Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗΤΡΥΙΑΣ!

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΕ

ΩΣ  ΜΗΤΕΡΑ Η ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΩΣ ΜΗΤΡΥΙΑ Η ΑΛΛΗ!

 ________Η προφυλάκιση του π. Εφραίμ έδωσε τη δυνατότητα να φανεί για μια ακόμη φορά η απαράδεκτη συμπεριφορά των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Και άλλη φορά το έχουμε επισημάνει, θα το επαναλάβουμε όμως για μια ακόμη φορά: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μερικές φορές συμπεριφέρεται ως μητρυιά! 'Ετσι ακριβώς, κατά την ταπεινή μας γνώμη, συμπεριφέρθηκε και στην προκείμενη περίπτωση. Ας πάρουμε λοιπόν τά πράγματα με τη σειρά τους, για να αναδιπλωθή μπροστά μας όλη η τραγικότης της υποθέσεως. 
________Η προφυλάκιση του Ηγουμένου ιστορικής και μεγάλης Μονής του Αγίου Όρους, και μάλιστα κατά την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς τε και μή, να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους πρός τον π. Εφραίμ. Μοναδική εξαίρεση και παραφωνία αποτέλεσε η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά δε και μερικών -ελαχίστων- αδελφών Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ενεργούν συνήθως ως μεγάφωνα ή -αν το προτιμάτε, ως φερέφωνα- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα. 
________'Ενας μεγάλος αριθμός Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο υποσημειούμενος, έσπευσαν να επισκεφθούν τον π. Εφραίμ στο δεσμωτήριό του. Πέρασαν τα σίδερα των φυλακών Κορυδαλλού, για να του δώσουν κουράγιο! Κάποιοι εξ ημών επί πλέον προέβημεν και σε δηλώσεις, εκφράζοντας την συμπάθειά μας. 
________Το Πατριαρχείο της Ρωσσίας, από τούς πρώτους μάλιστα, έξέφρασε την αγάπη του  και την συμπάθειά του επίσης. (Συμπάθεια = μία σύνθετη λέξη που παράγεται από ττις λέξεις συν+πάθος και σημαίνει μοιράζομαι το πάθος ή το πρόβλημα κάποιου άλλου, ο οποίος υποφέρει από κάτι και συνεπώς συμ-πάσχω).
 _________Έπειτα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλλάδος με Ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου ε.έ μοιράσθηκε επίσης το πάθος και την αγωνία ενός αγιορείτου Ιερομονάχου καί Ηγουμένου. 
__________Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε την -επαινετή άλλωστε- πρόθεση του να επισκεφθή αυτοπροσώπως τον προφυλακισμένο Ηγούμενο στο δεσμωτήριό του. 
__________Αλλά και ο Μακαριώταος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εδήλωσε διά του Τύπου, ότι συμφωνεί και προσυπογράφει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδυ των Αθηνών υπέρ του π. Εφραίμ.
__________Επί πλέον από τήν Εκκλησία της Βουλγαρίας επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος εξέφρασε την συμπάθεια και την συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο κληρικό.
_________Μοναδική παραφωνία σε όλη αυτή την κινητοποίηση αποτέλεσε -δυστυχώς- η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Με Ανακοίνωσή του της 10ης Ιανουαρίου ε.έ. διαμαρτύρεται πρός τήν Εκκλησία της Ρωσσίας "για αντικανονική παρέμβασή της στο Άγιον Όρος"  και της υποδεικνύει εμμέσως πλήν σαφώς να μη επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της δικαιοδοσίας του. Αλλά για τον ταλαιπωρούμενο Ηγούμενο π. Εφραίμ "η Μητέρα Εκκλησία" της Πόλης δεν εύρε να μας είπει ούτε ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ! Με την δικαιολογία, ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο ....σεβόμενο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε  κάθε ανάμειξη σε δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν" αφήνει στο περιθώριο της ποιμαντικής του φροντίδος τον Ηγούμενο, ο οποίος όχι μόνον υπάγεται στην ποιμαντική αρμοδιότητα και μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και υπήρξε ένας "καλός κουβαλητής" χρημάτων σ΄αυτό! Λέγεται, ότι η Μονή Βατοπαιδίου, δηλ. ο Ηγούμενος Εφραίμ, εκτός των άλλων, καλύπτει τά έξοδα λειτουργίας του Πατριαρχικού Γραφείου των Αθηνών!!!!!!! Εάν αληθεύει η πληροφορία, τότε κινδυνεύουμε να τρελλαθούμε!  
