Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ! 


ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ!

_________Για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟ κατά καιρούς πολλές φορές έχουμε γράψει στην ιστοσελίδα μας. Σήμερα θα αναφερθούμε για μια ακόμη φορά (την 18η) στο σεπτό πρόσωπό Του, διότι Τον θεωρούμε Μάρτυρα της Ορθοδοξίας! Ευρίσκεται και καθηρημένος από την αρχιερωσύνη Του και έγκλειστος στο μοναχικό κελλί Του! Παρά ταύτα οι Ιεροί Κανόνες, προκειμένου να  καθαιρεθή ένας Αρχιερεύς, δύο λόγους προβλέπουν: πρώτον, να έχει πλάνη περί την πίστη καί δεύτερον, να έχει σημειώσει κάποια πτώση στο ηθικό επίπεδο.
__________Ο Μακαριώτατος κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ για τίποτε απ' αυτά δεν έχει κατηγορηθή! Και όμως καθαιρέθηκε, επειδή λειτούργησε κάπου χωρίς την άδεια του διαδόχου Του Πατριάρχου! Του διαδόχου Του στον Πατριαρχικό Θρόνο, τόν οποίο ο Ειρηναίος είχε χειροτονήσει σε Αρχιερέα! Έπειτα, μετά τήν απομάκρυνσή Του από τόν Θρόνο της Ιερουσαλήμ, παραμένει έγκλειστος στό κελλί του, στερημένος από κάθε ανθρώπινη φροντίδα και περιποίηση, παρά τη μεγάλη Του ηλικία! Οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι κωφεύουν στο παρατεινόμενο αυτό έγκλημα, έχουν μεγάλη ενοχή ενώπιον Θεού καί ανθρώπων! 
__________Για να μη ξεχνάμε, λοιπόν, αυτό το παρατεινόμενο  απάνθρωπο έγκλημα, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα κείμενο, το οποίο είναι γραμμένο από τον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Ιωάννη Μπαλτζώη.
_________ Όσοι, διαβάζοντας το παρακάτω εκτενέστατο κείμενο, θα συγκινηθούν, τους παρακαλώ θερμότατα και από τα βάθη της ψυχής μου να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας σε μια προσπάθεια συμπαραστάσεως πρός το Μάρτυρα Πατριάρχη Ειρηναίο με προσευχή. Σας παρακαλώ 
  1. για μια φορά να γονατίσει ο καθένας μας και να κάνουμε μια πεντάλεπτη προσευχή για την απελευθέρωση του ελεύθερου πολιορκημένου Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. 
  2. Επί πλέον όσοι μπορούν ας καθιερώσουμε να κάνουμε καθημερινως ο καθένας μας ένα κομποσχοίνι, λέγοντες: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον και ενδυνάμωσον τον δούλον Σου Ειρηναίον. Υπεραγία Θεοτόκε, ελευθέρωσον τον δούλον Σου και Πατριάρχην Ειρηναίον». Ας είναι τούτο μια συμμετοχή μας στο καθημερινό μαρτύριό Του. 
  3. Και κατά τρίτον στο σημείωμα, που δίδετε στο ιερέα σας με ονόματα για να μνημονευθούν στην αγία Προσκομιδή, παρακαλώ να γράφετε και το όνομα «Ειρηναίου Πατριάρχου» στη στήλη «υπέρ υγείας».

+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
 Αίγιον, 31 Οκτωβρίου 2016

************************

«ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ»

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΘΕΙ

 ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*          
Πρόσφατα, στα τέλη Αυγούστου (27/8) μεταδόθηκε από το Ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 1, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 83 λεπτών σχετικά με την ξεχασμένη για πολλούς και ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, υπόθεση του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον Πατριαρχικό θρόνο το 2005 και από τότε παραμένει έγκλειστος στο Πατριαρχικό συγκρότημα εντός της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, όπου διαμένουν οι Αγιοταφίτες Πατέρες.
Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο Το Δωμάτιο (Kελί) του Πατριάρχη «The Patriarch’s Room», είναι Ισραηλινο-Καναδικής παραγωγής, συμμετείχε τον Μάιο του 2016 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Τελ Αβίβ DOCAVIV 2016, όπου βραβεύτηκε για την έρευνα της παραγωγού Danae Elon και απέσπασε εύφημο μνεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Ευρώπης και Μεσογείου (FEDEORA). Η παραγωγός, και δημοσιογράφος Danae Elon, μπήκε στο κελί του και συναντήθηκε με τον «εκθρονισθέντα» (για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας) Πατριάρχη.
