Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΙΑ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΠΛΑΝΗ


Διηγείται ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος τα εξής:
            Πρίν από καιρό ήλθε μια χριστιανή με έντονη νευρικότητα και με βλέμμα απλανές μου είπε ότι την έστειλε κάποιος ιερεύς για να δώ την περίπτωσή της.
            Προσήυχετο πολύ και μάλιστα με τους τρόπους που διδάσκονται στο βιβλίο « Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού». Προσπάθειες ετών στη νομιζομένη εκ μέρους της νοερά προσευχή, απέβησαν όχι μόνο άκαρπες αλλά και καταστρεπτικές, διότι χαρακτηρίζονταν από πλήρη αδιακρισία, έλλειψη εμπείρου οδηγού, αυτονόμηση στην πνευματική εργασία, ενώ δεν υπήρχε η απαιτουμένη κάθαρσις από τα πάθη μαζί με την αντίστοιχη καλλιέργεια των αρετών μετά συντριβής, μετανοίας και ταπεινού φρονήματος.
            Προ τριμήνου διεπίστωσε ότι περιελούζετο από ένα παράδοξο φώς και μάλιστα γύρω από την κεφαλή της.  Όχι μόνο όταν έκανε προσευχή στο σπίτι ή στο ναό, αλλά και στο δρόμο και στο λεωφορείο και στην εργασία της, παντού και πάντοτε το ίδιο φώς.  Και όταν μου είπε ότι αυτό της θύμιζε μια πολύχρωμη και ευωδιαστή ανοιξιάτικη ημέρα, αμέσως και χωρίς δισταγμό της είπα ότι πρόκειται για δαιμονική πλάνη.
            Αν και είμαι άσοφος και αμαρτωλός και στερούμαι διακρίσεως, όμως από τη θυμώδη αντίδρασή της βεβαιώθηκα για τη δαιμονική αιχμαλωσία της.  Θύμωσε η χριστιανή και μάλιστα πολύ.  Και, σοβαρά εκνευρισμένη και τραυλίζουσα, μου είπε ότι δεν είναι αιρετική.  Της απάντησα ότι όντως δεν είναι αιρετική, αλλά δυστυχώς αιχμάλωτη από το πάθος της υπερηφανείας.
            - Σε ξεγέλασε ο διάβολος, είπα, διότι αυτός που μπορεί να εμφανισθεί ως Άγγελος φωτός – «αυτός γαρ ο σατανάς μετασχηματίζεται εις Άγγελον φωτός» - πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργήση και φωτοστέφανο πλάνης, ψευδοφανείς καταστάσεις και οράματα.
            Αμέσως σηκώθηκε και έφυγε έξαλλη από τον θυμό.  Και έτσι βεβαιώθηκα ακόμη μια φορά ότι επρόκειτο για αναμφισβήτητη πλάνη.  Διότι ο χριστιανός που έχει μέσα του ενργουμένη την θεία Χάρι, είναι πράος, γλυκύς, αγαθός, ειρηνικός, χαριτωμένος, και στις αντιδράσεις του ήπιος εν Χριστώ.

            Αργότερα, από τον αδελφό ιερέα πληροφορήθηκα ότι ωργίσθηκε τόσο πολύ, ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι, άρχισε μετά μανίας να σπάζει τα πάντα γύρω της!... Και επειδή θεώρησε υπαίτιον αυτής της καταστάσεως την Υπεραγία Θεοτόκο(!) ξεκρέμασε την αγία εικόνα Της από το εικονοστάσι, την έρριψε κάτω και, αφού την ποδοπάτησε, άρπαξε κατόπιν ένα τραπεζομάχαιρο και άρχισε να την κτυπάει μετά μανίας. 

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΓ. ΓΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ.
π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~