Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΟΣΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ.


Η ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΗ, ΠΟΥ ΑΓΙΑΣΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ!
______Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ως προσκυνητής το Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης, στη Μόσχα, όπου από το έτος 1998 έχουν μεταφερθή τα ιερά λείψανα της Οσίας Ματρώνας της αόμματης. Την ωνόμασαν "τον όγδοο στύλο της Ρωσσίας". Το θέαμα ήταν μοναδικό καί ανεπανάληπτο. Και τις τρείς φορές είδα με τα μάτια μου ένα ανθρώπινο ποτάμι από πιστούς προσκυνητές, οι οποίοι -κρατώντας ένα λουλούδι, συνήθως τριαντάφυλο ή μια ολόκληρη ανθοδέσμη- στέκονταν με τις ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν ευλαβικά τήν ιερή Λάρνακα και να αποθέσουν τα προβλήματά τους στη μεσιτεία της Οσίας, η Οποία αναλαμβάνει νά τα λύσει. Η ουρά των προσκυνητών εγγίζει τά 100 έως τα 150 μέτρα καί έχει πλάτος όσο 4-5 πρόσωπα. Η τελευταία φορά που η Χάρη της μέ αξίωσε να μεταβώ εκεί σαν προσκυνητής ήταν η Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009. Από το βράδυ η Μόσχα ήταν ντυμένη στα λευκά της! Ακόμη και την ώρα που βρέθηκα στο Μοναστήρι της εχιόνιζε! Καί όμως τα πλήθη των πιστών ήσαν εκεί για να προσευχηθούν. Μιά δεύτερη ουρά δημιουργείται σε ένα άλλο σημείο του ναού για τούς βιαστικούς. Αυτοί συνήθως είναι ένας-ένας στη σειρά και προσκυνούν μια εικόνα της Οσίας, που έχει τοποθετηθή στον τοίχο τού Ναού εξωτερικά. Είναι οι βιαστικοί, όσοι δηλ. δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να εισέλθουν στο Ναό. Και αυτή η ουρά έχει μήκος περίπου 100 μέτρα.
______Σήμερα λοιπόν, που είναι η ημέρα της μνήμης της, επιχειρώ να φέρω στη δημοσιότητα ένα θαύμα της Οσίας, που περιήλθεν εις γνώσιν μου, ως οφειλήν ευγνωμοσύνης.
______Οσία Ματρώνα, πρέσβευε υπέρ ημών.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 2 Μαΐου 2010
*************


"Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού"
Ήταν μια Κυριακή την Άνοιξη του 2008, πού βρεθήκαμε οικογενειακώς στην εκκλησία του Χριστού κάπου στην Αττική.
Μπροστά μου καθόταν η οκτάχρονη κόρη μου. Ο ιερέας εκφωνούσε το ευαγγέλιο και εγώ μετέφραζα τα λόγια του, στην νέα ελληνική, στο αυτί της μικρής, για να μπορεί να κατανοεί και αυτή κάτι και να διδάσκεται.
Μετά από λίγο η κορούλα μου λέει:
- Μαμά, ποια είναι αυτή η Αγία εκεί πάνω;
Μου δείχνει μια αγιογραφία στην δεξιά πλευρά του γυναικωνίτη.
Κοιτάζω προς τα εκεί, που μου έδειχνε, αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω τα γράμματα στην αγιογραφία.
- Δεν ξέρω, της απαντώ. Εκείνη όμως επέμενε.
- Περίμενε, της λέω. Όταν τελειώσει η λειτουργία θα δούμε.
Πραγματικά μετά το τέλος πάμε κοντά και διαβάζουμε.
Αγία Ματρώνα!
Δεν γνώριζα την Αγία. Δεν την είχα ξαναδεί.
Παρατήρησα ότι ο αγιογράφος δεν εικόνιζε καθόλου τα μάτια της. Σαν να ήταν τυφλή.
Τότε λοιπόν ερώτησα την κορούλα μου: Παιδάκι μου γιατί δείχνεις τόση επιμονή με την συγκεκριμένη αυτή αγιογραφία; Εκείνη μου απαντά:
- Γιατί μέσα στην λειτουργία μου κούνησε το χέρι της σαν να με χαιρετούσε και μου είπε: «Να έρχεσαι εδώ»!Εγώ αρχικά δεν έδωσα σημασία. Τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία έχουν μια φαντασία, πού οργιάζει, σκέφτηκα.
Όμως η μικρή κόρη μας τρέχει, βρίσκει τον μπαμπά της, τον φέρνει μπροστά στην συγκεκριμένη αγιογραφία και του εξιστορεί πάλι τα ίδια.
Το βράδυ επιστρέψαμε σπίτι μας. Είναι αλήθεια ότι μας είχαν κάνει εντύπωση τα λεγόμενά της. Γιατί είναι ένα παιδί σοβαρό, πανέξυπνο, ώριμο και αρκετά συνετό.
Ο άνδρας μου μπαίνει στο internet και ψάχνει.
Βρίσκει την Αγία Ματρώνα της Χίου και κάποια άλλη πού ονομαζόταν Αγία Ματρώνα η αόμματος εκ Ρωσσίας! Κοιτάμε πότε γιορτάζει η τελευταία και βλέπουμε 2 Μαΐου.
Συγκλονιστήκαμε, βλέποντας την ημερομηνία.
Αμέσως θυμήθηκα!
Ακριβώς 2 Μαΐου, ένα χρόνο πριν, η κορούλα μας είχε υποβληθεί σε μια σοβαρή εγχείρηση στο θώρακα. Εκείνη την ημέρα και όσο η κόρη μας ήταν στο χειρουργείο, γνωρίζοντας την σοβαρότητα της επέμβασης, -γιατί είμαι και εγώ λόγω επαγγέλματος μέσα στον ιατρικό χώρο- έλεγα προσευχόμενη: «Οι Άγιοι της σημερινής μέρας βοηθείστε το παιδί μου». Ξανά και ξανά. Μέχρι να βγεί το παιδί από το χειρουργείο.
Όλα πραγματικά πήγαν ανέλπιστα καλά! Η επέμβαση ολοκληρώθηκε αναπάντεχα γρήγορα και με πολύ μεγάλη επιτυχία!
Μετά από καιρό εγώ κοίταξα το ημερολόγια και είχα ευγνωμοσύνη στον Άγιο Αθανάσιο. Μόνο αυτόν έγραφε. Είναι η ανακομιδή των λειψάνων του στις 2 Μαΐου.
Όμως, έπειτα από το περιστατικό με την θυγατέρα μας, επείσθηκα πλέον, ήμουνα πιά περισσότερο από σίγουρη, ότι και η Αγία Ματρώνα η αόμματος εκ Ρωσσίας, μας είχε βοηθήσει! Μέχρι τότε δεν την γνώριζα. Τα ελληνικά ημερολόγια δεν την γράφουν. Δεν υπήρχε λοιπόν άλλος τρόπος για να καταλάβουμε ότι η Αγία Ματρώνα είχε δεχθή την ικεσία μου και συνεπώς είχε συμβάλλει στο τόσο αισιόδοξο αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης, αλλά και της υγείας του παιδιού μας γενικώτερα. Αυτή η ίδια η Οσία Ματρώνα με ένα τόσο απλό, γλυκό και όμορφο τρόπο μας το έκανε γνωστό και μας υπέδειξε ότι ήταν εκεί μαζί μας, αφού την επικαλέστηκα, έστω και εν αγνοία μου.
Μέχρι σήμερα η κορούλα μας είναι γερή και δυνατή, αντίθετα από κάθε ιατρική πρόγνωση.
Δοξάζουμε οικογενειακώς τον Θεό και τους Αγίους Του, πού μας ελέησαν τόσο απλόχερα και χάρισαν την υγεία στη λατρευτή κόρη μας.
Έτσι έχουν τα γεγονότα. Ας ευχηθούμε να μας αξιώσει ο Κύριός μας να προσκυνήσουμε και από κοντά την Αγία Ματρώνα την αόμματο εκ Ρωσσίας.
Αθήνα, 02. ο4.2010
Α.Β.Δ.
Για την πιστότητα της αντιγραφής
+ Ο Κ & Αι. Α.
*****
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΑΥΜΑ: ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΥΓΟ, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ!
(Από το βιβλίο: Η ΑΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΤΡΩΝΑ Η ΑΟΜΜΑΤΗ, σελ. 14)




ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟ ΤΗΣ
(Αντιγραφή από τό http://serafeimtousarof.blogspot.com/)
Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22/11/1881 στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας από γονείς ευλαβείς, χωρικούς, φτωχούς. Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε.Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν της Οσίας Ματρώνας της εν Κωνσταντινουπόλει και η αγία, η οποία σημειωτέον γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε από νωρίς την θεία της εκλογή.
Αγωνιζόταν από μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό-προορατικό αλλά και το θεραυπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων που συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχήΣτην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη από την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής.
Λέγεται ότι σε μία επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά από την Θ. Λειτουργία παρεκάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας:
"Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!!" προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό.
Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια.Παρέμεινε έτσι, καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της.Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανόμενη από σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν, έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές,
Άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική.
Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.
Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλά με τον βίο της.
Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό.Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της, ώστε εκείνη να προετοιμαστεί.
Προείπε και τα εξής :
"όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ."
Είπε ακόμη :
" όλους που ζητάνε βοήθεια από μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους".
Έτσι και γίνεται. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους από όλο τον κόσμο έχει η Αγία βοηθήσει και πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο. Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ι. Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν.
Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου.

Απολυτίκιον Αγίας Ματρώνας της Αομμάτου