Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η θαυματουργός εικών της "Παναγίας Τρυπητής"


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Της Μαρίας Τζουλουχά
Καθηγήτρια Θεολόγος 1ου Γυμνασίου Αιγίου

Ξεφυλλίζω το αλφαβητάρι και μετρώ τις σελίδες του χρόνου κι ανασκαλεύω ημέρες και μήνες και χρόνια… και διαβάζω για την πορεία του ανθρώπινου γένους, για τα κατορθώματα και τις πτώσεις του… και φέρνω στο προσκήνιο του νου όλες εκείνες τις μορφές που σημάδεψαν θετικά ή αρνητικά την πορεία του κόσμου…
Κι αφή ω την καρδιά μου να περιπλανηθεί και να τρέξει, να ψάξει σε κάθε γωνιά της γής, σε κάθε σπίτι, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε καθημερινό λόγο και διαπιστώνω, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι μια μορφή ξεπροβάλλει στο προσκήνιο της ιστορίας και του κόσμου… η Αγία μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγιάς μας, της μητέρας του Κυρίου μας Ιησού.
Μορφή σεπτή, σιωπηλή, Άγια, ταπεινή, γιομάτη γλυκύτητα, μορφή και σύμβολο ελπίδας και ζωής του κόσμου, ο δρόμος που καθοδηγεί τα βήματά μας εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια κα μας παραμυθεί και μας νουθετεί και μας διδάσκει… Κι αλήθεια δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε άλλη μορφή που να συνοδεύει τόσο πολύ τη ζωή των ανθρώπων στην καθημερινότητα, στις χαρές και στις λύπες, στις αρρώστιες και στους κινδύνους. 
Υπεραγία Θεοτόκος, η στέγη των πιστών, η Μάνα, η Μεσίτρια μεταξύ Θεού και ανθρώπων… η σκάλα που ενώνει γη και ουρανόν, που μεσολαβεί για έλεος και σωτηρία ενώπιον του Υιού της, ενώπιον του Κυρίου του σύμπαντος, του Χριστού της Αγάπης.  Συνεχίζω να ξεφυλλίζω το αλφαβητάρι της 3ης χιλιετίας και κάθε φορά που συναντώ το Άγιο όνομα και τη μορφή της Παναγίας νιώθω τον αέρα να μυρίζει και να μοσκοβολά θυμάρι και δυόσμο και θυμίαμα αγγελικό.
Υπεραγία Θεοτόκος το σύμβολο της ελπίδας και της ζωής του κόσμου… το παράδειγμα το καλό για να προχωρήσουμε…. η όαση και το λιμάνι… το πρότυπο στη ζωή μας… η προστάτις και βοηθός μας… η περιτρέχουσα την γην για τον άνθρωπον… η Θεοτόκος η Ελεούσα, η τιμιωτέρα των Χερουβίμ, η Παρηγορήτρια… η των Πάντων Χαρά κι ελπίδα και προστασία.
Είναι το παράδειγμα το καλό για τις γυναίκες της εποχής μας, η αληθινή ομορφιά… είναι το «ξύπνημα» μια νέας πορείας… είναι ο καλός και πιστός σύντροφος… ο αληθής και ειλικρινής φίλος…
Η Παναγία μας, όπως λεέι κι αείμνηστος Φώτης Κόντογλου, είναι η ελπίδα των επελπισμένων, η χαρά των πικραμ΄νεων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η μάνα των ορφανεμένων.  Η θρησκεία του Χριστού, λέει, είναι πονεμένη θρησκεία, γιατί ο ίδιος ο Χριστός καρφώθηκε απάνω στο ξύλο και η μητέρα του, η Παναγία, πέρασε κάθε λύπη σε τούτον τον κόσμο, γι’αυτό καταφεύγουμε σε Κείνη, που την είπανε οι πατεράδες μας: «Καταφυγή», «Σκέπη του κόσμου», «Γοργοεπήκοο», «Γρηγορούσα», «Οξεία αντίληψη», «Ελεούσα», «Οδηγήτρια», «Παρηγορίτισσα», και χίλια ονόματα, που δε βγήκανε έτσι απλά από τα στόματα, αλλά από τις καρδιές που πιστεύανε και πονούσανε.
Κι αν λοιπόν καμια φορά έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας ακούει, ας αναρωτηθούμε: μήπως δεν είναι συμφέρον μας να λάβουμε το δώρημα αυτό που ζητήσαμε;
Ας την παρακαλέσουμε και εμείς.
Παναγία Θεοτόκε παρθένε εμείς σήμερα κινδυνεύουμε από μεγάλο κίνδυνο.  Οι ηθικές αξίες έπεσαν, η κοινωνία διαλύεται.  Η νεολαία χάνεται, λοξοδρόμησε… πλανήθηκε… και θεοποίησε τα σύγχρονα είδωλα της τεχνολογίας… και λάτρεψε την ύλη και την ομορφιά του σώματος και το εγώ.
Οι οικογένειες έπαψαν να είναι εστίες αρετής και ευσέβειας.  Το έθνος μας καταρρέει
Έλα, Παναγιά Μητέρα μας φτάσε.
Φρονημάτισε τον λαό μας και τους άρχοντες.  Μαλάκωσε τις καρδιές μας.
Δώσε μας μετάνοια και επιστροφή. Οδήγησέ ας στον Υιό και Θεό σου.
Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε.  Έχουμε γευθεί την εμπειρία της χάριτος του κυρίου έχουμε την εκκλησία μας την Παναγία Μητέρα μας.  Η αγάπη φθάνει να σταματήσει την κακία των ανθρώπων όλων των αιώνων.  Γι’ αυτό αναθέτουμε στην Θεοτόκο ευλαβικά όλη μας την ελπίδα για το αύριο.  Συνεχίζοντας με υπομονή την ζωή και τον αγώνα μας.

