Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ


« ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ »

     Στην έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα της τοπικής μας Εκκλησίας, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και άλλη μία δραστηριότητα, τράπεζα τροφίμων με την ονομασία «Το Κελάρι της Αγάπης». Η νέα αυτή φιλανθρωπική δραστηριότητα εγκαινιάσθηκε με κάθε επισημότητα στις 26/3/2008. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός αρωγός και συνεργάτης ήλθε ο Δήμος Αιγίου.
     Η οικονομική ανέχεια, η αυξανόμενη με γοργούς ρυθμούς ανεργία στην περιοχή μας και η πρόσφατη οικονομική κρίση, οδήγησαν πολλές οικογένειες να δυσκολεύονται ακόμη και για την εξεύρεση του επιούσιου άρτου. Έτσι η τοπική μας Εκκλησία μέσα από το Κελάρι της Αγάπης προσέφερε και προσφέρει την αγάπη της και την συμπαράστασή της στον πάσχοντα συνάνθρωπο της τοπικής μας κοινωνίας.
     Η δραστηριότητα αυτή στεγάζεται στο ανακαινισμένο κατάστημα της οδού Π. Χαραλάμπους 10 στο Αίγιο. Γενικός υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Υπεύθυνοι για την διανομή τροφίμων είναι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Καπράλος μαζί με την Πρεσβυτέρα Μαρία Καπράλου, οι οποίοι κάθε μήνα μοιράζουν τα τρόφιμα στους δικαιούχους, μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριες.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
     
Τα ονόματα των εθελοντών και των εθελοντριών από την μεριά του Δήμου είναι ο κ. Δημήτριος Παναγιωτακόπουλος και η κ. Βασιλική Κούσκουρη. Από την μεριά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι η κ. Γεωργία Φωτιάδη, η κ. Γεωργία Τσάνη, η κ. Αικατερίνη Χάμουζα, η κ. Σοφία Τσαχρίδη, η κ. Ευγενία Μπούσια και ο κ. Ανδρέας Βίλιος, οι οποίοι βοηθούν στην διανομή των τροφίμων.
     Υπεύθυνοι για την αποθήκευση και την μεταφορά των τροφίμων είναι ο κ. Απόστολος Σωτηρόπουλος, ο κ. Βασίλειος Σπυρόπουλος και ο κ. Βασίλειος Μαγδάς.


     Οι ενορίες αποτελούν τη βάση για την οργάνωση της Τράπεζας Τροφίμων, καθώς εισηγούνται προς το Δ.Σ. τον κατάλογο των απόρων οικογενειών της περιοχής τους και επιφορτίζονται με την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όμως το έργο τους δεν εξαντλείται εδώ, καθώς κάθε μήνα συγκεντρώνουν με τη βοήθεια και την ευαισθητοποίηση των ενοριτών τους και αποστέλλουν στο Κελάρι ικανές ποσότητες βασικών ειδών διατροφής.
     Κατά τη διάρκεια των εορτών που πέρασαν το Κελάρι συνεισέφερε στο να μην λείψει τίποτα από αυτούς που έχουν ανάγκη. Αναλυτικότερα, από τις 2 έως τις 5          Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η διανομή των τροφίμων που διέθεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε 320 δικαιούχες οικογένειες της επαρχίας Αιγιαλείας. Συγκεκριμένα διανεμήθηκαν 5 τόνοι Ζυμαρικών και 933 πακέτα γραβιέρας.
     Από τις 15 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 4 Ιανουαρίου 2014, μοιράσθηκαν σε 450 οικογένειες τα κάτωθι είδη : Γαλοπούλες 322, Κατεψυγμένα Κοτόπουλα 560, Μακαρόνια 1.020 πακέτα, Ζυμαρικά διάφορα είδη 438 πακέτα, Ρύζι 308 πακέτα, Γάλα Εβαπορέ 1759 κουτιά, Όσπρια 317 πακέτα, Αλεύρι 260 κιλά, Ελαιόλαδο του 11/2 λίτρου 36 φιάλες, Κρασί 154 φιάλες, Κονσέρβες 79 Χυμός τομάτας 192 κουτιά, Μπισκότα 87 συσκευασίες, Ζάχαρη 287 κιλά, Καφές ελληνικός 35 πακέτα των 250 γραμ., Ρολό Υγείας 574 τεμάχια, Οδοντόβουρτσες-Οδοντόκρεμες 374, Διάφορα είδη καθαρισμού 32 συσκευασίες, Σοκολάτες 72, Αλάτι 43 συσκευασίες, Χαρτοπετσέτες 85 συσκευασίες, Χαρτί κουζίνας 16, Είδη προσωπκής υγιεινής 242 συσκευασίες, Χαρτομάντηλα 164 πακέτα, Σφουγγάρια 6,  Μαρμελάδες 9, Δημητριακά 19 συσκευασίες, Φρυγανιές 51 συσκευασίες, Pampers 5 συσκευασίες, Παιδικές κρέμες 33 συσκευασίες, Μαρμελάδες 46, Σακούλες Απορριμμάτων 120 πακέτα, Σαπούνια 263 τεμάχια, Σαμπουάν 89, Καθαριστικά 18, Χυμοί 37 και Ψωμί τοστ 80 συσκευασίες.
     Παράλληλα, από την ALPHA BANK διετέθησαν στα πλαίσια του προγράμματος « Χέρι Βοηθείας » στο Κελάρι της Αγάπης, 400 καρότσια με ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, αλεύρι, λάδι και μπισκότα, τα οποία δόθηκαν στους δικαιούχους.
     Επίσης από την Ε.Β.Ο. Αιγίου 208 Γαλοπούλες. Από το Δήμο Αιγιαλείας 100 Γαλοπούλες και 100 Κοτόπουλα και από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου 1 τόνος κατεψυγμένα Κοτόπουλα.
     Την ίδια στιγμή, για άλλη μία φορά πολλοί ήταν οι δωρητές που προσέφεραν για την διανομή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων από το περίσσευμα της αγάπης τους, είτε χρηματικό ποσό είτε είδη διατροφής και ένδυσης, τους οποίους η Τράπεζα Τροφίμων ευχαριστεί.

