Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ


ΕΞΕΛΕΓΗ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ

----------Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας στη δεύτερη κατά σειράν ημέρα των εργασιών της Συνεδρία (13 Οκτωβρίου 2009) προέβη σε εκλογές Βοηθών Επισκόπων προκειμένου να πληρωθούν έξ (6) θέσεις του Νόμου 1951 του έτους 1991, οι οποίες επί χρόνια τώρα έμεναν κενές.
----------Κατά την έναρξη της Συνεδρίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ανέγνωσε την Εισήγησή του, διά της οποίας απέδειξε, ότι ο θεσμός των Βοηθών Επισκόπων είναι και κανονικός και νόμιμος.
----------Επηκολούθησε μια έντονη και μακρά συζήτηση μεταξύ των Ιεραρχών κατά τη διάρκεια της οποίας ανεδείχθησαν όχι μόνον εσωτερικά προβλήματα της διοικήσεως, αλλά και ο κίνδυνος διχασμοῦ της Ιεραρχίας εξ αιτίας της εφαρμογῆς των διατάξεων της Πατριαρχικῆς και Συνοδικῆς Πράξεως του 1928. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίον αργά ή γρήγορα θα ανατινάξει στον αέρα την ενότητα του Σώματος των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχῶν τῆς Εκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά περί αυτού θα γινει λόγος αργότερα.

-----------Η Ιεραρχία μας χωρίς λόγο ενεπλάκη σε ατέρμονες συζητήσεις, δίδοντας σημασία σε ένα δευτερευούσης σημασίας ζήτημα μέ κίνδυνο να πνιγούμε όλοι μας «σε μια κουταλιά νερό»! Οι έμμονες ιδέες μερικών αδελφών αφ ενός και αφ ετέρου η δουλική υποταγή άλλων στα κελεύσματα ή τα «κεκτημένα δικαιώματα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου έφεραν το Σώμα πολύ κοντά στο ναυάγιο. Η υπομονή του Αρχιεπισκόπου και η συνετή στάσις μερικών Αδελφών απέτρεψαν τη ρήξη.

