Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΗ


 Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ 
Ο ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

Ο άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ ο Βουρλιώτης, τον οποίον η Εκκλησία μας τιμά στις 16 Απριλίου, ανήκει στην χορεία των ενδόξων Νεομαρτύρων του 18ου αιώνος.
Γεννήθηκε στα Βούρλα της Μικράς Ασίας.  Από μικρό παιδί ποτίστηκε με τα νάματα της αγίας μας Ορθοδοξίας.  Ήταν νέος αγνός, η δε εσωτερική του λαμπρότητα καθρεφτιζόταν και στο πρόσωπό του.
Ήρθε όμως κάποια ώρα, που ο διάβολος τον φθόνησε. Ήταν τότε σε ηλικία περίπου 18 ετών, όταν ο λεβέντης και πιστός Μιχαήλ απατήθηκε από έναν Τούρκο καφεπώλη και αρνήθηκε την πίστη του κατά το Σάββατο της Α΄ εβδομάδος των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Από τότε έμεινε στο καφενείο του αγαρηνού και δούλευε κοντά του με μισθό.
Έτσι πέρασαν οι εβδομάδες. Και έφθασε η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου.  Αυτή την ημέρα έζησε ο Μιχαήλ μια ξεχωριστή επίσκεψη της θείας Χάριτος.  Μέσα στο χάνι «του Κιζλαραγά οι συνομήλικοί του χριστιανοί νέοι γιόρταζαν και πανηγύριζαν μαζί με όλους τους άλλους σκλαβωμένους Έλληνες την μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως.
Και τότε ο Μιχαήλ συγκλονίστηκε.  Ήρθε σε συναίσθηση του μεγάλου κακού που έκανε στον εαυτό του και μετανοημένος εγκατέλειψε το καφενείο και άρχισε με ενθουσιασμό να συμψάλει κι αυτός με όλους τους άλλους χριστιανούς το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…». Ακούγοντάς τον όμως οι πιστοί χριστιανοί τον εμπόδισαν και του είπαν:
-         Δεν επιτρέπεται σε έναν Τούρκο εξωμότη χριστιανό να ψάλει τον θρίαμβο της πίστεώς μας… Αυτόν τον ύμνο μόνο άξια χείλη χριστιανών μπορούν να τον ψάλλουν.
Τότε ο Μιχαήλ με σταθερότητα απάντησε:
-         Αύριο θα δείτε ποιος ήμουν και ποιος πρόκειται να γίνω.
Την επόμενη ημέρα, παρουσιάστηκε μπροστά στον κριτή και του υπέβαλε την εξής έξυπνη ερώτηση.
-      Εάν κάποιος εξαπατηθεί και δώσει σε κάποιον χρυσάφι και πάρει μολύβι, δεν είναι δίκαιο να δώσει πίσω το μολύβι και να πάρει ξανά το χρυσάφι που του έδωσε, αφού η ανταλλαγή έγινε με απάτη;
και ο κριτής του απάντησε:
-         Ναι, βεβαίως!
Και τότε ο γενναίος ομολογητής Μιχαήλ του λέγει:
-    Πάρε λοιπόν πίσω το μολύβι αυτό που μου έδωσες, δηλαδή την δική σου θρησκεία, και παίρνω ξανά εγώ πίσω το χρυσάφι που σου έδωσα, δηλαδή την πίστη των γονέων μου.  Με τον τρόπο αυτό ομολόγησε με πολύ παρρησία και πίστη μπροστά στον κριτή και στους παρακαθημένους Τούρκους αξιωματούχους ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός, παντοδύναμος και Κριτής των απάντων.
Παρ’ όλο που θαύμασαν την τόλμη του Μιχαήλ, έπεσαν επάνω του και προσπάθησαν να του αλλάξουν και πάλι την πίστη.  Ο μάρτυς όμως παρέμεινε πλέον ακλόνητος σ’ αυτήν…  τον έριξαν στην φυλακή για δυο μέρες, μήπως αλλάξει γνώμη.  Αλλά και πάλι, με την ίδια αταλάντευτη πίστη και παρρησία ομολόγησε μπροστά στον κριτή ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός.  Έτσι, καταδικάστηκε σε θάνατο.
Οδηγούμενος ο μακάριος στην σφαγή έψαλε με πολύ αγαλλίαση ψυχής το «Χριστός Ανέστη».  Ζήτησε συγχώρηση από τους εκεί συνηθρουσμένους χριστιανούς.  Έτσι ψάλλοντας τον θριαμβευτικό ύμνο της Ορθοδοξίας έκλινε την κεφαλή του στο ξύλο του θανάτου και «ετελειώθη δια ξίφους» στην πόλη της Σμύρνης το έτος 1772.  Για τρεις ημέρες το ιερό του λείψανο φαινόταν λευκό σαν το χιόνι.  Μετά οι αγαρηνοί με πολύ μανία το έριξαν στην θάλασσα για να εξαφανιστεί.  Η θάλασσα όμως το έδωσε πάλι στην ξηρά ακέραιο, μετά από μέρες, στην περιοχή της Φοινικιάς.
Εκεί το βρήκαν ευσεβείς χριστιανοί βαφείς.  Με ιερό δέος το περισυνέλεξαν και το έφεραν στον ιερό Ναό της αγίας Φωτεινής Σμύρνης, όπου ενταφιάστηκε με τιμές και δόξα πολύ.

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΓ. ΓΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ.
π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~