Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΝΗΣΤΕΨΟΥΜΕ.

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ!

Η Μητέρα Εκκλησία, αγαπητοί μου, από σήμερα καλεί τα παιδιά της σε αγώνα νηστείας. Σε αγώνα νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, ενδοσκοπήσεως και καθάρσεως, προκειμένου να εορτάσουμε τη γέννηση του Σωτήρος Χριστού.
Η νηστεία της περιόδου αυτής ούτε βαρειά μπορεί να θεωρηθή, ούτε και δυσβάστακτη. Διότι σχεδόν μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου επιτρέπεται η κατάλυση. Νηστεύουμε, λοιπόν, αλλά μπορούμε να τρώμε ψάρι! Δεν τρώμε κρέας και τα παράγωγα του κρέατος, δεν τρώμε επίσης γαλακτερά και τά παράγωγά του. Εν τούτοις, όσοι έχουν ειδικούς λόγους υγείας , μπορούν να προσαρμόσουν τον κανόνα της νηστείας των στα μέτρα τους αρκεί να συνεννοηθούν με τον πνευματικό τους πατέρα. Εκείνος έχει λάβει από τον Επίσκοπό του την εξουσία, για να ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά, ώστε να μη φορτώνονται φορτία βαρέα και δυσβάστακτα στον άνθρωπο, μάλιστα δε το σύγχρονο άνθρωπο, που έχει τόσα και τόσα προβλήματα στην καθημερινή πορεία του.
Με την ευκαιρία αυτή μπορούμε να αναφερθούμε σε μερικές πτυχές της νηστείας.
1. Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός στη ζωή μας. Είναι όμως μέσο για την κατάκτηση και τη πληρέστερη βίωση της αρετής. Είναι μέσο και τρόπος για να αγαπηθούμε με τους άλλους, να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε κλπ. Νηστεία, πού δεν συνοδεύεται από πρόοδο στην αρετή, καταντάει ένας απλός εξωτερικός τύπος θρησκευτικότητα! Τι θα σου χρησιμεύσει αν δεν τρώγεις το λάδι, αλλά τρώγεις τον «λαδά», δηλ. τον άνθρωπου που παράγει το λάδι;
2. H νηστεία είναι άσκηση της θελήσεως και της ορέξεως! Δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας, εάν ο άνθρωπος δεν προσπαθεί, δεν ασκείται, δεν αγωνίζεται. Έτσι λοιπόν και για την μόρφωση και την διαμόρφωση τῆς ψυχικής μας ωριμότητος χρειάζεται αγώνας. Μόνον όσοι αγωνίζονται, στολίζονται με τη θεία Χάρη, και κατορθώνουν.
3. Η νηστεία μας ωφελεί και σωματικά. Μας χαρίζει την πολυπόθητη αποτοξίνωση του οργανισμού, μας εξασφαλίζει την ευεξία.
4. Η νηστεία και η προσευχή πορεύονται αντάμα. Η ελεημοσύνη συμπληρώνει το έργο του χριστιανού. Και τέλος, η εξομολόγηση επισφραγίζει την προσπάθειά μας.
Νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη και εξομολόγηση, αυτά τα τέσσερα μας χρειάζονται τώρα καθώς πορευόμεθα προς την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Ας μη μας απορροφήσουν τα στολίδια της εορτής, τα πάσης φύσεως εξωτερικά ερεθίσματα. Ας ρίψουμε μια ματιά μέσα μας. Ας στολίσουμε την ψυχή μας! Αυτό είναι το νόημα της νηστείας. Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει. Όσοι πιστοί, δράμετε, τηρήστε την.
Καλή δύναμη και καλή καρποφορία.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
15 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2008