Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΑΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

«Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»

της Κυρίας Ζωής Μουρούτη-Γκενάκου

________Εξαιρετική επιτυχία είχε η επίσημη παρουσίαση της υπερόχου ιστορικής μελέτης της κας Γκενάκου, Καθηγητρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού» των Αθηνών, την 8ην Μαρτίου  ε.έ. και η οποία διοργανώθηκε με την φιλότιμον προσπάθειαν της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως των Αθηνών. 
_______Η επιτυχία μας οφείλεται πρωτίστως στον αγαπητό μας Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημ. Βαρβιτσιώτη και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως.  Τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας!
_______Από τη θέση αυτή εκφράζουμε πρωτίστως την βαθυτάτη ευγνωμοσύνη μας πρός τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ  για την  τιμητική παρουσία Του. 
_______Από τη θέση αυτή  επίσης απευθύνουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας πρωτίστως:
  • στη Συγγραφέα κα Γκενάκου, η οποία εργάσθηκε φιλοτίμως και ανιδιοτελώς, και μας προσέφερε ένα πολύτιμο ιστορικό σύγγραμμα, 
  • στον αγαπητό μας κ. Ευάγγελο Λέκκο, Θεολόγο καί Νομικό, ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς την επιμέλεια της εκδόσεως, 
  • στον κ. Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, 
  • στον αγαπητό μας κ. Γεώργιο Σακελλαριάδη, Φιλόλογο Καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό  της όλης εκδηλώσεως, 
  • στις Κυρίες Αρχοντούλα Ρέλλα καί Αρετή Πράγια, οι οποίες λίαν επιτυχώς παρουσίασαν την Έκδοση και εσαγήνευσαν την ομήγυρη,
  • στον Εντιμότατο τέως Υπουργό κ. Ανδρέα Ζαΐμη, τον Στρατηγό ε.α. κ. Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ Γεώργιο Λαζουρά  και όλους, όσοι με την παρουσία τους ετίμησαν την εκδήλωση,
  • και στον Ελλογιμώτατο κ. Νικόλαο Μπρατσιώτη, Καθηγητήν Πανεπιστημίου Αθηνών καί Πρόεδρο της Ενώσεως των Φίλων του Λαού, γιά την παραχώρηση της Αιθούσης, επί της οδού Ευριπίδου,12. 
  • Τέλος και στον αγαπητό μας κ. Νικ. Κυριαζή, εκδότη της εφημερίδος «Καλαβρυτινά Νέα», από του οποίου δανειζόμεθα και τα κείμενα και τις φωτογραφίες και πρός όλους όσοι ονομαστικώς αναφέρονται παρακάτω στο αναλυτικό σημείωμά του 
Αίγιο, 10 Μαρτίου 2017
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

*************
20/2017                                                                                       9η  Μαρτίου 2017

Παρουσίαση Βιβλίου

         Στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων & Αιγιαλείας και η Παγκαλαβρυτινή Ένωση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στην κεντρική αίθουσα της «Εταιρείας των φίλων τού λαού – Λαϊκόν Πανεπιστήμιον», επί της οδού Ευριπίδου 12 στην Αθήνα, την παρουσίαση του νεοεκδοθέντος ιστορικού βιβλίου της τ. Επικούρου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ζωής Μουρούτη - Γκενάκου με τίτλο «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ και Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Γεώργιος Σακελλαριάδης.
            Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης.
Αμέσως μετά η φιλόλογος κα Αρχοντούλα Ρέλλα παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο,  αναφέρθηκε στην συγγραφέα, και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Μονής των Αγίων Θεοδώρων τόσο στα επαναστατικά χρόνια με την τροφοδοσία των στρατιωτών με τροφή και πολεμοφόδια, όσο και στα μετεπαναστατικά με την οικονομική ενίσχυση για την κοπή νομίσματος, την οργάνωση της ελληνικής εκπαιδεύσεως και την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων. Αποσπάσματα  ανέγνωσε η Γενική Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κα Αρετή Πράγια.
Ακολούθησε η ομιλία της συγγραφέως, η οποία τόνισε την προσφορά της Ιεράς Μονής τόσο κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, όσο και κατά τα επόμενα χρόνια, προμηθεύοντας με τρόφιμα και όπλα τους αγωνιστές, καθώς επίσης και με τα πολύτιμα ιερά σκεύη, τα οποία δόθηκαν ακόμα και για την κοπή του πρώτου νομίσματος, γεγονός που αποδεικνύεται από τα δημοσιευμένα, για πρώτη φορά, χειρόγραφα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κα Μουρούτη-Γκενάκου, διότι, με την έρευνά της, διατηρεί την ιστορική αλήθεια, αλλά και αποδεικνύει την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας ως στοργικής Μάνας στο Έθνος.
Το βιβλίο της κ. Γκενάκου θα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Αίγιο  «Βιβλίο και Εικόνα» στην τιμή των 5 ευρώ  καθώς και σε  βιβλιοπωλεία της Αθήνας, και συγκεκριμένα  στο βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας, στο βιβλιοπωλείο του Νεκταρίου Παπαδοπούλου, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων  Φως,  στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μορφή, στο βιβλιοπωλείο Ορθόδοξος Λόγος στην Αγία Παρασκευή,   και σε βιβλιοπωλεία στον  Πειραιά,  στο βιβλιοπωλείο  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς,  καθώς και στο βιβλιοπωλείο Σωτήρ.


