Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ

Διά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών

καί Προέδρου της Δ.Ι.Σ.

κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΣ:

1. ΣΥΡΟΥ κλπ. κ.  ΔΩΡΟΘΕΟΝ 

2.  ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ

3. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ

4. ΚΕΡΚΥΡΑΣ κλπ. κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΝ

5. ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΒΟΥΛΑΣ , κλπ. κ. ΠΑΥΛΟΝ

6. ΘΗΡΑΣ, ΑΜΟΡΓΟΥ και ΝΗΣΩΝ κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΝ

7. ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΝ

8. ΣΙΣΑΝΙΟΥ και ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ κ. ΠΑΥΛΟΝ

9. ΠΟΛΥΑΝΗΣ και ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

10. ΛΑΓΚΑΔΑ ΛΗΤΗΣ και ΡΕΝΤΙΝΗΣ κ. ΙΩΑΝΝΗΝ

11. ΧΙΟΥ, ΨΑΡΡΩΝ και ΟΙΝΟΥΣΩΝ κ. ΜΑΡΚΟΝ

12. ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ και ΠΡΕΒΕΖΗΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ

Μέλη της 161ης Συνοδικής Περιόδου

****** 

«Ρωτάω πολύ σοβαρά τούς Άγιους Πατέρες
  και παρακαλώ πολύ ας μου απαντήσει
κάποιος ΥΠΕΥΘΥΝΑ! Ο μεγάλος μου γυιός
φέτος πηγαίνει στην Γ΄ Δημοτικού. Ο ....φάκελος
(που φυσικά δεν είναι «φάκελος», αλλά κανονικό
βιβλίο) για το μάθημα των Θρησκευτικών παρουσιάζει 
την Παναγιά και τον Χριστό σαν .....Ινδιάνους με ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΑ
και για την ακρίβεια σαν Ινδιάνους της φυλής Τσεγιέν!
Σας ερωτω, λοιπόν, Άγιοι Πατέρες, άν αύριο το πρωΐ 
έρθει ο γυιός μου και μου πεί  πως ο Χριστός και η Παναγία 
ήταν δυο καλοί ....Ινδιάνοι.....
ποιός θα φέρει την ευθύνη;»    
 Γεώργιος Μιχαλόπουλος
(βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, 22.09.2017, σελ. 2)  


Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί,
       Ένας πρεσβύτερος στην ηλικία εν Χριστώ Αδελφός Σας, ο οποίος άγει σήμερα τό ογδοεικοστόν (80) έτος, αμαρτωλός και τρισάθλιος, αποτολμά να απευθυνθεί προς Υμάς διά της παρούσης ανοικτής επιστολής. Ως κατέχων πλέον την 5η κατά τα πρεσβεία της χειροτονίας θέση στην κλίμακα της Ιεραρχίας, αισθάνεται αυξημένη την ευθύνη, πονάει και υποφέρει ψυχικά, διό καί  αποτολμά να Σας  εκθέσει δημοσίως τις ανησυχίες της ψυχής του και να Σας παρακαλέσει, να διοικήσετε το σκάφος της Εκκλησίας με σύνεση, αλλά και με τόλμη, έτσι ώστε να φανείτε αντάξιοι των κρισίμων τούτων περιστάσεων, κατά τις οποίες η θεία Πρόνοια έταξεν Υμάς στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας.
          Θεωρώ περιττό να Σας υπομνήσω, ότι στην Ορθοδοξία το πολίτευμα είναι Δημοκρατικό, δηλ. όλοι είμεθα ίσοι μεταξύ μας, γι’ αυτό δε ακριβώς και συνυπεύθυνοι!  Μη θελήσετε αύριο να επιρρίψετε τις ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπό μας! Όταν ένας Στρατηγός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑ-ΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ πώς να δώσει μάχες;
        
Πηγή: Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ" 22.09.2017
  Οι Αρχιερείς-Μέλη της προλαβούσης 160ής Συνοδικής Περιόδου αποδείχθησαν ανάξιοι της αποστολής των!  ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΧΗ, ενώ τα πάντα γκρεμιζόντουσαν και εξωστρακίζοντο! Μοναδικό τους κίνητρο, δυστυχώς, ήταν να μη χαλάσουν την ραστώνη της ψυχής των!  Να μη στενοχωρήσουν τους Κυβερνώντες! Να μη έλθουν σε αντιπαράθεση με τους αθέους Τσίπρα, Γαβρόγλου, Φίλη και τα λοιπά αντίχριστα Μέλη της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (διότι, ευτυχώς, δεν είναι όλοι τους άθεοι και αντίχριστοι), ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ ΜΑΣ!

