Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟ ....ΟΚΤΩΒΡΙΟ!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ

Δέκα ημέρες τώρα, αγαπητοί μου φίλοι, βρισκόμαστε στα μαρτυρικά, ιστορικά και ηρωϊκά Καλάβρυτα! Υπάρχουν κι εδώ ψυχές, οι οποίες με λαχτάρα περιμένουν τον Αρχιερέα τους! Μας περιμένει έργο κοπιώδες, σκληρό! Πρέπει, λοιπόν,  να διακόψουμε την τακτική μας διαδικτυακή επικοινωνία μέχρι τον Οκτώβριο -ελπίζω και το εύχομαι- για πολλούς λόγους:

1. Για να αποτοξινωθούμε όλοι μας! Επειδή και το Blog δημιουργεί εθισμό. Είναι κάτι σαν ψυχοναρκωτικό!

2. Για να εργασθούμε ιεραποστολικά στην Επαρχία Καλαβρύτων. Μία Επαρχία ιστορική, ορεινή, εκτεταμένη και πονεμένη, όπου ακρίτες ιερείς-εφημέριοι και ένας αριθμός πιστών χριστιανών περιμένουν τον Επίσκοπό τους. Στα Καλάβρυτα θα αναλώσουμε τις δυνάμεις μας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

3. Για να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας. Έχει και ο εαυτός μας ανάγκη από ανεφοδιασμό, τροφοδοσία και ανασυγκρότηση! Αυτό θα το προσπαθήσουμε κατα τόν μήνα Σεπτέμβριο.

4. Για να σχεδιάσουμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, το Πρόγραμμα εργασίας της νέας περιόδου 2012-2013.

5. Για να συμμετάσχουμε στις εργασίες της τακτικής συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία κάθε χρόνο συνέρχεται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

6. Και τέλος, για τεχνικούς λόγους! Στα Καλάβρυτα δεν έχουμε άνετη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 ________Λοιπόν, σας εύχομαι ένα αγιαστικό και άρα αγιασμένο καλοκαίρι!  Ο Κύριός μας να σας ευλογεί! ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Με αγάπη Χριστού και πατρικές ευχές 
Καλάβρυτα, 1η Αυγούστου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

**********

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥΣ

           Πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες για το πεδίο higgs και το μποζόνιό του, που ο Leon Lederman oνόμασε «σωματίδιο του Θεού» για την καλύτερη κυκλοφορία του βιβλίου του: «The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?».
       Τελικά, φαίνεται ότι συχνά και οι μεγάλοι επιστήμονες παίζουν αυθαίρετα με τις λέξεις, εκφράζονται υποκειμενικά για τον Θεό ή, όπως ο πολύς Stephen Hawking, που πίστευε στη μη ύπαρξη του περίφημου σωματιδίου, μπορεί να διαψεύδονται.
        Όλα δείχνουν ότι η γνώση μας είναι περιορισμένη, δυσανάλογα μεγάλη προς την αλαζονεία μας, που δεν έχει όρια.
         Και ότι ο χαρακτηρισμός «σωματίδιο του Θεού» θα ταίριαζε μάλλον στο φωτόνιο, για το οποίο μίλησε ο Ίδιος ο Θεός, όταν είπε: «γενηθήτω φῶς∙ καὶ ἐγένετο φῶς».
         Στην όλη προβληματική των ημερών θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο μια ματιά στο άρθρο του καθηγητή της Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου Γούναρη που ακολουθεί.

 Ο Μεσογαίας Νικόλαος
 
****

Το σωμάτιο Higgs και η φιλοσοφία του
Γεωργίου Ι. Γούναρη
Ομ Καθηγητής τμήματος Φυσικής, Αριστoτέλειον Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης

Εικόνα 1 Μια γενική άποψη του CERN

Στην εικόνα 2 δίδεται μια περίληψη της ιστορίας της Δημιουργίας σύμφωνα με την σύγρχρονη επιστήμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι περίπου το 1920 η επιστήμη πίστευε ότι το Σύμπαν ήταν άναρχο. Ότι ο χώρος είναι αιώνιος και η ύλη κατασκευάσθηκε μέσα σ’ αυτόν.

Μόλις τα τελευταία χρόνια εμπεδόθηκε η ιδέα ότι το Σύμπαν έχει αρχή. Όχι μόνον η ύλη, αλλα και αυτός ο χώρος (ο Ουρανός της Αγίας Γραφής) κατασκευάσθηκε κάποτε. Τίποτε δεν προ»υπήρχε!

Αποτελεί θρίαμβο της Αγιάς Γραφής το ότι στα τέλη το 20 αιώνα, η επιστήμη αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη μια τέτοιας αρχής.
Ειδικότερα όσον αφορά την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας, η επιστήμη έφτασε στο σημείο να μπορεί να καταλάβει ακόμη και τις λεπτομέρειες της αγιογραφικής περιγραφής. Μπορούμε να δούμε εκεί ότι η Ημέρα η Μία ξεκίνησε χωρίς αυγή.

Από «μεσημβρίας ήρξατο», όπως λέγει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αλλά είχε ένα ανεπανάληπτο δειλινό, που το ακολούθησε η πρώτη νύκτα.

Στην καινούργια αυτή θέση της επιστήμης, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτήν, η πυκνότητα ενέργειας και η θερμοκρασία στην αρχή, ήσαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.

Και εξ’ αιτίας του πεδίου Higgs, οι μάζες όλων σχεδόν των στοιχειωδών σωματιδίων στην αρχή μηδενιζόταν. Πράγμα το οποίο καθιστούσε τα μαθηματικά εφαρμόσιμα και την φύση κατανοητή. Ο Κύριος θέλησε να κάνει τον Κόσμο λογικό!

Γιατί άραγε ο Κύριος τον έκανε έτσι; Διότι μας έπλασε έτσι ώστε να μπορούμε να εκπληρώσουμε την εντολή Του να κατακυριεύσουμε αυτού.

Μια επιτομή της ιστορίας του Σύμπαντος. Το πεδίο Higgs.

Αν ολόκληρο το Σύμπαν παρομοιασθεί με μια ήρεμη λιμνούλα, τότε το πεδίο Higgs αντιστοιχεί με το νερό της λίμνης. Όπως το «νερό» γεμίζει την λίμνη, έτσι και το πεδίο Higgs κατακλύζει το Σύμπαν και «δυσκολεύει»την κίνηση των σωματίων μέσα σ’ αυτό. Την δυσκολία αυτή την λέμε«μάζα». Κάθε σωμάτιο συναντά διαφορετική «δυσκολία», και συνεπώς αποκτά διαφορετική μάζα.... Μερικά, όπως το φωτόνιο, δεν δυσκολεύονται καθόλου.... και συνεπώς δεν αποκτούν μάζα.

Στις πρώτες στιγμές της Δημιουργίας (0-11 sec μετά την Αρχή), οι τεράστιες πυκνότητες και θερμοκρασίες δεν άφηναν να μαζευτεί νερό στην λίμνη. Την εποχή εκείνη η λίμνη ήταν άδεια και το πεδίο Higgs μηδενικό. Τίποτε δεν δυσκόλευε την κίνηση των σωματίων.... και κανένα δεν είχε μάζα. Όλα έμοιαζαν με τα φωτόνια και το Φως...

Η μάζα των στοιχειωδών σωματίων δημιουργήθηκε αργότερα (10-11 sec μετά την Αρχή) , όταν έπεσε η πυκνότης και η θερμοκρασία κατέβηκε κάτω στους1016 K, δίδοντας στο πεδίο Higgs μη μηδενική τιμές ...

Τι είναι το σωμάτιο Higgs;

Είναι τα μικρά «κυματάκια» που δημιουργούνται στην λίμνη όταν ταρακουνήσουμε το νερό της. Το ταρακούνημα που προκαλείται από τον μεγάλο επιταχυντή δημιουργεί τέτοια «κυματάκια». Και αυτά μοιάζει να παρατηρήσαμε!.

Επίλογος

Τελειώνοντας, δεν έχω παρά να δοξάσω το Κύριο Ιησού. Θα μπορούσε να είχε κάνει τον Κόσμο πάνω από τις δυνατότητες μας! Όσο και αν προσπαθούσαμε, να μη μπορούμε να καταλάβουμε τίποτε!

Δεν το έκανε όμως έτσι! Τον έκανε μέσα στις δυνατότητες μας. Ή μάλλον, μας έκανε κατάλληλους για να βασιλεύσουμε επάνω του. Παρ’ όλο που ήξερε ότι ο εγωισμός θα τύφλωνε πολλούς από μας. Όπως τύφλωσε και τον εωσφόρο....