Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ , ΚΑΛΟ......ΟΚΤΩΒΡΙΟ!

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ!

Με τη βοήθεια του Κυρίου μας και την συνεργασία όλων υμών δημιουργήσαμε μια συντροφιά, μια πνευματική οικογένεια, θα έλεγα. Ο καθένας με το δικό του χάρισμα έβαλε το λιθαράκι του και έδωσε το δικό του χρώμα στην παρέα μας. Μια παρέα, μια οικογένεια, που τελικά αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και εκτείνεται και στις πέντε Ηπείρους! Διότι φίλοι μας και αδελφοί μας, που μας διαβάζουν και μας παρακολουθούν, υπάρχουν στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ινδία, στην Κίνα......
Για τον οικοδεσπότη και Blogger, ο οποίος, το Blog ήταν μια πρόκληση. Τελικά μου έδωσε μια πολύτιμη εμπειρία, διεύρυνση του πεδίου των γνώσεων, σοφές γνώμες, πολλούς καλούς φίλους και πολλές .......ύβρεις.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι νέοι κληρικοί πρέπει να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες και μέσα από το διαδίκτυο να δίδουν την μαρτυρία τους για το Χριστό μας, τον Σωτήρα του κόσμου. Χριστού μας. Τις εμπειρίες μου έχω εκθέσει προφορικά στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου. Από εκεί πρέπει να πηγάσει μια πρωτοβουλία. Να ακούγεται η φωνή της Εκκλησίας επισήμως.
Το Blog για τον οικοδεσπότη είναι χρονοβόρο! Απαιτεί τακτική παρακολούθηση, όταν μάλιστα σημειώνει τέτοια επιτυχία! Κατά μέσο όρο το επισκέπτονται εξακόσιοι (600) αναγνώστες ημερησίως. Το ρεκόρ που σημειώθηκε ήταν πάνω από χίλιοι τριακόσιοι επισκέπτες σε μία μέρα!
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που προσφέρει το Blog, είναι η ταχεία δημοσιοποίηση των απόψεων του Blogger, ιδίως πάνω στα κοινωνικά και ηθικά προβλήματα του σημερινού ανθρώπου.
Πολύτιμες εμπειρίες αποκόμισα, αγαπητοί μου φίλοι, από τη συμμετοχή σας . Μία από αυτές είναι ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα διψούν για την αλήθεια, ψάχνουν για τη γνώση, ποθούν την βαθύτερη γνώση και την επίγνωση του θελήματος του Θεού. Ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη από διάλογο. Όλοι μαζί, συζητώντας, γινόμαστε σοφότεροι. Ο ένας προσθέτει στον άλλο από τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του ή την εσωτερική ζωή της ψυχής του.
Τώρα όμως πρέπει να διακόψουμε την ανάρτηση των σχολίων σας-προσωρινά ελπίζω και το εύχομαι- για πολλούς λόγους:
1. Για να αποτοξινωθούμε όλοι μας! Επειδή και το Blog δημιουργεί εθισμό. Είναι κάτι σαν ψυχοναρκωτικό.
2. Για να εργασθώ ιεραποστολικά στην Επαρχία Καλαβρύτων. Μία Επαρχία ιστορική, ορεινή, εκτεταμένη και πονεμένη, όπου ακρίτες ιερείς-εφημέριοι και ένας αριθμός πιστών χριστιανών περιμένουν τον Επίσκοπό τους. Στα Καλάβρυτα θα αναλώσουμε τις δυνάμεις μας κατά τους μήνες Ιούλιο και τον Αύγουστο.
3. Για να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τον εαυτό μου. Έχει και ο εαυτός μας ανάγκη από ανεφοδιασμό και ανασυγκρότηση.
4. Για να σχεδιάσουμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, το Πρόγραμμα εργασίας της νέας περιόδου 2009-2010.
5. Για να συμμετάσχω στις εργασίες της τακτικής συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται κάθε χρόνο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
6. Και τέλος, για τεχνικούς λόγους. Στα Καλάβρυτα δεν έχουμε άνετη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Θα διακόψουμε, λοιπόν, την ανάρτηση των σχολίων σας, όχι όμως και την ανάρτηση θεμάτων! Σήμερα λοιπόν έχετε την δυνατότητα για τα τελευταία σχόλια της περιόδου Θα προσπαθήσω, όσο τούτο θα είναι εφικτό, να επικοινωνώ μαζί σας με την δημοσίευση θέσεων και αντιθέσεων.
Έπειτα από όλα αυτά σας αγκαλιάζω όλους πατρικά, σας απονέμω την ευλογία μας, εύχομαι προς όλους Καλό Καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι οι πειρασμοί είναι περισσότεροι, μάλιστα δε οι σαρκικοί! Ας προσέχουμε πολύ και ας επαγρυπνούμε, ώστε να μη παραβιάζουμε τις εντολές του Κυρίου μας και να μη προδίδουμε τις αρχές μας. Η αμαρτία μας χωρίζει από το Θεό. Η αμαρτία φέρνει μέσα μας το θάνατο. Είναι το φίδι, που καιροφυλακτεί, και μας δγκώνει με ύπουλο τρόπο. Γι αυτό χρειάζεται περισσότερη επαγρύπνηση. Ας κλείσουμε λοιπόν σήμερα με μια μικρή πνευματική αφήγηση.