Θέλετε αποδείξεις;  Ιδού, λοιπόν, δύο τρανταχτά  παραδείγματα:


1.     Ο Υπουργός α-Παιδείας και α-Θρησκείας κ. Γαβρόγλου πολύ πρόσφατα παρέστη κατά την τέλεση του Αγιασμού σε κάποιο Δημοτικό Σχολείο της Αίγινας, Αγιασμό «επί τη ενάρξει του σχολικού έτους», όπου παρευρίσκετο και ο οικείος Μητροπο-λίτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο διατελέσας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών. Εκεί, λοιπόν, ο Υπουργός της αθεΐας κ. Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Μητρο-πολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Πραγματικά είναι για μένα τιμητικό να είμαστε σήμερα με τον Μητροπολίτης μας για ένα λόγο που ενδεχομέ-νως οι περισσότεροι από σας δεν γνωρίζετε. Ο Μητροπολίτης μας είναι επικεφαλής της Επιτροπής, που όρισε η Εκκλησία με εντολή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κυρίου Ιερώνυμου για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Απεδείχθη –δεν ξέρω αν είναι λόγω της νησιώτικης καταγωγής του- ένας συγκλονιστικός καπετάνιος, ένας Ιεράρχης από τον οποίον έμαθα εγώ πάρα πολλά πράγματα και νομίζω επιλύσαμε πολύ σύνθετα ζητήματα και λόγω της συμβολής του Μητροπολίτη μας. Και θέλω να τον ευχαριστήσω και γι’ αυτό».

         

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί,

          Οι έπαινοι ενός Υπουργού-πολεμίου της Ορθοδοξίας σε ένα Επίσκοπο-αντίπαλό του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πιο εύγλωττη απόδειξη για την συντελεσθείσα ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Ορθοδοξίας μας;  2. Ας έλθουμε τώρα και στην δεύτερη απόδειξη της γενομένης προδοσίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ. κατά την λήξασα Συνοδική Περίοδο, αποχαιρετώντας τους Συνοδικούς – Μέλη, στην αντιφώνησή του είπε και τα εξής:


«Η διαρρεύσασα Συνοδική περίοδος είχε τον κλήρον να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων και όγκον θεμάτων, τα οποία, συν τω χρόνω, ενεφανίσθησαν υπό την πίεσιν της Πολιτείας, ανατροπής καθιερωμένων πνευματικών δομών και μεταλλαγής προαιωνίων αρχών, με απώτερον σκοπόν τήν επιβολήν και εις τήν Ορθόδοξον Ελλάδα ουδετεροθρήσκου κράτους, με την δικαιολογίαν προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και καθιερώσεως τής ανεξιθρησκείαςη οποία και από το ισχύον Σύνταγμα προβλέπεται και υπό τής Εκκλησίας τής Ελλάδος τηρείται και προστατεύεται από αρχαιοτάτων χρόνων, εις την ουσίαν όμως σκοπόν έχει τον περιορισμόν και τήν αποδυνάμωσιν της κρατούσης Εκκλησίας και την περιθωριοποίησιν αυτής.
Εις τα θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας και εις όλα τα άλλα ετηρήσαμεν ηπίαν τακτικήν…. Εις το πολύπλοκον ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τήν εκ μέρους της Πολιτείας επιβολήν πολυθρησκειακής και συγκρητιστικής δομής προγραμμάτων, εις τα ψηφισθέντα νομοσχέδια των συμφώνων συμβιώσεων, ερχόμενα εις ευθείαν αντίθεσιν με τον Ευαγγελικόν νόμον, ….. εις τήν απαράδεκτον προς τήν Ορθόδοξον παράδοσιν νομιμοποίησιν τής αποτεφρώσεως των νεκρών, εις την μεθοδικήν και πονηράν αποδόμησιν προαιωνίων αρχών, ……..και εις πλείστα άλλαων ουκ έστιν αριθμόςεζητήσαμεν να επιλυθούν με σώφρονα διάλογον, παρ  ὅτι οι συζητηταί μας δεν μάς ενέπνεον πάντοτε εμπιστοσύνην και πάση θυσία επροτιμήσαμεν την ειρήνην και όχι την σύγκρουσιν, πρός αποφυγήν μεγαλυτέρας ζημίας.

Εις τον λαόν εδώσαμεν τήν εντύπωσιν υποχωρήσεωνεπί παραδείγματι εις το μάθημα των θρησκευτικών και των περιέργων συμφώνων συμβιώσεως. Γεγονός είναι, ότι ευρέθημεν εις δύσκολον θέσιν και τινές εξ ημώνυπέστησαν βαρείς και αδίκους χαρακτηρισμούς» .


Ταύτα πάντα, καθώς το ομολογεί ο Σεβ. κ. Νικόλαος, εγένοντο με πλήρη συναίσθησιν της τραγικότητος των  καιρών, τους οποίους διερχόμεθα. Ο τέως Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ. Σεβ. κ. Νικόλαος το ομολογεί ευθέως! Επισφραγίζοντας την προσφώνησή του είπε  τα  εξής αξιοπρόσεκτα: 


«Ως φαίνεται, είμεθα πρό δυσαρέστων διά τήν Εκκλησίαν εξελίξεων…… Ο πολιτικός κόσμος εις τήν πλειονότητά του προτιμά Ελλάδα άθρησκον, μέ τήν Εκκλησίαν ως πολιτιστικόν καί μνημειακόν παράγοντα. Εάν, όπως φημολογείται, μέ τήν αναθεώρησιν του Συντάγματος οικοδομηθεί καί θεσμοθετηθεί τό άθρησκον κράτος, ημείς πρέπει να αναλάβωμεν ευρείαν και συστηματικήν διαφώτισιν του Ορθοδόξου λαού, δια να γνωρίσει τας επιπτώσεις της διά νόμου αλλοιώσεως της Ελληνορθοδόξου ταυτότητός του». ******************


          Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι,

Έπειτα από τα παραπάνω παρατεθέντα αποδεικτικά στοιχεία οφείλετε να συνειδητοποιήσετε, ότι αναλαμβάνετε την Διοίκηση του σκάφους της Εκκλησίας σε καιρούς δυσχειμέρους!  Αδελφοί μου, σήμερα

·  Ο Χριστός μας ξανασταυρώνεται!
·  Ο Τίμιος Σταυρός αποκαθηλώνεται!
·  Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αφαιρεί τον Σταυρόν από το             κοντάρι της Σημαίας μας! 
·  Η Παναγία μας εξωστρακίζεται από την ζωή μας!
·   Η εικόνα της Θεοτόκου απορρίπτεται σε καλάθους αχρήστων!
·  Η Ορθοδοξία μας διώκεται!
· Η εβδόμη Εντολή του Θεού περί της »εβδόμης ημέρας»                   ποδοπατείται!
·  Η αργία της ημέρας της Κυριακής έχει καταργηθή! 
· Ο εκκλησιασμός των μαθητών των Δημοσίων Σχολείων                οδηγείται προς την κατάργησή του!
- Τα ήθη ανατρέπονται!
- Η Ομοφυλοφιλία νομιμοποιείται!
·  Ο Ισλαμισμός ευνοείται  και εξαπλούται ολοταχώς!
·  Η Ελλάδα μας αποχριστιανίζεται!
·  Η εθνική μας συνείδηση νεκρώνεται!
· Δήμαρχος του Λεκανοπεδίου της Αττικής αρνήθηκε την                ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στο τέλος μιας εκκλη- σιαστικής Λιτανείας!                       
·  Η ένδοξος ιστορία μας αλλοιώνεται! 
·   Όλα, ΝΑΙ ΟΛΑ, αναποδογυρίζονται, ανατρέπονται!
·  Η αθεΐα θριαμβεύει!
· Η «πανθρησκεία», ο «Οικουμενισμός», προωθείται συστηματι-     κώς και  ολοταχώς!
· Η παγκοσμιοποίηση του Πλανήτη μας είναι η αιτία όλων              αυτών των νέων δραστηριοτήτων, η «globalization» !!!
Θέλετε αποδείξεις;


Τα τελευταία τραγικά γεγονότα μας  πληροφορολυν, ότι μιά γυναίκα «Διευθύνουσα Σύμβουλος κρατικού οργανισμού, που εποπτεύεται μάλιστα από το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων, φέρεται να προσέβαλε και να καθύβρισε ιερά σύμβολα της χριστιανικής μας πίστεως. Κατηγορείται από υπαλλήλους της Υπηρεσίας στην οποία προ΅ΐσταται, ότι τους υποχρέωσε να βγάλουν τις θρησκευτικές εικόνες από τα γραφεία τους, αλλά και τα σταυρουδάκια από τό λαιμό τους, προκαλώνστας τεράστια αναστατωση...» Βλ. ΕΛ.ΩΡΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ, 24.09.2017, σελ. 2)
Ιδού ένα ακόμη παράδειγμα από τα σημερινά διδακτικά βιβλία, τα οποία διενεμήθησαν στα Σχολεία μας:  

Στο βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού, σελ. 44, παρατίθενται τα εξής αθεϊστικά, και γι’ αυτό απαράδεκτα, για την ημέρα της Κυριακής: «Η Κυριακή για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μέρα αργίας και αποχής από την καθημερινή δουλειά τους, η οποία αρκετές φορές μπορεί να είναι βαρετή και κουραστική…Όμως είναι και αρκετοί άνθρωποι, που δεν μπορούν  να μην εργαστούν την Κυριακή…. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν εργάζονται μια άλλη μέρα της εβδομάδας» !!!!!


ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ,
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ,
ΑΛΛ’ ΟΥΔΕΙΣ ΕΞ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ!


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος, κατά το μέτρο που Του επιτρέπεται, αγωνίζεται! Αλλά δεν έχει μαχητές! Δεν έχει Ιεράρχες αποφασισμένους να θυσιασθούν «για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία»! Στρατηγός, χωρίς γενναίους στρατιώτες, δεν μπορεί να δώσει μάχες; ‘Εγραψε στον άθεο Υπουργό κ Γαβρόγλου και παρεκάλεσε: «Προστατέψτε τους Χριστιανούς»!. Απευθύνεται όμως σε «ώτα μη ακουόντων»! 

