Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

_________Ασκώντας το καθήκον της αγάπης, με την Χάρη του Κυρίου μας, προέβημεν στην εκ θεμελίων σύσταση φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας, τα οποία καί ευδοκίμως λειτουργούν τόσο στο Αίγιο, όσο και στα Καλάβρυτα,  έχουν δε συμπληρώσει περισσότερο από είκοσι χρόνια λειτουργίας. 
_________Στα Γηροκομεία μας προσφέρεται αφιδώλευτα αγάπη, το δέ καύχημά μας είναι το προσωπικό, που μοχθεί, εκδαπανάται και θυσιάζεται καθημερινώς, ώστε οι απόμαχοι της ζωής να βρίσκουν θαλπωρή και κάτι περισσότερο, μια στοργική αγκαλιά! 
_________Το έργο μας συνδράμουν ένας σεβαστός αριθμός ιερέων μας, οι οποίοι με αντιπροσωπείαν από τήν Ενορία τους επισκέπτονται συχνά τα Γηροκομεία μας για να προσφέρουν ένα χάδι καί ένα Γεύμα αγάπης στά Γεροντάκια μας. 
________ Σ΄αυτούς πρέπει να προστεθή μία στρατιά εθελοντών κυρίων, κυρίως δέ εθελοντριών κυριών, οι οποίου προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες.
_________Έτσι τα Γηροκομεία μας και μάλιστα οι Μονάδες κατακοίτων  μοσχοβολάνε απο την καθαριότητα! Τίποτε εκεί δεν μυρίζει "νοσοκομείλα", την χαρακτηριστική εκείνη μυρωδιά, που συναντάμε στα Νοσοκομεία της Χώρας! 
_________Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι, που μας πετροβολάνε! Όσοι μισούν τήν Εκκλησία, πετροβολάνε το έργο της!  Μία από τίς πιό βλελυρές συκοφαντίες είναι ότι για να εισαχθή κάποιος στο Γηροκομείο μας πρέπει προηγουμένως να γράψει τήν ακίνητη περιουσία του στο Γηροκομείο!  Μεγαλύτερο ψέμμα από αυτό δέ μπορεί να συναντήσει κάποιος στην καθημερινή ζωή! 
___________Μέ όλη τη δύναμη της ψυχής μας διαψεύδουμε τήν κατάπτυστη αυτή συκοφαντία! Αδικεί όλους εκείνους, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς στη Διοίκηση του Ιδρύματος! Προκειμένου για τό Αίγιο τα πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πολύ γνωστά καί λίαν  ευηπόληπτα! 
_____________Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ" , το οποίον συνεδριάζει υπό την δική μας Προεδρεία, έχει ως εξής:

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής

        ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ, Ιατρός, τ. Δήμαρχος Αιγίου
  2. Πρωτοπρσβ. π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
  3. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ, Επιχειρηματίας
  4. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πολ. Μηχανικός
  5. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗΣ, Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. έ.ά
  6. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΩΜΑΝΟΥ, συντ. Τραπεζικός

  7. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
    1.   ΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΗ, τ.προϊσταμένη Ι.Κ.Α
    2.   Πρεσβ. π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
    3.   ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Επιχειρηματίας
    4.  ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΡΕΚΗΣ, Δικηγόρος
    5.  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΓΟΣ, τ.Δ/ντής ΕΛΤΑ
    6.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΚΡΕΜΟΥ - ΓΟΥΣΑ, Υπάλ. Ι.Κ.Α

___________Η πρωτοτυπία σ' αυτό το όργανο διοικήσεως είναι, ότι σε κάθε Συνεδρία του Δ.Σ. συμμετέχουν όλοι ισότιμα, δηλ καί τά τακτικά και τα Αναπληρωματικά Μέλη! 
____________Σήμερα απευθυνόμαστε σε όσους αγαπούν την προσπάθειά μας και σ' όσους μας εμπιστεύνται. Βοηθήστε μας να μή κλείσουν τά Γηροκομεία μας. Για τρείς μήνες καί μόνο δώστε ένα χεράκι, ώστε να σταθούμε όρθιοι! Δώστε μας μιά έκτακτη βοήθεια, ήτοι μόλις 33 λεπτά του ευρώ την ημέρα, δηλ. 10 ευρώ κάθε μήνα, έως ότου αποκατασταθή η Κρατική μηχανή, για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΟΓΑ και ΙΚΑ. Η λειτουργία των Γηροκομείων μας κοστίζει περίπου 150.000 κάθε μήνα!  Περισσότερα θα διαβάσετε παρακάτω στα σχετικά έντυπα, που τώρα πια έχουν τεθή στη διάθεσή σας.
  Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας και ακόμη περισσότερο για την έκτακτη βοήθειά σας. Δώστε μας λοιπόν τρείς δεκάρες την ημέρα. Δώστε μας 10 ευρω κάθε μήνα και μόνο για τρείς μήνες! Σώστε τα Γηροκομεία μας.
Αίγιον, 23 Απριλίου2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣΙκετήρια Κραυγή 

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!
Ζητώ από την αγάπη σας  μία έκτακτη θυσία!
Ζητώ από τον καθένα σας 0,33 € ημερησίως,
δηλ. 10 € το μήνα,
και τούτο μόνο για τρεις μήνες !

