Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ
ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΔΡΑ ΠΑΤΡΑ                                            Πάτρα, 14 Φεβρουαρίου 2011
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1873
Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 61 ΤΚ 262 26 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ.(2610)272722 FAX(2610)279340 ΚΙΝ.6972296949

ΘΕΜΑ: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για την προβολή εκπομπής από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ
               
Σε συγκέντρωση η οποία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ως άνω Συλλόγου, την 14η Φεβρουαρίου 2011 στην οποία συμμετείχαν έγκριτα μέλη της Πατραϊκής κοινωνίας, ιστορικοί, νομικοί, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι-αντιδήμαρχοι των δήμων Πατρέων και Καλαβρύτων καθώς και εθνικοτοπικοί Σύλλογοι της πόλης μας, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος, όπως αυτό παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια παραποίησης-παραχάραξης της Ελληνικής Ιστορίας από ελάχιστη μερίδα των Μ.Μ.Ε. 
" Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α "
Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας παραποίησης-παραχάραξης της Ελληνικής Ιστορίας και συγκεκριμένα της Ελληνικής Επανάστασης, απαξίωσης ιστορικών προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στον Αγώνα του 1821 και επί πλέον διαγραφής ιστορικών γεγονότων μεγίστης εθνικής σημασίας. Αποκορύφωση των ως άνω απαξιωτικών ενεργειών ήταν η προβολή, προ ολίγων ημερών, από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» μιας σειράς δήθεν ιστορικών εκπομπών, οι οποίες σκοπό έχουν να διαγράψουν και να σπιλώσουν το έργο των σημαντικοτέρων Ελλήνων αλλά και ξένων Ιστορικών.
Η προσπάθεια αυτή η οποία σημειωτέον γίνεται με την οικονομική στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, δηλ. με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, υλοποιείται μέσω τηλεοπτικής παραγωγής για την οποία ενώ υπάρχουν πολλές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις, τα Μ.Μ.Ε. πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σιωπούν προκλητικά. Εκτιμούμε ότι όλη αυτή η μεθοδευμένη δράση αποπειράται να κατεδαφίσει τους σημαντικούς πυλώνες της εθνικής μας οντότητας και να προκαλέσει αμφισβήτηση των εθνικών μας ιδεωδών ιδιαίτερα στην ελληνική νεολαία. Τα ανωτέρω αποτελούν κατ' ελάχιστον ασέβεια στη μνήμη των μεγάλων αγωνιστών, που θυσιάστηκαν υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδας.

Κ Α Λ Ο Υ Μ ΕΤην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Την Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε
Τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ)
Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
Την Υπουργό Παιδείας
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών
Την Ακαδημία Αθηνών
Τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών
Τον πρόεδρο ΑΤΕΙ Πάτρας
Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
Το Διοικητή Εθνικής Τράπεζας
 
Τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
Τους Βουλευτές Αχαΐας
Τους Δημάρχους Νομού Αχαΐας
Τις Εκπαιδευτικές αρχές Νομού Αχαΐας
Τα Μ.Μ.Ε.
όπως παρέμβουν με τον προσήκοντα τρόπο για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων, ανταποκρινόμενοι στις ευθύνες που απορρέουν από το θεσμικό τους ρόλο.
 

Το ως άνω ψήφισμα εγκρίνουν και συνυπογράφουν :
 
1. Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας
2. Σύλλογος των Εν Πάτραις Γορτυνίων
3. Σύλλογος των Εν Αιγίω Καλαβρυτινών
4. Σύλλογος Μακεδόνων-Θρακών Πάτρας
5. Σύλλογος των Εν Πάτραις Ναυπακτίων
6. Σύλλογος Κλειτορολευκασίων Πάτρας
7. Σύλλογος των Εν Πάτραις Λειβαρτζινών
8. Σύλλογος Κερτεζητών Αθήνας
 
9. Σύλλογος Σειραίων Πάτρας
 
10. Σύλλογος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
11. Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Προδρόμου Κάπελης Νομού Ηλείας
 

Συμπαρίστανται και εγκρίνουν οι παρακάτω ομογενειακοί Σύλλογοι :
1) Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Καναδά-Τορόντο
2) Ένωση Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Τορόντο
3) Σύλλογος Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Σικάγου
 
4) Σύλλογος «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΛΑΒΑΡΟ 1821» Νέα Υόρκη
5) Πανκαλαβρυτινή αδελφότητα «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Μελβούρνης
6) Σύλλογος «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Σίδνεϋ.
 
7) Σύλλογος Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Νοτίου Αφρικής.


Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος της Συγκέντρωσης-Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας
 Αθανάσιος Φραντζής
************

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΙΣ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ 121 - Β΄ ΌΡΟΦΟΣ
ΑΘΗΝΑ 11251 - ΤΗΛ: 2108236040 begin_of_the_skype_highlighting            2108236040      end_of_the_skype_highlighting
Αθήνα 17.2.2011, αριθ. πρωτοκ. 5123
ΨΗΦΙΣΜΑ

***********

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
«Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ»
ΨΗΦΙΣΜΑ

 Θέμα: «Τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού ΣΚΑΙ, : Η γένεση ενός έθνους/κράτους»

            Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» συναισθανόμενος την ευθύνη και το βάρος της παράδοσης που φέρει, πιστεύοντας ταυτοχρόνως ότι εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, νιώθει την επιτακτική ανάγκη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με τίτλο: «1821 – η γένεση ενός έθνους/κράτους», διότι τα όσα μέχρι σήμερα (21.02.2011) παρουσιαζόμενα και εξιστορούμενα σε αυτή, στερούνται αντικειμενικότητας και πλουραλισμού, ενώ όλως αντιεπιστημονικώς έχουν αποκλειστεί άλλες απόψεις ιστορικών, καθώς και ερμηνείες των αρχειακών πηγών, στην προσπάθεια «αναμορφώσεως» της κοινής γνώμης και της καταρρίψεως δήθεν εθνικών «μύθων», δημιουργώντας όμως και θέτοντας στη θέση τους καινοφανείς μύθους και θέσφατα των παραγόντων της εκπομπής.
            Επειδή, μια καθόλα φαινομενικά ολοκληρωμένη, από τεχνικής απόψεως παραγωγή, μπορεί με άλλοθι την «εργαλειακή της» αρτιότητα να παραπλανήσει, οδηγώντας σε αδόκιμες καινοφανείς ατραπούς και συμπεράσματα, ενισχύοντας κάποιες απόψεις που προσπαθούν δήθεν «να ανατρέψουν τα θέσφατα και τους μύθους του 1821» και γενικώς του ελληνικού έθνους, βάζοντας στη θέση τους άλλα μοντέρνα θέσφατα και δημιουργώντας νέους μύθους εν ονόματι της αντικειμενικής ιστορικής αληθείας (π.χ. συνωστισμός στην προβλήτα της Σμύρνης).
            Επειδή, τα θέσφατα και οι μύθοι δεν ανατρέπονται είτε με άλλα νεόκοπα, είτε με αφορισμούς και προειλημμένες αποφάσεις για το που θα μας οδηγήσει η νέα έρευνα και ο αναστοχασμός, ούτε πρέπει ο αντικειμενικός κοινωνικο/ιστορικός ερευνητής να παραπαίει σε αναχρονισμούς (δηλ. με σημερινά δεδομένα, να κρίνει το παρελθόν), αντιθέτως πρέπει να θέτει τον εαυτό του σε μια «μηχανή του χρόνου» και να βλέπει τα γεγονότα με την ματιά των υποκειμένων που μελετά, κάτω από τις κοινωνικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής, άλλως πράττει ατοπήματα/ ανομήματα απευθύνεται, με συνέπεια ακόμα και την αλλοίωση των διαχρονικών χαρακτηριστικών του.
            Επειδή, τόσο ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», όσο και άλλα ιστορικά σωματεία με πλούσιο αρχειακό υλικό, αγνοήθηκαν παντελώς από τους παράγοντες της εκπομπής εντασσόμενοι προφανώς στους «ακραίους/γραφικούς αντεπιστήμονες» και ως εκ τούτου «ακυρωμένους» συνομιλητές, παρότι τους προσφέρθηκε η αρωγή μας στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού, αλλά δεν το θέλησαν μιας και απ’ ότι ήδη ανεφάνη υπάρχει προειλημμένο συμπέρασμα αποδόμησης των γεγονότων και του χαρακτήρα του 1821, ειδικώς δε της αγ. Λαύρας και των Καλαβρύτων.
            Επειδή προς αποκατάσταση της αληθείας αναφορικά με τα γεγονότα της αγ. Λαύρας πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι:  Η 25η Μαρτίου 1821, αν και είχε οριστεί σαν κοινή ημερομηνία της επανάστασης στον Μοριά, δεν ίσχυσε μεν σαν πραγματικό περιστατικό, αφού τα γεγονότα την πρόλαβαν  και δη : «άρνηση του Παλαιών Πατρών Γερμανού την 8η Μαρτίου να παρουσιαστεί στον Καϊμακάμη Τριπόλεως (πρώτη επίσημη επαναστατική πράξη), κτύπημα 14 Μαρτίου Αγρίδι,  16-17 Μαρτίου αγ. Λαύρα, γεφύρι αμπήμπαγα, φροξυλιά, χελωνοσπηλιά, Σοπωτό,  Αρεόπολις , Καλάβρυτα, Καλαμάτα, Αίγιο, Πάτρα», όμως την 25η Μαρτίου 1821 επιδόθηκαν ψηφίσματα αυτοδιάθεσης στα προξενεία των ξένων δυνάμεων σε Καλαμάτα και Πάτρα συνταχθέντα στην Αγία Λαύρα την 17/3/1821 και αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα «le costitutionnel» τον Ιούνιο του 1821 στο Παρίσι.  Το 1838 ο Οθων, με πρόταση και την σύμφωνη γνώμη των ζώντων αγωνιστών και της εκκλησίας, όρισε σαν «συγκεντρωτική» ημερομηνία όλων των επιμέρους γεγονότων την 25η Μαρτίου ως εθνική γιορτή ( όπως εξάλλου είχαν κάνει για τις δικές τους εθνικές γιορτές οι αμερικανοί και οι γάλλοι με την 4η και 14η Ιουλίου αντιστοίχως ).
Αυτό ενέπνευσε ζωγράφους και ποιητές για ρομαντικές ιστορίες όπως παλαιότερα τον Πούκεβιλ.  Ειδικώς όμως στην αγ. Λαύρα  πραγματοποιήθηκε δοξολογία την 17η Μαρτίου 1821 ( πανηγυρίζει η μονή στη μνήμη του αγ. Αλεξίου ) , γεγονός που η εν λόγω εκπομπή απέκρυψε παντελώς. Ερωτάται δε, εάν δεν υπήρξε αγ. Λαύρα, τότε γιατί αυτή η εμμονή με το συγκεκριμένο μοναστήρι και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο, εάν υποθέσουμε πως η εκκλησία ήθελε να «υποκλέψει το γέρας της έναρξης του αγώνα» ; και η απάντηση είναι : «γιατί πολύ απλά υπήρξε αγ. Λαύρα την 17 Μαρτίου 1821, ίσως όχι όπως την αναπαριστά  ο πίνακας, αλλά υπήρξε, το μαρτυρούν όλα τα έγγραφα του αρχείου αγωνιστών του 1821,  η προφορική παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια και η πρώτη διακήρυξη του αγώνα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό».
Με το παρόν ψήφισμα κατακρίνουμε εντόνως την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και στάση των παραγόντων της εκπομπής αναφορικά με την  ιστορική έρευνα και αλήθεια, θεωρώντας πως δεν είναι αντικειμενική , αντιθέτως υπάρχει ήδη προειλημμένη απόφαση για συμπεράσματα απαξιώσεως του 1821, αλλά και δύο εκ των βασικών του πυλώνων που ήταν η αγ. Λαύρα και τα Καλαβρυτοχώρια, ζητώντας στο ψήφισμά μας  αυτό την έμπρακτη  επικουρία του κοινού στη καταγγελία μας.

Πειραιάς, 21 Φεβρουαρίου 2011,
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Χρονόπουλος
Επ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης


                                                                   
ΘΕμα: « Η τηλεοπτική  εκπομπή του σταθμού ΣΚΑΪ, παραγωγής της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΝ», με την χορηγία της Ε.Τ.Ε και συμβούλους τους καθηγητές Θ. Βερέμη και Ιακωβ. Μιχαηλίδη, αναφορικά με το 1821 και τον υπότιτλο : Η γένεση ενός έθνους/ κράτους»
-------------------------
  Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεπικουρούμενη απ’ όλα τα υπογράφοντα το παρόν  Σωματεία και Φορείς  (η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία για τα θέματα της ιστορικής αλήθειας και του πολιτισμού, με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Καλαβρύτων και με όλους τους Καλαβρυτινούς Φορείς και Συλλόγους, εσωτερικού και εξωτερικού), συναισθανόμενη την ευθύνη και το βάρος της παράδοσης που φέρει ως διεθνώς αναγνωρισμένη και βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, πιστεύοντας ταυτοχρόνως ότι εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, νιώθει την επιτακτική ανάγκη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία όλων, για την τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τίτλο: «1821 – η γένεση ενός έθνους/ κράτους», παραγωγής της εταιρείας ΑΝΕΜΟΝ, με την χορηγία της Ε.Τ.Ε και επιστημονικούς συμβούλους τον ομότιμο καθηγητή κ. Θ. Βερέμη (ΕΛΙΑΜΕΠ), τον επικ. καθηγητή κ. Ιακωβ. Μιχαηλίδη (Α.Π.Θ) και αφηγητή τον συγγραφέα κ. Π. Τατσόπουλο (ΕΚΕΒΙ), διότι τα όσα μέχρι σήμερα (17.02.2011) παρουσιαζόμενα και εξιστορούμενα σε αυτή, στερούνται αντικειμενικότητας και πλουραλισμού, ενώ όλως αντιεπιστημονικώς  έχει αποκλειστεί  η ιστορική αλήθεια, όπως αποδεικνύεται από πλειάδα ιστορικών πηγών και έγκριτων ιστορικών, καθώς  και ερμηνείες των αρχειακών πηγών, στην προσπάθεια «αναμορφώσεως» της κοινής γνώμης και της καταρρίψεως δήθεν εθνικών «μύθων», δημιουργώντας όμως και θέτοντας στη θέση τους καινοφανείς μύθους και θέσφατα των παραγόντων της εκπομπής.
          Επειδή, μία καθ’ όλα φαινομενικά ολοκληρωμένη, από τεχνικής απόψεως παραγωγή, μπορεί  με άλλοθι την «εργαλειακή της» αρτιότητα να παραπλανήσει,  οδηγώντας σε  αδόκιμες καινοφανείς ατραπούς και συμπεράσματα, ενισχύοντας κάποιες απόψεις που προσπαθούν δήθεν «να ανατρέψουν τα θέσφατα και τους μύθους του 1821» και γενικώς του ελληνικού έθνους, βάζοντας στη θέση τους άλλα μοντέρνα θέσφατα και δημιουργώντας νέους μύθους εν ονόματι της αντικειμενικής ιστορικής αληθείας (π.χ. συνωστισμός στην προβλήτα της Σμύρνης).
         Επειδή, τόσο η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, όσο και  άλλα ιστορικά Σωματεία με πλούσιο αρχειακό υλικό, αγνοήθηκαν παντελώς  από τους παράγοντες της εκπομπής, εντασσόμενοι προφανώς στους «ακραίους/ γραφικούς αντεπιστήμονες» και ως εκ τούτου «ακυρωμένους» συνομιλητές, παρότι τους προσφέρθηκε η αρωγή μας  στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού, αλλά δεν το θέλησαν, μιας και απ’ ότι ήδη ανεφάνη υπάρχει προειλημμένο συμπέρασμα αποδόμησης των γεγονότων και του χαρακτήρα του 1821, ειδικώς δε της Αγ. Λαύρας, των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής τους.
       Επειδή προς αποκατάσταση της αληθείας αναφορικά με τα γεγονότα της Αγ. Λαύρας πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι:  Η 25η Μαρτίου 1821, αν και είχε οριστεί σαν κοινή ημερομηνία της επανάστασης στον Μοριά, δεν ίσχυσε μεν σαν πραγματικό περιστατικό, αφού τα γεγονότα την πρόλαβαν  και δη: «κτύπημα 14 Μαρτίου Αγρίδι Νονάκριδας,  16-17 Μαρτίου Αγ. Λαύρα και κοιλάδα Κατσάνας της περιοχής Κλειτορίας, (Χελωνοσπηλιά Λυκούριας, Φροξυλιά Τουρλάδας, Γεφύρι Αμπήμπαγα Άρμπουνα), Καλάβρυτα που μετά από σκληρή μάχη είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στις 21 Μαρτίου 1821», όμως την 25η Μαρτίου 1821 επιδόθηκαν ψηφίσματα αυτοδιάθεσης στα προξενεία των ξένων δυνάμεων σε Πάτρα και Καλαμάτα και αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα «le costitutionnel» τον Ιούνιο του 1821 στο Παρίσι.  Το 1838 ο Όθων, με πρόταση και την σύμφωνη γνώμη των ζώντων Αγωνιστών και της Εκκλησίας, όρισε σαν «συγκεντρωτική» ημερομηνία όλων των επιμέρους γεγονότων την 25η Μαρτίου ως εθνική γιορτή (όπως εξάλλου είχαν κάνει για τις δικές τους εθνικές γιορτές οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι με την 4η και 14η Ιουλίου αντίστοιχα). Αυτό ενέπνευσε ζωγράφους και ποιητές όπως παλαιότερα τον Πουκεβίλ.  Ειδικά όμως στην Αγ. Λαύρα,  πραγματοποιήθηκε δοξολογία στις 17 Μαρτίου 1821 (πανηγυρίζει η Μονή στη μνήμη του Αγ. Αλεξίου), γεγονός που η εν λόγω εκπομπή σκοπίμως απέκρυψε παντελώς.  Ερωτάται δε, εάν δεν υπήρξε Αγ. Λαύρα, τότε γιατί αυτή η εμμονή με το συγκεκριμένο Μοναστήρι και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο, εάν υποθέσουμε πως η Εκκλησία ήθελε να «υποκλέψει το γέρας της έναρξης του Αγώνα»; Η απάντηση είναι: «γιατί πολύ απλά υπήρξε Αγ. Λαύρα, όπως την ιστορική αυτή αλήθεια τη μαρτυρούν αποδεδειγμένα όλα τα έγγραφα του αρχείου Αγωνιστών του 1821, το πλούσιο αρχειακό υλικό, που βρίσκεται στους περισσότερους φορείς από εμάς, η προφορική παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια».
         Με το παρόν ψήφισμα κατακρίνουμε εντόνως την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και στάση των παραγόντων της εκπομπής αναφορικά με την  ιστορική έρευνα και αλήθεια, θεωρώντας πως δεν είναι αντικειμενική, αντιθέτως υπάρχει ήδη προειλημμένη απόφαση, πλην όμως ανεπιτυχής, για συμπεράσματα απαξιώσεως του 1821, αλλά και των βασικών του πυλώνων, που ήταν η Αγ. Λαύρα, τα Καλαβρυτοχώρια και τα Καλάβρυτα.
    ΖΗΤΑΜΕ όλοι με το ψήφισμά μας  αυτό την έμπρακτη  επικουρία Σας στην καταγγελία μας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, που αποπειράται με την παραπάνω τηλεοπτική εκπομπή του, να διαστρεβλώσει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
Οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα, εκπρόσωποι των παρακάτω
Σωματείων και Φορέων
-  Κωνσταντίνος Πλαπούτας, ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821.
Dr. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, ως πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Φερών  - Βελεστίνου – Ρήγα.
-  Σωτήριος Τσενές, ως πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθηνών.
- Αθανάσιος Χρονόπουλος, ως πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς.
- Παναγιώτης Λάππας, ως πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αχαΐας – Αθηνών – Πειραιώς.
- Χρήστος Καμπέρος, ως πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος».
- Dr. Γεώργιος Χρ. Σακελλαριάδης, Καθηγητής Γλωσσολογίας, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των εν Αθήναις Σοποτινών.
-  Κωνσταντίνος Κατσιάρης, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ».
- Δημήτριος Τράγκας, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων «Η Αζανιάς».
- Θεμιστοκλής Ροδάκης, ως πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Νοτίου Αφρικής «Η Αγία Λαύρα» (Γιοχάνεσμπουργκ).
- Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρειας ΗΠΑ και ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα» (Σικάγο – ΗΠΑ).
- Ηλίας Μαλεβίτης, ως αντιπρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιου Ελληνισμού (ΚΕ.Π.ΕΛΛ.) (Αθήνα).
- Βλάσιος Σταθούλιας, ως εκπρόσωπος του Ομίλου Αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγ. Αθανασίου (Μετοχίου της Ι.Μ. Αγ. Λαύρας) Φιλίων Καλαβρύτων.
- Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών  Αροανίας «Ο Ηρακλής».
- Δημήτριος Κανελλόπουλος, ως εκπρόσωπος του ιστορικού Αρχείου Κανελλοπούλου (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

Για την Παγκαλαβρυτινή Ένωση
 Ο πρόεδρος    του Δ.Σ.                                                   Ο γενικός γραμματέας
     Γεώργιος Κοσμάς                                                   Δημήτριος Βαρβιτσιώτης
     τηλ. 210 3841345                                          κιν. 6944258260
     κιν. 6972406293