Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

«ΣΤΑΥΡΟΣ, Ο ΦΥΛΑΞ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ....»

ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ,

ΑΣ ΚΡΑΤΗΘΟΥΜΕ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ!
 

________Ο χθεσινός πολύ δυνατός σεισμός, που έγινε στην περιοχή της Πρεβέζης (5 /02/2019), ανακάλεσε στη μνήμη μας τον δικό μας σεισμό της 15ης Ιουνίου 1995, ο οποίος τότε μας είχε πολύ συνταράξει! 
_______Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός,  που έγινε στις 3.30'  τα ξημερώματα, δηλ. τήν ώρα του ύπνου μας,   και ο οποίος είχε αναστατώσει τή ζωή μας. Πλήν όμως αναλογικά τότε είχαμε ελάχιστα θύματα - νεκρούς. 
________Θα ενθυμούνται οι περισσότεροι, ότι είχε καταρρεύσει ένα Ξενοδοχείο στα Βαλιμήτικα, όπου σύχναζαν κυρίως Γάλλοι τουρίστες και μία πολυκατοικία εδώ στο Αίγιο, απέναντι από τό 4ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί στον τελευταίο όροφο κρεμόταν μια εικόνα του Κυρίου Ημών Ιησου Χριστού! Είχε μείνει άθικτη στη θέση της, στο καρφάκι της, και απ΄εκεί ψηλά ο Κύριός μας μας εκάλυπτε με το στοργικό Του βλέμμα! 
________Ο χθεσινός σεισμός της Πρεβέζης, λοιπόν, έφερε στη μνήμη μας κάτι ακόμη από τον σεισμό του Αιγίου. 
  1. Πρώτον μεν, ότι είκοσι ημέρες πρίν γίνει ο σεισμός εδώ  άρχισε να ευωδιάζει το Τίμιον Ξύλον, που είναι μέσα στον Σταυρό ευλογίας, τον οποίον χρησιμοποιώ σε κάθε θεία λειτουργία.
  2. Δεύτερον, ένα παρηγορητικό μήνυμα, που μας έστειλε η Παναγία μας τις πρώτες εκείνες ημέρες: «Να εξαγγείλετε στο Αίγιο, ότι Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΣ ΕΣΩΣΕ! Γι' αυτό να κάμετε ένα μεγάλο Σταυρό, να τον τοποθετήσετε κάπου ψηλά, για να τον βλέπουν οι Αιγιώτες και να Τον προσκυνούν» !!!


  ________ Τελικά, κατ' εφαρμογήν των λόγων εκείνων εμείς αξιωθήκαμε και τοποθετή-σαμε τον Τίμιο Σταυρό εκεί ψηλά στην πλαγιά της περιοχής του Σελινούντα! Και επί πλέον αξιωθήκαμε να τοποθετήσουμε και την εικόνα της Παναγίας μας, της Τρυπητής, στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Πατρών, λίγο προ της εισόδου του ταξιδιώτη προς το Αίγιο! 





ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ; 
«Εν τούτω νίκα» 

_______Το μήνυμα, που θα ήθελα να σας δώσω, αγαπητοί μου Αιγιώτες, είναι ένα και μόνον! Ό,τι ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι η δύναμίς μας! Είναι το καταφύγιό μας! Είναι η ασπίδα της προστασίας μας! Είναι το όπλο μας! Είναι η σανίδα της σωτηρίας μας! 
_________Πάρτε, λοιπόν, αυτό τό όπλο με ευλάβεια στη ζωή σας και θα είσθε ασφαλείς! Ο Σταυρός του Κυρίου μας σώζει σε στιγμές πειρασμού, σε τρανταχτά περιστατικά, σε δυσκολίες της ζωής! 
___________Δεν είναι δικά μου τα λόγια! Είναι λόγια του Κυρίου μας «Εν τούτω  νίκα», είπε πρός το Μέγα Κωνσταντίνο, δηλ. με όπλο το Σταυρό, θα είσαι πάντοτε νικητής! 