 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ                                       *************

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για το βιβλίο της Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων ΑροανίαςΣτην κατάμεστη αίθουσα της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΛΑΪΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νεοεκδοθέντος ιστορικού βιβλίου της τ. Επικούρου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζωής Μουρούτη Γκενάκου, με τίτλο «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων».


Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ σε συνεργασία με την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.
Στην ιστορικής σημασία αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. 
Παραβρέθηκαν ακόμα, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Κοντογιάννης, ο τ. Υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Χρήστος Τσάκαλος, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος,οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σωτήρης Τσενές, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών - Δεσινιωτών κ. Κώστας Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος των Σοποτινών κ. Σούλης Σοφιανόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκούριας κ. Σωκράτης Μούσιος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλανητέρου κ. Απόστολος Παπαϊωάννου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής κ. Μπαφούσιας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοτάνης κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών ιατρών κ. Γιώργος Ζωγράφος, η Πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αρχοντούλα Ρέλλα, ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Γιώργος Κοσμάς, ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Καλαβρύτων ιατρός κ. Νικόλαος Ραζής, ο στρατηγός ε.α. κ. Γιώργος Παπδημητρόπουλος, ο Πρόεδρος Κρινοφυτινών κ.Κώστας Κατσιάρης, ο Πρόεδρος Μανεσιωτών κ. Κουτρουμάνης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ανάστασης κ. Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ.Γουρδουράκος,  ο Πρόεδρος των Συλλόγων Αρχαίου Κλείτορα κ. Χρήστος Καμπέρος, ο τ. Διευθυντής του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων κ. Ευθύμιος Βαζαίος, ο τ. Πρόεδρος Κλείτορα κ. Γιάννης Παπαφιλιππόπουλος, ο διευθυντής του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κ. Νίκος Κυριαζής, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας κ. Ζωή Ντρούκα, ο τ. Πρόεδρος Παγκρατιωτών κ. Σπύρος Κατσουλιέρης, o εκδότης Σωκράτης Βασιλείου κλήρος και λαός.
«Τέτοιες πρωτοβουλίες μας ενδυναμώνουν εσωτερικά, σε μία εποχή που το έχουμε ανάγκη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η προσφορά στην πατρίδα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων» και συνεχάρη την Παγκαλαβρυτινή Ένωση και αναφέρθηκε στην σπουδαία αυτή πρωτοβουλία λέγοντας πως μας ενδυναμώνει εσωτερικά, ενώ ευχήθηκε να πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Ακλούθησαν ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Λαζουρά ο οποίος εξήρε την Ιστορικότητα και τη σημασία της Μονής Αγίων Θεοδώρων για τα Καλάβρυτα αλλά και για τη σημασία της για τους Καλαβρυτινούς και ο Πρόεδρος της ΠΕ  κ Βαρβιτσιώτη ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της έκδοσης για την παροχή Ιστορικών αδιάψευστων και πρωτογενών εγγράφων της Μονής από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και τη συμβολή της Μονής Αγίων Θεοδώρων. Ο Πρόεδρος της ΠΕ παρέδωσε τιμητικά αντίγραφα της έκδοσης στον Αρχιεπίσκοπο.
Ακολούθησε η εξαιρετική παρουσίαση του Βιβλίου που έγινε από την Φιλόλογο κ.Αρχοντούλα Ρέλλα, ενώ παράλληλα με την παρουσίαση διάβαζε   αποσπάσματα η κ Αρετή Πράγια, Γενική Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.
Η Συγγραφέας κ. Ζωή Μουρούτη – Γκενάκου από του βήματος παρουσίασε την αξία των ιδιαίτερων πρωτότυπων σημειωμάτων – παρακαταθήκη ιστορική του Μοναστηριού που από Ηγούμενο σε Ηγούμενο μεταφερόταν – και συγκλόνισε με την παρουσίαση πρωτογενών και αυθεντικών στοιχείων για την έναρξη του Αγώνα στην Περιοχή των Καλαβρύτων, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το κλίμα της έναρξης του Αγώνα το 1821 και τα χρόνια μέχρι την Απελευθέρωση, καθηλώνοντας το μεγάλο ακροατήριο με την ανάδειξη και σημασία των ιστορικών αυτών στοιχείων.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. κ. Αμβρόσιος, ο οποίος σε κλίμα εξαιρετικής συγκίνησης κατέγραψε την ιδιαιτερότητα των στιγμών της πρώτης παρουσίασης αυτών των ντοκουμέντων του αγώνα «που δίνουν όπλα σε όσους κρατούν και συνεχίζουν τον αγώνα για την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων της Επανάστασης του 1821 αλλά και την συμβολή της εκκλησίας στην διατήρηση της ταυτότητας του Έθνους και την νικηφόρα έκβαση της Παλιγγενεσίας».
Συντονιστής ήταν ο κ Γεώργιος Σακελλαριάδης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Ιντιάνα ΗΠΑ, Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, ενώ παρέστησαν πολιτευτές, ακαδημαϊκοί, κλήρος και λαός
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή βιβλίων από την συγγραφέα, αφήνοντας μια από τις πλέον ωραίες κατά γενική ομολογία, αίσθηση σε όσους παρευρέθηκαν.


 
 κ. Ζωή Μουρούτη Γκενάκου
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς


Εξαιρετική παρουσίαση του Βιβλίου που έγινε από την Φιλόλογο κ. Αρχοντούλα Ρέλλα, ενώ παράλληλα με την παρουσίαση διάβαζε   αποσπάσματα η κ Αρετή Πράγια, Γενική Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.


 ΠΗΓΗ: http://www.kalavrytanews.com/