Με μαρτυρίες από πρώτο χέρι αποκαλύπτει τι συνέβη στον έκπτωτο Πατριάρχη και καταφέρνει να δώσει μια σπάνια ματιά στα εσωτερικά της Εκκλησίας και της πολιτικής των συμφερόντων που την πλήττουν στην καρδιά της Ιερουσαλήμ. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι της ιδίας της Danae Elon.
Στο Κελί (Δωμάτιο) του Πατριάρχη. 
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα του Channel 1 και του DOCAVIV 2016, όπως και με άλλα Ισραηλινά μέσα που αναφέρθηκαν στο γεγονός, σε ότι αφορά το εν λόγω ντοκιμαντέρ, συνοπτικά αναφέρονται τα εξής, τα οποία κρίνονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και προκύπτουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά : «Γιατί εγκλείστηκε ο Έλληνας Πατριάρχης για 11 ολόκληρα χρόνια στην καρδιά της Ιερουσαλήμ;
Μια κραυγή για βοήθεια, μια ιστορία μυστηρίου, στην οποία εμπλέκονται υψηλή πολιτική, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, της Αστυνομίας, της Κυβέρνησης και των Υπηρεσιών Ασφαλείας, συναλλαγές ακινήτων και πολλά χρήματα, θρησκευτικά και κρατικά συμφέροντα. Ορισμένες φορές η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και οδυνηρά αστεία.
Η ιστορία ενός άγνωστου και κλειστού κόσμου στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. «Η Πύλη της Γιάφας είναι στα χέρια μας» έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των [Ισραηλινών] εφημερίδων το 2005. Ο Έλληνας Πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορήθηκε για πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε εποίκους. Ο ίδιος αρνήθηκε και ισχυρίστηκε ότι τον κατηγορούν άδικα. Για πρώτη φορά στα 2000 χρόνια της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας καθαιρείται ο επικεφαλής της και εγκλείεται στο κελί του για 11 χρόνια».
"ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ"!!  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!
Ακόμη παρουσιάζονται αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ και δίδεται μια συνοπτική περιγραφή της ιστορίας του πρώην Πατριάρχη Ειρηναίου: Αναφέρονται οι κατηγορίες εναντίον του, η καθαίρεσή του και η αντικατάστασή του από τον Θεόφιλο, διάφορες μαρτυρίες ατόμων που έχουν σχέση με την υπόθεση, τα πολλά ακίνητα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ και η δύναμή της, η σημασία που έχει για την Ισραηλινή κυβέρνηση να μην περιέλθει η ηγεσία της Εκκλησίας σε αραβικά χέρια, η καθυστέρηση της Ισραηλινής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον διορισμό του νέου Πατριάρχη και η συνομιλία της δημοσιογράφου με τον τότε Π/Θ Ehud Olmert, ο οποίος ανέφερε ότι ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του Θεοφίλου ήταν η πιθανότητα προσχώρησής του, αν κρινόταν απαραίτητο, στο κόμμα Likud.
Εδώ να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο η σχέση και μυστική διασύνδεση του νυν Πατριάρχη Θεοφίλου με την Ισραηλινή κυβέρνηση για προσχώρηση του Θεόφιλου σε ένα Ισραηλινό κόμμα.
Ακόμη στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται και η μαρτυρία του πρώην Υπουργού Rafi Eitan, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής των Υπουργών που είχε συσταθεί τότε για την επίσημη έγκριση του διορισμού του Θεοφίλου, όπως και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στο Ισραήλ σε περίπτωση που η θέση του Πατριάρχη έμενε κενή, και η ξεκάθαρη δήλωσή του Rafi Eitan ότι ο Ειρηναίος «δεν είχε καθαρά τα χέρια του»(!!), ενώ ο Θεόφιλος τα είχε(!!).