Γιατί ο Διάβολος φανερώθηκε στους Πρωτοπλάστους σαν φίδι;
Την απάντηση μας δίδει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:

«...Γιατί δεν είναι σε θέση να σηκωθεί πολύ, αλλά σέρνεται κάτω. Και ο τύπος του διαβόλου είναι το φίδι. Και αν έτσι τον όρισε από την αρχή ο Θεός, πολύ περισσότερο τώρα. Εάν όμως δε γνωρίζεις τι τέλος πάντων σημαίνει το να μάχεται από κάτω, θα προσπαθήσω εγώ να σου εξηγήσω τον τρόπο και του πολέμου αυτού. Τι λοιπόν σημαίνει το να μάχεται από κάτω;

Το να δίνει τα κτυπήματα από τα πράγματα της γης, από την ηδονή, από τον πλούτο, απ' όλα τα βιοτικά. Γι' αυτό, αν δει κάποιον να πετάει προς τον ουρανό, πρώτον δεν θα μπορέσει να πηδήσει προς αυτόν, δεύτερο, και αν ακόμη επιχειρήσει, γρήγορα θα πέσει, διότι δεν έχει πόδια.

Μη φοβηθείς. Δεν έχει φτερά, μην τρομάξεις, επάνω στη γη σέρνεται και στα πράγματα της γης. Ας μην έχεις λοιπόν τίποτα κοινό με τη γη και δε θα χρειασθείς κόπο.

Μη φοβηθείς! Επειδή δεν γνωρίζει τη κατα μέτωπο μάχη, αλλά σαν το φίδι κρύβεται στα αγκάθια, παραμονεύοντας συνέχεια στην απάτη του πλούτου. Και αν κόψεις τα αγκάθια, θα φύγει γρήγορα, γιατί είναι δειλός, και αν ξέρεις να μεταχειρίζεσαι προς αυτόν τα θεία ξόρκια, θα πληγωθεί αμέσως. Γιατί υπάρχουν σ' εμάς, υπάρχουν ξόρκια πνευματικά. Είναι το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η δύναμη του Σταυρού. Αυτό το ξόρκι όχι μόνο βγάζει το φίδι από τη φωλιά του και το ρίχνει στη φωτιά, αλλά και τα τραύματα θεραπεύει. ...»

Ιερός Χρυσόστομος

«Ιησού ονόματι, μάστιζε δαιμονίους» είπαν οι Άγιοι Πατέρες μας.

Ο Θεός μαζί μας, αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Καλή αντάμωση τον Οκτώβριο! Σας ευχαριστώ!
Ο ταπεινός και ανάξιος εργάτης του Θεού, ο τάχα και Επίσκοπος

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009, Των Αγίων Αποστόλων
Ο μετρητής μας τώρα δείχνει 163.880