Κλείνω το αλφαβητάρι και τα χείλη μου μονολογούν: Παναγιά μου, ελπίδα της ζωής μας, βοήθησέ μας!   
 
Οι διοργανωτές εκπαιδευτικοί:
 Μαρία Παπαγεωργίου, 
Μαρία Τζουλουχά, και ο κύριος Παναγιώτης Βάγιας.

(Ομιλία κατά την πολιτιστική και θρησκευτική εκδήλωση που παρουσίασε το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου  τη Δευτέρα 7 Απριλίου ,με τίτλο «Η Παναγία των Ελλήνων» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας).

Ο Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος αφού συνεχάρη του διοργανωτές και τα παιδιά , είπε μεταξύ άλλων: «Κρατήστε μέσα σας την Παναγιά σαν βοήθεια στη ζωή σας. Όποιος ακουμπά πάνω της έχει ελπίδα.» 

Η κα Μαρία Παπαγεωργίου διευθύνει την χορωδία
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                             ΜΠΟΛΕΤΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Μάνα γλυκειά του πόνου Μάνα του πόνου, μάναΤων κουρασμένων, των γυμνών,
των ταπεινών κι αποδιωγμένων μάνατου αρρώστου, του φυλακισμένου,
του στρατοκόπου, του ναυαγισμένουτων ερήμων και σκοτεινών…του φοβισμένου ορφανού μάνα γλυκειά. Στές ταραγμένες μας ψυχές γαλήνη δίνεις.Βαθειές –τετράβαθες, πυρές πληγές πραΰνεις.Μάνα των όσων δεν γελούν ποτέ,
μάνα των όσων πάντα κλαίνε:σε πέλαγα ανεμόδαρτα τούτης της ζωής.Μάνα-μανούλα, μάνα. Σάρκα απ’ την σάρκα σουΚαι κάτι απ’ την καρδιά σου:                  όλοι παιδιά σου.Σαν τα γυμνά κλαδιά, δάση τα χέρια, εδώ:υψώνονται κι όλοι Σε κράζουν:ψίθυροι βόγγοι… άμετρες καρδιές
καλούν Σε και παρακαλούν,
από τα βάθη, τα εδώ χάμου,«Μάνα μου βόηθα με» λεν
Βόηθα με, Παναγιά μου!
                                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ 
Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

Απολυτίκιον
Ήχος α’

Ο ναός σου, Θεοτόκε, ανεδείχθη παράδεισος,
ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα,
ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής,
ρώσιν αντλούμεν και ζωήν την αιώνιον,
πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι,
Σωτήρι Χριστώ,
σωθήναι τας ψυχάς ημών.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! 
Η ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κ Αιγιαλείας, παρουσιάζει, την τρίτη (Γ΄) έκδοση του πολυτελούς λευκώματος « Παναγία η "Τρυπητή" Πολιούχος Αιγίου ».
Πρόκειται για μια καλαίσθητη επικαιροποιημένη έκδοση, στην οποία ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει λεπτομερείς πληροφορίες για το Ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας και την εύρεση της Ιεράς Εικόνος, για το Συναξάρι της Εορτής, τα Ιερά λείψανα των Αγίων που διαφυλάσσονται εντός του Ναού και για τις Ιερές Εικόνες. Επίσης στο λεύκωμα περιέχονται ο Κανονισμός και το Αρχείο του Ιερού Προσκυνήματος.


          Τιμή : 5,00 € + Έξοδα Αποστολής
Παραγγελίες :Βιβλιοπωλείο Ι. Μ. " Βιβλίο & Εικόνα " Ερμού, 23 ΑΙΓΙΟΝ
26910 29333 Fax. 26910 29341
E-mail: biblio-eikona@im-ka.gr
Υπεύθυνη Βιβλιοπωλείου: κα Άννα Τσάτσαρη