεση μιας μικρής περιοχής όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού. Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι αέρηδες παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φτανουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και εξατμίζουν κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.
6. Το πιο απομακρυσμένο κατοικίσιμο νησί του πλανήτη Τρίσταν ντα Κούνια (Μεγ. Βρετανία) Απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο To πιο μακρινό νησί του κόσμου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, και είναι τόσο μικρό (65 τ.μ.) που δεν έχει καν αεροδιάδρομο. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποιούς οι περισσότεροι υποφέρουν από κληρονομικό και χρόνιο άσθμα και γλαύκωμα. Το νησάκι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους αργεί ιδιαίτερα. Ίσως αυτό να είναι το... τίμημα για να κατοικείς σε ένα (σχεδόν) ιδιωτικό νησί στη μέση του πουθενά!
7. Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσαςΤάφρος των Μαριαννών (Ινδονησία- Ιαπωνία) Βάθος: 11.035 μέτρα υπό το βυθό Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σημείο της γης, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο: το πιο βαθύ, πιο χαμηλό σημείο της γης. Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομα της από τα Νησία των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα. Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντιώνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108,5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας. Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού (δείτε φώτο)!
Θαυμάστε, αγαπητοί μου, τα μεγαλεία του Θεού.
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 15 Νοεμβρίου 2009

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΑΣ .......

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

(ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ; ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ; ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ;)

ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ!

_____Την 6ην Νοεμβρίου 2009 ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου στην Αμερική. Εκεί ἐγινε δεκτός με ιδιατέρως μεγάλες τιμές, πράγμα το οποίον ικανοποιεί όλους μας, διότι αντανακλά σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Όταν ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων τιμάται, η Ορθοδοξία μας τιμάται!
______Μεταξύ ἀλλων εγένετο δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ Μπάρακ Ομπάμα καί από την Υπουργό των Εξωτερικών κα Χίλαρυ Κλίντον.
______Παρά ταύτα την υπερηφάνεια των Ορθοδόξων πιστών της Αμερικῆς, και όχι μόνον, επλήγωσε μια άστοχη, κατά την γνώμην μας, ενέργεια του Πατριάρχου μας. Επισκέφθηκε την Εβραϊκή Συναγωγή East Park της Νέας Υόρκης, όπου έτυχε επισήμου υποδοχής.
______Δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητα της επισκέψεως αυτής. Ούτε και το περιεχόμενο των προσφωνήσεων, οι οποίες αντηλλάγησαν.
______Γνωρίζουμε βεβαίως, ότι μεταξύ των άλλων διαθρησκειακῶν Διαλόγων διεξάγεται διάλογος και με τους Εβραίους, δηλ. έκείνους των οποίων οι πρόγονοι εσταύρωσαν τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν. Και βεβαίως δεν αντιθέμεθα στο Διάλογο αυτό, παρά το γεγονός, ότι ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι μπορεί να έχει κάποιο καλό αποτέλεσμα. Διότι "ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη δεν αλλάζει!", όπως θυμόοσοφα λέγει ο Λαός μας.
______Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να επισκέπτεται ο Κορυφαίος Πατριάρχης των Ορθοδόξων το Ναό των Εβραίων (η Συναγωγή είναι ο εβραϊκός τόπος λατρείας του Θεοῦ) το θέμα παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις. Φαντασθήτε το αντίθετο για να κατανοήσετε το πρόβλημα. Θα μπορούσε άραγε ο Αρχισυνάγωγος των Εβραίων των Αθηνών να επισκεφθή τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και να τύχει μεγάλης υποδοχής καί μάλιστα σε ώρα χριστιανικής λατρείας;
_______Θεωρούμε λοιπόν, ότι το βήμα αυτό ήταν πολύ-πολύ τολμηρό εκ μέρους του Πατριάρχου μας καί μόνον ζημίαν θα επιφέρει στην Ορθοδοξία μας. Ας θυμηθουμε για λίγο τη στάση των Εβραίων έναντι του Ορθοδόξου Πατριάρχου των Ιεροσολύμων και πόσα χρόνια χρειάσθηκαν -και έναντι ποίων άραγε ανταλλαγμάτων- για να Τον αναγνωρίσουν εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα. Ας συνεκτιμήσουμε επίσης καί πόσα δεινά επεσσώρευσαν οι Εβραίοι στα Ιεροσόλυμα, όταν προκλήθηκε η κρίση με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, τόν Μάρτυρα και μέχρι σήμερα αποκλεισμένο-ἐγκλειστο-φυλακισμένο δηλ. στο κελλί Του-, Πατριάρχη των Ιεροσολύμων Ειρηναίο.
______Από το Διαδίκτυο δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή του Παναγιωτάτου, η οποία όμως επιμελῶς αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ
_______Εμείς παρουσιάζουμε εδώ το σχετικό Video με τη δήλωση, ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ και δεν αποδεχόμεθα τα συμπεράσματα του δημοσιογράφου κ. Σπύρου Χατζάρα.
_______Τα στοιχεία αντλήσαμε από το μπλοκ: http://esxatianasxesi.blogspot.com/2009/11/blue-sky-11-video.html και ευχαριστούμε τους υπευθύνους.
_______Μπορείτε να δείτε το σχετικό video.



______Το ερώτημα που τίθεται ενώπιόν μας είναι: με ποιά ιδιότητα ο Πατριάρχης μας επισκέφθηκε την Εβραϊκή Συναγωγή; Ως τουρίστας; Ως προσκυνητής; Ως ικέτης; Με διατεταγμένη αποστολή;
_______Στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς, οι οποίοι Τον ακολουθούσαν, απαγορεύθηκε η μετάδοση της επισκέψεως. Γιατί άραγε;
_______Ο σχολιαστής στο Video είπε κάτι φοβερό: "Δεν θα ανταλλάξουμε το Φαρμακονήσι με τη Χάλκη!" Δεν το πιστεύω!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιο, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009, του ιερού Χρυσοστόμου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
ΣΗΜ. Φίλος δημοσιογράφος ετηλεφώνησε και μας ενημέρωσεν, ότι η επίσκεψη του Παναγιωτάτου πεεριλαμβανόταν στο επίσημο Πρόγραμμα και ότι επίσης η Τηλεόραση στην Αμερική μετέδωσε απ'ευθείας ὀλη την τελετή.
Επίσης ότι την Συναγωγή έχουν επισκεφθή κατά το παρελθόν ο Πάπας, ο Πατριάρχης Ρωσσίας και έτεροι εκκλησιαστικοί Ηγέτες.
Παρά ταύτα η ταπεινή μας ἀποψη είναι ότι, λαμβανομένης υπ' όψιν της φθοροποιού δράσεως των απανταχού Εβραίων και των διαφόρων εβραϊκών οργανώσεων, όπως π.χ. είναι ο Τεκτονισμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έπρεπε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή. Διατηρούμε ακέραιο το σεβασμό μας τόσο πρός τον θεσμό, όσο καί πρός τό σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, αλλά και το δικαίωμα να έχουμε και κυρίως να εκφράζουμε τη γνώμη μας.
+ ο Κ & Αι Α

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΥΒΡΙΖΕΤΑΙ - ΕΩΣ ΠΟΤΕ
«Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου,
θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν»
Μακρυγιάννης

____Παρακαλώ τους αγαπητούς φίλους του μπλόκ να ενθυμηθούν όσα για το υπό διαμόρφωσιν άθρησκο Κράτος έγραψα λίγο καιρό πρίν, κάνοντας δύο αναρτήσεις. Η μία έγινε στις 07 Ιουνίου 2009 με τίτλο: " ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ....ΡΗΧΟ ΚΡΑΤΟΣ" και η άλλη στίς 27 Ιουνίου 2009 μέ τίτλο: " ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣ". Γράφοντας τότε τις σκέψεις και ανησυχίες μου ποτέ δεν ανέμενα ότι οι φόβοι μου θα τύχουν επαληθεύσεως τόσο γρήγορα!
_____Και όμως το απρόσμενο έγινε! Μία γυναίκα δικαστής καταγγέλθηκε από της εισαγγελικής έδρας, επειδή στο λαιμό της φορούσε ένα σταυρουδάκι. Την είδηση μεταφέρουμε εδώ από την ιστοσελίδα " romfea.gr". Θα την αναγνώσετε παρακάτω.
______Αλλά και ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Σταθόπουλος σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" υποστηρίζει τήν άποψη, ότι " το Κράτος δεν δικαιούται να θρησκεύεται". Με τις απαράδεκτες απόψεις του ο κ. Καθηγητής, επικαλούμενος την συνταγματική επιταγή περί της θρησκευτικής ελευθερίας, καταπιέζει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Λέγει: "Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, αλλά είναι η θρησκευτική ελευθερία που το υπαγορεύει αυτό....". Ταπεινά φρονώ, ότι "θρησκευτική ελευθερία" ΔΕΝ σημαίνει τήν απαγόρευση της Ορθοδόξου θρησκευτικής διδασκαλίας και των θρησκευτικών συμβόλων! Αντιθέτως "θρησμευτική ελευθερία" σημαίνει την ελεύθερη κυκλοφορία τῶν θρησκευτικών πεποιθήσεων, χωρίς όμως την ἀσκηση προσηλυτισμού! Ο καθένας οφείλει να σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθλησεις του ἀλλου. Κύριε Καθηγητά, κ, Σταθόπουλε, αντί να μας φωτίζετε, μας στραβώνετε!

______Λυπούμαι για το κατάντημα της Πατρίδος μου! Πολύ γρήγορα διαμορφώσαμε μια καταναλωτική Κοινωνία, στην οποία θεός είναι πια το χρήμα και η σαρκική απόλαυση. Χρήμα και σέξ, σέξ και χρήμα είναι οι σύγχρονοι θεοί!

______Πολύ γρήγορα λησμονήσαμε, ότι οι αγωνιστές της Ελευθερίας μας αγνωνίσθηκαν "υπέρ βωμών και εστιών!" Ο πολύς Μακρυγιάννης έλεγε:

«Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου,
θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν».

_______Και τώρα ας δούμε τοι έγινε στην Κομοτηνή με την κα Ψάλτη, την γυναίκα Δικαστή επί της έδρας. Αντιγράφουμε από τη "romfea.gr":


Κατά τη δίκη της Ιερά Μονής Βατοπεδίου στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή συνέβη κάτι πρωτάκουστο. Ο εισαγγελέας της έδρας Β. Φλωρίδης, αδελφός του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη, όπως αναφέρεται και σχολιάζεται σε αρκετές σελίδες του διαδικτύου, είπε στη δικαστή που δίκαζε την υπόθεση, Μ. Ψάλτη: “Όταν είστε στην έδρα, είναι απαράδεκτο να φοράτε σταυρό, γιατί είναι θρησκευτικό σύμβολο και επηρεάζετε”! Ναι, το είπε ακριβώς όπως το διαβάσατε. Όπως εύστοχα σχολιάστηκε στις ιστοσελίδες, η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει βάσει στοιχείων αλλά βάσει το τι φοράει ο κάθε δικαστής..

Αυτό που φέρεται να είπε είναι απαράδεκτο και φοβερό. Ένας εισαγγελέας να κρίνει μια συνάδελφο κατηγορουμένη από το αν φοράει ή όχι σταυρό. Το ότι φορούσε η δικαστής σταυρό σε δικαστική αίθουσα το χαρακτήρισε απαράδεκτο θρησκευτικό σύμβολο.

Τότε να αφαιρέσουμε και την εικόνα του Χριστού και το ευαγγέλιο από το δικαστήριο. Να μην ορκιζόμαστε στο ευαγγέλιο. Να μην κάνουμε καθόλου το σταυρό μας. Τι είδους σκεπτικό είναι αυτό;
.........
Η κ. Ψάλτη ευθαρσώς είπε πως επί τρεις σχεδόν δεκαετίες δικάζει με ήσυχη τη συνείδησή της και ανέφερε: “Μπορεί ο σταυρός να είναι το καύχημά μου, ουδέποτε όμως αποτέλεσε στοιχείο για την κρίση μου”, σε όσα της καταμαρτύρησε ο εισαγγελέας.

Για τον σταυρό είπε ότι τον φορά γιατί είναι οικογενειακό κειμήλιο και αποτελεί έκφραση της θρησκευτικής της πεποιθήσεως. Μεγάλη απορία δημιούργησε στην ίδια και σε όλους το πώς χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ο σταυρός που φορούσε. Για πρώτη φορά ακούσθηκε ότι ο σταυρός είναι σημείο προκλήσεως κι εντάσεως.
Ο συνήγορος υπερασπίσεως Τ. Μιχαλόλιας σχολίασε ότι ο εισαγγελέας μοιάζει με καρδινάλιο σε ιερά εξέταση, για το σχόλιο που έκανε για το σταυρό που φορούσε η κ. Ψάλτη, και τόνισε: “Εμείς την ξέρουμε τόσα χρόνια και πάντα με αυτόν τον σταυρό δίκαζε”.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό. Δεν μπορεί δηλαδή ένας δικαστής να φορά σταυρό; Δεν μπορεί να κάνει γνωστή τη χριστιανική του ιδιότητα; Δεν μπορεί να εκκλησιάζεται, για να μην τον δουν και θεωρηθεί ότι είναι επηρεασμένος και σε μια εκκλησιαστική δίκη θα είναι μονομερώς τοποθετημένος; Μήπως επιστρέφουμε σε Μεσαίωνα; Μήπως θα αρχίσουμε να διωκόμεθα για την ορθόδοξη πίστη μας;