Αγαπητά μου Παιδιά,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Από το έτος 1978, ήτοι  τριάντα τέσσερα χρόνια, αγωνιζόμαστε μαζί τον καλό αγώνα της πίστεως. Μαζί κτίσαμε και δημιουργήσαμε τα γνωστά σε όλους σας Ιδρύματα της αγάπης, τα Γηροκομεία μας στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, τις Μονάδες Περιθάλψεως Κατακοίτων, το Βρεφονηπιακό Σταθμό, το Κελάρι της Αγάπης, το Στέκι της Αγάπης κ.α.
Προστατεύονται εκεί εκατόν είκοσι (120) πρόσωπα περίπου, άνδρες και γυναίκες, εργάζονται δε φιλοτίμως πενήντα έξη (56) άτομα, τα οποία με περισσή στοργή παρέχουν τις υπηρεσίες των στα Γηροκομεία μας.
Μέχρι σήμερα δεν σας ενόχλησα για να μας βοηθήσετε στα έξοδα της λειτουργίας των!   Παρά το γεγονός, ότι το κόστος της λειτουργίας των ανέρχεται στο ποσόν των εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδων (185.000) € περίπου. Με την βοήθεια του Κυρίου μας, με την συνδρομή των εν Κυρίω Εθελοντών και Εθελοντριών Συνεργατών μας, με τις Συμβάσεις που έχουμε συνάψει με τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ΟΓΑ και ΙΚΑ και με τις δωρεές των φιλανθρώπων φίλων μας μέχρι σήμερα τα καταφέρναμε!
 Τώρα όμως τα πράγματα είναι εξόχως τραγικά. Το Ταμείο μας στέγνωσε! Στα οικονομικά μας πιάσαμε πάτο, όπως λέμε συνήθως! Η μισθοδοσία των μηνών Μαρτίου και Απριλίου τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα δεν καταβλήθηκε!  Στους προμηθευτές των Ιδρυμάτων μας σε τρόφιμα και λοιπά αναλώσιμα αγαθά υλικά οφείλουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όλα αυτά σημαίνουν, ότι τα Γηροκομεία μας και στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα κινδυνεύουν να σταματήσουν την προσφορά τους στην Κοινωνία, κινδυνεύουν να κλείσουν!  
Γιατί άραγε φθάσαμε στο χείλος της αβύσσου; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του απέναντί μας! Μαζί του έχουμε υπογράψει Συμβάσεις για όποιους είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως δε στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ). Οι ασφαλιστικοί αυτοί Οργανισμοί μέχρι τέλους Μαρτίου ε.έ. μας ώφειλαν ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, ήτοι ΕΝΑ εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες (1.120.314,15) €.
 Αναλυτικότερα μέχρι 31.03.2012 το Ελληνικό Δημόσιο μας οφείλει:
1.      Από τον ΟΓΑ το ποσόν των                                                   710.883,00,
2.      Από το ΙΚΑ το ποσόν των                                                         41.219,11 €,
3.      Από τον ΕΟΠΥΥ  το ποσόν των                                             368.212,14 €,
Ήτοι σύνολον ________________________________________1.120.314,25 €
Στο παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε για τον μήνα Απρίλιο, που εκπνέει πιά κι’ αυτός, επί πλέον                                                                          120.000,00 €.
Άρα το συνολικό ποσό που μας οφείλουν είναι________1.240.314,25 €
ή αν το υπολογίσουμε σε δραχμές τότε προκύπτει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσόν, που εγγίζει τα ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (423.000.000) δραχμές!!!! Τόσα πολλά, λοιπόν, μας οφείλει το ελληνικό Δημόσιο!  Κι’ εμείς στεγνώσαμε πια! Δεν έχουμε να δώσουμε τους μισθούς στο προσωπικό μας. Αποθεματικό πια δεν υπάρχει! 
 Είναι γνωστό, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 τόσον ο ΟΓΑ όσο και το ΙΚΑ  καταργήθηκαν, αντί αυτών δε ιδρύθηκε ένας νέος ασφαλιστικός Φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο τώρα πια συνεχωνεύθηκαν όλοι οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί. Ο ΕΟΠΥΥ όμως αδυνατεί επί του παρόντος να μας καταβάλει τα οφειλόμενα , εφ’ όσον «βουλιάζει στα χρέη», όπως έγραψεν ο Αθηναϊκός Τύπος (βλ. Το Βήμα, 15 Απριλίου 2012)! Άρα δεν υπάρχει ελπίδα να πάρουμε τα οφειλόμενα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας καταφύγαμε σε δανεισμό από τις Τράπεζες! Αλλά και εδώ ο δανεισμός μας δεν μπορεί να πάει  παραπέρα. Στις Τράπεζες οφείλουμε ενάμισυ εκατομμύριο (1.500.000) €!
Την τραγική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε, είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στον Περιφερειάρχη μας, τον Αξιότιμο κ. Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας της 19ης Μαρτίου. Η είδηση πέρασε στον τοπικό μας Τύπο. «Σε δεινή οικονομική θέση  τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως» έγραψε η «ΠΡΩΤΗ της Αιγιαλείας» στις 20 Μαρτίου. «Ταμειακά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα της Μητρόπολης» έγραψε και η εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ» της Αιγιάλειας. Πλην όμως παρά το έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. Περιφερειάρχη μέχρι σήμερα το πρόβλημά μας δεν έχει λυθεί!
Βρισκόμαστε λοιπόν σε οικονομικό αδιέξοδο! Όχι βέβαια εξ αιτίας κάποιας κακής διαχειρίσεως! Η αδυναμία μας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο  στην ασυνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίον εισπράττει μεν και από την Εκκλησία τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, τούς γενικούς και τους ειδικούς φόρους, τα χαράτσια, εισπράττει μεν αλλά ΔΕΝ πληρώνει! Δεν εξοφλεί τα χρέη του!

Αγαπητοί μου,
Υπό τα δεδομένα αυτά απεφάσισα να καταφύγω στην αγάπη σας για να σας καταθέσω την αγωνία της ψυχής μου. Ζητώ από τον καθένα σας μια συστράτευση για να μη κλείσουν τα Γηροκομεία μας. Ζητώ στα γενικά έξοδά σας να προσθέσετε καθημερινά μια ασήμαντη εκούσια εισφορά υπέρ των Γηροκομείων μας. Ζητώ, εδώ και τώρα, από τον καθένα σας μόλις τριάντα τρία (33) λεπτά κάθε μέρα, δηλ. μόλις τρεις δεκάρες, το 1/3 του ευρώ, και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, δηλ. για τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο και Ιούλιο, ώστε να καλύψουμε τις έκτακτες και επιτακτικές ταμειακές ανάγκες μας. Ελπίζουμε ότι το Κράτος θα μπορέσει τελικά να στηριχθεί στα πόδια του  και να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Τριάντα τρία λεπτά την ημέρα σημαίνει δέκα (10) € κάθε μήνα.  Εάν λοιπόν δέκα πέντε (15.000) χιλιάδες χριστιανοί μας  στηρίξουν, με τον τρόπο που περιγράψαμε,  τότε θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις 150.000 € το μήνα, ποσό επαρκές μόνο και μόνο  για τις επείγουσες ανάγκες των Γηροκομείων μας.

            Σε εφαρμογή των ανωτέρω τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν σε κυκλοφορία κουπόνια Δωρεάς των πέντε (5) και των δέκα (10) € , τα οποία μπορείτε να προμηθεύεσθε από τον Εφημέριό σας, από το Βιβλιοπωλείο μας, από τα Γραφεία μας  και από την Γραμματεία των Γηροκομείων μας. 

Παράλληλα από τους οικονομικά πιο εύρωστους ζητώ μια μεγαλύτερη θυσία: Όσοι μπορείτε, παρακαλώ να μας δανείσετε ατόκως μερικά χρήματα, τα οποία και θα σας τα επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία. Προς τον σκοπό αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν επίσης σε κυκλοφορία κουπόνια Δανείου, δηλ. παροχής προς την Ιερά Μητρόπολη  ατόκου εσωτε-ρικού Δανείου αξίας των πενήντα (50) και των εκατό (100) €. Όσοι θα μπορέσουν να πάρουν από αυτά τα κουπόνια του Δανεισμού πρέπει να τα φυλάξουν επιμελώς κάπου, ώστε εν καιρώ  να μας τα επιστρέψουν για να λάβουν το ισόποσο της αξίας των. 
 Αγαπητά μου παιδιά,
Για την ανακούφιση των Γηρατειών, γενικότερα δε του ανθρώπινου πόνου, τα δώσαμε όλα!  Τώρα  η ελπίδα μας είσθε όλοι σεις, μικροί και μεγάλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, άνδρες και γυναίκες!  Απλώνω το χέρι μου ικετευτικά στον καθένα σας προσωπικά και σας παρακαλώ κάμετε κάτι, ώστε να μη κλείσουν τα Ιδρύματά μας! Εκατόν είκοσι απόμαχοι της ζωής, τώρα στα τέλη της ζωής των, έχουν εμπιστευθεί την φροντίδα τους στα χέρια της Μητρός Εκκλησίας. Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μαζί! Βοηθήστε τους! Βοηθήστε μας! Κάμετέ με, εμένα τον Επίσκοπό σας, για μια ακόμη φορά να νοιώσω υπερήφανος για όλους εσάς!
Είμαι ο δικός σας Αμβρόσιος;  Αισθάνεσθε την αγωνία της ψυχής μου; Αποδείξτε το!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
          + Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