Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ"


     Στις 21 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. τελέσθηκαν, στην όμορφη πόλη του Αιγίου, τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου               « Ιάκωβος Τσούνης ». Το Μουσείο στεγάζεται στο Ισόγειο του Κέντρου Νεότητας « Νέοι Ορίζοντες », της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  επί της οδού Πολυχρονιάδου 8. Το μέρος όπου στεγάζεται είναι το πιο κατάλληλο, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές που χρειάζονται τέτοιου είδους Μουσεία.
     Τα εγκαίνια τελέσθηκαν μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Την εορταστική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
     Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπόλεώς μας, ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, οι Βουλευτές Αθανάσιος Νταβλούρος, Νικόλαος Νικολόπουλος, Γεώργιος Νταβρής και Μιχαήλ Αρβανίτης, ο κ. Γεώργιος Κασσιμάτης, Συνταγματολόγος, ο τ. Υπουργός κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών Φορέων της περιοχής και πολλοί άλλοι.
     Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα ιστορικής αξίας, τα οποία ανήκαν στην προσωπική συλλογή του κ. Ιακώβου Τσούνη, Μεγάλου Ευεργέτη και Δωρητή της Εκκλησίας και του Έθνους μας. Τη σωτήρια πρωτοβουλία για την περισυλλογή και διάσωση των κειμηλίων, είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος. Με την πράξη του αυτή αναγνωρίζει την αξία των εκθεμάτων και προσφέρει στην πόλη του Αιγίου ένα ακόμη κόσμημα πολιτισμού.
     Τα κειμήλια είναι τοποθετημένα σε ενότητες δημιουργημένες με βάση τα ιστορικά και θρησκευτικά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας την αισθητική τους αξία, την λειτουργία τους και τη χρήση τους. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα, τα οποία είναι αξιόλογα και το κάθε ένα έχει ανεκτίμητη αξία.
     Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα, το έτος 1925. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.
     Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης, το πρωΐ της Κυριακής, όπου στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, πλαισιωμένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.
     Στις 11.30 π.μ. έφθασε στο χώρο του Μουσείου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, τους οποίους είχε προϋπαντήσει νωρίτερα στην είσοδο της πόλης του Αιγίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.
     Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Αγιασμού ο Μακαριώτατος και οι επίσημοι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν τους χώρους του Μουσείου, θαυμάζοντας από κοντά τα τόσο αξιόλογα εκθέματα. Ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στον πρώτο όροφο του Κέντρου Νεότητας, όπου ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος δέχθηκε δεκάδες προσκεκλημένους, που ζήτησαν την ευλογία του. Η επικοινωνία αυτή ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι προσκεκλημένοι από κοντά τον Μακαριώτατο.
     Το μεσημέρι ακολούθησε γεύμα στο κέντρο « Έσπερος », όπου έγιναν και οι σχετικές ομιλίες από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Ευστάθιο Θεοδωρακόπουλο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τον κύριο Ιάκωβο Τσούνη. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος αναφέρθηκε στον άνθρωπο Ιάκωβο Τσούνη. Έδωσε έμφαση στο κρυστάλλινο ήθος και στις απαράμιλλες αξίες που συνοδεύουν τη ζωή του και που αποτελούν κληρονομιά του χαρακτήρα και της αγωγής των γονέων του.
     Στην ομιλία του ο π. Χρήστος Τσάκαλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, αναφέρθηκε στα εγκαίνια του νέου Μουσείου και εξήρε την προσωπικότητα του κυρίου Ιακώβου Τσούνη. Τόνισε ότι το Μουσείο αποτελεί έκφραση πολιτισμού και δράσης. Επίσης έκανε μια σύντομη βιογραφική αναφορά στη μεγάλη αυτή μορφή του Έθνους μας.
     Ο π. Χρήστος Τσάκαλος αναφέρθηκε ακόμη στην αντιστασιακή δράση του κ. Τσούνη με την ομάδα « Απόλλων », κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στον τιμητικό τίτλο, που κατέχει, του Νεώτερου Βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, σύμφωνα με τον π. Χρήστο Τσάκαλο, διακρίνεται για την τόλμη και αποφασιστικότητα στην επιχειρηματική και επαγγελματική του δραστηριότητα.
     Ο π. Χρήστος αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση. Κατατάσσεται μεταξύ των μεγάλων Ευεργετών της Εκκλησίας και του Έθνους. Χρησιμοποίησε δημοσιεύματα εφημερίδων. Έκανε αναφορά στη δωρεά των αντικειμένων. Ο π. Χρήστος Τσάκαλος τελείωσε την ομιλία του με ευχές και με την διαπίστωση ότι « ο τόπος μας καθίσταται πιο πλούσιος, αφού στα υπάρχοντα Μουσεία προστίθεται και αυτό ».
     Η όλη εκδήλωση ήταν πραγματικά άρτια ετοιμασμένη και αξίζουν συγχαρητήρια πολλά στους συντελεστές και σε όσους κοπίασαν με οποιονδήποτε τρόπο. Ιδιαίτερα αξίζουν συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του αξιόλογου Μουσείου, το οποίο θα κοσμεί και αυτό με τη σειρά του την πόλη του Αιγίου. Μακάρι και άλλοι να μιμηθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.