     Συγκεκριμένα οι δωρητές ήταν : Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πατρών, Δήμος Αιγιαλείας, ALPHA BANK, Ε.Β.Ο. Αιγίου, πρόγραμμα «Όλοι μαζί μπορούμε» του SKAI σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις, Εθνική Ασφαλιστική και Ιεροί Ναοί και Φιλόπτωχα, Ιερού Ναού Φανερωμένης, Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κραθίου, Ιερού Ναού Αγίου Αλεξίου Σταφιδαλώνων, Ιερού Ναού Υπαπαντής Κουλούρας, Ιερού Ναού Αγίου Λεοντίου Αιγίου. Επίσης τα σχολεία : 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου,  6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, Δημοτικό Σχολείο Τεμένης, Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων, Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, 2ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 3ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 5ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 6ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, 8ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, Νηπιαγωγείο Νικολείκων και Νηπιαγωγείο Ελαιώνα.

     Προσέφεραν ακόμη οι επιχειρήσεις : ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ, Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, MARKET IN, ΓΑΛΑΞΙΑΣ Αιγίου και Κραθίου, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΡΦΟΥΡ, LIDL, CARTONPACK, CAVINO, ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΦΟΙ ΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑ και οι Σύλλογοι : Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Αιγιαλείας, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής καθώς και οι ιδιώτες : Ολυμπία Πλατώνη, Δημήτριος Αγγελακόπουλος, Διονυσία Αγγελακοπούλου, Απόστολος Σωτηρόπουλος, Λουκάς Ασπρούκος, Γεώργιος Σουλελές, Μαρία και Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Διονυσία Τσερεντζούλια, Ιωάννης Παπαχριστόπουλος, Έφη Κορομηλά, Γεώργιος Φερώνας, Ευάγγελος Μελίδης, Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Λέτσος, Γεώργιος Μαρινόπουλος, Χρυσή Κοντοπούλου, Ευαγγελία Μακρυνιώτη, Γεώργιος Κατσαρέλλης, Βαρβάρα Σαββέρη, Μαρία Μπάδα, Ηλίας Ασπρούκος και Ευάγγελος Μουγκάσης.
     Τέλος στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2014, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πατρών, διενεμήθησαν από το Κελάρι της Αγάπης, γραβιέρα Κρήτης, αποκλειστικά στους δικαιούχους που έχουν εντάξει στο Πρόγραμμα η Διεύθυνση και το αρμόδιο Υπουργείο.
     Όσοι προσφέρουν για την εξάλειψη του πόνου των συνανθρώπων τους επιτελούν πραγματικά ένα θεάρεστο έργο. Είναι άνθρωποι ευαίσθητοι και χαριτωμένοι από τον Θεό. Με την πράξη τους αυτή δείχνουν την άπειρη αγάπη που έχουν προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Αυτή η προσφορά τους, να είναι σίγουροι, δεν πάει χαμένη. Την ευλογεί ο Θεός και ωφελούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τη βοήθεια αυτή.

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος.