Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οσία Αγνή η Ρωμαία
____Η οσία Αγνή, η ένδοξη μάρτυς που τιμήθηκε από γενεές εραστών της αγνότητος, ήταν δωδεκαετής παρθένος, ευγενικής καταγωγής, και ζούσε στην Ρώμη επί βασιλείας Διοκλητιανού.  Η ζωή της ήταν αντάξια του ονόματός της και δίδασκε τον λόγο της αλήθειας σε πολλές γυναίκες που έρχονταν να την δουν και τις παρότρυνε να αναγνωρίσουν τον Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό και να τον λατρεύσουν διάγοντας αγνό βίο.  Για τον λόγο αυτό συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του επάρχου της Ρώμης.
____ Καθώς δεν κατόρθωσαν να την αναγκάσουν ν’ απαρνηθεί τον Χριστό, την παρέδωσαν, ντυμένη μ’ έναν απλό χιτώνα, σ’ ένα πορνοστάσιο.  Όλοι, όμως, όσοι την πλησίασαν για να ασελγήσουν, τους κοβόταν η ορμή, έχαναν κάθε δύναμη και έστεκαν εμβρόντητοι.  Ένας βάρβαρος, πιο άγριος και πιο ακόλαστος από τους άλλους, όρμησε στην αμνάδα του Χριστού σαν ανήμερο θηρίο, και παρευθύς έπεσε νεκρός σαν κεραυνόπληκτος.  Το θέμα έφθασε στον έπαρχο που ζήτησε να προσαχθεί ξανά η Αγνή και την ρώτησε πως σκότωσε αυτόν τον άνθρωπο.  Αποκρίθηκε η οσία ότι είχε δει Άγγελο Κυρίου, με μορφή λευκοφόρου νέου, που έσπρωχνε πίσω τους αδιάντροπους και που χτυπούσε τον πιο τολμηρό από αυτούς.  Ο δικαστής δυσπιστούσε.  Η Αγνή σήκωσε τότε τα μάτια στον ουρανό και προσευχήθηκε στον Θεό να δείξει την δύναμή Του και στην στιγμή ο νεκρός σηκώθηκε.  Όλοι οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες και ο ίδιος ο κυβερνήτης αναφώνησαν κατάπληκτοι: «Μεγάλη η δύναμη των χριστιανών!».  Όμως κάποιοι φανατικοί άπιστοι φώναξαν απευθυνόμενοι στον έπαρχο: «Αυτά τα σημεία τα κατορθώνει με την μαγεία.  Θανάτωσέ την!». Καταδικασμένη να καεί ζωντανή, μπήκε με θάρρος στις φλόγες κάνοντας το σημείο του Σταυρού.  Με την προσευχή στα χείλη, άφησε το σώμα της που το είχε φυλάξει άσπιλο και υψώθηκε προς τον Κύριο για να γευθεί την αληθινή και αιώνια αγνότητα στην θεωρία του προσώπου Του. 
____ Ότι απέμεινε από το παρθενικό σώμα το συνέλεξαν με ευλάβεια οι χριστιανοί και εναποτέθηκε σε τάφο, πάνω στον οποίον αργότερα οικοδομήθηκε μια μεγάλη βασιλική.  Τα λείψανά της υπήρξαν για αιώνες και μέχρι σήμερα πηγή παρηγορίας και ιάσεων για τους χριστιανούς της Ρώμης και του κόσμου ολόκληρου. 
(Πηγή: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ)
*******
           Η αγνότητα, την οποία είχε η Αγία Μάρτυς Αγνή η Ρωμαία, είναι χρέος όλων μας.  Είναι με λίγα λόγια μίμηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.  
         Καλούμαστε λοιπόν ως Χριστιανοί να μιμηθούμε τον Χριστό σε όλα. Όπως Εκείνος είναι αγνός έτσι κι εμείς οφείλουμε να αγνίζουμε εαυτούς. Αυτό γίνεται ζώντας μέσα στην Εκκλησία σαν ζωντανά μέλη της.
******

Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΜΑΣ:
 Τώρα δείχνει 453.128 hits.
Το προηγούμενο Σημείωμά μας της 16ης Ιανουαρίου 2011 με θέμα:
«Ο Έγκλειστος Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος» ανέγνωσαν 3.303 αναγνώστες.


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αρχιμ. Χρυσόστομος Μυλωνάς
Πρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Διάκονος Βασίλειος Νικολόπουλος
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Πρωτ. Βασίλειος Πετρόπουλος