----------Τελικά έπειτα από ατέρμονες συζητήσεις έγινε δεκτή η άποψη του Σεβ. Εισηγητού, ότι δηλ. ότι ο θεσμός των Βοηθών Επισκόπων είναι και κανονικός και νόμιμος και τοιουτοτρόπως άνοιξε ο δρόμος για την πλήρωση των έξ κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων.
----------Τώρα πλέον ανεφύετο ένα άλλο πρόβλημα: ποίοι Αρχιερείς δικαιούνται Βοηθόν Επίσκοπον; Δηλ. με ποιά κριτήρια επιλογής θα γινόταν η κατανομή των κενών θέσεων; Οι θέσεις ήσαν εξ και οι αιτούντες Βοηθόν Επίσκοπον Αρχιερείς ήσαν ένδεκα!
----------Προσωπικά είμεθα ευγνώμονες πρός τό ιερό Σώμα, διότι απ΄ αρχής διέστειλε την αίτησιν των Μητροπολιτών Καλαβρύτων Αμβροσίου καί Ηλείας κ.κ. Γερμανού από τους υπολοίπους. Η Ιεραρχία με μυστική ψηφοφορία αποφάσισε, ότι οι προαναφερθέντες Αρχιερείς άνευ περαιτέρω συζητήσεως και ερεύνης δικαιούνται και πρέπει να λάβουν οπωσδήποτε Βοηθόν Επίσκοπον κατ εφαρμογήν προγενεστέρων Αποφάσεων τόσο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όσον και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, οι δε υπόλοιπες τέσσερες (4) θέσεις δια μυστικής ψηφοφορίας να διατεθούν εις ισαρίθμους Αρχιερείς μεταξύ ένδεκα Σεβ. Μητροπολιτών, οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα.
----------Γενομένης ψηφοφορίας και επί του ερωτήματος τούτου το Σώμα ενέκρινε την παραχλώρηση Βοηθού Επισκόπου στους Σεβ. Μητροπολίτες Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Αργολίδος κ. Ιάκωβο και Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλο.
----------Μετά ταύτα άρχισε η διαδικασία της εκλογῆς. Και στο σημείο αυτό Ιεράρχης προέβαλε αντιρρήσεις ως πρός την εφαρμοστέα διαδικασία, επιχειρώντας να εισαγάγει νέα ήθη καί νέα τακτική στην εκλογική πρακτική! Κι εδώ όμως επικράτησε η κοινή λογική. Η Ιεραρχία έθεσε σε εφαρμογή την μέθοδο, που εφαρμόζεται στην Εκκλησία της Ελλάδος από της συστάσεώς της. Δηλ. προκειμένου περί εκλογῆς Επαρχιούχων Μητροπολιτών η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε δύο φάσεις, προκειμένου όμως περί εκλογῆς Βοηθών Επισκόπων, η εκλογή γίνεται απ ευθείας σε μία και μόνη φάση. Απαραίτητη στην περίπτωση αυτή είναι η υπό του ενδιαφερομένου Αρχιερέως πρόταση των ονομάτων τριών υποψηφίων της επιλογής του.
-----------΄Επειτα και από την διεκρίνηση αυτή η Ιεραρχία εισήλθε πλέον στην εκλογική διαδικασία. Προηγήθηκε η εκλογή Βοηθού Επισκόπου του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ένεκα των πρεσβείων χειροτονίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος πρότεινε τρία ονόματα κληρικών, εκ των οποίων η Ιεραρχία διά φήφων πενήντα εξ (56) εξέλεξε ως Βοηθόν του τόν Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Προκόπιο Πετρίδη, Γραμματέα της Συνοδικής Ἐπιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, προϊστάμενο δε και του ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών, στον οποίο απένειμε τον τίτλον της «πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης». Έτσι στις ημέρες μας αναβιώνει ο Επίσκοπος Κερνίτσης Προκόπιος, ο οποίος μετείχε της συσκέψεως των Οπλαρχηγών και των Προκρίτων της Αχαΐας, υπό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που έγινε στην Αγία Λαύρα στις 21 Μαρτίου 1821, έλαβε δε μέρος και στην ορκομωσία των Αγωνιστών του 1821 κατά την έναρξη του αγώνος της εθνικής μας παλιγγενεσίας!
-----------Στή συνέχεια η Ιεραρχία προήλθε στην εκλογή Βοηθού Επισκόπου βγια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Εκ των προταθέντων τριών υποψηφίων η Ιεραρχία διά ψήφων εξήντα και μιάς (61) εξέλεξε ως Βοηθόν του τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αθανάσιο Μπαχό, στον οποίο απένειμε τον τίτλον της «πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης».
-----------Τέλος, οι εκλεγέντες προσεκλήθησαν στην Αίθουσα των Συνεδριών, όπου ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος ανεκοίνωσε σε κάθε ένα χωριστά τήν εκλογή του, εκείνοι δε με τη σειρά τους εδήλωσαν ότι αποδέχονται την εκλογή τους, ευχαρίστησαν τους εκλέκτορες Ιεράρχες και έτσι ολοκληρώθηκε το λεγόμενο «μικρό μήνυμα».
-----------Σήμερα το μεσημέρι στο παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών της ιεράς Μονής Πετράκη τελέσθηκε το Μεγάλο Μήνυμα.
------------ Η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου θα γίνει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στον ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ευγνωμονώ το Σώμα της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποδοχή του αιτήματός μου, ένα αίτημα που χρόνια πρίν είχε υποβληθή. Η αίτηση για την παραχώρηση Βοηθού Επισκόπου δεν έχει σχέση με κάποιο υποτιθέμενο κλονισμό της υγείας μου ή με την πολύ προχωρημένη ηλικία μου. Με τη βοήθεια του Κυρίου μου ακόμη αισθάνομαι πολύ καλά, άλκιμος θα έλεγα, τηρουμένων των αναλογιών! Το αίτημα για την παραχώρηση είναι πράξη ηρωϊσμού και αυτοθυσίας του Μητροπολίτου, η οποία στοχεύει στην ωφέλεια της Μητροπόλεώς του! Προετοιμάζει την έξοδό μου εκ της ενεργού διακονίας πριν ακόμη φθάσω στα βαθειά γηρατειά και στοχεύει στην ενημέρωση, την άσκηση και την σταδιακή προετοιμασία του Βοηθού Επισκόπου ως Διαδόχου μου στην διαποίμανση της Μητροπόλεως μας. Άρα η είσοδος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου στην Διοίκηση της Μητροπόλεώς μας σηματοδοτεί τήν δική μου έξοδο από την Διοίκηση, όχι όμως και από την άσκηση της πνευματικής διακονίας μου για την σωτηρία ψυχών προς δόξαν Κυρίου. Αυτά όμως θα τα πούμε καλύτερα στο μέλλον.
----------- Η επιλογή του π. Προκοπίου στη θέση του Βοηθού μου ήταν δι εμέ προσωπικώς μια πολυ-υπεύθυνη αλλά και πολυώδυνη απόφαση. Πολυώδυνη, διότι βρέθηκα στην ανάγκη να παρακάμψω έντιμους και φιλότιμους Κληρικούς μας, οι οποίοι με αφοσίωση υπηρετούν την Εκκλησία χρόνια τώρα. Τούτο και εμέ ελύπησε αλλά και τα πολυαγαπητά μου αυτά πρόσωπα-συνεργάτες μου. Πολυ-υπεύθυνη δέ διότι η ευθύνη μου έναντι της συνειδήσεώς μου αλλά και έναντι της Εκκλησίας μας με ώθησε να επιλέξω ό,τι καλύτερο μπορούσα από τον εκκλησιαστικό χώρο σήμερα. Ο π. Προκόπιος λοιπόν στολίζεται από πολλά πνευματικά χαρίσματα. Θα αναφέρω μερικά. Είναι σεμνός και ταπεινός κληρικός. Εργάζεται σεμνά και αθόρυβα, επιτελεί όμως ένα τεράστιο πνευματικό έργο στην Ενορία του, στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία γενικώτερα. Διαθέτει μια πνευματική ακτινοβολία στο Εξωτερικό και είναι πολύ αγαπητός ιδιαίτερα στη Ρωσσία και σε όλες τις σλαβικές Εκκλησίες. Είναι Διευθυντής του Φοιτητικού Οικοτροφείου της Εκκλησίας μας για τους αλλοδαπούς Υποτρόφους. Ομιλεί και γράφει απταίστως την Ρωσσική γλώσσα. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακλές σπουδές στο Εξωτερικό. Είναι εξαιρετικά εργατικός, ασκητικός, παραδοσιακός, ευχάριστος, ιεροπρεπής, καλλίφωνος, συνεργάσιμος, ηθικά καθαρός, αψεγάδιαστος, και συνετός! Είναι και ο προστάτης και βοηθός των μεταναστών. Όλοι ενθυμούμεθα τα ζωηρά γεγονότα εις βάρος των μεταναστών στην οδό Αχαρνών λίγο κιρό πρίν.
_______ Μέσα στα σωθικά του καίει η φλόγα της ιεραποστολής. Δεν επιζητεί τις διακρίσεις και τα αξιώματα. Ουδέποτε εζήτησε ή επεδίωξε την προαγωγή του. Έζη ως «ξένος και πάροικος», αν και βρισκόταν στο χώρο, όπου τα εκκλησιαστικά δρώμενα συντελούνται! Εγώ τον επέλεξα και τον εξεχώρησα.
_______Στην Μητρόπολή μας θα φέρει μιά νέα πνοή. Θα αναπτύξει το πνευματικό έργο, το οποίο εγώ δέν κατώρθωσα. Δεν κατωρθωσα όχι διότι δεν το επεδίωξα ή δεν το μπορούσα, αλλά διότι αναλώθηκα με το να καθαρίσω το χώρο της Εκκλησίας από κληρικούς και μοναχούς, πού ήσαν επιλήσμονες της αποστολής των. Πάλαιψα μέ όλες τις δυνάμεις για να ξελογγώσω τον αγρό της Εκκλησίας. Αυτό μου εκόστισε πολύ, πάρα πολύ! Αλλά με τη βοήθεια του Κυρίου μας το κατώρθωσα! Τώρα η Μητρόπολις διαθέτει σεμνούς κληρικούς, έντιμους, ηθικούς, οι οποίοι αγωνίζονται τον αγώνα της αρετής. Πάνε πια τα χαρτοπαίγνια στα Μοναστήρια μας. Πάνε πιά τα ηθικά σκάνδαλα με τους Μοναχούς μας. Η πορεία της Μητροπόλεως μας τώρα πιά οιάζει με πλεύση σε ήρεμα νερά!

--------Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της σποράς του θείου λόγου. Και αυτό θα είναι το έργον του Βοηθού Επισκόπου. Να αναστήσει το Χριστό στις ψυχές των ανθρώπων.
---------Ευγνωμονώ τον Αρχιποίμενα Κύριό μου Ιησού Χριστό, διότι μου εχάρισε αυτό το δώρο. «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νύν και έως του αιώνος».
KAI ΤΩΡΑ ΔΗΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αθήναι, Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009