___________Αυτό που μας εντυπωσιάζει δυσμενέστατα είναι το γεγονός, ότι με τον τρόπο αυτό  το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγκαταλείποντας τον δυστυχή π. Εφραίμ στην τύχη του, δηλ. τον δικό τους άνθρωπο, δεν επιτρέπει και σε κάποιον άλλο να μοιρασθή μαζί του την ταλαιπωρία του. Δηλ. στα Μέλη της ανά την Οικουμένην Ορθοδόξου Κοινότητος, στα οποία και οι Ρώσσοι εντάσσονται, αρνείται την εφαρμογή του αποστολικού λόγου "χαίρειν μετά χαιρόντων καί κλαίειν μετά κλαιόντων ¨ (Ρωμ. 12, 15) το να χαιρώμαστε δηλ. μ' αυτούς που έχουν κάποιο ευχάριστο γεγονός, αλλά καί νά κλαίμε μ΄αυτούς που πονούν και υποφέρουν! Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση "Εφραίμ-Κορυδαλλος" το Πατριαρχείο επιχειρεί για μια ακόμη φορά να κατοχυρώσει τά "κυριαρχικά του δικαιώματα" στην περιοχή του Αγίου Όρους! Εάν μας προσκαλούσε κάποιος να χαρακτηρίσουμε τη στάση των Εκκλησιών Αθηνών καί  Κωνσταντινουπόλεως,  θα ελέγαμε απεριφράστως ότι η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι στάση Μητρός, η δε στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι στάση Μητρυιάς! Μόνον η μητρυιά εγκαταλείπει στην τύχη τους τα παιδιά  του ανδρός της, επειδή προέρχονται  από άλλο γάμο, τούτο δε το πράττει διότι τα θεωρεί "ξένα"! Αναμφιβόλως δεν είναι τα δικά της παιδιά! 
_________Στην περίπτωση, λοιπόν, του π. Εφραίμ το Οικουμενικό Πατριαρχείο για μια ακόμη φορά μας απογοήτευσε! Καταδικάζουμε απεριφράστως την συμπεριφορά του αυτή! Και δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί κατ' αυτό τον τρόπο! Με το πρόσχημα των ιερών κανόνων και τών κυριαρχικών δικαιωμάτων τους οι εν Φαναρίω πολλές φορές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων! Μόνο τον "εαυτούλη" τους προσέχουν!  Μόνον τά "δικαιώματά" τους προβάλλουν! Μόνο για την "κυριαρχία" τους αγωνίζονται! Μπορούν να δέχωνται με ανοικτές τις αγκάλες των ακόμη και αθέους και πολεμίους της εκτός Τουρκίας Ορθοδοξίας, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τά συμφέροντά τους! Μια χούφτα ανθρώπων, οι οποίοι είναι όντως κληρονόμοι μιάς ανεκτίμητης πνευματικής κληρονομιάς αιώνων, συμπεριφέρονται σαν "αγάδες", διάγουν πολυτελώς, δεν υπολογίζουν τίποτε καί κανέναν! Είναι έποιμοι να ποδοπατήσουν τους πάντες και τα πάντα για τα συμφέροντά τους! Αναμφιβόλως είναι "δέσμιοι" σε μια αλλοεθνή Χώρα, αλλά παρά ταύτα δεν βιώνουν και δέν διάγουν ως δεμώτες! Αντιθέτως ζούν μεγαλοπρεπώς ως Ηγεμόνες και  Βασιλείς άλλων εποχών, ως Πρίγκηπες και ως Μεγιστάνες! Οι πάντες οφείλουν σ' αυτούς και από τούς πάντες εισπράττουν, ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ και πουθενά! Όταν και οσάκις νομίζουν, ότι κάποιος απειλεί τα συμφέροντά τους, τότε γίνονται σκληροί τιμητές, εξαντλούν όλη τους την πνευματική κυριαρχία!  Ας θυμηθούμε την περίπτωση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος - ας το πούμε- ήταν και πιστός φίλος τους για δεκαετίες, βλακωδώς δε καί προσκυνητής του μεγαλείου των!  Ας θυμηθούμε, λέγω, την περίπτωση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου  και την μακάβρια εκείνη τελετή στον Πατριαρχικό Ναό, που μας θύμιζε ιεροτελεστίες του Μεσαίωνος!  Δεν τον απέρριψαν απλώς. Τόν έρριψαν στην πυρά, όπως άλλοτε έπραττε η Ιερά Εξέταση στη Ρώμη κατά τον Μεσαίωνα. Ναί, οι του Φαναρίου έρριψαν τον Χριστόδουλο στον Καιάδα της ανυποληψίας μόνον και μόνον επειδή ενόμισαν, ότι απειλήθησαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα! Κατά τά τελευταία τούτα χρόνια στο Φανάρι λησμόνησαν το γλυκύ πρόσωπο του Πατριάρχου Δημητρίου

Ας κλείσουμε το σημείωμά μας με μερικές επισημάνσεις: 
  1. _________Είναι αλήθεια, ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Μόσχας κ. Κύριλλος προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την συμπαράστασή του και την συμ-πάθειά του πρός ένα δοκιμαζόμενο κληρικό μιάς άλλης τοπικής Εκκλησίας, ενός άλλου κλίματος, όπως λέγεται στην εκκλησιαστική ορολογία. Παρά ταύτα η ενέργειά του αυτή ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ώστε δικαίως νά ενοχληθή το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο! Ο Πατριάρχης της Ρωσσίας εξέφρασε τη συμπάθειά του πρός τον ΑΝΘΡΩΠΟ Εφραίμ καί όχι πρός τον ΗΓΟΥΜΕΝΟ Εφραίμ! Άρα ουδεμία ανάμειξη συνετελέσθη εκ μέρους μιάς τοπικής Εκκλησίας  στα εσωτερικά ζητήματα μιάς άλλης!
  2. __________Έτι περαιτέρω, η διαφορά -η αντιδικία άν θέλετε- του Ηγουμένου Εφραίμ είναι αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο και όχι με την προϊσταμένη του Αρχή, δηλ. με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άρα, κατά την ταπεινή μας γνώμη, ουδεμία σημειώθηκε ανάμειξη του Πατριάρχου της Ρωσσίας σε ζητήματα της αρμοδιότητος του Οικουμενικού Θρόνου. Δυστυχώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο "βλέπει" εχθρούς πρός κάθε κατεύθυνση! Αυτό λοιπόν είναι και το μεγάλο μειονέκτημα των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διακατέχονται από το σύνδρομο της καταδιώξεως και γι αυτό αντιδρούν  αχαρακτήριστα. 
  3. __________Σαν έμπρακτη εφαρμογή του ανωτέρω ισχυρισμού μας έστω ο υποσημειούμενος. Επειδή συνηθίζουμε να λέμε "τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη" πρός κάθε κατεύθυνση, κάθε φορά που γράφουμε κάτι επικριτικό για τον Οικουκουμενικό Θρόνο δεν προσπαθούν να μας διαψεύσουν, αλλ' αντιθέτως μας καταγράφουν στη μαύρη λίστα των "εχθρών" του Θρόνου! Εμείς όμως και σεβόμεθα καί τιμάμε το Πατριαρχείο μας! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να απεμπολίσουμε το δικαίωμα εκφράσεως της γνώμης μας ελευθέρως ως ισότιμος -τώρα δε πλέον καί ως γηραιός-  Ιεράρχης της Ορθοδοξίας. Στο όνομα είτε της Αληθείας, είτε της Δικαιοσύνης, ασκούντες το προφητικό χάρισμα, ΄που έχουμε ως Αρχιερείς, στιγματίζουμε πράξεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, όταν και οσάκις η συνείδησή μας διεγείρεται! Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ουδείς είναι αλάθητος! Πως να δεχθούμε π.χ. ότι Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος  "αποκάλεσε τους ηρωικούς αγωνιστές του 1821 ξεβράκωτους, που με την επανάσταση τους διέκοψαν την αρμονική συμβίωση Ελλήνων με Τούρκους!" Πως να μη διαμαρτυρηθούμε, όταν προ έτους επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ, περιέπεσε σε ένα μεγάλο ολίσθημα γλώσσης. Προσφέροντας ως δώρο στον Μουσουλμάνο Γενικό Διευθυντή τό ΚΟΡΑΝΙΟ, τού είπε: "Σας προσφέρω ως δώρο ΤΟ ΑΓΙΟ Κοράνιο!" Το Κοράνιο μπορεί βέβαια να θεωρηθή "ιερό" βιβλίο του Ισλάμ, ποτέ όμως άγιο βιβλίο!  Εμείς γνωρίζουμε τήν "Αγία Γραφή", αλλά άγιο Κοράνιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! 
