Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


« ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ »

      Ο άγιος Θεοφύλακτος καταγόταν από τα μέρη της Ανατολής και έζησε τον 8ο αιώνα μ. Χ. Η μεγάλη του παιδεία τον έφερε στην Βασιλεύουσα. Κατόπιν πήγε στα μέρη του Ευξείνου Πόντου, όπου έγινε μοναχός και αργότερα Επίσκοπος Νικομηδείας. Διακρίθηκε για τον ζήλο του στα έργα της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Ίδρυσε Νοσοκομεία και δημιούργησε ταμεία ευποιίας. Υπηρετούσε τους άλλους με κάθε τρόπο. Επισκεπτόταν συχνά τις καλύβες των πτωχών οικογενειών και εκτός από την χρηματική βοήθεια, πρόσφερε τον παρηγορητικό του λόγο, και όπου χρειαζόταν διακονούσε και χειρωνακτικά. Περιποιόταν προσωπικά ο ίδιος κάποιους αρρώστους, όπως ο Μ. Βασίλειος, ο οποίος φρόντιζε προσωπικά τους λεπρούς και μάλιστα ασπαζόταν και τις πληγές τους.
     Ο όσιος Θεοφύλακτος, επειδή αγαπούσε τον Χριστό, σεβόταν και την έμψυχη εικόνα του, τον άνθρωπο, τον οποίο διηκόνησε μέχρις αυτοθυσίας. Αγωνίσθηκε σκληρά εναντίον της αιρέσεως της εικονομαχίας, η οποία αλλοτρίωνε την Ορθόδοξη Παράδοση και δεν σεβόταν τις άγιες εικόνες, των οποίων η τιμή διαβαίνει στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Για τους αγώνες του υπέρ της Ορδοδόξου πίστεως εξορίσθηκε και από τις πολλές κακουχίες τελείωσε την επίγεια ζωή του στην εξορία.
     Ο βίος και η πολιτεία του αγίου Θεοφυλάκτου μας δίνουν την αφορμή να τονίσουμε τα ακόλουθα:
     Πρώτον. Οι Άγιοι αγαπούν τους ανθρώπους και προσεύχονται για όλον τον κόσμο. Η αγάπη τους είναι αληθινή και ανιδιοτελής, επειδή πηγάζει από την κοινωνία τους με τον Θεό. Όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του “πλησίον”, του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, φυλή και θρησκεία, την εικόνα του Χριστού, αυτοί είναι φιλάνθρωποι, επιεικείς και ανεκτικοί στα σφάλματα των άλλων και αυστηροί μόνον στον εαυτό τους. Για να διατηρείται η ισορροπία στις ανθρώπινες κοινωνίες και να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι βίαιες συγκρούσεις, βασική προϋπόθεση είναι το να υπάρχει συγχωρητικότης και ανοχή στις αδυναμίες και τα σφάλματα των άλλων. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε οι ανθρώπινες κοινωνίες μετατρέπονται σε ζούγκλα και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον βωμό του μίσους και της εκδικητικότητας. Και όπου υπάρχει αλαζονεία και μίσος εκεί αναμφίβολα "αλωνίζει" ο διάβολος, ο οποίος είναι ανθρωποκτόνος. Αντίθετα, όπου πνέει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, εκεί επικρατεί υποχωρητικότητα και αποδοχή του διαφορετικού, ανοχή και σεβασμός της ελευθερίας του άλλου.
     Δυστυχώς, η αθεΐα και η εκκοσμίκευση μεταβάλλουν τους ανθρώπους σε άτομα (χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων είναι η φιλαυτία, η ιδιοτέλεια και η έλλειψη αγαπητικής κοινωνίας), σε μάζα, όχλο, οπαδούς, αριθμούς, εισιτήρια κ.λ.π. Το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πολύ σημαντικό, επειδή με τον τρόπο ζωής που διαθέτει, βοηθά τον άνθρωπο να καθαρθεί από τα πάθη και ιδίως από την φιλαυτία, η οποία είναι μητέρα όλων των παθών, και να γίνει πρόσωπο. Δηλαδή, να αποκτήσει ταπείνωση, ανιδιοτελή αγάπη και υπαρξιακή ελευθερία.
     Δεύτερον. Επειδή η μνήμη του αγίου Θεοφυλάκτου συμπίπτει, συνήθως, με την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γι' αυτό θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε, με συντομία, στην περίοδο αυτή, η οποία αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή προ των Βαΐων. Αριθμεί σαράντα ημέρες. Χωρίς τις Κυριακές, είναι τριανταέξι ημέρες, δηλαδή το ένα δέκατο του χρόνου, το οποίο αφιερώνουμε στον Θεό και είναι καιρός προετοιμασίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πασχα. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα με νηστεία, εγκράτεια, βαθύτερη μετάνοια και περισσότερη προσευχή, για να μπορέσουμε, “κεκαθαρμέναις διανοίαις”, να συμπορευθούμε με τον Χριστό, να συσταυρωθούμε, αλλά και να γευθούμε την αναστάσιμη χαρά, με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματός Του, κατά την θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Οι κατανυκτικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, που την περίοδο αυτή είναι περισσότερες, σίγουρα βοηθούν σε αυτή την προετοιμασία.
     Η προσπάθεια για την βίωση των θείων εντολών, που οδηγεί στην κοινωνία με τον Θεό και τους ανθρώπους, πρέπει να είναι συνεχής και χρειάζεται να είναι κανείς οπλισμένος με ανδρεία, υπομονή και προσοχή, επειδή έχει να παλέψει με τα “πνευματικά της πονηρίας”. Με τα πάθη και τους εμπαθείς λογισμούς, οι οποίοι, όταν εισέρχονται στον νου και την καρδιά, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην πνευματική, αλλά και την σωματική υγεία. Οι λογισμοί είναι σκέψεις με εικόνες, που έρχονται στη λογική με την βοήθεια της φαντασίας και όταν ενεργούνται από τα πάθη είναι ακάθαρτοι και ρυπαροί λογισμοί. Πρέπει να περιφρονούνται και να εκδιώκονται, διαφορετικά εισέρχονται στον νου και τον σκοτίζουν και από εκεί κατεβαίνουν στην καρδιά και την μολύνουν. Πολλές σωματικές ασθένειες, όπως παραδέχεται και η ιατρική επιστήμη, έχουν την αιτία τους στις ψυχικές διαταραχές, οι οποίες δημιουργούνται εξ αιτίας των εμπαθών λογισμών. Αν συνηθίσει κανείς να δέχεται και να επεξεργάζεται τους λογισμούς, τότε δεν θα μπορεί να ειρηνεύσει ούτε με τον εαυτό του ούτε με τους άλλους. Έπειτα, όταν ο νους είναι καθαρός από τους πονηρούς λογισμούς, τότε μπορεί ευκολότερα να συγκεντρώνεται στην προσευχή.
     Πρέπει να μάθουμε, επίσης, να κάνουμε αγαθούς λογισμούς. Ο π. Παίσιος έλεγε, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, ότι πρέπει να κάνουμε εργοστάσιο αγαθών λογισμών. Τόνιζε μάλιστα. ότι ένας αγαθός λογισμός ισοδυναμεί με μια αγιορείτικη αγρυπνία. Και ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης διδάσκει: “Αν θέλεις να μάθεις πόσο μας αγαπά ο Κύριος, μίσησε την αμαρτία και τους κακούς λογισμούς, και να προσεύχεσαι θερμά ημέρα και νύκτα”.
     Η προσπάθεια για την μέθεξη της αγάπης του Θεού, δια της καθάρσεως, του φωτισμού και της θεώσεως, οδηγεί και στην βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, μέσα από τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου, της εικόνος του Χριστού.

Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Παπαβαρνάβα
http://www.oodegr.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~