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται ακόμη η συγκίνηση του Ειρηναίου, όταν βγήκε για δεύτερη φορά στα 11 τελευταία χρόνια από το κελί του, προκειμένου να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή του όταν προβλήθηκε στην Ιερουσαλήμ και η επιθυμία του μια ημέρα να βγει η αλήθεια στο φως και να ξαναγίνει Πατριάρχης.
Η Danae Elon θέτει όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση και συναντά πολλά από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Προσεγγίζει με συμπάθεια τον ηλικιωμένο έκπτωτο Πατριάρχη, ολοκληρώνει όμως το ντοκιμαντέρ λέγοντας ότι ο καθένας διηγείται την ιστορία από τη δική του πλευρά και αναρωτιέται ποιος να λέει την αλήθεια. Καταλήγοντας, αναφέρει ότι προφανώς μόνο ο Θεός γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη και ίσως κάποια ημέρα να αποκαλυφθεί.
Η περιουσία του Πατριαρχείου!! Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη, να θυμίσουμε τα γεγονότα του 2005, όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αφορούσε την διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του. Τότε τον Μάρτιο του 2005, η Ισραηλινή εφημερίδα Ma’ariv αποκάλυψε μια έκθεση, σχετικά με διαπραγμάτευση για την πώληση ιδιοκτησίας που ανήκει στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και αφορούσε τα ξενοδοχεία ΙΜΠΕΡΙΑΛ και ΠΕΤΡΑ. Μετά την δημοσίευση αυτή τα γεγονότα ήταν καταιγιστικά, με την Αγιοταφική αδελφότητα να κλυδωνίζεται και στο τέλος να καθαιρεί τον Πατριάρχη Ειρηναίο, να τον υποβιβάζει σε μοναχό και να εκλέγει νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Αρχιμανδρίτη τότε Θεόφιλο Γ’ (κατά κόσμον Ηλία Γιαννόπουλο από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας) , την έκπληξη για πολλούς, αφού ο Θεόφιλος ήταν νέος, ήταν βαθμού Αρχιμανδρίτου, εθεωρείτο άπειρος και υπηρετούσε μακράν της Ιερουσαλήμ, ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ.
Και όλα αυτά έγιναν όπως εκτιμούν πολλοί, για την τεράστια περιουσία του Πατριαρχείου και τον τρόπο «χειρισμού» της. Για να πάρουμε μια μικρή εικόνα της περιουσίας του Πατριαρχείου, θα αναφερθώ σε παλαιότερο άρθρο (του 2005) του υποφαινομένου, όπου είχα αναφερθεί στα τότε γεγονότα και αφορούσε και την περιουσία του Πατριαρχείου: «Γιατί κλυδωνίσθηκε η Αγιοταφική Αδελφότητα , το πάλαι ποτέ «Τάγμα των Σπουδαίων» , τι συνέβη και καθαιρέθηκε ένας Έλληνας Πατριάρχης;
Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα Ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν , ότι όλα δηλαδή είναι αποτέλεσμα της κακής διοίκησης και διαχείρισης του πρώην Πατριάρχη Ειρηναίου Ι , που πολλά από αυτά που τον κατηγορούν δεν έχουν ακόμη αποδειχτεί. Τα Άγια Προσκυνήματα, που τα περισσότερα ευρίσκονται στην Ιερουσαλήμ και μάλιστα μέσα στην παλιά πόλη αποτελούσαν ανέκαθεν τον πόλο έλξης και του μεγίστου θρησκευτικοπολιτικού ενδιαφέροντος πολλών χωρών , όπως της Ελλάδος ( ως κληρονόμου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) , του Ισραήλ, της Ιορδανίας, των Παλαιστίνιων, της Αιγύπτου , της Συρίας , της Ρωσίας, της Ιταλίας , της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ και πολλών θρησκειών, δογμάτων, Πατριαρχείων, Αυτόνομων Εκκλησιών κλπ , όπως Οικουμενικό Πατριαρχείο, Βατικανό, Αγιοταφική Αδελφότης, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία της Κύπρου, Πατριαρχείο Αντιοχείας , Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Κόπτες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες κλπ. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον όλων αυτών δεν είναι μόνο (ή καθόλου) θρησκευτικό, αλλά τελικά ο έλεγχος των προσκυνημάτων και των ιδιοκτησιών , στο μοναδικό και ιερό τόπο για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες , τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό.
Θα αναφερθούμε συνοπτικά στα Άγια Προσκυνήματα και στην περιουσία του Πατριαρχείου για να αντιληφθούμε γιατί μεγέθη μιλάμε και τι συμφέροντα διακυβεύονται. Στον μοναδικό αυτόν χώρο το 60% των προσκυνημάτων ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Έτσι στον Ι.Ν. της Ανάστασης (εντός του χώρου του μεγαλοπρεπούς Ναού) ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος, ο Γολγοθάς, ο τόπος εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, τα Παρεκκλήσια του Αδάμ, του Ακάνθινου Στεφάνου, των Κλαπών, του εκατόνταρχου Λογγίνου, της λιποθυμίας της Θεοτόκου, ο χώρος με την Πλάκα της Αποκαθήλωσης και το μεγαλύτερο όλων το Καθολικό του Ι.Ν. της Ανάστασης, ακόμη η μεγάλη Βασιλική της Θείας Γένεσης στην Βηθλεέμ, η εκκλησία της Γεσθημανής στο Όρος των Ελεών και άλλα πολλά ολιγότερο γνωστά.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις των Ισραηλινών αρχών το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι ο δεύτερος μετά το Ισραηλινό κράτος ιδιοκτήτης ακινήτων και γης, κατέχων το 30% περίπου των ακινήτων περιουσιών της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων και συνολικά το 1/5 της χώρας του Ισραήλ. Επίσης διαθέτει ακίνητη περιουσία σε Ιορδανία, στην Παλαιστινιακή Αρχή(στην Δ. Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ) , την Ελλάδα , την Κύπρο , την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Μόνο στην Αθήνα διαθέτει 143 ακίνητα, μεταξύ αυτών τα θέατρα «Αμιράλ», «Διάνα» , «Διονύσια», «Ορφέας» κ.α.
Το Ισραήλ, ενδεικτικά έχει κτίσει σε Πατριαρχική έκταση (νοικιάζοντάς την) στα Ιεροσόλυμα το Πάρκο της Ανεξαρτησίας, το Ισραηλινό Μουσείο, τη Μεγάλη Συναγωγή, τη Συναγωγή Χεισάλ Σλόμο, την Κνεσέτ (το Ισραηλινό Κοινοβούλιο) , το Προεδρικό Μέγαρο , την οικία του Πρωθυπουργού και πολλά άλλα , καθώς και σε άλλες περιοχές. Εδώ να τονίσουμε ότι στο Ισραήλ , που δεν έχει ακόμη Σύνταγμα , ισχύει το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο, όπου η γη δεν πωλείται , αλλά νοικιάζεται για 50 ή 99 χρόνια.
Έτσι η αποκαλούμενη «Μητέρα Όλων των Εκκλησιών» υπολογίζεται ότι διαθέτει ακίνητη περιουσία σε τρεις ηπείρους , με αξία που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ξεκάθαρη εικόνα για την περιουσία δεν έχει κανείς». Εδώ να αναφέρω ότι οι αναφορές των περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου είναι της εποχής εκείνης (2005) και εκτιμώ ότι τα σημερινά δεδομένα θα είναι διαφοροποιημένα σε άγνωστο σε μένα βαθμό.
Ειρηναίος και Θεόφιλος Γ’!!
Γίνεται αντιληπτό πλέον ότι η τεράστια αυτή περιουσία αποτελεί αφενός μεν στόχο κάποιων, ελαχίστων ευτυχώς επίορκων μελών της Αγιοταφικής Αδελφότητας, κάποιων άλλων εκμεταλλευτών, απατεώνων κλπ. εκτός Αγιοταφικής Αδελφότητας και από την άλλη η εγγύηση και το διαβατήριο ύπαρξης και διατήρησης του Πατριαρχείου επί αιώνες στους Αγίους Τόπους, αν διαχειρίζεται σωστά.
Ο Ειρηναίος κατά την εκτίμησή μου δεν έκανε τίποτα παραπάνω από αυτό που έκαναν και κάνουν όλοι (ακόμη και τώρα) οι Προκαθήμενοι του Πατριαρχείου επί αιώνες: Συναλλαγές με την εκάστοτε κοσμική εξουσία, για την επιβίωση του Πατριαρχείου, με όπλο την περιουσία του. Λάθη έκανε και μάλιστα πολλά, με κυριότερο την επιλογή συνεργατών, που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη και την (έστω ανεπίτρεπτη) άγνοια του.
Το θέμα είναι πως το κάνεις, με ποιο τρόπο και με ποιους συνεργάτες. Και για να αποδείξουμε τα παραπάνω να αναφερθούμε σε δυο μόνο περιπτώσεις που αφορούν και τον εκλεγέντα μετά την καθαίρεση Ειρηναίου, τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ , με ισχυρές διασυνδέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως διαχέουν οι γνωρίζοντες στην Ιερουσαλήμ. Έτσι λοιπόν στις 18 Μαρτίου 2011, στο οικονομικό ένθετο The Marker της εφημερίδας Haaretz, δημοσιεύθηκε ένα αποκαλυπτικό άρθρο της δημοσιογράφου Ranit Nahoum – Halevi με τίτλο «Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο πούλησε σε ομάδα επενδυτών τα οικόπεδά του στην Ιερουσαλήμ» και υπότιτλο «Το ύψος της συναλλαγής υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ΝΙΣ (περί τα 16 εκατ. ευρώ)».
Η συναλλαγή αυτή αφορά σε 85 αγροτεμάχια της Ιερουσαλήμ, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Στις συγκεκριμένες εκτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούν τμήμα ή σύνολο πολύ ακριβών συνοικιών όπως η Talabiya, η Rehavia, η Baka και η Katamon, έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες κτίρια καθώς και σημαντικά οικοδομικά και εμπορικά συγκροτήματα , όπως οι Πύργοι Wolfson, η συνοικία Neve Granot, o ‘Κήπος της Καμπάνας’ (Gan Hapaamon), η Μεγάλη Συναγωγή και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ιερουσαλήμ. «Η συμφωνία υπεγράφη, εκ μέρους του Πατριαρχείου και προσωπικά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ και τον βοηθό του σε οικονομικά θέματα, μέσω του δικηγόρου Ahmat Mougrabi, από το δικηγορικό γραφείο Mougrabi-Zuabi.
Την ομάδα των Εβραίων επενδυτών εκπροσώπησε ο δικηγόρος Avraham Averman, από το δικηγορικό γραφείο Efraim Avramson». Και δεν μίλησε κανείς, ούτε στην Ιερά Σύνοδο, ενώ το γεγονός αγνοήθηκε (σκόπιμα;) από όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ, ενώ στην περίπτωση Ειρηναίου, που προσπάθησε να πουλήσει περιουσία του Πατριαρχείου, το γεγονός αυτό οδήγησε τελικά στην καθαίρεσή του. Δεύτερη περίπτωση και μάλιστα πρόσφατα (6/9/16) με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Globes με τίτλο «Η υπόθεση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνεχίζει να δημιουργεί παρασκηνιακό αναβρασμό – Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε για θρησκευτικούς λόγους, τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού εγγράφου» αναφέρεται σε νέα υπόθεση. Το άρθρο αναφέρει ότι, «στο πλαίσιο συμβιβασμού μεταξύ του Πατριαρχείου και του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF – Jewish National Fund), όσον αφορά τη διένεξη για τη συνέχιση εκμίσθωσης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας στη συνοικία Ρεχάβια των Ιεροσολύμων από το JNF – μέσω της εταιρείας ΙΜΑΝΟΥΤΑ – συμφωνήθηκε ότι το Πατριαρχείο θα επιστρέψει στην εταιρεία 13 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν η εταιρεία ζήτησε την εφαρμογή της απόφασης του συμβιβασμού, η Εκκλησία ισχυρίστηκε ότι το Ανώτατο Σώμα του Πατριαρχείου, {δηλαδή η Ιερά Σύνοδος}, δεν ενέκρινε τη συμφωνία, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει το «Βιβλίο [των πρακτικών] της Συνόδου».
Ο πρώην Πατριάρχης και νυν απλός μοναχός Ειρηναίος, μετά την καθαίρεσή του και τον υποβιβασμό του σε μοναχό, μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της Εκκλησίας μας, παρέμεινε στην οικία που διέθετε στο Πατριαρχικό συγκρότημα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου διαμένουν όλοι οι Άγιοι Πατέρες του Πατριαρχείου και «γνωρίζοντας τις προθέσεις του νέου Πατριάρχη», ότι αν την εγκατέλειπε δεν θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά, δεν εξήλθε ποτέ στα 11 χρόνια, εκτός από 2 φορές, με την βοήθεια της Ισραηλινής Αστυνομίας, όπως η τελευταία προ ολίγων ημερών, για να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ για την ζωή του.
Ο ίδιος αρνείται να αποδεχθεί την καθαίρεσή του ακόμη και σήμερα και επιμένει ότι αυτός εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος Πατριάρχης, καθόσον η καθαίρεσή του ήταν μοναδική, πρωτοφανής, άδικη και θρησκευτικά παράτυπη.
Υποστηρίζει επίσης ότι το Πατριαρχείο με εντολές του Πατριάρχη Θεοφίλου κάνει τα πάντα για να παραιτηθεί του αγώνα του και να φύγει από την οικία του, μη παρέχοντάς του ούτε την αναγκαία ιατρική βοήθεια – με αποτέλεσμα να έχει φθάσει στο σημείο να βγάλει μόνος του τα δόντια του, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες από Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ.
Επιμένει ότι έχει αφιερωθεί στο Θεό, μπορεί να υπομένει τα πάντα και τονίζει ότι θα μείνει εκεί ως το θάνατο του. Ένας έμπιστος του και αφοσιωμένος Παλαιστίνιος Χριστιανός, καταφέρνει να μπαίνει κρυφά στο κελί του και να του προσφέρει κάποια τρόφιμα ή ότι του χρειάζεται, ενώ και κάποιοι άλλοι Παλαιστίνιοι χριστιανοί βοηθούν τον Ειρηναίο, προσφέροντάς του τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη σε σακούλες , που δένονται σε σχοινί που τραβάει ο ίδιος ο Ειρηναίος από την ταράτσα του Πατριαρχικού συγκροτήματος της Παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ . Και όλα αυτά με δικά τους χρήματα
                                    Ο Ειρηναίος με σχοινί παίρνει τρόφιμα!!!
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απαντώντας στα ανωτέρω έχει εκδώσει ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι «ο μοναχός Ειρηναίος έχει ο ίδιος αυτο -φυλακιστεί στο κελί του. Γνωρίζει ότι είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το επιθυμήσει, ενώ δεν του έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις». Εδώ να αναφέρουμε ότι από προσωπική γνώση και ενημέρωση του γράφοντος η ανακοίνωση του Πατριαρχείου δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Επίλογος
Η στάση αυτή του έκπτωτου Πατριάρχη Ειρηναίου (με ή χωρίς εισαγωγικά), ήταν η αντίδρασή του στην κατ’ αυτόν άδικη απόφαση της καθαίρεσής του και έχει σκοπό την αντίστασή του σε αυτήν, την προσμονή του για τελική δικαίωση και την επιστροφή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Όντως ζει σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης και δεν του επιτρέπουν επισκέψεις, στο θέμα δε του φαγητού το Πατριαρχείο σαφώς δεν του προσφέρει φαγητό, αφού και ο ίδιος δεν δέχεται, φοβούμενος μήπως τον δηλητηριάσουν, όπως ισχυρίζεται!!!!
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι γεγονός ότι συμβάλλει ποικιλοτρόπως στον εγκλεισμό και την απομόνωσή του, με γνώση και εντολή του Πατριάρχου Θεοφίλου (τίποτα δεν γίνεται εν αγνοία του Πατριάρχου), αφού είναι βέβαιο στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι αν εξέλθει της οικίας του, δεν υπάρχει περίπτωση να του επιτρέψουν να εισέλθει στην οικία του, θέλοντας έτσι να απαλλαγούν από μια ενοχλητική κατάσταση και μια εν δυνάμει απειλή.
Και όχι μόνο αυτό. Του έχουν επιβάλλει ουσιαστική απομόνωση από τον έξω κόσμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως κάποιες (ελάχιστες) επισκέψεις δημοσιογράφων, όπου εκεί για λόγους σκοπιμότητας, δεν μπορούν να αρνηθούν.
Εδώ δεν πρόκειται μόνο για εσωτερικό θέμα του Πατριαρχείου, αλλά άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων και αποτελεί το προκεχωρημένο μέτωπο του Ελληνισμού στην Μέση Ανατολή. Και οι Ισραηλινοί ομολόγησαν, ότι θέλουν και βοηθούν να είναι Έλληνας ο Πατριάρχης και αποτελεί σημαντικό παράγοντα εθνικής των ασφάλειας.
Κατά την άποψή μας για την εν λόγω κατάσταση θα έπρεπε ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ προσωπικά να είχε δώσει επιτέλους λύση στο εν λόγω απαράδεκτο ζήτημα, που αποτελεί μομφή και σκιά στο πρόσωπο του Πατριαρχείου και του ιδίου του Πατριάρχου, παίρνοντας την πρωτοβουλία για προσωπική επαφή με τον Ειρηναίο, ακόμη επιτρέποντας του τις επισκέψεις φίλων του και γνωστών και δίδοντας προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν κινδυνεύει, δεν διώκεται και ότι η οικία του είναι δεδομένη.
Ο μειλίχιος Πατριάρχης, όπως «φαίνεται» στις δημόσιες εμφανίσεις του, εφαρμόζει μια απίστευτα σκληρή πολιτική προς τον προκάτοχό του, τιμωρητική και εκδικητική θα λέγαμε, μια στάση που δεν έχει καμμιά σχέση με τα διδάγματα του Σωτήρος Χριστού και με την Χριστιανική θρησκεία και Πίστη. Η δε Ιερά Σύνοδος ελεγχόμενη πλήρως από τον εκάστοτε Πατριάρχη, όπως και τώρα, δεν ασχολείται με το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα του έγκλειστου εκπτώτου Πατριάρχη και ουδείς εκ των Συνοδικών Πατέρων δεν τολμά να αμφισβητήσει τις αποφάσεις και την πολιτική του νυν Πατριάρχου Ιεροσολύμων, λόγω φόβου διαγραφής του!!
Η δε Ελλάδα, επισήμως απούσα, επιτηδείως ουδετέρα, με ενοχικά συμπλέγματα, και με την γνωστή και απαράδεκτη ανικανότητα άσκησης σοβαρής και στιβαρής εξωτερικής πολιτικής και προώθησης των εθνικών συμφερόντων ακόμη και σε Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, όπως είναι οι πατέρες του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που ευρίσκονται και δραστηριοποιούνται σε φιλικές σήμερα χώρες, δηλαδή το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία θα πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί, να λάβει πρωτοβουλίες, να πιέσει, να φοβερίσει, να πείσει, ώστε επιτέλους να λάβει τέλος μια απαράδεκτη κατάσταση, που δεν μας τιμά, ως Έλληνες και ως Χριστιανούς Ορθόδοξους.
Η ταπεινότητά μου, με τον εξόχως τιμητική για εμέ ιδιότητα του Μικρού Σταυροφόρου του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου, απευθύνω έκκληση προς τους Άγιους Πατέρες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συμπεριλαμβανομένων Ειρηναίου και Θεοφίλου για αγάπη, συγχώρεση, αδελφοσύνη και επούλωση της πληγής αυτής του Πατριαρχείου μας, θυμίζοντας τα λόγια του Ιησού Χριστού και Σωτήρα μας: «Ε­άν α­φή­τε τοις αν­θρώ­ποις τα πα­ρα­πτώ­μα­τα αυ­τών, α­φή­σει και υ­μίν ο Πα­τήρ υ­μών ο ου­ρά­νιος· ε­άν δε μη α­φή­τε τοις αν­θρώ­ποις τα πα­ρα­πτώ­μα­τα αυ­τών, ου­δέ ο Πα­τήρ υ­μών α­φή­σει τα πα­ρα­πτώ­μα­τα υ­μών» (Μτ. 6, 14-15).
  
*Ο Ιωάννης  Αθαν. Μπαλτζώης  είναι Αντιστράτηγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ (2000-2003) , Μικρός Σταυροφόρος του Τάγματος Ορθοδόξων Παναγίου Τάφου, Tactical Intelligence School (US Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση και Γεωστρατηγική Σύνθεση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγές:
The Marker της εφημερίδας Haaretz (18/3/2011)              

 http://www.triklopodia.gr/