  4. _________Συνεχίζουμε το σχολιασμό της ενέργειας του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλως. Εάν ο Πατριάρχης της Ρωσσίας υπέπεσε στο κανονικό παράπτωμα της "εισπηδήσεως", δηλ. της επεμβάσεως, γιατί  άραγε δεν ελέγχονται για το ίδιο αδίκημα και η Εκκλησία της Ελλάδος, και η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, εκρόσωποι των οποίων προέβησαν σε ανάλογες Δηλώσεις; Στο σημείο αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο συλλαμβάνεται να εφαρμόζει μια μονόπλευρη και ουσιαστικά μια αντικρουόμενη και αντιφατική τακτική. 
  5. Αν μας ακούνε εκεί στο Φανάρι,  ας σκεφθούν πιο ώριμα. Το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό! Δεν ανήκει δηλ. σε μια μικρή Ομάδα "πορφυρογγέννητων" προσώπων, τα οποία "κληρονομικώ δικαίω" νέμονται την ιστορία του και τα προνόμιά του. Ανήκει σε όλη την Ορθοδοξία. Ας ανοίξει λοιπόν τα σύνορα ο σημερινός -ρέκτης κατά τα λοιπά- Πατριαρχης κ. Βαρθολομαίος, καλώντας αντιπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για να αποτελέσουν Μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου καί ας επιτρέψει επίσης σε όλους τους ελληνικής καταγωγής Ιεράρχες της Ορθοδοξίας να είναι Υποψήφιοι Πατριάρχες, για να διαπιστώσουν ότι ουδείς θα επιβουλεύεται - αν σήμερα τα επιβουλεύεται-  τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Αλλά το καθεστώς των μερικών -ελαχίστων πια- Ιεραρχών του Θρόνου, οι οποίοι ζούν στην Βασιλεύουσα δεν έχει μέλλον! Αυτό δεν το συλλογίζονται οι εν Φαναρίω εν Χριστώ Αδελφοί μας; Μόνοι τους ροκανίζουν το κλαδί, πάνω στο οποίο κάθονται!  Ανοίξτε, παρακαλώ Σας αδελφοί μου Φαναριώτες, ανοίξτε τα σύνορα της καρδιάς Σας, ανοίξτε την αγκάλη Σας, ανοίξτε και τα όρια του Πατριαρχείου  σε όλους τους εκτός Τουρκίας Ορθοδόξους και τότε όλοι μας θα ειρηνεύσουμε.
Αίγιον, 16 Ιανουαρίου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Σημείωσις:
1. Κυκλοφόρησε η είδηση, ότι απο τον Αρειο Πάγο εκδόθηκε Απόφαση, διά της οποίας ακυρώθηκε καταδίκη του π. Εφραίμ σε φυλάκιση δέκα μηνών. Την παραθέτουμε παρακάτω.
2. Εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση του αγαπητού εν Χριστώ Αδελφού μας Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνιας κ. Χρυσοστόμου. Λησμονεί όμως ότι είναι Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, την ανεξαρτησία της οποίας οφείλει να υπερασπίζεται. Στον αγαπητό μου Αδελφό κ. Χρυσόστομο επιστρέφω το ερώτημά του με κάποια παραλλαγή: Μήπως, Αδελφέ μου, δεν καταλάβατε, ότι το δικό σας Ανακοινωθεν "εξυπηρετεί ιδιοτέλειες, επιδιώξεις και σκοπιμότητες άλλων Εκκλησιών;¨ Σας θέλουμε Ιεράρχη της Εκκλησίας μας καί όχι του Πατριαρχείου, της Ελλάδος και όχι του Φαναρίου!
+ Ο Κ και Αι. Α.


Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της προφυλακίσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μάλιστα ως προς τον χρόνο ανακοινώσεως και εκτελέσεώς της εν ημέραις μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης και ως προς την παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων.

Το γεγονός τούτο, το οποίο έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου.

Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να περέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών.

Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει την συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του.
Κατ αυτάς θα τον επισθεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ένεκεν της οικονομικής κρίσεως, αποφάσισε μετά από πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, την μείωση του χορηγουμένου «Συνοδικού επιδόματος» στους Κληρικούς και Λαϊκούς Υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου, καθώς και στους Αρχιερείς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Προκαταρκτικό Πίνακα των Υποψηφίων Κληρικών, προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως της Αρχιγραμματείας.

Συνεζητήθη το θέμα της οικονομικής καταστάσεως του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκροτηθεί Επιτροπή από Συνοδικούς Αρχιερείς και Υπαλλήλους του Ραδιοφωνικού Σταθμού για να μελετηθεί διεξοδικά το θέμα και να υποβληθούν προτάσεις στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Επίσης ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


                                                               ***********


Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Συνήλθε, σήμερον, 10 Ιανουαρίου 2012, υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τακτικήν συνεδρίαν αυτής, κατά την οποίαν, μεταξύ άλλων, συνεζήτησε και το ανακύψαν θέμα της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Επί του θέματος τούτου ανακοινούνται τα εξής:
1. Η Α.Θ.Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζουν την λύπην αυτών δια την ουτωσί διαμορφωθείσαν κατάστασιν ως προς την εν λόγω υπόθεσιν.
2. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, κατά παγίαν τακτικήν αυτού, σεβόμενον την ανεξαρτησίαν της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς υποθέσεις, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας.
3. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μέν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.


Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 10η Ιανουαρίου 2012
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου


***********


Άρειος Πάγος: 

Αθώωση για Ηγούμενο Εφραίμ και μοναχό Αρσένιο

Ανατράπηκε από τον Αρειο Πάγο η καταδίκη σε δεκάμηνη φυλάκιση (με τριετή αναστολή) του ηγουμένου της Μονής Βατοπε διου και ήδη προφυλακισμένου Εφραίμ, του μοναχού Αρσενίου και της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, η οποία είχε κριθεί ένοχος παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβασης καθήκοντος με ηθικούς αυτουργούς τους δύο μοναχούς.
Η υπόθεση, που αφορά ένα σκέλος του "σκανδάλου" που σχετίζεται με το κλείσιμο της δίκης που εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παραπέμπεται από τον Αρειο Πάγο στο Εφετείο Θράκης για να γίνει νέα δίκη, με διαφορετική σύνθεση δικαστών.
Το ποινικό τμήμα Αρείου Πάγου υιοθετώντας σχετική πρόταση του αντεισαγγε λέα Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγα δέχθηκε ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις σε αρκετά σημεία.
Στη νέα δίκη που θα γίνει στο Εφετείο, το κατηγορητήριο αναμένεται να είναι για όλους ελαφρύτερο, αφού ο Αρεως Πάγος θεωρεί ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη

ΠΗΓΗ: www.romfea.gr  


Τι συμβαίνει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;;;

Προς τι η “περίεργη” θέση του και η έμμεση απειλή πρός το Άγιο Όρος και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία;

Του Λάζαρου Ελευθεριάδη 
www.aegeantimes.gr
12/1/2012
Σύμφωνα με τον σημερινό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει ως «επέμβαση» της ρωσικής εκκλησίας στις υποθέσεις του, τις δηλώσεις και τα διαβήματα που έγιναν υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ρωσίας.


Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Φανάρι μετά τη συνάντηση της Συνόδου, τονίζει ότι το Άγιο Όρος, είναι «κανονικόν έδαφος»του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

«Αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συζήτηση του «θέματος της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ».

Το πρόβλημα είναι η επέμβαση άλλων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών άραγε, όταν απεiλείται απροσχημάτιστα και απροκάλυπτα το “άβατον” και η αυτοδοιίκηση του Αγίου Όρους ;

Τί συμβαίνει με το οικουμενικό πατριαρχείο και παίρνει, αν μή τί άλλο, τέτοια “περίεργη” θέση απέναντι σε μιά έμμεση, πλήν όμως σαφή, απειλή πρός το Άγιο Όρος και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ασχολούμενο με τίς "επεμβάσεις";

Μήπως δέν είναι το Άγιον Όρος πανορθόδοξος “κιβωτός” της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας ; 

Και ακολουθεί στην ανακοίνωση “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος εκφράζουν «λύπην» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που τονίζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποφεύγει πάντοτε πάσα εις δικαστικάς υποθέσεις, ανάμειξη, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας».

