Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΗ


" ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Στο θαυμάσιο έργο του Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμαζώφ» παρουσιάζεται κάπου ο διάβολος στον Ιβάν Καραμαζώφ και του εξομολογείται ότι, έστω κι αν ήθελε ο ίδιος να χαθεί από την ζωή των ανθρώπων, εκείνοι δεν τον αφήνουν. Και του λένε:
-                       -        Όχι μη φεύγεις! Γιατί χωρίς εσένα δεν θα υπάρχουν γεγονότα!
Και συνεχίζει ο διάβολος:
-       
            - Οι άνθρωποι παίρνουν όλη αυτή την κωμωδία για κάτι σοβαρό, παρ’ όλο το μυαλό που έχουν.  Γι’ αυτό λοιπόν, το ξέρω, ότι αν μετάνιωνα και γύριζα ξανά στους αγγέλους και άρχιζα πάλι να ψάλλω στον Θεό «ωσαννά», τότε θα άρχιζε ο κόσμος να σκέφτεται λογικά.  Έτσι όμως θα ερχόταν το τέλος ακόμα και των περιοδικών και των εφημερίδων!... Γιατί ποιος τρελός θα καθόταν τότε να τις διαβάσει!...

Ο προφητικός  Ντοστογιέφσκι μας «αποκαλύπτει» ότι ακόμα κι ο διάβολος κάνει «χάζι» και γελάει εις βάρος μας, όταν μας βλέπει να χάνουμε τον καιρό μας με τα δήθεν σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας· μιας επικαιρότητας, όπου συνήθως ο ίδιος (ο διάβολος) είναι «σκηνοθέτης» και «παραγωγός» μιας επικαιρότητας, που μας ψυχοπλακώνει και μας μαυρίζει την καρδιά.

*****
Στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε το πιο αληθινό και σωτήριο γεγονός στην ιστορία του κόσμου.  Ο Θεός γίνεται άνθρωπος.  Λαμβάνει ανθρώπινη σάρκα και γίνεται για μας χειροπιαστός.  Όχι, βέβαια, για να μονοπωλήσει την πρώτη θέση στα δελτία ειδήσεων· ούτε για να γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.  Το «τιμητικό άγημα», που δόξασε την άφιξή Του, ήταν μόνο κάποιοι φτωχοί ποιμένες!  Και αντί για κόκκινο χαλί, βρήκε στρωμένη «πλούσια».. την κοπριά ενός στάβλου!

Ο Χριστός για άλλο σκοπό έρχεται στο κόσμο.  Έρχεται για να πρωτοστατήσει στο πιο συγκλονιστικό για μας ΓΕΓΟΝΟΣ: στο γεγονός της σωτηρίας μας.  Της απελευθέρωσής μας από τα πάθη μας, από τον διάβολο και από τον θάνατο.  Έρχεται για να Τον αφήσουμε να μπαίνει στα καθημερινά γεγονότα της ζωής μας και να τα κάνει όχι αφορμές ψυχοπλακώματος αλλά αφορμές απελευθέρωσης και σωτηρίας της ψυχής και του σώματός μας.

Έτσι, το αληθινό τέλος των περιοδικών και των εφημερίδων έρχεται, όταν αυτό το γεγονός της σωτηρίας μας, το κάνουμε κέντρο της προσοχής και της ενασχόλησής μας· όταν το κάνουμε ΤΟ γεγονός της ζωής μας. Όλα τα άλλα γεγονότα αποκτούν νόημα και αξία μόνο στον βαθμό, που τα κάνουμε να υπηρετούν την δική μας σωτηρία.
Γι’ αυτό, αντί να σκοτώνουμε την ώρα μας και… την ζωή μας με την κούφια επικαιρότητα, ας αγιάσουμε τον χρόνο μας ανοίγοντας συνεχώς «πόρτες», για να μπαίνει ο Χριστός στην ζωή μας: με την γεμάτη ευλάβεια προσευχή, με την προσεκτική μελέτη του λόγου Του και πάνω από όλα με την συνειδητή συμμετοχή μας στην λατρεία της Εκκλησίας Του.  Αυτές οι καθημερινές συναντήσεις μας με τον Χριστό, είναι τα πιο αληθινά και τα πιο συγκλονιστικά ΓΕΓΟΝΟΤΑ της ζωής μας.

Αρχιμ. Β.Λ.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ¨ΛΥΧΝΙΑ¨ 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
Α.Φ. 341 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~