________Στην Εκκλησία μας ψάλλουμε τον ύμνο: 

«Σταυρός, ο φύλαξ  πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, 
Σταυρός Βασιλέων τό κραταίωμα, 
Σταυρός πιστών τό στήριγμα,
Σταυρός Αγγέλων η δόξα 
 και των Δαιμόνων το τραύμα». 

______Αδελφοί μου,
 καί τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,
 Σας ικετεύω:
  • Προσπαθήστε να κρατηθήτε όσο μπορείτε πιό πολύ από τον Σταυρό του Κυρίου μας! 
  • Έρχονται δύσκολες ημέρες!
  • Θα περάσουμε μεγάλη ταλαιπωρία!
  • Θα δοκιμασθούμε πολύ, μα πάρα πολύ! 
  • «Θα κλάψει η μάννα το παιδί καί τό παιδί τη μάννα», όπως λέγει η παροιμία! 
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: 
  • Να προσεύχεσθε πρωΐ και βράδυ και άλλες φορές, όσο περισσότερο μπορείτε,
  • Να εκκλησιάζεσθε κάθε Κυριακή,
  • Να τηρείτε, εάν μπορείτε και όσο μπορείτε, τις νηστείες, της Εκκλησίας,
  • Να εύρετε ένα καλό πνευματικό πατέρα - κληρικό, τον οποίο να συμβουλεύεσθε συνεχώς. Να αποκτήσετε, δηλ. ένα Γέροντα, στον οποίο να αναθέσετε τα της ψυχής σας,
  • Να εξομολογείσθε τακτικά, μία φορά κάθε δίμηνο, οπωσδήποτε,
  • Να μεταλαμβάνετε των Αχράντων Μυστηρίων,
  • Να παρακολουθείτε θεία κηρύγματα,
  • Να διαβάζετε βιβλία πνευματικού περιεχομένου,
  • Να ασκείτε την αγαθοεργία,
  • Να συγχωρείτε όσους σας πληγώνουν, σας αδικούν κλπ.
  • Να επαναλαμβάνετε συχνά την νοερά προσευχή:
  •  «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον (ή την) αμαρτωλό».  
  • Να κάνετε συνειδητά το σημείον του Σταυρού, όταν εξέρχεσθε της οικίας σας, όταν πρόκειται να ταξιδεύσετε, πρίν πιάσετε το τιμόνι του αυτοκινήτου σας, όταν αρχίζετε κάποια εργασία σας κλπ.
  • Ενθυμούμαι τα παληά τα χρόνια η νοικονυρά  κάθε φορά που άρχιζε το μαγείρευμα έκανε το σημείο του Σταυρού είτε στην κατσαρόλα, είτε  στο ταψί καί έτσι άρχιζε το μαγείρευμα.
  • Ενθυμούμαι επίσης, ότι πρίν κόψουμε το καρβέλι το ψωμί εκάναμε το σημείον του Σταυρού στο πίσω μέρος!  
*****
           Ένας άγιος αγιορείτης Ασκητής στις 29 Νοεμβρίου 2018 έστειλε στον Ελληνικό Λαό το  παρακάτω μήνυμα από το άγιον Όρος:
     «Οι Τούρκοι, αυτόν τον καιρό, να ξέρετε, εξετάζουν χάρτες κατά μήκος της ακτογραμμής, για να δουν πού τους είναι εύκολο να βαρέσουν.  Να ξέρετε δεν παραιτήθηκαν ποτέ από αυτό. 
          Να γνωρίζετε ότι τα έχουν βρει με το άθεο κράτος που βρίσκεται βόρεια από εμάς (Αλβανία). Με αυτούς θα έχουμε μπελάδες.  Θα υπάρξει αναταραχή, και μάλιστα θα εμπλακούν και άλλοι Ορθόδοξοι που βρίσκονται βορειότερα (Σέρβοι). 
          Μετά από αυτήν την αναταραχή θα γίνει ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ και μετά από αυτά βάλαμε πλώρη για την ΠΟΛΗ και την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
           Δεν είναι μακριά ο καιρός, να το ξέρετε αυτό.  Έφτασε! Έφτασε!
      Κρατηθείτε λοιπόν από τον ΘΕΟ και αρπαχτείτε από το φουστάνι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. 
        Μετανοείστε και δείξτε την Πίστη σας στον ΘΕΟ.  
        Χωρίς Αυτόν δεν έχουμε ελπίδα για τίποτα».

    + Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
    Αίγιον, 06.02.2019 

    **************
    Το ιστορικό του Τιμίου Σταυρού στην πόλη μας
    Από την Έκδοση «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...»
    «Το ημερολόγιον προσμετρούσε την εικοστήν ημέραν του Σεπτεμβρίου του έτους 2017.  Ο  Σεβασμιώτατος δια του Πληροφοριακού Δελτίου της Ιεράς Μητροπόλεως, πληροφορούσε το πλήρωμα των πιστών, ότι επρόκειτο να προβή εις την αναζήτησιν και αγοράν εκτάσεως εις περίοπτον θέσιν, δια την πραγμάτωσιν υποσχέσεως προς τον Πανοικτήρμονα Θεόν, η οποία χρονολογείτο από την 15ην Ιουνίου 1995, αποφράδα ημέραν της καταστορφής της πόλεως εκ του σεισμού.

              Είμεθα υποχρεωμένοι να ανατρέξωμεν εις τα γεγονότα των ημερών εκείνων, ερανιζόμενοι τμήμα κειμένου της 28ης παραγράφου, ήτις αναφέρεται εις την εκ του σεισμού αποκατάστασιν του Μητροπολιτικού μας Ναού, της Παναγίας Φανερωμένης.  Εις την αναφοράν αυτήν, γράφονται και τα παρακάτω γεγονότα, τα οποία και αποτελούν την αιτίαν υποσχέσεως του σεπτού Ποιμενάρχου μας δια την κατασκευήν και ανύψωσιν Τιμίου Σταυρού εις εξέχουσαν θέσιν και καλύπτουσαν ορατώς, την περιοχήν της πόλεως του Αιγίου.          «….Αρχίζουμε βεβαίως με το θεόσταλτον Σημείον του επι αρκετάς ημέρας προ του καταστροφικούς σεισμού, ευωδιάζοντος, όλως εξαιρέτως, Τιμίου Σταυρού ευλογίας του Ποιμενάρχου μας, γεγονός το οποίον επροκάλει την ιδιαιτέραν εντύπωσιν εις τον ίδιον προσωπικώς, αλλά και εις τους, δια διαφόρους λόγους, επισκέπτας του Επισκοπείου καθώς και εις τους εν αυτώ απασχολούμενους συνεργάτας του.     

      Δυο ημέρες μετά τον καταστρεπτικόν σεισμόν ο Σεβασμιώτατος ευρίσκετο εις το σημείον, όπου είχε καταρρεύσει μια πολυκατοικία, έναντι του ξενοδοχείου «ΓΑΛΗΝΗ».  Εκεί είχαν στηθή δυο σκηνές, όπου συνεδρίαζαν οι Παράγοντες της πόλεως (Δήμαρχος κ.λπ.) και απεφάσιζαν διά την επίλυσιν των επιτακτικής φύσεως ανακυπτόντων προβλημάτων συνεπεία του σεισμού.  