Είναι πολύ λυπηρά όλα αυτά. Χρειάζεται αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και διάκριση. Εμείς επί της ουσίας του συγκεκριμένου θέματος αναφερθήκαμε και όχι επί της ουσίας του όλου θέματος. Τις πληροφορίες μας λάβαμε από το διαδίκτυο, όπου είναι ενυπόγραφα καταχωρημένες. Αναφέρονται σε λεπτομέρειες που ξενίζουν και προβληματίζουν και δημιουργούν ισχυρά ερωτήματα για προκατάληψη και προαποφάσεις.
Ευχόμεθα να λάμψει η αλήθεια, το πραγματικό δίκαιο και η ευθυκρισία δίχως επηρεασμούς και σκοπιμότητες παντού και πάντοτε. Ο σταυρός είναι σύμβολο ύψιστης ταπεινώσεως, αφάτου κενώσεως και μεγάλης θυσιαστικής αγάπης. Γι’ αυτό τον φοράμε και γι’ αυτό τον προσκυνάμε.
Γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλη την Εκκλησία. Είναι μεγάλη η σημασία του και βαθύτατος ο συμβολισμός του. Κάθε αντισταυρικός λόγος είναι μάλλον εκ του πονηρού".

______Φαίνεται καθαρά πλέον, ότι η Κοινωνία μας δαιμονοκρατείται! Τούτο δε λέμε, επειδή μόνον ο Διάβολος τρέμει και φρίττει στη θέα του Τιμίου Σταυρού. Όσοι ενοχλούνται από τη θέα του Σταυρού, αγαπητέ κ. Εισαγγελέα, άς ψάξουν μέσα τους, ας ψάξουν τα σωθικά τους! Κάπου εκεί έχει εισέλθει και έκαμε τηυ φωλιά του ο Εωσφόρος, δηλ. ο Σατανάς! Όσοι είναι δαιμονισμένοι, αυτοί ορύονται οσάκις ατενίζουν το σημείο του Σταυρού.

_______Η Αρχή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ποιά θέση θα λάβει; Θα προστατεύσει το δικαίωμα του 95% των Ελλήνων Πολιτών, που σέβονται τόν Σταυρό ή έστω που δέν ενοχλούνται από την θέα Του;
_______Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης φωνάζει: Τόση μικρότητα στο Σταυρό, τον σωτήρα μας;


+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚAΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιο, 10.11.2009
*****************************

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:
«Έξωση» στα θρησκευτικά σύμβολα.
Έντονα αντιδρά η Ιταλία στην απόφαση του ΕΔΑΔ για το σταυρό σε σχολικές αίθουσες
Reuters
Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ο σταυρός μπορεί να ερμηνευθεί από τους μαθητές ως θρησκευτικό σύμβολο.
Ρώμη. Προηγούμενο άρθρο:
Καταδίκη της Ιταλίας από το ΕΔΑΔ για τον σταυρό στις σχολικές αίθουσες (3/11/2009)
Δείτε το βίντεο...
Αντιδρά ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας μετά την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει προκαλέσει ένα μικρό θαύμα: έχει δημιουργήσει ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου του χριστιανισμού» γράφει ο αρθρογράφος της Corriere della Serra, Μάσιμο Φράνκο.
«Η παρενέργεια που μπορεί να έχει το 'όχι' του Δικαστηρίου είναι να δώσει περισσότερη τροφή στους σκληροπυρηνικούς» της Καθολικής Εκκλησίας, προσθέτει ο αρθρογράφος.Η ιταλική Δεξιά καταφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, εναντίον της απόφασης.
Ωστόσο, και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «η κοινή λογική έπεσε θύμα του δικαίου».
Το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Ιταλία των Αξιών (Idv), κατήγγειλε «μια λανθασμένη απάντηση στην απαίτηση για κοσμικότητα».
«Η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόλληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας» είχε δηλώσει η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας.Η εφημερίδα Stampa εκτιμά από την μεριά της ότι, «αν μια θρησκεία είναι δυνατή, αν έχει πίστη στις δυνατότητές της να αφυπνίσει την πίστη, τότε δεν έχει ανάγκη μιας ειδικής προστασίας», όπως ζητούν κάποιοι εκπρόσωποι της ιταλικής Δεξιάς που προτείνουν να εισαχθούν οι θρησκευτικές ρίζες της Ιταλίας στο Σύνταγμα της χώρας.
Αν και η Ιταλία δηλώνει ότι ο σταυρός αποτελεί και σύμβολο της χώρας, οι δικαστές στο Στρασβούργο έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Η απόφαση του Στρασβούργου έχει διχάσει και την Ισπανία.
Οργανώσεις ιδιωτικών σχολείων εξεγέρθηκαν εναντίον της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και απροσδόκητη», ενώ εκτιμούν ότι «αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ισπανία θα έπρεπε να διαδηλώσουμε έντονα».
Στον αντίποδα, η Ισπανική Ένωση Λαϊκών ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «τίμησε το όνομά του» και ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να εμπνευστεί από αυτή την απόφαση και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια για να «δώσει τέλος στον αναχρονισμό».

Το δανεισθήκαμε από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό