Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ


31 Μαΐου 1961- 31 Μαΐου 2017

  _______Ως άτομα έχουμε και τις προσωπικές μας επετείους! Δικαιούμεθα να τις έχουμε! Έτσι, λοιπόν, και ο υποσημειούμενος χθές είχε μια προσωπική επέτειο!  Μας την υπενθύμισε η αγάπη και η γλαφυρή γραφίδα των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος της Αιγείρας, με προεξάρχοντα τον ευλαβέστατο Εφημέριό τους, τον π. Χαράλαμπο Καρούζο!  Ας μας συγχωρήσετε να αναφερθούμε στην επέτειο αυτή, διότι με τον τρόπο αυτό θα σας δώσουμε την ευκαιρία να απολαύσετε την ανεπανάληπτη και τόσο συγκινητική πέννα των συντακτών μιας συγχαρητηρίου επιστολής, την οποία μας απέστειλαν και δια την οποιίαν δημοσίως τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.
 
             Ας έλθουμε, λοιπόν, στην προσωπική μας επέτειο. Προ πενήντα έξ ετών (56) ο Πανάγαθος Θεός με εκάλεσε στην ιερή Διακονία του αγίου Θυσιαστηρίου Του! Δια χειρός του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου χειροτονήθηκα Διάκονος του φρικτού Θυσιαστηρίου!  Ήταν η 31η Μαΐου 1961 και η χειροτονία μου έγινε στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων. Ήμουνα μόλις 23 ετών! Άρα χθες συνεπλήρωσα 56 έτη στην Ιερωσύνη!
          Έκτοτε ζω λουσμένος μέσα στην ευλογία του Κυρίου μας.  Καθώς ο χρόνος κυλάει ασφαλώς και ενθυμούμαι κάθε προσωπική μου επέτειο, πλήν όμως ούτε την κοινοποιώ στο περιβάλλον μας, ούτε και την εορτάζω! Την αντιμετωπίζω με μια θερμή ευχαριστήρια προσευχή στον πανοικτίρμονα Κύριό μας.
          Με τα δεδομένα αυτά για την ελεεινότητα μου η επιστολή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αιγείρας ήταν όχι μόνο μια μεγάλη έκπληξη, αλλά προ πάντων μια μεγάλη συγκίνηση! Ένα δώρο αγάπης, το οποίον έλαβα από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον αγαπητό μου ιερέα  π. Χαράλαμπο Καρούζο.
          Χθές, λοιπόν, 31 Μαΐου μου έφεραν μερικά άνθη και μια επιστολή.  Τα άνθη τα πρόσφερα στον Νυμφίο Χριστό! Τα  τοποθετήσαμε στα Άχραντα Πόδια του Εσταυρωμένου Κυρίου μας, στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου μας.  
_______Εν συνεχεία άνοιξα την επιστολή.  Την ανέγνωσα και τότε έμεινα κατάπληκτος!  Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω διαβάσει ένα τόσο χαριτωμένο, τόσο πνευματικό, τόσο εξαίρετο κείμενο!
          Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αιγείρας το παραθέτω στην συνέχεια και αναφωνώ:  «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος»!

Αίγιον, 1η Ιουνίου 2017
† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσιος

**************************

Σεβασμιώτατε, χαίρετε εν Κυρίω!

Μην κοπιάσετε αναζητώντας το χέρι εκείνο το οποίο σας στέλνει τα φρεσκοκομμένα αυτά λουλούδια, μιας και δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.  Προέρχονται από τον κήπο της καρδιάς της Κυρίας των Αγγέλων, η οποία χρόνια τώρα σας κοιτάζει έτσι όπως ακριβώς την κοιτάζετε κι εσείς.

          Βλέπετε, είναι το δικό της «Ευχαριστώ» για τον μακροχρόνιο αγώνα σας, όχι μόνο για το όνομα αλλά και την τήρηση των εντολών του Υιού της και Θεού ημών.

          Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η Παναγία βράβευσε κατ’ όναρ, και μάλιστα δια χειρός, τον Όσιο Κουκουζέλη, τον επονομαζόμενο «Αγγελόφωνο», δίνοντάς του ένα χρυσό φλουρί.

        Είθε να έχετε την εύνοιά Της μέχρι το τέλος του επιγείου βίου σας, κι εν συνεχεία την προστασία της ψυχής σας κατά την άνοδο και διέλευσή της μέσα από τα εναέρια τελώνια.

        Σας ευχαριστούμε, τέλος, για τις πνευματικές μεταλαμπαδεύσεις κι όλα όσα μας διδάξατε εν σιωπή και ταπεινότητι βίου.  Περισσότερο, όμως, σας ευχαριστούμε γι' αυτά που κάνατε για μας και δεν μπορέσαμε να τα κατανοήσουμε, κυρίως λόγω μικροψυχίας και εγωιστικής υπέρτασης.
Ταπεινά την σωτήρια ευχή σας εκζητούντες.
Καλό Παράδεισο, Σεβασμιώτατε!

                                     Ο Εφημέριος
                      και το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον
                      Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος                               Αιγείρας