           Ήτο, λοιπόν, το απόγευμα της 17ης Ιουνίου 1995, όπου οι Παράγοντες της πόλεως συνεσκέπτοντο. Αιφνιδίως ακούγεται ο θόρυβος του τηλεφώνου από την παρακειμένην δευτέραν σκηνήν.  Ας σημειωθή ότι το τηλέφωνον εκείνο ήτο απολύτως υπηρεσιακόν!  Είχεν εγακτασταθή εκεί υπό του ΟΤΕ και ο αριθμός του ήτο άγνωστος εις την κοινωνίαν.    
          Καθώς λοιπόν ακούγεται ο θόρυβος του τηλεφώνου ο αείμνηστος Δήμαρχος Αιγίου Λεωνίδας Σιαβελής, σπεύδει  εις την παρακείμενην σκηνήν δια να απαντήση.       

         Έπειτα από λίγο επιστρέψει πολύ ταραγμένος εις την Ομάδα των Συσκεπτομένων, όπου δέχεται το ερώτημα: «Τι συμβαίνει κ. Δήμαρχε; Γιατί είσθε τόσο ταραγμένος;»  Οπότε ο αείμνηστος απαντά: «Ήτο μια άγνωστη Κυρία από τη Θεσσαλονίκη όπως είπε, επί λέξει δε μου είπε τα εξής: Να ενημερώσετε τους κατοίκους του Αιγίου, ότι ο Τίμιος Σταυρός σας έσωσε από μίαν γενικήν και ολοκλη-ρωτικήν καταστροφήν.  Να υψώσετε, λοιπόν, τον Τίμιον Σταυρόν κάπου, ώστε να είναι ορατός, όσον το δυνατόν περισσότερον, και να Τον προσκυνάτε!  Ο Σταυρός έσωσε το Αίγιον!».

              Προς κατανόησιν του ανωτέρω «θεοσημείου πρέπει να καταθέσω και τα εξής σημαντικά λόγια του Σεπτού Ποιμενάρχου μας.    

          «Την Κυριακήν  28ην Μαΐου 1995 ευρισκόμην εις την Ενορίαν Αγίου Αθανασίου Ελίκης δια το μνημόσυνον του Σπυρίδωνος Παπαδόπουλου.  Μαζί μου έχω πάντοτε ένα μεταλλικόν Σταυρόν ευλογίας, εις τον οποίον έχω τοποθετήσει ένα μικρόν τεμάχιον Τιμίου Ξύλου, δώρον-ευλογίαν του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου του Α΄ (1957-1980).  

            Κατά την διάρκειαν λοιπόν της θείας Λειτουργίας ο Τίμιος Σταυρός άρχισε να ευωδιάζη.  Πρόκειται περί της ειδικής ευωδίας, την οποίαν μας προσφέρουν τα Τίμια Λείψανα των Αγίων μας!

              Αμέσως εις την καρδίαν μας ανέκυψε το ερώτημα: «Τι να προμηνύη άραγε το θαυμαστόν τούτο θεοσημείον;»  Οπότε έπειτα από είκοσι περίπου ημέρες η απάντησις εδόθη δια του εκ Θεσσαλονίκης τηλεφωνήματος.   

           Ας σημειωθή, ότι ο Τίμιος Σταυρός έκτοτε και μέχρι Οκτωβρίου του έτους 1995 ευωδίαζε συνεχώς.  Οπότε ακόμη και σήμερα εκ βάθους ψυχής αναφωνούμεν: Είη το Όνομα Κυρίου ευλογημένον!»  

            Έκτοτε τα λόγια της εκ Θεσσαλονίκης αγνώστου Κυρίας δεν έπαυσαν να ηχούν εις τα ώτα της ψυχής μου: «Να υψώσετε, λοιπόν, τον Τίμιον Σταυρόν κάπου, ώστε να είναι ορατός, όσον το δυνατόν περισσότερον, και να Τον προσκυνάτε!»


    Ο Σταυρός το βράδυ φωτίζεται καί φωτίζει τις ψυχές μας)


    (Απόσπασμα από τό βιβλίον:  ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΟΤΗΤΟΣ (1978-2018, σελ. 22-23, Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως)