Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

ΛΟΥΚΑΣ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΙΑΤΡΟΣ , Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΑΝΗ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ,
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ!

__________Δοξάζω τον φιλάνθρωπο Θεό, διότι μια μικρή ομάδα πέντε προσώπων μας αξίωσε να μεταβούμε ως προσκυνητές στην Συμφερούπολη, πόλη της Κριμαίας στην Ουκρανία, για να προσκυνήσουμε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας, ιατρού οφθαλμιάτρου, Ερευνητού και Καθηγητού του Πανεπιστημίου της Τασκένδης, του Οποίου η ιερά μνήμη τελείται μεγαλοπρεπώς την 11ην Ιουνίου κάθε χρόνο στη πόλη αυτή. Είμεθα ευγνώμονες πρός τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, Ηγούμενο της Μονής Σαγματά της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, του οποίου οι ρίζες είναι από το Μάνεσι Καλαβρύτων, διότι με τις ομιλίες του και με το συγγραφικό του έργο έκανε γνωστό στην Ελληνική Κοινωνία τον νεοφανή αυτό Άγιο. Ο Άγιος Λουκάς εκοιμήθη εν Κυρίω κατά το έτος 1961. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 17 Μαρτίου 1996, έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία εξέπεμπαν μια άρρητη ευωδία! Τέθηκαν τότε σε λαϊκό προσκύνημα πολλοί δε ασθενείς εθεραπεύθησαν θαυματουργικά! Τον Νοέμβριο του 1995 η Ρωσική Εκκλησία κατέταξε τον Λουκά στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
_________΄Ημασταν εκεί οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου κ. Ευσέβιος, Κοζάνης κ. Παύλος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Καλίνικος Πουλής, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ο Στρατηγός ε.α. κ. Κωνστ. Αργυρός και ο υποσημειούμενος.
__________Φθάνοντας στη Συμφερούπολη, συναντηθήκαμε με δύο πολυάριθμες Ομάδες Προσκυνητών, οι οποίοι είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα με ειδική πτήση από την Αθήνα υπό την αιγίδα των παραγόντων του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία», ιδιαιτέρως δε υπό την πατρική μέριμνα και φροντίδα του Πανοσιολ. Αρχιμ, π. Νεκταρίου Αντωνοπούλου και του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Γεωργακοπούλου. Στην Συμφερούπολη συναντήσαμε επίσης τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και πολλούς εισέτι Κληρικούς από την Ελλάδα. Μεταξύ των προσκυνητών είχαν φθάσει στη Συμφερούπολη και ένας σεβαστός αριθμός ιατρών εξ Ελλάδος, οι οποίοι τιμούν ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο και Ιατρό Λουκά! Με αγάπη μας δέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης, ο Σεβ. Συμφερουπόλεως κ. Λάζαρος, και με προθυμία μετέφραζε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος.
__________Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο ήταν η άρρητη ευωδία, η οποία ανεδύετο εντόνως από το ιερό Λείψανο του Αγίου. Αξιοθαύμαστα επίσης ήταν όχι μόνο το πλήθος, αλλά και η υπομονή των προσκυνητών! Τέσσερες και μισή (4.30) ώρες κράτησε η θεία λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής! Και ήμασταν όλοι όρθιοι όλες αυτές τις ώρες! Όρθιοι και στιβαγμένοι –κατά το «πατείς με πατώ σε»- όλοι μας κληρικοί και λαϊκοί ήμασταν εκεί επί τέσσερες και πλέον ώρες, λουσμένοι στον ιδρώτα μας, λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας της ημέρας εκείνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ:
__________Ο Άγιος Λουκάς εβίωσε στο πετσί του όλην την σκληρότητα του αθεϊστικού καθεστώτος, που είχε επιβληθή από την Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων. Συνελήφθη τέσσερες φορές και άλλες τόσες φορές τον έστειλαν εξόριστο στη Σιβηρία! Το κομμουνιστικό και αθεϊστικό καθεστώς είχε εξαντλήσει επάνω στον ιατρό και κληρικό Λουκά όλη την σκληρότητάτου!
________Στη Ρωσία και σε όλοκληρο το φάσμα της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως το κύμα της αθεΐας πέρασε πιά! Τώρα οι άνθρωποι μπορούν να λατρεύουν τον Σωτήρα Χριστό ελεύθερα. Οι επιθέσεις των Αθέων σταμάτησαν! Η Αθεΐα νικήθηκε κατά κράτος! Οι άθεοι έχασαν όχι απλώς την μάχη, έχασαν τον πόλεμο! Νικήθηκαν κατά κράτος από τους άοπλους πιστούς! Χαρακτηρικά είναι τα γεγονότα στη Ρουμανία: ο Τύραννος Τσαουσέσκου έπεσε όχι βέβαια από τα πυρά των αντεπαναστατών, αλλά από τά κεράκια των πιστών χριστιανών! Τα χιλιάδες εκείνα κεράκια, που άναβαν οι χριστιανοί στις πλατείες του Βουκουρεστίου!
_________Στη Χώρα μας, αντιθέτως, τώρα μόλις αρχίζει η μάχη κατά της χριστιανικής μας πίστεως, κατά της Εκκλησίας, κατά της Θρησκείας γενικώτερα! Και όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κάποια λαϊκή εξέγερση, όπως τότε στη Ρωσία με τους Μπολσεβίκους. Στη Χώρα μας η μάχη κατά της πίστεως γίνεται με κοινοβουλευτικό μανδύα. Τα πολιτικά κόμματα αρχίζουν μεθοδικά και πολύ ύπουλα το «ξήλωμα» της θρησκείας. Τους ενοχλούν τα ιερά Σύμβολα. Τους ενοχλεί ο Σταυρός στο στήθος μιάς γυναικός-Δικαστού, όπως είδαμε τελευταία κατά τη διάρκεια μιάς δίκης στη Βόρειο Ελλάδα. Τους ενοχλεί η Εικόνα του Χριστού στις σχολικές Αίθουσες! Τους ενοχλεί η πρωϊνή προσευχή στα Σχολεία. Ένας δάσκαλος στο σχολείο του αντικατέστησε την καθιερωμένη πρωϊνή προσευχή «άγιος ο Θεός... Πάτερ ημών» με ένα ποίημα του Ρίτσου! Κανείς δεν τον επιτίμησε! Η Υπουργός Παιδείας (προσοχή: όχι εθνικής Παιδείας) κα Διαμαντοπούλου μένει κουφή και τυφλή στο γεγονός αυτό. Εκ παραλλήλου η κα Δραγώνα δουλεύει καλά (!) στο Υπουργείο Παιδείας: ξηλώνει ανενόχλητη την ηρωϊκή Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου από το Δημοτικό σχολείο της Θράκης (Μεγάλο Δέρειο) μόνο και μόνο επειδή ασκούσε το έργο της κατά τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος! Οι Μοντέρνοι της Αθεΐας εραστές ζητούν την αποκαθήλωση των εικόνων από τις Αίθουσες των Δικαστηρίων! Οι Άρχοντές μας έγιναν αυτοί πρώτοι θρησκευτικά αδιάφοροι και τώρα προσπαθούν να οδηγήσουν και το Λαό μας στην θρησκευτική αδιαφορία! Έτσι λοιπόν ο Ελληνικός Λαός με σταθερά βήματα απομακρύνεται από το δρόμο του Θεού! Επομένως τα δύσκολα έρχονται! Οι ευσεβείς άνθρωποι θα δοκιμάσουν περιφρόνηση, κακουχίες και διωγμούς! Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό! Προεχόντως είναι ζήτημα ηθικό! Πολλοί από τούς νεώτερους Έλληνες, κυρίως όσοι κατέλαβαν αξιώματα στη Διοίκηση, πρώτα παρεβίασαν το Νόμο του Ευαγγελίου, ό Νόμο της συνειδήσεώς των, και τότε αυτομάτως έγιναν κλέφτες και λωποδύτες! Έφαγαν τον ιδρώτα του Λαού! Πούλησαν τη συνείδησή τους στο Διάβολο και έπειτα δέχθηκαν τις μίζες! Τότε το μαύρο χρήμα μπήκε στη ζωή μας!
__________Μια αθηναϊκή εφημερίδα σήμερα στην πρώτη σελίδα της γράφει: «Γιατί Άκη, γιατί;» Και συνεχίζει: «Απογοήτευσε, πρόδωσε έναν ολόκληρο λαό, που πίστεψε σε καλύτερες ημέρες και σήμερα ντρέπεται να πεί ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να μπεί στο καφενείο….» (Το ΠΑΡΟΝ, 13.06.2010). Αλλά ο συντάκτης του άρθρου δεν εγγίζει το πρόβλημα στην ουσία του. Ο συγκεκριμένος πολιτικός, και για την εποχή του μεγαλώνυμος, ή αν θέλετε πρωτοκλασάτο στέλεχος της παρατάξεώς του, άρχισε τα παραστρατήματά του από την παραβίαση τοιυ ηθικού Νόμου και έπειτα έγινε μιζαδόρος! Δηλ. άρχισε να βλέπει με πονηρό μάτι μια νεαρή ύπαρξη, την προσωπική του Γραμματέα, όπως τότε ακούσθηκε, στη συνέχεια υπέκυψε στα θέλγητρά της, δημιούργησε εξωσυζυγικές σχέσεις, καταπάτησε δηλ. τη συζυγική του πίστη, απάτησε τη γυναίκα του, διέπραξε δηλ. το αδίκημα της μοιχείας, και αφού άφησε τη γυναίκα του και τα παιδιά του, «ξελογιάστηκε» όπως λέμε, διέλυσε την οικογένειά του και οδηγήθηκε στον αυτοεξευτελισμό! 'Επαυσε να είναι κύριος του εαυτού του, έγινε υποχείριο μιάς γυναίκας και δούλος στο πάθος του, δηλ. στην αμαρτία! Με όλα αυτά ασέβησε προς το Θεό, καταπάτησε τον ευαγγελικό Νόμο και επρόδωσε την χριστιανική του ιδιότητα! Από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα. Όταν χάσουμε τη ευλάβειά μας προς τον Θεό, τότε καθιστάμεθα έρμαια του Διαβόλου! Η δαιμονική συμπεριφρορά οδηγεί όχι μόνο στην κοινωνική απαξίωση και ανυποληψία, αλλά και στην προδοσία των Αρχών μας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αφού πρόδωσε την τιμή του και ενέκρωσε την συνείδησή του, έφθασε και στην προδοσία! Στο τέλος-τέλος επρόδωσε και το κόμμα του! Από λαϊκιστής, από αγωνιστής για μια κοινωνική δικαιοσύνη, από αντι-κομφορμιστής και κοινωνικός επαναστάτης, από «παιδί του Λαού», μεταμορφώθηκε ξαφνικά και έγινε ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΗΣ! Για να το απολαύσει λοιπόν ετέλεσε το γάμο του στο Παρίσι. Καί όχι μόνο, αλλά και έδωσε τη γαμήλια Δεξίωση στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της πόλεως, το αριστοκρατικό ξενοδοχείο των Παρισίων το «Four Seasons Hotel»!!!!! Ο άνθρωπος βγήκε από τα όρια της λογικής, εκτροχιάσθηκε! Τώρα πιά εισπράττει τά επίχειρα της αποστασίας του από τον ηθικό Νόμο. Ας μη ξεχνάμε, ότι για τον χριστιανό το νόμιμο δεν είναι κατ ανάγκην και ηθικό! Αυτό είναι εφεύρημα ενός άλλου πολιτικού προσώπου, από τον χώρο της Ν.Δ., για να δικαιολογήσει τις δικές του πομπές, αλλά και πολλών άλλων πολιτικών, για να καταδεικνύεται περίτρανα ότι το μέλι της Εξουσίας είναι όχι μόνον ιδιαίτερα ελκυστικό αλλά καί πολύ αποδοτικό! Μπαίνεις φτωχός, παιδί του Λαού, και βγαίνεις αριστοκράτης! Φεύγεις από τίς λαϊκές συνοικίες, π.χ. τα Λιόσα, το Περιστέρι κλπ και γίνεσαι κάτοικος της οδού Διονυσίου του Αρεοπαγίτου! Αμέ! Η πολιτική σήμερα είναι κερδοφόρο επάγγελμα!
___________ Το δρόμο της αποστασίας από τον ηθικό Νόμο, δηλ. από το Νόμου του Σωτήρος Χριστού, εβάδισαν όχι μόνο ο Άκις και ο οποιοσδήποτε άλλος ….άκης, αλλά και πολλοί Έλληνες στα νεώτερα ετούτα χρόνια! Η μοιχεία και η πορνεία γνωρίζουν τώρα πια μεγάλη άνθηση στη Χώρα μας! Θα παραμένει αλησμόνητο εκείνο το νεύμα και το «έλα» στη σκάλα του αεροπλάνου, διά του οποίου ένας Πρωθυπουργός κάλεσε την «παλλακίδα» του, την μετρέσα του, να εξέλθει του αεροπλάνου και να εμφανισθή ενώπιον του Ελληνικού Λαού! Τότε καταλύθηκε κάθε ηθική αρχή! Τότε γκρεμίσθηκε η χριστιανική Ηθική! Τότε έγινε η ριζική ανατροπή στο "κοινωνικό γίγνεσθαι"! Τότε άρχισε η "αλλαγή" στις παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας! Τότε οι παράνομες συζυγικές σχέσεις και κάθε άλλη μορφή παρανομίας άρχισαν να καλύπτωνται με το μανδύα των προσωπικών δεδομένων. Τότε η ηθική και η ανηθικότης μπήκαν στο ίδιο καλάθι! Έκτοτε φυσικό θεωρείται το ανήθικο! Η αγνότητα και η σεμνότητα θεωρούνται πιά αρρωστημένες καταστάσεις! Οι ομοφυλόφιλοι σήκωσαν κεφάλι! Ζήτησαν να έχουν το δικαίωμα τελέσεως γάμου! Σε λίγο όλοι αυτοί οι σεξουαλικά ανώμαλοι, οι ομοφυλοφυλόφιλοι, μάλιστα δε ο επηρμένος Πρόεδρός τους, θα ζητήσουν και βραβείο για την «ανώτερη» συμπεριφορά τους! Ας θυμηθούμε, ότι η Τζούλια, ένα λαμπερό αστέρι του κοσμικού κύκλου, μέσα σε λίγες ημέρες προσφάτως επούλησε κάποιες χιλιάδες αντίτυπα ενός DVD με άσεμνο περιεχόμενο. Είπαν, πως τρία εκατομμύρια ευρώ ήταν ο τζίρος! Σημασία πιά δεν έχει το ποιός ή τι πουλάει, αλλά το ποιοί και πόσοι το αγοράζουν!
_________Ας το επαναλάβω: Το δρόμο της αποστασίας από τον ηθικό Νόμο, δηλ. από το Νόμο του Σωτήρος Χριστού, εβάδισαν όχι μόνο ο Άκις και ο οποιοσδήποτε άλλος ….άκης, αλλά και πολλοί Έλληνες στα νεώτερα ετούτα χρόνια! Εμείς δε, οι της Εκκλησίας ταγοί, όχι μόνο δεν τους ελέγξαμε για την αποστασία τους από το δρόμο της ηθικής ζωής, όπως είχαμε χρέος, αλλά τους λατρέψαμε, τους ψηφίσαμε, τους ζητωκραυγάσαμε, τους δοξάσαμε, τους προσκυνήσαμε, τους υπηρετήσαμε και τους θεοποιήσαμε! Πώς να ξεχάσω ένα μακαρίτη τώρα Μητροπολίτη μιάς αιγαιοπελαγίτικης Μητροπόλεως, ο οποίος την εποχή εκείνη φορούσε επιδεικτικά πράσινα άμφια και ο οποίος με καύχηση έλεγε δυνατά: «εγώ είμαι Πασοκατζής Δεσπότης!», ξεχνώντας ότι ο Μητροπολίτης από το ποιμαντικό αξίωμα, που κατέχει, δεν μπορεί να είναι ούτε Νεοδημοκράτης, ούτε Πασοκ-ατζής, ούτε ΚΚΕ-τζής, ούτε Συριζα-τζής, ούτε Λαο-κτζής, ούτε άλλο τι παρά μόνον δούλος του Ιησού Χριστού και υπηρέτης όλων των άνθρώπων όλων των πολιτικών παρατάξεων και σχηματισμών, κατ εφαρμογήν του λόγου του Κυρίου μας, ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»!
_________Όλα αυτά τα θυμήθηκα, αγαπητοί μου φίλοι, καθώς προσκυνούσα το ιερό Λείψανο του Αγίου Αρχιεπισκόπου της Κριμαίας Λουκά, Πανεπιστημιακού Καθηγητού της Ιατρικής, Πρωτοπόρου στις μεταμοσχεύσεις, Ερευνητού καί φημισμένου για την εποχή του οφθαλμιάτρου! Σας μεταφέρω τις σκέψεις μου για περισσότερο στοχασμό. Απομακρυνθήκαμε από το δρόμο του Θεού και τώρα θα δοκιμασθούμε! Ο δρόμος της σωτηρίας είναι ένας και μοναδικός. Η μετάνοια, η επιστροφή στο δρόμο του Θεού και η υποταγή μας στο πανάγιο θέλημά Του! Η μετάνοια είναι και παραμένει η μοναδική οδός της σωτηρίας μας και της εξόδου μας από το σημερινό αδιέξοδο! Κανένα ΔΝΤ δεν μπορεί να μας σώσει, αν εμείς δεν αλλάξουμε συμπεριφορά! Μόνον όταν ξαναγίνουμε τίμιοι στις σχέσεις μας με το Θεό, με τον συνάνθρωπό μας και με τον εαυτό μας, μόνον τότε θα διορθωθή καί το οικονομικό ζήτημα. Ας λέμε λοιπόν συνεχώς μέσα από την καρδιά μας τα λόγια του Τριωδίου:«Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν, ηδικήσαμεν ενώπιόν Σου, ουδέ συνετηρήσαμεν, ουδέ εποιήσαμεν καθώς ενετείλω ημίν, αλλά μη παραδώης ημάς εις τέλος ο των Πατέρων Θεός».
+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
**********ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
(Μεταφορά από την ιιιστοσελίδα «http://www.agiosloukas.org»)
Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο Ιατρός, κατά κόσμον Βαλεντιν του Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κερτς της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο Βίος και οι Ομιλίες του Αγίου Λουκά απευθύνονται σε θνητά όντα που αναζητούν την χαμένη, αθάνατη θεική τους ταυτότητα.
Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ( Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι ) , έζησε στήν χειρότερη περίοδο της νεώτερης Ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα σε ένα καθεστώς εχθρικό προς κάθε θρησκεία αλλά και ελευθερία. Έζησε και πάλεψε σαν Ιατρός και απλός πολίτης σε 2 παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες κινήματα η επαναστάσεις.
Τα βάσανα, οι φυλακές της Υπέρ Σιβηρίας και το πολικό κρύο θα έπρεπε να τον είχαν σκοτώσει δεκάδες φορές. Και μόνο το γεγονός της επιβίωσης του σε τόσο ακραίες συνθήκες επί μήνες, θα πρέπει να αποδοθεί σε σωρεία θαυματουργικών παρεμβάσεων.
Η εξουσία με τις δολοπλοκίες της, θα έπρεπε με την σειρά της να τον είχε εκτελέσει, και τελικά ο β' παγκόσμιος πόλεμος και ο Στάλιν θα περίμενε κανείς ότι θα έσβηναν ότι πιθανόν είχε απομείνει από αυτόν τον άνθρωπο.
Ο Αγιος Λουκάς αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, απόλυτα καταγεγραμμένο. Ελάχιστες φορές στην Νεώτερη Χριστιανική Ιστορία, θείες δυνάμεις κάνουν τόσο εμφανή την παρουσία τους σε ανθρώπινο ον και παραμένουν μαζί του προστατεύοντας το μέχρι τον φυσικό θάνατο. Στην περίπτωση του Αγίου Λουκά η επιβίωση του και μόνο αποτελεί κορυφαία απόδειξη της άμεσης σχέσης του με το Θείο.
Η Θειική παρουσία συνεχώς παρεμβαίνει και ενεργεί στην ζωή του Αρχιεπισκόπου. Το συνεχώς... αφορά πενήντα και πλέον χρόνια ! Μισό αιώνα ο Αγγελος του Θεού περιβάλλει με αόρατο πέπλο προστασίας εναν Ιατρό που χωρίς καν να το γνωρίζει έμελλε να σώσει χιλιάδες ζωές και να Αγιάσει σε εποχές σκότους.
Για δεκαετίες ολόκληρες το θείο τον φωτίζει και τον ενδυναμώνει ψυχικά και πνευματικά .Του χαρίζει πνευματικές δυνάμεις και ιατρικές ικανότητες πολύ πέρα από τα όρια του φυσιολογικού και ταυτόχρονα τον προστατεύει απ τις καθημερινές προκλήσεις του χειρότερου καθεστώτος που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος.
Ο Κύριος στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά ευλόγησε και ανύψωσε την επιστήμη και την έρευνα των ανθρώπων, αρκεί αυτή να μένει πάντα συνδεδεμένη με την Πίστη και την Γνώση.
Στα χρόνια του το κόμμα εκτελούσε χωρίς δίκη όποιον τολμούσε να κάνει ακόμα και το σημείο του Σταυρού. Χιλιάδες μοναχοί εκτελέστηκαν χωρίς δίκη. Χιλιάδες άνθρωποι θανατώθηκαν χωρίς λόγο, απλά διότι ο γείτονας ( μέλος του κόμματος ) τους κατέδιδε στην Επιτροπή Εκτέλεσης.
Ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι, ,μετέπειτα επίσκοπος Λουκάς , αντιμετώπισε με τρόπο μοναδικό δεκάδες κορυφαία κομματικά στελέχη του καθεστώτος και τις ποικίλες πιέσεις τους. Διώχθηκε , συκοφαντήθηκε , φυλακίστηκε και εξορίστηκε .
Σε εποχές απόλυτης θρησκευτικής απαγόρευσης δεν κατέβασε ποτέ την εικόνα Της Παναγίας από το Χειρουργικό θάλαμο . Οταν τον ανάγκασαν να το κάνει, απλά σταμάτησε να χειρουργούσε . Χειρούργησε μόνο όταν ανέβηκε στον τοίχο η εικόνα Της πάλι.
Ο Στάλιν που τόλμησε και έστειλε στην Σιβηρία για να πεθάνουν ,τους ήρωες στρατιώτες του που μόλις είχαν νικήσει τις δυνάμεις του Αξονα, ο ίδιος Στάλιν αποδέχθηκε το ράπισμα πίστης και αξιοπρέπειας του επισκόπου Λουκά ο οποίος απείχε από την απονομή ( αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή ) χαρίζοντας το χρηματικό ποσόν από το βραβείο Στάλιν στους πτωχούς.
Για 55 ολόκληρα χρόνια προκαλούσε με την ζωή, την πίστη και τα λόγια του, τις δυνάμεις του κακού και τις νικούσε καθημερινά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της Θείας προστασίας.
Ο Αγιος Λουκάς αποδεικνύει περίτρανα πως όποιον ο Θεός αποφάσισε να διατηρήσει, ούτε δεινά πόλεμων, ούτε εξορίες σε πολικές θερμοκρασίες αλλά ούτε καν οι φυλακές της Υπέρ-Σιβηρίας μπορούν να λυγίσουν.
Στις 11 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη του αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά. Μετά την κοίμηση του, πλήθος θαυμάτων και θαυμαστών θεραπειών καταγράφονται σε όλον τον κόσμο.
Πιστοί που επικαλούνται το όνομα Του και προσεύχονται σε Αυτόν, βρίσκουν θεραπεία. Η Εκκλησία Τον ανακηρύσσει Αγιο, αφού ήδη εν ζωή είχε αναγνωριστεί ως Τέτοιος από τον πιστό λαό.
Ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι και μετέπειτα Αγιος Λουκάς, για 50 ολόκληρα χρόνια χάρισε ελπίδα και πνευματική δύναμη σε ένα ταλαιπωρημένο λαό που στερήθηκε την ελευθερία του, την ιστορία του και την θρησκεία του. Τώρα σαν Αγιος ολόκληρης της Ορθοδοξίας χαρίζει ελπίδα και δύναμη, σε οποιονδήποτε διαβάσει την ζωή Του και τις ομιλίες Του.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
«Ιατρόν και ποιμένα, Λουκάν τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα εν τη Ρωσία νέον Άγιον».