Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

53 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...


Προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα
Την 31η Μαΐου συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από την εις διάκονον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Αμβροσίου εις την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο και τις ευλογίες του Γέροντός του, Μητροπολίτου, πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικου. Ο Σεβασμιώτατος είχε την εμπνευσμένη ιδέα να εορτάσει την επέτειο του αυτή με τους συνεργάτες του, γι’ αυτό προγραμμάτισε μια προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα, από όπου ξεκίνησε τα μοναχικά και ιερατικά του βήματα. Την εκδρομή αυτή οργάνωσε επιτυχώς ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος, π. Χρήστος Τσάκαλος.
Πρώτος σταθμός ήταν η επίσκεψη  στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, όπου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, μέσα σε κατανυκτικό κλίμα ετελέσθη ο εσπερινός. Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χριστονύμφη Μοναχή και η Αδελφότητα υποδέχθηκαν με αγάπη τους προσκυνητές και μετά το τέλος του εσπερινού τους ξενάγησαν στους χώρους της ιστορικής Μονής.
Την επόμενη μέρα, 31η Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την θεία λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ, παρουσία των συνεργατών του. Οι στιγμές ήταν μοναδικές, η συγκίνηση και η κατάνυξη διάχυτη. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ισίδωρος, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές, ξετυλίγοντας μέσα από τον μεστό λόγο του παλαιές ενθυμήσεις, οι οποίες αναφέρονταν στην σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε για την αναγέννηση και αναβίωση της μοναστικής ζωής στην περιοχή των Μετεώρων, με την εγκατάσταση της στην ιστορική αυτή Ιερά Μονή, η μοναστική αδελφότητα υπό τον τότε Καθηγούμενο και νυν Μητροπολίτη, πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο και με αδελφούς  τον αείμνηστο Χριστόδουλο, μετά ταύτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Μητροπολίτη μας. Την προσπάθεια αυτή, συνέχισε και ολοκλήρωσε με επιτυχία,  με πολλούς κόπους και αγώνες, ο Καθηγούμενος π. Ισίδωρος, συμπαραστατούμενος σήμερα από μια αξιόλογη πνευματική αδελφότητα, που συνέβαλε αποφασιστικά στην εκ βάθρων ανακαίνιση της Ιεράς Μονής και η οποία με την εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση του π. Ισιδώρου, καρποφορεί πλουσίως στην πνευματική ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πανάγιο Θεό, που του έδωσε πλούσια τη χάρη Του και τον ευεργέτησε στη ζωή του. Αναφέρθηκε με πολύ αγάπη στους πρώτους πνευματικούς πατέρες και αδελφούς του, μεταξύ  των οποίων ήταν από τότε και  ο Καθηγούμενος π. Ισίδωρος.  Στο τέλος προσέφερεν ως δώρο στην παλαίφατη αυτή Μονή της μετανοίας του την αρχιερατική του στολή, με την οποία ετέλεσε την θεία λειτουργία, καθώς επίσης και ένα σέτ αρχιερατικού Εγκολπίου και Σταυρού ως ευλογίαν.
 Η φιλοξενία της αδελφότητας ήταν αβραμιαία. Οι μοναχοί ξενάγησαν τους προσκυνητές με ιδιαίτερη προθυμία στους χώρους της Ιεράς Μονής και παρέθεσαν πλούσια τράπεζα.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του οικείου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος έσπευσε παρά τις πολλές υποχρεώσεις του, στην Ιερά Μονή να δώσει την ευλογία και τις πατρικές του ευχές στους προσκυνητές.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε να αποδώσουμε στον κ. Παναγιώτη Ματθαίο, ο οποίος με την ευγένεια του, την υπομονή του και την πλούσια ξενάγηση του καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, συνέλαβε στην επιτυχή έκβαση της εκδρομής.

Εμείς, τα πνευματικά τέκνα του Σεβασμιωτάτου, τον ευχαριστούμε θερμά για την πνευματική ευκαιρία που μας έδωσε και  του ευχόμαστε να έχει υγεία, ο Κύριος να τον ενισχύει, ώστε με τον ίδιο ένθερμο ζήλο να ποιμαίνει και να καθοδηγεί εμάς τα παιδιά του. 
ΑΙΓΙΟΝ, 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
ΟΙ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ.

***************
                                                                        
Σημ.  Ακολουθούν η ομιλία του π. Ισιδώρου και αναμνηστικές φωτογραφίες 

                                                                ****************


Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ -31 ΜΑΪΟΥ 2014
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
  
Σεβασμιώτατε άγιε Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιε.

Με εξαιρετική χαρά η Μονή μας υποδέχεται σήμερα τον περιπόθητο και πεφιλημένο συμμοναστή μας τον Πατέρα ημών Γέροντα Αμβρόσιο.

Καλώς ορίσατε και πάλι στο σπίτι Σας εις την Μονήν της μετανοίας όλων μας.
Υπάρχουν στιγμές που πρέπει κανείς να αποτιμά τα συντελεσθέντα, να αναζητά τα αναγκαία και να αναπολή τα σπουδαία γεγονότα στο διάβα της ζωής.

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που βρίσκεσθε στον ιερό τούτο τόπο. Το θεωρώ κορυφαίο γεγονός, ιδιαιτέρας πνευματικής βαρύτητας. Οδηγούμεθα σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, ιδίως όταν υπάρχει έντονη η παρουσία, η ζωή και το έργο καταξιωμένων στη συνείδηση όλων μας, ως ο Σεβασμιώτατος Αμβρόσιος, όστις τιμά, προβάλλει και μεγαλουργεί την Εκκλησίαν μας.

Φιλοξενούμεθα, εδώ στον ευλογημένο τόπο που τα τεθεωμένα τέκνα απαρτίζουν την μακρά χορεία των οσίων Ασκητών Μετεωριτών Πατέρων συντροφιά με τους αυταδέλφους Κτίτορές μας Θεοφάνη και Νεκτάριο που με τα υπεράνθρωπα ασκητικά τους παλαίσματα, με την άμετρη εγκράτεια, τις αγρυπνίες και τις ολοήμερες δεήσεις παρέτειναν την ιστορία του κόσμου και αγίασαν τον χώρο τούτο. Αοράτως παρίσταται ο Άγιος νεομάρτυς Νικόλαος ο εκ Μετσόβου, που πολύ ευλαβείσθε, ευλογών και αγιάζων την σύναξή μας.

Όμως, Σεβασμιώτατε, ο ιδανικός ούτος χώρος, δια κατάνυξη και περισυλλογή, ήλθε εποχή που επτώχευσε πνευματικά λαι εκινδύνευσε να απωλέση την ιερότητα και
αγιότητά του και να μετατραπή εις κοσμικόν χώρο που δεν εδοξάζετο πλέον ο Θεός.
Εκτίσθησαν τουριστικά ξενοδοχεία και, ως εκ τούτου, ο Μοναστηριακός χώρος βαναύσως εβεβηλώθη.
Στη δύσκολη αυτή στιγμή το 1961 εγκατεστάθη στη Μονή μας η μοναχική αδελφότητα «Χρυσοπηγή» με ηγούμενον τον Γέροντα Καλλίνικον και νυν Μητρ. πρώην Πειραιώς και επίλεκτα μέλη αυτής τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Χριστόδουλον, την Σεβασμιότητά Σας και άλλους αδελφούς.  Έκτοτε η πορεία της Μονής μας ήτο ανοδική. Η θέση Σας δε εις στη Μονή μας ήταν διακεκριμένη, κτιτορική θα έλεγα.

Τι να πρωτοθυμηθή κανείς; Τι εμπειρίες και τι εντυπώσεις να αναφέρη; Ο Γέροντάς μας Σας ανέθεσε, ως διακόνημα, την οικονομική διαχείριση της Μονής και την εκ θεμελίων ανέγερση της Ν.Δ. πτέρυγας που ήταν και η πιο σημαντική. Είναι όλως θαυμαστό ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες. Έργο που παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη. Όσοι χρόνοι και καιροί κι αν παρέλθουν και το προσπεράσουν, η ιστορία θα το έχει ήδη καταγράψη. Τα έργα και τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα των εκάστοτε αναστηλωτών, ο ζήλος τους για την τιμή και δόξα του Θεού δοξάζονται και διατηρούνται στη μνήμη και ματαδίδονται από γενεά σε γενεά οι καλές αγαθοεργίες.

Σήμερα τα Μοναστήρια των Μετεώρων αποτελούν πανορθόδοξο και πανανθρώπινο προσκύνημα μεγάλης θρησκευτικής και πνευματικής σπουδαιότητος και ταυτόχρονα αποτελούν έκφραση της καθολικότητος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι νεότεροι σημερινοί μοναχοί συνεχίζουν αδιάκοπα το σολομώντειο έργο, ως συνεχιστές της πορείας των οσίων Πατέρων ημών. Παράλληλα ασκούν το μυστήριον της μετανοίας με το να δέχονται δεκάδες ανθρώπων. Συγχρόνως δέονται «υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων». Ο κόσμος ζητά κάτι βαθύτερο. Ψάχνουν για την ορθή πίστη και ζωή.

Σεβασμιώτατε,
Έχουμε την πεποίθηση, ότι οι Κτίτορές μας και ο μέγας προστάτης πάντων ημών, Άγιος Νικόλαος ο εκ Μετσόβου, ως αντίδωρον για την προσφορά Σας, στήριξαν και συνεχίζουν να ενισχύουν την πορεία του βίου Σας. Ιδιαιτέρως δε, στη διακονία της Εκκλησίας.
Το έργο Σας, ως επισκόπου, στην ιστορική Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι πλούσιο και ευλογημένο. Η όλη πορεία Σας είναι θυσιαστική επ’ αγαθώ του ποιμνίου και της Εκκλησίας εν γένει. Ελέγχετε τα κακώς κείμενα. Ο αξιόπιστος και αντικειμενικός Ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίση, έτι πλείον την αρωγή Σας στην Εκκλησία και το έθνος.
Η ευτυχής ευκαιρία της επισκέψεώς Σας μας προσφέρει την ευπρόσδεκτο στιγμή να ευχαριστήσουμε το Θεό, τον δοτήρα παντός αγαθού και τους Αγίους μας που μας αξιώνουν τοιαύτης χαράς. Μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε τη Θεία Λειτουργία Σας και το πανηγύρι της Θείας Ευχαριστίας.

Τέλος με την πεποίθηση, ότι ο Κύριος θέλει κρατύνει έτι περισσότερο την Υμετέρα Σεβασμιότητα, παρακαλούμε και πάλι Σεβασμιώτατε, όπως δεχθήτε τις ολοκάρδιες ευχές μας υπέρ υγείας, μακροημερεύσεως και περαιτέρω διακονίας, δι’ έργων αρεστών στο Θεό και ωφελίμων στους ανθρώπους.

Αρχιμ. Ισίδωρος
Ηγούμενος Ι.Μ. Βαρλάαμ

****************
Ο Σεβασμιώτατος και δεξιά  η ηγουμένη Χριστονύμφη της Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου
και η ηγουμένη της Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Βερίνου  

Αναμνηστική φωτ/φια με τις αδελφές και τους προσκυνητές στην στην Ι.Μ. Αγίου  Στεφάνου
Στο αρχονταρίκι της Ι.Μ Αγ. Στεφάνου Κατά τέλεση της Θείας λειτουργίας στην Ι.Μ. Βαρλαάμ

Ο π. Ισίδωρος Ηγούμενος της Μονής Βαρλαάμ κατά την ομιλία του


Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Αμβρόσιος ευχαριστεί τον ηγούμενο της Ι.Μ. Βαρλαάμ π. Ισίδωρο 

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
 Κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας στην Ι.Μ. Βαρλαάμ
Στο κέντρο -  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Αριστερά- Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Δεξιά - Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΒΑΡΛΑΑΜ π. ΙΣΙΔΩΡΟΣ