Αφού το Αγιον Όρος αποτελεί “κανονικόν έδαφος” του οικομενικού Πατριαρχείου, δεν πρέπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να “ενδιαφέρεται” για τον ηγούμενο μιάς μονής του Αγίου Όρους που ανήκει στο Πατριαρχείο, και να γνωρίζει όλα τα “στοιχεία” της δικογραφίας πρίν εκδόσει ανακοινώσεις. Και τοποθετούμενο υπέρ ή κατά τών “επεμβάσεων”, αλλά, γνωρίζωντας την δικογραφία, ώς είχε υποχρέωση, να εκδώσει ανακοίνωση, αιτιολογουμένη επαρκώς, υποστήριξης ή όχι πρός τον ηγούμενο ;


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει από τον ηγούμενο Εφραίμ να απομακρυνθεί από τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία του ελέγχου των υποθέσεων της Μονής από την ελληνική δικαιοσύνη. 

Η προτροπή αυτή ενώ εισακούστηκε για ένα διάστημα, στη συνέχεια αγνοήθηκε και ο ηγούμενος Εφραίμ επέστρεψε στα καθήκοντά του, μετά από σχετική απόφαση του συμβουλίου της Μονής Βατοπαιδίου.

Μήπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπέρ της προφυλάκισηςτου Εφραίμ και το δηλώνει με έμμεσο και υπαινυκτικό τρόπο ;

Και εάν ναί δεν θα πρέπει να μάς εξηγήσει και τον λόγο αυτής της τοποθέτησής του; Γνωρίζει κάποια επιπλέον στοιχεία που εμείς εδώ στην Ελλάδα αγνοούμε;

Ο ελληνισμός δεν πρέπει να ξαναζήσει τις ημέρες της “εορτής των ρόδων” πλέον.
Η ημέρα της άλωσης της πόλης στις 29 Μαΐου του 1453 ταυτίστηκε με τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Θεοδοσίας και η εκκλησία ήταν τότε στολισμένη με ρόδα, εξ ού και η ονομασία της εορτής των ρόδων.

Ποιοί την στόλιζαν και γιατί δεν προσέτρέξαν να βοηθήσουν τους πολιορκούμενους με επικεφαλή τον Αυτοκράτορα Κων/νο Παλαιολόγο, στην αντίσταση κατά των Τούρκων, ενώ εκείνη την ημέρα ( 29 Μαίου 1453) οι Τούρκοι καταλάμβαναν την Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσει αντικείμενο άλλου άρθρου μας.

Να μην επαναληφθεί αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Μέγας Δούκας, Λουκάς Νοταράς, ο οποίος είπε τό περίφημο εκείνο:"Κρειττότερόν εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακι όλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν." 

Καί βέβαια είδαμε αργότερα πως πλήρωσε τήν πολιτική του αυτή επιλογή ο Νοταράς καί η οικογένειά του.

Στίς 12/01/2012 έρχεται η "βόμβα` από το Εφετείο Θράκης, θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, για τα αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος η εφέτης και της ηθικής αυτουργίας ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής.
Και αυτό γιατί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεχόμενο την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.
Παράλληλα, ο ‘Αρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά.
Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου.
Οι αρεοπαγίτες με την υπ’ αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ακόμη ότι υπάρχουν αντιφάσεις και κενά στην εφετειακή απόφαση ως προς τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας.

Αλλά ο Τούρκος αγαπητοί αναγνώστες μου δέν ήρθε στά εδάφη μας σάν μετανάστης ήρθε σάν κατακτητής όπως ακριβώς ήρθαν οι Ναζί.

Έλληνες μην ξεχνάτε ...

Όταν η γραφίδα αντί για μελάνη γεμίζει με χολή

Γράφει η Romfea.gr -16.40
Λάδι στη φωτιά και στην ενότητα της ιεραρχίας έριξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με χθεσινό του άρθρο στο aixmi.gr.
Ο κ. Χρυσόστομος «επιτίθεται» δριμύτατα κατά του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αφορμή τη χθεσινή τους ανακοίνωση που αφορά στην προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ.
Είναι η πρώτη φορά που δημοσίως ένας ιεράρχης δεν εκφράζει απλώς τη διαφωνία του για μία τοποθέτηση της ΔΙΣ, αλλά τάσσεται ανοικτά εναντίον της και αμφισβητώντας τις αποφάσεις του συνοδικού συστήματος!
Στο άρθρο του επιτίθεται με πρωτοφανή τρόπο κατά της ΔΙΣ, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρά και απαξιωτικά λόγια για τους αδελφούς του.
Τα περισσότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν από νωρίς το πρωί στη Romfea.gr τη δυσαρέσκειά τους για τις θέσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και κυρίως για την αποδοκιμασία και την απαξίωση που επεφύλαξε στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας!
Στο άρθρο του ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει «παρέλαση» (!) όσους υποστηρίζουν τον ηγούμενο Εφραίμ. Υπονοώντας τον Αρχιεπίσκοπο ως… σημαιοφόρο της παρέλασης και τα μέλη της Συνόδου ως… παραστάτες, ο κ. Χρυσόστομος διερωτάται πότε θεσμικό εκκλησιαστικό όργανο, όπως η Δ.Ι.Σ., ανεμίχθη σε δικαστικές – πολιτειακές υποθέσεις κληρικών ή μοναχών, οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία.
«Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφραζε τη συμπαράστασή της στην δοκιμασία που περνά ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, τότε θα θεωρούνταν παρέμβαση στα ζητήματα της Εκκλησίας της Σερβίας;», επισήμανε στη Romfea.gr μητροπολίτης, μέλος της ΔΙΣ.
«Η Εκκλησία δεν διοικεί μόνο, αλλά διαποιμαίνει» υποστήριξε. «Τα αδικήματα, αν υπάρχουν, τελέστηκαν σε χώρο της ποιμαντικής της ευθύνης και όσοι σκανδαλίζονται είναι από το ποίμνιό της. Επομένως δεν έπρεπε να τοποθετηθεί;» πρόσθεσε ο ίδιος Μητροπολίτης.
«Αν θεωρεί ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας πως η άποψή του έχει περισσότερη ισχύ από την άποψη της ΔΙΣ, τότε δεν έχει παρά να μας το πει. Όλοι πρέπει να σέβονται τις απόψεις των θεσμικών οργάνων. Δηλαδή αυτός είναι ο τιμητής της Συνόδου;» υποστήριξε στη Romfea.gr, έτερος μητροπολίτης και μέλος της ΔΙΣ.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υποστηρίζει στο άρθρο του πως η ΔΙΣ αμφισβητεί τις αποφάσεις ενός άλλου θεσμικού φορέα όπως είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, στο δικό του άρθρο αμφισβητεί τις αποφάσεις του δικού του ανώτατου (εκκλησιαστικά) θεσμικού οργάνου που είναι η Ιερά Σύνοδος!
"Η ΔΙΣ είναι συλλογικό όργανο το οποίο έχει και την ευθύνη της διοίκησης της Εκκλησίας. Η απόφαση είναι μία έκφραση συμπαράστασης για έναν δοκιμαζόμενο αδελφό και δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ιδιαίτερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκφράζει αγαπητικά την συμπαράστασή της, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση", είπε ένα ακόμη μέλος της ΔΙΣ στη Romfea.gr.
Ο κ. Χρυσόστομος εγκαλεί τη ΔΙΣ, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας πως η Σύνοδος έπρεπε να περιοριστεί «στη σοβαρή, αντικειμενική και ισορροπημένη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Με λίγα λόγια θεωρεί ασόβαρη και υποβολιμιαία την τοποθέτηση της ΔΙΣ.
Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Μεσσηνίας αναφέρεται σε "επιδιώξεις και σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωσή της". Πότε θα είναι όμως γι' αυτόν η κατάλληλη στιγμή για να κατονομάσει αυτές τις σκοπιμότητες;
«Ἑμίσησάν με δωρεάν»
«Πότε άλλοτε ιεράρχης που δεν μετέχει στην ΔΙΣ καταφέρεται με τόση απολυτότητα ενάντιά της;», τόνισε μητροπολίτης και μέλος της.
«Είναι σεβαστή», πρόσθεσε, «η αντίθετη άποψη και καλώς να την εκφράζει όποιος θέλει. Όμως όχι να εγκαλεί το ανώτατο συλλογικό όργανο ένας μητροπολίτης και δη ο νεότερος, εισάγοντας νέα ήθη στο συνοδικό μας σύστημα».
Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Rοmfea.gr ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτώμενος από συνεργάτες του για τις απόψεις του Σεβ. Μεσσηνίας είπε: «Χαίρομαι που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι δείγμα υγείας».
«Eμίσησάν με δωρεάν», με τα λόγια του Χριστού περιοριζόμαστε να τοποθετηθούμε εμείς σε αυτό το δηλητηριώδες άρθρο του σεβασμιωτάτου Μεσσηνίας.
Και όπως είπε στη Romfea.gr Μητροπολίτης των Νέων Χωρών, σχολιάζοντας το άρθρο του Σεβασμιωτάτου: «Το να έχει ένας μητροπολίτης μία αντίθετη άποψη, δεν σημαίνει πως πρέπει να την υιοθετεί κατ’ ανάγκη η Ιερά Σύνοδος. Ας κρίνει ο πιστός λαός όσους βουτούν την πένα τους, όχι σε μελάνη, αλλά σε χολή».
Ακολουθεί το κείμενο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου:
"Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει μεγάλο λάθος με τον Εφραίμ"
Δυσάρεστη έκπληξη προξένησε το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τη διαδικασία και την προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όταν μάλιστα στην υπόθεση καθίσταται μέρος του όλου ζητήματος και ο Πρόεδρος της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος , ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και αυτός στην «παρέλαση» των υποστηρικτικών παρουσιών και δηλώσεων έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα διαδέχεται και μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία – κατά το μάλλον ή ήττον – επισημαίνουν μια διαφορετική παράδοση αρμοδιοτήτων ενός θεσμικού οργάνου και μάλιστα εκκλησιαστικού, όπως είναι η Ιερά Σύνοδος .
Όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν, δεν σχετίζονται με προσωπικές επιλογές ή τοποθετήσεις του καθενός μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί όμως να αποτελέσουν αυτές οι προσωπικές επιλογές ή τοποθετήσεις , το πρότυπο ή το μέτρο λειτουργίας και έκφρασης των θεσμών.
Πότε, λοιπόν, θεσμικό εκκλησιαστικό όργανο, όπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδο, ανεμίχθη σε δικαστικές – πολιτειακές υποθέσεις κληρικών ή μοναχών, οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία και, εν προκειμένω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ;
Δεν θεώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδο τη σοβαρή, αντικειμενική και ισορροπημένη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως μια αρκετά αποδεκτή παρέμβαση επί του συγκεκριμένου θέματος;
Πότε άλλοτε, κατά το παρελθόν, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε με τόσο έντονο και θεσμικό τρόπο την αγωνία της για τη δήθεν παραβίαση των ιερών θεσμίων και τη μη τήρηση των, εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων, καταστατικών όρων ;
Θεωρεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδο ότι η πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί της Αγιορειτικής Κοινότητος, είναι αναποτελεσματική ;
2.
Πότε άλλοτε η Εκκλησία της Ελλάδος εξεφράσθη υποστηρικτικά προς Ιερές Μονές και Μοναχούς του Αγίου Όρους, όταν «ασελγούσαν» επάνω τους άλλες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες;
Είναι δυνατόν ένα θεσμικό όργανο της Εκκλησίας , όπως είναι η Ιερά Σύνοδος, να αμαυρώνει και να αμφισβητεί με μια αμφίσημη φρασεολογία , αποφάσεις ενός άλλου θεσμικού φορέος, κορυφαίου της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μάλιστα διαγιγνώσκει και ρωγμές ως προς την ορθότητα των αποφάσεών της ;
Πότε άλλοτε, κατά το παρελθόν, εκκλησιαστικά πρόσωπα και ταγοί επεσκέφθησαν προφυλακισμένους ή φυλακισμένους κληρικούς ή μοναχούς και με δακρύβρεχτα λόγια και δηλώσεις εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους;
Πότε, κατά το παρελθόν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδο διετύπωσε, έστω και ευχητικά , την ελπίδα της για επανεξέταση δικαστικών αποφάσεων με το ενδεχόμενο, μάλιστα, αποφυλακίσεως και για άλλους κληρικούς και μοναχούς;
Μήπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδο, με το ανακοινωθέν της αυτό, δεν κατάλαβε ότι εξυπηρετεί ιδιοτέλειες, επιδιώξεις και σκοπιμότητες άλλων Εκκλησιών, όχι μόνο στο κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στα όρια της δικής της δικαιοδοσίας;
Ελπίζω το απαράδεκτο αυτό ανακοινωθέν να αποτελέσει τον επίλογο ενός «παράλογου μονόπρακτου», και ότι ο δι’ ού το σκάνδαλον ήλθε , να έλθει εις εαυτόν και αν εκφράσει τη συγγνώμη του και τη μετάνοιά του για το καίριο πλήγμα που προκάλεσε στο κύρος της Εκκλησίας, στο σκανδαλισμό του ποιμνίου, στο μοναστικό ιδεώδες και στην Αγιορειτική Παράδοση.
(Από το aixmi.gr)