Αλλά και αντιθέτως: Ας υποθέσωμεν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δειλιάζει και αποφεύγει  να δώσει την μάχη!  Εάν όμως το Σώμα των Ιεραρχών έχει αποφασίσει να αγωνισθεί  υπέρ «Βωμών και Εστιών», ποιός Αρχιεπίσκοπος θα μπορούσε να το αρνηθεί;

Αδελφοί εν Χριστώ,

· Οι χριστιανοί εξεγείρονται! «Χριστιανοί γονείς ζητούν απαλλαγή των παιδιών τους από τα νέα Θρησκευτικά» (Μακελειό 16 & 17. 09. 2017), γράφουν οι εφημερίδες!

·    Ιερείς μας-γονείς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας επίσης ξεσηκώνονται, επαναστατούν! Εμείς «υπνώττομεν, ύπνον βαθύν»! «Υπνώττομεν   τόν νήδυμον»! Ο ημέτερος Πρωτοπρε-σβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Φανερωμένης του Αίγίου «ζήτησε απαλλαγή του παιδιού του από το μάθημα των θρησκευτικών, όταν θα διδάσκονται οι ενότητες για το Κοράνι και τον Ιουδαϊσμό», γράφει η τοπική μας Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας» (20.09.2017)!

·   Δυστυχώς την ίδια ώρα Εφημερίδες των Αθηνών σε πρωτο-σέλιδα δημοσιεύματά τους γράφουν:  «ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ» (Βλ. Ορθόδοξη Κατάθεση, 17.09.2017).

· «Η Πανθρησκειακή προπαγάνδα μέσα από τα Θρησκευτικά», γράφει μια ανήσυχη ψυχή, η Μαριάνθη: «Παρατήρησα…, ότι στο δημοτικό γίνεται μια κατάφωρη  υπέρ του Ισλάμ και του Εβραϊσμού, μέσα από εικόνες για την θρησκεία αυτών  των δύο, καθώς και υπέρ προσφύγων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν πως ….και ο Χριστός ήταν πρόσφυγας σαν παιδάκι!… Παράλληλα…στο δημοτικό διδάσκουν και λιγάκι Κοράνι και ΤΕΝΑΔ (Ταλμούδ)….καθώς και μια αναφορά για το τι λέει το Κοράνι  για τη μητέρα του Χριστού» (βλ. Μακελειό, 16-17.09.2017).

·   «Με αντισυνταγματικούς Νόμους δολοφονούν το μέλλον των παιδιών μας», γράφει και ο Συνταγματολόγος κ. Βασίλειος Σπύρου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του (Βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 03.09.2017).

·        Την ίδια ώρα στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν ευρέως προσκλήσεις για μια αντίσταση των γονέων, καθώς επίσης και Υποδείγματα Εγγράφων είτε για την αποχή των παιδιών τους από το Μάθημα των θρησκευτικών, είτε «Δήλωση επιστροφής Βιβλίου/Φακέλλου Μαθητή Μαθήματος Θρησκευτικών». Να μια προτροπή: «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ»
    (βλ. http://www.tideon.org/index.php/2012-02-03-08-08-55/2012-02-28-20-22-19/2012-05-18-09-54-46/11089-2017-09-16-20-37-46).  
 · Στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» δημοσιεύεται  η κραυγή αγωνίας μιάς Μητέρας, η οποία απευθύνεται καί πρός τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας. Διερωτάται, καί  πολύ ορθώς,: «Τι είδους άνθρωποι θα γίνουν τα παιδιά; "Επιστήμη, χωριζομένη αρετής, πανουργία φαίνεται" (Πλάτωνας). Πως όμως θα αποκτήσουν αρετή τα παιδιά, όταν τα μεγαλώνουμε προσπαθώντας να γκρεμίσουμε μέσα τους την πίστη σε καθε τι ανώτερο;» (βλ. 24.09.2017, σελ. 14).
  · Στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» δημοσιεύεται άρθρο του κ. Λευτέρη Χαμπίμπη με τίτλο «Ύστατη ώρα ευθύνης για την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους», όπου διαβάζουμε και τα εξής: «Η Ορθοδοξία είναι η τροφός και ο συνδετικός κρίκος του Έθνους μας. ¨Οποιος κτυπάει την Ορθοδοξία, βάλλει ευθέως εναντίον του Έθνους. Σήμερα βάλλεται η Εκκλησία, που παρέχει πέρα όλων τνω άλλων και τροφή σε 500.000 Έλληνες» (βλ. φ. της 23-24ης.09.2017, σελ. 9). 
 ·  Στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» καταχωρίζεται άρθρο μέ τίτλο: «Κινητοποίηση υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ» διαβάζουμε: «ΤΩΡΑ, στη ζοφερή εποχή, όπου προελαύνει η νεοταξική αποδόμηση και το κράτος αποπειράται να αποστυνδέσει τους πολίτες από την Ορθοδοξία, οι θιγόμενοι συσπειρώνονται και μετέρχονται όλους τους νόμιμους τρόπους για να διατηρήσουν αυτά, που έχουν κατακτήσει με θυσίες και προστατεύονται από τις διατάξεις του Συντάγματος» Βλ. φ. της 23ης.09.2017, σελ. 9). Όλοι συσπειρώνονται καί εξεγείρονται, πλήν ημών των εκκλησιαστικών Ταγών!!!
·  Στον ιστότοπο «PENTAPOSTAGMA»  και σε ανάρτηση της 21.09.2017 και με τίτλο «Χιονοστιβάδα επιστροφών του νέου βιβλίου των Θρησκευτικών!....» διαβάζουμε και τα εξής: «Το βιβλίο είναι κακογραμμένο, χωρίς συνέχεια, με ακαταλαβίστικα κείμενα για αυτή την ηλικία. Οι αναφορές στις άλλες θρησκείες είναι αποπροσανατολιστικές! Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να απομακρύνουν ή να σπείρουν την αμφι- σβήτηση από την θρησκεία μας είναι πασιφανείς! Θα το καταλάβουν ακόμα και τα παιδάκια μας!»  Ο συντάκτης του παραπάνω σημειώματος στο Pentapostagma καταλήγει το κείμενό του με τις εξής απορίες:        «Και μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Πως θα το διαχειριστούν οι δασκάλες και οι δάσκαλοι των παιδιών μας;
Τι θα κάνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων;
Οι δημοσιογράφοι γιατί δεν το έχουν κάνει θέμα;
Η Αρχιεπισκοπή γιατί δεν έχει αντιδράσει;
Η Ν.Δ. και η τομεάρχης  #nikikerameus τι περιμένουν; …
Που το πάνε οι συντάκτες του βιβλίου και αυτοί που το ενέκριναν;

                                                     

·     Επειδή όμως  η ροή του λόγου μας έφερε και στους συντάκτες των Βιβλίων των Θρησκευτικών, ήλθε η ώρα να πούμε κάτι και για ένα άλλο δημόσιο Πρόσωπο, το οποίον κρύπτεται πίσω από όλη αυτή την αναστάτωση στην Παιδεία. Πρόκειται για τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας και Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι το πρόσωπο-κλειδί για όλη αυτή την αναστάτωση στην Παιδεία ως πρός το μάθημα των Θρησκευτικών.  Σε ένα ιστότοπο διαβάσαμε και τα εξής καταπληκτικά: ·     Ας μην είμαστε μεμψίμοιροι… Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, ενήργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Χρησιμοποίησε την καταπληκτική του επιχειρη-ματολογία σε κάθε ευκαιρία… Ζήτησε κατ’ επανάληψη ακρόαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έπεισε… Ξεκούνησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ι. Σύνοδο… Μίλησε για αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος έγκαιρα, χωρίς όμως να συνθηκολογεί με τη διάθεση εκάστου κακοπροαίρετου άσχετου ή εκσυγχρονιστικού συν- ασπισμένου απολιφαδιού…  
 (βλ.http://panagiotisandriopoulos. blogspot.gr/2011/03/blog-post_30.html)  «Όπερ έδει δείξαι», θα λέγαμε πιο παληά, τότε που μιλούσαμε τα ελληνικά!
·    Λοιπόν, τα νεώτερα είναι ότι από τον κ. Γιαγκάζογλου «εάλω» δηλ. αλώθηκε και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μάλιστα η έδρα της Δογματικής!!!!! Όπως πληροφορούμεθα στις 18.09.2017 συνεδρίασε το Εκλεκτορικό Σώμα της Θεολογικής Σχολής για την πλήρωση της έδρας της Δογματικής. Ο κ. Γιαγκάζογλου, λοιπόν, εξελέγη με ψήφους έξη (6) καθηγητής, ενώ τρία (3) ψηφοδέλτια ήσαν λευκά και δύο (2) αρνητικά. Λέγεται, (αλήθεια; ψέμματα;), ότι οι εκλέκτορες είχαν επιλεγεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εκλογή του. Μεταξύ των ψηφοφόρων είχε προσκληθεί και καθηγητής από την Σερβία. Άρα το καταστρεπτικό για την Ορθοδοξία μας έργο του μοντέρνου Θεολόγου κ. Γιαγκάζογλου έχει μέλλον!  Τώρα θα διδάσκει και Δογματική! Θα τρίζουν τα κόκκαλα του αειμνήστου Καθηγητού μας Ιωάννου Καρμίρη!


********************

Αγαπητοί Αδελφοί εν Χριστώ, Συνοδικοί Σύνεδροι

      Γράφοντας και καταγράφοντας τα ανωτέρω θέλησα να Σας φέρω ενώπιον των ευθυνών Σας. Αναλαμβάνετε το πηδάλιον της εκκλησια-στικής διοικήσεως σε καιρούς εξόχως χαλεπούς. Πρέπει να αναλάβετε το ανορθωτικό έργο Σας.  Ωμίλησα προς Υμάς δημοσίως, διότι η αρχιερατική μου καρδία είναι εξόχως πληγωμένη από την έν γένει στάση της Ιεραρχίας μας. Κατά καιρούς «είπον και ελάλησα», αλλά απάντηση δεν έλαβα! Σας υπενθυμίζω:


 •           *****    Στις 9 Μαρτίου ε.έ., αγορεύων ενώπιον της σεπτής Ιεραρχίας έθεσα «τον δάκτυλον επί των τύπων των ύλων»!   «Για τα νέα βιβλία, τα οποία θα προέλθουν από τον Διάλογο, και περί των οποίων μας λέγουν, ότι θα ξαναγραφούν, δεν υπάρχει κάποια χρηματική πίστωση. Άρα, ταπεινά φρονώ, ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και να σκεφτώμαστε -το τονίζω- πίσω από αυτό, το οποίο μας υπόσχονται, τι πραγματικά θα εφαρμόσουν; Είμεθα σε διαπραγματεύσεις και σε διμερή διάλογο με μια Κυβέρνηση αθέων! Άρα θα πρέπει να είμεθα καχύποπτοι! Και, εάν, παρ’ελπίδα, διαπιστώσουμε, ότι δεν πετυχαίνουμε τίποτα με τον Διάλογο, τότε «να κατέλθουμε στους δρόμους» και με τρόπο δυναμικό να διεκδικήσουμε το προνόμιον, το οποίον μας παρέχει το Σύνταγμα της Ελλάδος περί των Σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Σας υπενθυμίζω, ότι  το Σύνταγμα ορίζει σαφώς την θέση μας στο Ελληνικό Κράτος. Η Ορθοδοξία, γράφει, είναι η επικρατούσα Θρησκεία στη Χώρα μας! Όλοι οι άλλοι, όπως π.χ. οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι κλπ. είναι απλώς αποδεκτοί ένεκα της ανεξιθρησκείας. Παρά ταύτα οι Καθηγητές των Θρησκευτικών των άλλων Δογμάτων η Θρησκειών εισέρχονται ελευθέρως στα Δημόσια Σχολεία καί  διδάσκουν ανεξελέγκτως το δικό τους μάθημα των Θρησκευτικών στα δικά τους παιδιά, ενώ, αντιθέτως εις τον ομιλούντα δεν του παρέχουν το δικαίωμα να επισκέπτεται ένα Δημόσιο Σχολείο της Επαρχίας του! Μας θεωρούν ως εξωσχολικό παράγοντα και μας απαγορεύουν την επικοινωνία μας με την μαθητιώσαν Νεολαίαν».
          Τα πτωχά αυτά λόγια μου τα ολοκλήρωσα με την εξης προτροπήν:


  Μακαριώτατε,

  Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί,

  Σήμερα χάνεται η Ορθοδοξία μας! Χάνεται επίσης  και η Ελλάδα μας! Η Ελληνορθόδοξος Παράδοσις ευρίσκεται υπό διωγμόν! Επομένως η θα πάμε στον διάλογο με «το γάντι» η θα πάρουμε μαζί μας και «κανένα καρυοφίλι»! Μήπως πρέπει να κηρύξουμε μια νέα Επανάσταση; Μήπως πρέπει να γίνουμε και εμείς ένας νέος Παλαιών Πατρών Γερμανός; Και εν ανάγκη, να πέσουμε επί των επάλξεων! Να αγωνισθούμε και πάλι  «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία»;


  Πώς άραγε αντιμετώπισε το ιερό Σώμα της Ιεραρχίας, στη Συνεδρίασή Του της  9ης Μαρτίου 2017,  την ανησυχία μας;  ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ! Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ! Μόνον ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο και ο Εισηγητής της ημέρας, έλαβε τον λόγο για να δηλώσει απεριφράστως, ότι διαφωνεί ευθέως με την πρότασή μας!  *****  Εν συνεχεία ήλθε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της 27ης Ιουνίου ε.έ. Το Σώμα των Ιεραρχών συνήλθε με σκοπό να ενημερωθεί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων  της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τότε αρνήθηκα να συμμετάσχω στις εργασίες του Σώματος, γράφοντας σε Δημόσια Δήλωσή μου, τα εξής:

        «Συνέρχεται σήμερα η ολομέλεια του Σώματος των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκτακτη Συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες για τις εξελίξεις πάνω στο καυτό θέμα: «αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών». Ένα θέμα, που όχι μόνο έχει ενοχλήσει την Εκκλησία, αλλά και είχε οδηγήσει στην βίαιη απομάκρυνση του κ. Νικ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.

  Για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ποιμαντικής μου και αρχιερατικής πορείας αρνήθηκα να παραστώ στις εργασίας του Σώματος. Το ερώτημα, το οποίον ανακύπτει είναι «Γιατί;».

  Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

  Φρονώ, ότι η σήμερον συνερχομένη Σύνοδος των Ιεραρχών σκοπό έχει να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για ένα καινούργιο σύστημα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας»  (βλ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ, α.α. 64/2017/27.07.2017)

              Η δυναμική αυτή Δήλωσή μου  ανέμενα να ερεθίσει τα πνεύματα των Αγίων Ιεραρχών μας. Ανέμενα μια σκληρή αντίδραση, αφού ωμίλησα για ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Ορθοδοξίας μας! Παρά ταύτα ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ είτε ένα επιτιμητικό ή και επαινετικό σχόλιο, μήνυμα, τηλεφώνημα κλπ!!!! Η δήλωσή μου ΔΕΝ ΕΡΈΘΙΣΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΑΣ!
             Παρακολουθώντας τα συμβαίνοντα ολόγυρά μας σε καθημερινή βάση, με εντυπωσίασε η είδηση, ότι ένα κοπάδι από δελφίνια μετέφεραν από το βυθό της Μαύρης θάλασσας μια ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την εναπέθεσεν στην αμμουδιά στο Σότσι της Ρωσσίας! Το γεγονός έλαβε χώραν μπροστά στα έκπληκτα ανθρώπων, οι οποίοι ήσαν στην παραλία εκείνη! (βλ. «ΘΑΥΜΑ: Δελφίνια έβγαλαν εικόνα της Παναγίας στην ακτή», «Romfea.gr» 14.06.2017) Σκέφθηκα: μήπως το γεγονός αυτό είναι ένα ερέθισμα, ένα μήνυμα,  του φιλανθρώπου Κυρίου μας στην αθεΐζουσα εποχή μας;   Ήταν και αυτό ένα από τά κίνητρα, τα οποία με ώθησαν στην σύνταξη της παρούσης επιστολής. Εμείς αποκαθηλώνουμε τις Εικόνες της Παναγίας μας και τις πετάμε στα σκουπίδια! Μήπως τα δελφίνια  διορθώνουν τα λάθη της ιδικής μας ασεβείας;  

  Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελφοί,

              Μεμονωμένες φωνές εκ μέρους αδελφών Αρχιερέων υπάρχουν! Όπως π.χ. το πρόσφατο διάβημα του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου, ο Οποίος κινείται πυρετωδώς για να τονίσει στους αρμοδίους, ότι στη Σάμο σήμερα υπάρχουν 6.000 χριστιανοί αυτόχθονες κάτοικοι και 5.000 Μουσουλμάνοι μετανάστες! Δηλ. η Σάμος έχει πλέον κατακτηθεί από τους Μουσουλμάνους χωρίς πόλεμο, χωρίς μάχες! «Κραυγή αγωνίας από τον Σάμου Ευσέβιο για τους μετανάστες» γράφουν οι Εφημερίδες (βλ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 21.09.2017).  «Οι μετανάστες "βούλιαξαν" το νησί. Η εισροή έχει τη μορφή επέλασης» (βλ. ΜΑΚΕΛΕΙΟ, 21.09.2017)

           Επαναλαμβάνω: Μεμονωμένες φωνές εκ μέρους αδελφών Αρχιερέων υπάρχουν! Όπως και η δυναμική παρέμβαση του Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκταρίου, για την οποία οι Εφημερίδες έγραψαν: «Τριπλή πολιτική  παρέμβαση του Μητροπολίτου Κερκύρας» (βλ. ΜΑΚΕΛΕΙΟ, 22.09.2017.
             Ναί, μεμονωμένες αντιδράσεις Ιεραρχών, λοιπόν, υπάρχουν! Αλλά δεν αρκούν! Δεν φέρουν αποτέλεσμα! Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η φωνή της Εκκλησίας! Δεν υπάρχει αντίδραση από την Διοίκηση της Ελλαδικής  Εκκλησίας! Έχετε αντίρρηση; Παρακαλώ, λοιπόν, δώστε μου έστω ένα Ανακοινωθέν της Ιεραρχίας, διά του οποίου διαμαρ-τυρηθήκαμε για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής! Οι πιστοί μας, δυστυχώς, μας έβαλαν τα γυαλιά! Ο επιχειρηματίας κ. Στέφανος Σκλαβενίτης, με περισσή τόλμη και με πνεύμα αυτοθυσίας, εδήλωσε, ότι θα τηρήσει απαρεγκλήτως την αργία της Κυριακής στα πολυ- καταστήματα του! Αυτό για τον άνθρωπο αυτό σημαίνει ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΕΡΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΝ! Η Ιερά Σύνοδος τι είπε για την αργία της Κυριακής, της ημέρας του Κυρίου; ΤΙΠΟΤΑ! ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! 

              Άρα η Σιωπή μας ταυτίζεται με την Προδοσία της Ορθοδοξίας  μας. 

                 Αδελφοί μου, εθεώρησα χρέος μου να Σας υπομνήσω αυτά τα απλά πράγματα, καθώς τώρα αναλαμβάνετε τα υψηλά Σας καθήκοντα. Εύχομαι η αγωνιώδης φωνή μου να μη πάει στο καλάθι της λήθης και της αδιαφορίας! Οι Συνοδικοί Σύνεδροι της προλαβούσης περιόδου έγλειφαν τους Κυβερνώντες! Το ωμολόγησαν οι ίδιοι! Το επιβεβαίωσε και ο Υπουργός κ Γαβρόγλου!  Σείς, Αδελφοί μου, αναλάβατε την  πανοπλία Σας και κηρύξτε ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ για την σωτηρία και της Ορθοδοξίας μας και της φιλτάτης Πατρίδος μας.  Κηρύξτε την έναρξη ενός ιερού αγώνος και καλέστε μας να αναλάβουμε την πανοπλία μας! Οι καιροί είναι κρίσιμοι! Αναβολή δεν χωράει!


  Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι,

            Οι πιστοί χριστιανοί και οι γνήσιοι Έλληνες όχι μόνον ανησυχούν, αλλά και εκφράζονται δημοσίως, διαμαρτυρόμενοι για την αδράνειαν ημών τε και Υμών! Ιδού ένα τελευταίο δημοσίευμα:
                                                  «Η Εκκλησία….κοιμάται!

  Οι φωτογραφίες που κατακλύζουν το διαδίκτυο, από τα βιβλία θρησκευτικών του δημοτικού (και ειδικά της Τρίτης Τάξης) έχουν προκαλέσει απανωτά σόκ στους Χριστιανούς γονείς. Και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Εκκλησία, η οποία τελικά επέτρεψε  το να μαθαίνονται στα παιδιά μας όλα αυτά που βλέπουμε. Τελικά η Εκκλησία  μάλλον κοιμόταν και είχε δίκιο ο Φίλης που έλεγε ότι αυτός κέρδισε!» (βλ. ΕΛ. ΩΡΑ, 17.09.2017).

  TΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗ! Ακούστε το:  «2. Η Διοικούσα Εκκλησία, υποταγμένη και συμβιβασμένη καθώς είναι, με αδικαιολόγητη δουλοπρέπεια, στην νεοταξική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ακολουθεί το πνεύμα της «ρεαλπολιτίκ» και δίνει την γραμμή της υποχώρησης στις κάθε είδους νεοταξικές απαιτήσεις, στην παθητικά αποδεχόμενη τα πάντα και υπνώτουσα Ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να επέρχεται -και σε συνδυασμό με τη σταδιακή ολοκλήρωση του σχεδίου του ειρηνικού εποικισμού της χώρας από μουσουλμανικές ορδές που συντελείται σταδιακά στις μέρες μας- το τέλος του σύγχρονου Ελληνικού Ορθόδοξου Χριστιανικού κράτους» (Παναγιώτης Τσαγκάρης, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων).

  Έπειτα από τα παραπάνω παρατεθέντα αποδεικτικά στοιχεία οφείλετε να δώστε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μια ουσιαστική απάντηση. Να συνειδητοποιήσετε, ότι αναλαμβάνετε την Διοίκηση του σκάφους της Εκκλησίας σε καιρούς δυσχειμέρους, σε καιρούς χαλεπούς! «Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας» γράφει ο Ημερήσιος Τύπος (βλ. Σάββας Καλεντερίδης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22.09.2017).

   Αδελφοί μου, επαναλαμβάνω, σήμερα

  *       Ο Χριστός μας ξανασταυρώνεται!
  *       Ο Τίμιος Σταυρός αποκαθηλώνεται!

  *  Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αφαιρεί τον Σταυρόν από το κοντάρι της Σημαίας μας! 

  *       Η Παναγία μας εξωστρακίζεται από την ζωή μας!

  *       Η εικόνα της Θεοτόκου απορρίπτεται σε καλάθους αχρήστων!

  *       Η Ορθοδοξία μας διώκεται!

  *  Η εβδόμη Εντολή του Θεού περί της »εβδόμης ημέρας»  ποδοπατείται!

  *       Η αργία της ημέρας της Κυριακής έχει καταργηθή! 

  * Ο εκκλησιασμός των μαθητών των Δημοσίων Σχολείων οδηγείται προς την κατάργησή του!

  *       Ο Ισλαμισμός ευνοείται  και εξαπλούται ολοταχώς!

  *       Η Ελλάδα μας αποχριστιανίζεται! 
  *   Η νεολαία χάνεται! 

  * Μας απαγορεύουν πια να λέμε το σύνθημα «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»

  *       Η εθνική μας συνείδηση νεκρώνεται!

  * Δήμαρχος του Λεκανοπεδίου της Αττικής αρνήθηκε την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στο τέλος μιας εκκλησιαστικής Λιτανείας! 

  *       Η ένδοξος ιστορία μας αλλοιώνεται! 

  *       Όλα, ΝΑΙ ΟΛΑ, αναποδογυρίζονται, ανατρέπονται!

  *       Η αθεΐα θριαμβεύει!

  *  Η «πανθρησκεία» και ο «Οικουμενισμός», προωθούνται  συστηματικώς και ολοταχώς!

  Εύχομαι η φωνή μου να μη πέσει στο κενό.  Με αδελφική αγάπη και ασπασμούς

  Ένας ταλαίπωρος άνθρωπος, αμαρτωλός και τρισάθλιος

  +ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

  ο οποίος αριθμεί:

  79 έτη στον αγώνα της ζωής, δηλ.

  28.949 περίπου ημέρες, αγωνιζόμενος τον καλόν αγώνα της ζωής, εκ των οποίων:

  56 έτη στην Ιερωσύνη

  43 έτη στη Διοίκηση της Εκκλησίας μας

  41 έτη στην Αρχιερωσύνη

  39 έτη ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και είναι

  5ος στην Επετηρίδα, ως προς τα πρεσβεία στην σειρά της Ιεραρχίας σήμερα!


  ************

  Πηγή: Εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ"  21.09.2017